Last news in Fakti

23 Май, 2022 07:41 3 131 35

Съдът може да нареди експертиза на паметника на съветската армия

  • паметник на съветската армия-
  • моча-
  • графит

МВР прати на съд за дребно хулиганство двама души, писали срещу войната върху монумента

Съдът може да нареди експертиза на паметника на съветската армия - 1
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд ще трябва да прецени дали да допусне военно-историческа експертиза на паметника на съветската армия в София. Тя ще бъде поискана от защитата на двама души, които са изправени пред съда от МВР по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ), защото на 27 февруари т.г., дни след като Русия нахлу в Украйна, са писали със спрей по паметника срещу войната. Това разказа пред "Сега" адвокат Полина Велчева, която ги защитава. Процесът трябваше да тръгне миналата седмица, но беше отложен за 31 май.

Двамата мъже, изправени на подсъдимата скамейка, са част от група, която се събира спонтанно пред паметника, за да протестира срещу войната. Хората са наблюдавани от полицията, която първоначално остава безучастна. Едва когато започват да се разотиват, към 17 ч., са спрени от полицията до подлеза на Софийския университет и са им поискани личните карти. Според докладните на МВР на протеста е имало около 250 души.

Прокуратурата отказва да образува разследване по случая, като се мотивира, че става дума за изразяване на обществена позиция, а не за хулиганство. В прокурорското постановление се цитира и практика на Европейския съд по правата на човека в този смисъл. Все пак обаче прокуратурата връща преписката на МВР с аргумента да се види дали не става дума за дребно хулиганство, което се преследва по УБДХ и се наказва с глоба и до 15 денонощия в ареста. И така от Първо РПУ в София стигат до извода, че все пак дребно хулиганство има и казусът стига до съда.

В кориците на делото има и писмо от руското посолство до Министерството на външните работи, в което се изразява "дълбоко възмущение от вчерашната чудовищна акция на вандалите спрямо този воински монумент, изразяващ признателността на българския народ съм съветската армия за освобождението на страната от нацизма". Посолството негодува, че органите на реда са бездействали, настояват за щателно разследване и изправяне пред съда на "лицата, извършили това злодеяние".

Европейският съд по правата на човека обаче има ясна практика за такива случаи - че става дума за конституционно гарантираната свобода на изразяване. Още повече, че паметникът не е повреден. Такава е практиката и на Върховният касационен съд по сходни дела. Така например миналия юли ВКС потвърди оправдателната присъда за студента Траян Димитров, обвинен в хулиганство заради изписването на паметника на съветската армия Refugees welcome Le Pen go home ("Добре дошли, бежанци! Льо Пен, отивай си вкъщи!").


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стефан Петров

    67 21 Отговор
    Значи ако облея паметник с боя това е изразяване на лично мнение, а не плюене и гавра с делото на героите, на които е издигнат паметника според дебилните европейци. Правата на човека се разшириха до такава степен,че започнаха да пречат за развитието на обществото и да влизат в противоречие дори с т.н. "здрав разум". Хайде тогава да приложим това правило. Ако напсувам или набия човек това да не са престъпления от НК, а "проява на лично мнение"- нали не съм го убил.

    Коментиран от #27, #32

  • 4 Георги

    24 64 Отговор
    Не му е там мястото на този паметник, той не е на всички българи, че да стои в центъра на София.

    Коментиран от #18, #26

  • 5 Абсурдистан

    63 16 Отговор
    Прокуратурата отказала да образува дело, щото видиш ли било изразяване на обществена позиция! Ами ако всеки почне да си изразява така обществената позиция, ко ши стане бе? В какво ще живеем? В катун ли, цирк ли? Държавата на абсурдите!

    Коментиран от #33

  • 6 оня с коня

    19 57 Отговор
    След като паметникът не е повреден,няма и Виновност.Това е същото като да бъде "ОПАКОВАН" от Прословутия Българин със Световна слава.А решението на Казуса с непрекъснатите "Бояджийски дейности" спрямо тоя Нещастен Паметник е просто:ПРЕМЕСТВАНЕТО МЕ в "Трета глуха",т.е. ИЗВЪН пределите на Столицата...а най-добре и извън България.

    Коментиран от #8, #9, #12, #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сух

    50 15 Отговор
    Прост народ, слаба държава.. Такива трябва да работят една година безплатно в полза на обществото!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мазньо

    25 2 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Заливай си коня с каквато искаш боя,най-много някой комшия от маалата да умре от смях!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 !!!?

    19 33 Отговор
    Кога най сетне България ще затвори устата на кремълската КГБ резидентурата в столицата ни и да престане да се бърка във вътрешните работи на страната ни !? Вън кремълските шпиони от България !!!?
  • 15 оня с коня

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сух":

    Абс. прав си в Предположението си,само че ...НЯКАКСИ НЕ СЕ СЛУЧВА .Ама ОПИТАЙ БЕ,кво ти пречи?ПОСЛЕ ще разкажеш как е минало "Мероприятието" и какви са били "Последиците"!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мим33

    27 13 Отговор

    До коментар #4 от "Георги":

    Това е паметник и е част от нашата история,а и всеки други паметник какъвто и да е той трябва да показва за идното поколение какво е било и каква му е историята.Така че където е там трябва да си остане...
  • 19 Сандо

    17 6 Отговор
    А проснаха ли черен байрак на Софийска община по случай "евакуацията на непобедимите укронацисти" от Азовстал в руски "санаториуми"?
  • 20 А питам

    28 5 Отговор

    До коментар #17 от "подем":

    А джамиите с които е осеяна страната, не напомня ли на османското робство?? Тях кво да ги правим??
  • 21 Перо

    23 3 Отговор
    Това си е чиста престъпна дейност за повреда на паметници на културата,отразяващи един времеви период от нашата история! Ако някои унтерменши искат да пише друго,има си процедура,комисии и институции,които да дадат експертно мнение и предложение,другото е джендърско изпълнение,попадащо в НК!
  • 22 Двоен стандарт

    24 1 Отговор
    Значи, спокойно мога да опозорявам и английски, американски, еврейски, мюсюлмански монументи и паметници, нали така?
    Това според Европейският съд е "конституционно гарантираната свобода на изразяване"!!.., или нещо бъркам.
  • 23 Дамаджони Уокър

    25 3 Отговор
    А ако изрисувам паметника на американските летци бомбардирали София тогава какво ще бъде?
  • 24 Бай Ху (By Who)

    8 7 Отговор
    Все пак да не забравяме, че България е единствената държава, която системно издига паметници на своите окупатори и врагове. Какъвто МОЧА, такъв и памвтника на американските летци, бомбардирали София.

    Коментиран от #25, #28

  • 25 БСП на Бунището

    11 12 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Ху (By Who)":

    Паметника на Руския Окупатор не е Братска могила.Издигнат е от благодарните ръководители на Българската Комунистическа Партия с парите на Народа .Издигнат е като Апотеоз на Руската окупация на половин Европа.Като Символ на тази Окупация....Просто го преименувайте на паметник на Руските Окупатори !!А на БКП и приемните им партии - Закон за Лустрация!!!
  • 26 Съгласен

    16 5 Отговор

    До коментар #4 от "Георги":

    Съгласен съм по аналогия: И на НАТО и ЕС не им е мястото тук, в България. Те не са на всички българи.

    Коментиран от #34

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Стефан Петров":

    Дори самото наименование “Паметник на Съветската армия” е фалшиво, тъй като Съветска армия, като название на въоръжените сили на Съветския съюз, е от 1946 г. , т. е. след Втората световна война. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-Крестьянская Красная Армия, съкр. РККА), след това преименувана в Съветска армия.
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Ху (By Who)":

    1. Паметничето на пилотите е само една плоча до оградата на посолството. Някои в софийските гробища са по-голями.
    Въобще не може да се сравнява с гиганткия колос и целия мемориален комплекс от 5 декара на пъпа на София...
    2. Пилотите са загинали тук в битка, докато другите, знаеш от какво...., а да не забравяме , че през ВСВ "братушките" са съюзници най- напред с Германците, а след това пък с Американците и Англичаните когато ни бомбардират.
    3. В България е възможно да се издигат паметници просто така. С РЕШЕНИЕ! И кой знае, в тези времена, може би след поколения, ще излязат „неизвестни” данни за епични боеве водени от Съветската Армия за освобождението на София, Пловдив, Варна от фашизма, пардон, монархо-фашизма. Ще се появът спомени за героично отстояваното предмостие край Перловска река, на чието място по-късно е издигнат паметникът…
  • 29 Ако трябва ще воюваме срещу всеки

    6 0 Отговор
    Паметниците на историята да си останат непокътнати
  • 30 Генерал Мутрофонова от пацулство Мацква

    0 4 Отговор
    Няма да пипите памитник
  • 31 Бойкикев

    2 0 Отговор
    Христо ще ги вкара в листите им.Он с гумената лодка влезе,защо и тези с боята да стоят валат.Дали 16,60лв за боя и разтворител.Че и 2 бр.четки от 2,45.
  • 32 Европеец

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Стефан Петров":

    Това не е паметни на Герои, а паметник издигнат от продажниците на България, чв чест на Оккупатора-Червена Армия. Тези паметници трябва да бъдат премахнати, те не са наши, а чужди.
  • 33 Европеец

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Абсурдистан":

    Проблема се решава, като се демоннтира и премахне.
  • 34 Европеец

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Съгласен":

    Обаче твоето мнение е без значение.
  • 35 който мрази за гущери

    1 0 Отговор
    Руснака освен да ни е помагал и давал включително и акъл не се сещам. Но виж новите ни приятели изпокупиха всички ценни природни находища, мачкат ни.. подиграват се с нас и т.н. Бомбардирали са ни с охота, безпардонно и унизително отношение което се налага да търпим вече 34 години.
    Това може да се хареса само на хора извън закона и само това е обяснението на сервилната ни политика и актьорите в нея!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове