Last news in Fakti

22 Октомври, 2014 12:08, обновена 22 Октомври, 2014 12:34 2 566 0

Хората срещу багери в Гео Милев за детска площадка

  • гео милев-
  • строеж-
  • протест

„Докараха панели, за да заграждат път. Миналата година пък вкараха багер през нощта, който стоя там девет месеца.

Тогава беше разрушен трафопост и хидрофор, който качваше вода по високите етажи на блоковете”, припомни пред Факти.бг Иванка Иванова, жителка на квартала. Тя определи като абсурдно разрешението за строителство в градинката.

В столичния квартал “Гео Милев” продължават протестите срещу застрояването на детска площадка там. Те ескалариха тази сутрин при опит да влезе багер.

В съседната градинка багерът продължаваше да чака.

Не знам как някои могат да се кичат с титлата архитект и да показват закона. Лъжат пред общината, че няма дървета, а когато се доказа, че те са над 30 дървета, веднага докараха по тъмно цигани да ги изрежат.

От няколко дни жители на ул.”Андрей Николов” №24 от столичния квартал „Гео Милев“ протестират срещу строеж на квартална градинка. Тази сутрин багери на строителната фирма се опитаха да влязат в заградената площадка, за да започнат работа. Хората обаче препречиха пътя на машината с телата си.

Цяла Европа се бори за дърветата, а столицата ни да позволя по тъмно и по най-бандитски начин да се режат дървета, отбелязва Иванка Иванова. Тя припомня, че дърветата на градинката са садени от жители на квартала.

Срамота. Къде е кметицата на София. Иска да сме столица на Европата, а какво ще им покажем, изрязани дървета, казва Георги Весков, чиято кола е била подпалена.

Като го слушам инвеститорът излиза, че аз сам съм си посегнал на возилото, което се използва не само от мен и жена ми, а често помагаме и на нашите родители.

„Здраве да е... Желязо се купува и продава, но животът е един“, смята Георги Весков. Той е един четиримата, чиито коли са били подпалени.

Жителите на квартала са готови все ден да протестират, но да запазят зелената площ. Всяка сутрин който се събуди гледа първо към градинката – дали се строи или не, заявиха живеещи в квартала. Те искат властите да разгледат документите от преди 1994 г., за да стане ясно как площадката е била продадена.

Протестът срещу застрояването на зелени площи в столичния квартал „Гео Милев” предизвика среща между ръководствата на Софийска градска прокуратура, Софийска районна прокуратура, Главният секретар на Министерството на вътрешните работи, Директорът на СДВР и г-н Тихомир Безлов, като представител на група граждани, протестиращи срещу застрояването на терена на ул.”Андрей Николов” №24.

На срещата са обсъдени резултатите от провежданите четири разследвания. Първото касае изсечената в района на строителната площадка широколистна растителност, засадена в края на миналия век, със средства на живущите в района. Второто е за документно престъпление, извършено от длъжностно лице, служител на фирма за строителен надзор „З В Консулт“ ООД, при издаването на разрешително за строеж на инвеститора „Агора-ИН“ ЕООД. Две досъдебни производства се водят за престъпления по чл.330 от НК с предмет: запалени четири броя автомобили, собственост на протестиращите срещу строежа граждани, паркирани в района на строителния обект и препятстващи влизането в него на строителна техника.

На срещата са били набелязани конкретни процесуално-следствени действия за продължаване на разследванията и мерки с оглед недопускане ескалация на напрежение, съобщиха от пресцентъра на Софийска градска прокуратура.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА