22 Октомври, 2014 12:19 3 808 1

Собственикът на парцела в „Гео Милев” се защитава чрез писмо до медиите

  • гео милев
Собственикът на парцела в „Гео Милев” се защитава чрез писмо до медиите - 1
Снимки: Факти.бг ©

В отворено писмо до медиите управителят на строителната фирма „Агора-Ин” ЕООД – арх. Венцислав Дучев, която е собственик на терен в столичния квартал „Гео Милев”, се обоснова относно правото да строи сграда на ул.”Андрей Николов”№ 22. Събитията от изминалите дни са опит да се засили натискът върху фирмата да се откаже от строителството, се посочва в писмото.”В рамките на няколко дни бяха направени опити за сплашване чрез палеж на будката на охраната и на един от автомобилите им. Пристъпиха към телефонни заплахи за живота на семейството ми и мен (част от тези заплахи можете да прочете изписани върху строителната ограда). Инсценираха подпалването на автомобили на граждани, за да заличат следите си”, казва в писмото си арх. Дучев.

За всички тези прояви на „мирен” протест от „невоържени” съседи фирмата е сезирала правоохранителните органи – МВР и Прокуратура. От предоставени видеоматериали е видно кои са тези „неизвестни извършители”. В писмото се посочват обективни факти относно казуса:

* теренът, съгласно градоустройствените планове и Закона за устройство на територията е отреден за високо строителство от 60-те години на миналия век – общежитие на „Софстрой”;

* същия терен е частна собственост на фирма „Технострой” АД,  повече от 15 години и нашата фирма го закупува с всички необходими документи за проектиране;

* никога този терен не е бил отреждан по градоустройствения план за детска площадка и озеленяване. Въпреки това фирмата ни изгради детска площадка на ул. „Горазд” в кв. Гео Милев, отговаряща на всички европейски изисквания и я дари на Община „Слатина”. Предложихме, съгласувано с Общината, на управителите на Етажна собственост на бл.266 и ЖСК „Буря”, изграждането на допълнителна детска площадка, с което те не се съгласиха и доказаха, че така наречената площадка не ги интересува.

* фирмата е изградила нов трафопост, на мястото на стария, превърнат в средище на наркомани и клошари

* всички компетентни администрации – Софийска Община, Направление „Архитектура и Градоустойство” към СО, Министерство на инвестиционното проектиране чрез Парламентарен контрол, ДНСК, в продължение на години им отговарят, относно статута, начина на придобиване на имота и законността на строителните книжа;

* Административен съд –София излезе със Съдебен акт, влязъл в законна сила, с който отхвърли претенциите на същата тази група по отношение издадените ни ИАА – Разрешение за строеж.

„Налице е изкривяване на истината, на фактологията, сериозно се пренебрегва правната страна на проблема и се въвежда в заблуда значителна част от българската общественост. Голямата лъжа става лесна и възможна, благодарение на изключителната чувствителност на обществото през последните години към зелените пространства и местата за отдих на столичани. Налага се и твърдението, че извършвам неправомерни и противозаконни действия и че редица компетентни органи в лицето на столичния район  „Слатина”, Столична община, ДНСК, органите на МВР, Прокуратурата и Съда са в моя услуга”, допълва арх. Дучев.

„Категорично заявявам, че това не е така и никога не е било. От всичко случващо се до момента, стигам до заключението, че в държавата частната собственост не е неприкосновена, частният предприемач не е защитен. Шестдесет семейства остават без възможност да се нанесат в нови жилища. Притеснен съм от факта, че институциите – МВР и Прокуратура, ангажирани с осигуряване на правовия ред наблюдават проблема, без да предприемат ефикасни действия. Чувството за недосегаемост и безсилието на държавата правят ситуацията наистина абсурдна. В ХХІ век, в правовата, демократична и европейска България, един предприемач не е допускан до собствеността си, придобита по категорично законен начин. Напротив, именно в демократична България, същият този собственик и гражданин неколкократно е заплашван с физическа саморазправа, прераснала в закана за убийство”, допълва в писмото си собственикът на парцела.

Собствеността на фирмата не е атакувана по съдебен ред до сега – факт. Строителните книжа са валидни и в момента – факт. Фирмата е лишена от пряк, свободен и необезпокояван достъп до собствеността ни повече от две години – факт.

През този период от време абсолютно всички държавни и общински институции са извършвали (по молби и настояване на протестиращите граждани) многократни проверки и изследване цялата история на недвижимия имот. Провеждани са поредица  срещи в СО, в Район „Слатина”. Резултатът е, че абсолютно всички са излезли със съответните актове в рамките на тяхната компетентност. Констатирано е, че липсват  закононарушения няма никакви основания  за гражданско недоволство. „Общината и нашата фирма направихме опит да укротим натрупаното недоволство, за целта Общината сформира Работна група за замяна на имота. За наше съжаление, предложените терени бяха неравностойни като местоположение, площ и възможност за застрояване”, казва арх. Дучев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ани

    0 0 Отговор
    Как да върви бизнеса в България когато човек не дава достъп до частната собственост и дава права на вандали да палят и съсипват отношенията на гражданите