Last news in Fakti

12 Октомври, 2016 12:13 3 134 5

Премахват фонтана на площад „Славейков“

  • фонтан-
  • славейков-
  • земонтаж

Проектът за премахването на съоръжението е одобрен

Фонтанът убиец на площад „Славейков“, където преди 11 години загина от токов удар 34-годишен мъж, ще бъде изцяло премахнат и на неговото място няма да бъде изградено ново съоръжение. Това заяви за Факти.бг главният архитект на София Здравко Здравков.

Преди няколко месеца, след разследване на Факти.бг, от Столична община отговориха, че фонтанът ще бъде ремонтиран, заедно с реновирането на цялостното пространство около площад „Славейков“, което трябва да бъде готово през 2018 г. Реновирането на площада попада в амбициозната програма на общината „Зона 2“ за реновирането на центъра по оперативна програма „Региони в растеж“. Финансирането от Европейския съюз е в размер на 280 млн. лв.

Фирмата, която спечели конкурса за реновирането на зоната, е архитектурно-дизайнерската агенция А.Д.А., а автор на проекта е архитект Иво Панталеев. Тогава специалистът обясни пред Факти.бг, че фонтанът ще бъде ремонтиран, заедно с цялото реновиране на „Зона 2“. Сега обаче главният архитект на София Здравко Здравков разкри, че това няма да се случи и архитектът е представил проект, който не предвижда възстановяването на фонтана.

„С цялостната реконструкция на площад „Славейков“ той вече придобива изцяло нова визия. Проектантът архитект Панталеев е предложил изцяло нова такава, с нови настилки, събиране на групите с навесите за продажба на книги, изобщо визията на площада ще бъде изцяло нова. Не се предвижда изграждане на фонтан. Проектът е одобрен, получено е финансиране, заедно с проектантите, които правят настилките – работим и за подмяната на подземната инфраструктура в района“, заяви още Здравко Здравков.

Премахват фонтана на площад „Славейков“

В архитектурните среди отдавна съществува дебат какво трябва да е бъдещето на фонтана, особено след като делото срещу тримата обвинени е приключило и съоръжението вече не е доказателство. Първоначално екипът на Иво Панталеев настояваше изцяло да премахне фонтана, но след това се стигна до решението фонтанът да се ремонтира и да се обезопаси. Архитектът заяви, че по случая се е произнесла експертна комисия в Столична община, а след това е взето и решение от Столичния общинския съвет съоръжението да не се премахва. От Общинското дружество „Пазари Запад“, които отговарят за стопанисването на фонтана, дори изготвиха план за ремонтирането  и обезопасяването му на стойност 60 000 лв. Изпълнителният директор на общинското предприятие Веселка Симеонова заяви, че дружеството е готово да финансира ремонта, но чака разрешение от Столична община. А идеята на „Московска“ 33 беше да финансират фонтана, но не за сметка на „Пазар Запад“, а с европейски средства, тъй като съоръжението попада в приоритетната зона 2. След това главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че фонтанът ще бъде премахнат. Архитект Иво Панталеев нито потвърди, нито отрече думите на главния архитект на София и заяви, че в момента тече много интензивна подготовка на процедурите по реновирането на „Зона 2“, което трябва да започне през 2017 г.

Трагичната история завършва с хиляда лева глоба

Веднага след инцидента на 3 май 2005 г., когато във водата от токов удар загива 34-годишния Веселин Маринов, общината запечатва фонтана. По-късно разследването показва, че причината за трагичния инцидент е било високо напрежение във водата.

 Прокуратурата завежда дело, което продължава повече от 6 години и след 17 съдебни заседания, обжалвания и връщане за ново преразглеждане Върховният касационен съд се произнася окончателно на 31 януари 2011 г. Според решението на съдебните магистрати никой от виновните не получава осъдителна присъда – Васил Каменов, изпълнителен директор на „Пазари Теменуга“, стопанисващи тогава площада и съоръжението, е глобен с хиляда лева. Мотивите на съда са, че са нарушени минимални условия за здравословни и безопасни условия на труд – проектирането, изработването на фонтана и изборът на използваните материали и предпазни средства не са били съобразени с вида и стойността на електрическото напрежение и с условията на експлоатация“, се посочва още в решението на магистратите. Другите двама обвиняеми – Георги Зенгинов, бивш управител на „Общински Пазар“ и директорът на „Крамкомплекс“ ООД Симеон Кралев, са оправдани на всички инстанции. Зенгинов е отговарял за строителния надзор на обекта и е разрешил пускането му в експлоатация, а Кралев е изградил водното съоръжение.

Майката на загиналия Веселин Маринов – Аделина Свещарова, получава парично обезщетение. След приключването на делото тя изрази неудовлетворението си, че истинските виновници за делото остават ненаказани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раденков

    1 0 Отговор
    Зенгинов, Кралев и Софиянски трябва да бъдат наказани със смърт за убийството на Маринов. Правосъдието в България е скалп срещу скалп. Спомнете си "Индиго". Не ми е ясно как бащите пожертваха синовете и дъщерите си без съпротива срещу богаташите убийци! Внимание, набира се народна армия на справедливостта! Скоро - възмездия със задни дати!

    Коментиран от #3, #5

  • 2 СПАНАЧЕН ТАЛАСЪМ

    0 0 Отговор
    Простотия до шия!
  • 3 Христов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раденков":

    Отдавна не се бях сблъсквал с глава пълна с такава комунистическа боза.
  • 4 Иванов

    0 0 Отговор
    То и да се сблъскаш, можел ли да му налееш акъл в главата? Съмнявам се.
  • 5 Дидо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раденков":

    А дано, ама надали.