Last news in Fakti

30 Юли, 2018 11:54 3 329 5

Не знаят кой е собственик на „Царските конюшни”

  • царски конюшни-
  • пожар-
  • собственост-
  • оборище-
  • спаси софия
Не знаят кой е собственик на „Царските конюшни” - 1
Снимка: М. Богданова ©

В нощта на 28 срещу 29 юли изгоря голяма част от покривната конструкция на „Царските конюшни” в центъра на София. От Столична община веднага заявиха, че районът ще бъде обезопасен, а собственикът ще бъде задължен да възстанови имота в автентичния му вид. Кой обаче е собственикът? От администрацията на район „Оборище” все още не знаят кой е собственикът на сградите от комплекса „Царски конюшни”

„Около 500 квадратни метра площ на покрив горяха вчера. Пожарните се отзоваха на втората минута. Най-малкото зло ни е сполетяло, защото няма никакви жертви. Това са абсолютно изоставени сгради, заключени в карето между булевард "Дондуков“, булевард "Васил Левски“, улица "Панайот Волов“, улица "Врабча“. Сградите са в непосредствена близост до Английската гимназия, което мен повече ме тревожи, защото ако останат необезопасени, това може да възпрепятства преминаването на ученици, на майки с деца и въобще хора в района на пожара”, каза пред БНР Васил Цолов, кмет на район „Оборище”.

Той уточни, че днес ще се събере комисия, която ще има възможността да оцени точните щети, които са нанесени. „Ще се предприемат мерки веднага районът да бъде обезопасен. Ще сезираме веднага собствениците на сградата да предприемат мерки по нейното обезопасяване във връзка с изискванията, които Столична община и Наредбата на Столичния общински съвет коментират, така че за нас е най-важно обезопасяването и безопасното преминаване на хората покрай тази сграда. Не мога да кажа кой е собственик на сградата, днес ще вземем документите през община "Оборище", за да видим кой е собственик на сградата и да можем да му предявим съответните претенции по обезопасяването на сградата. Дори собственикът да откаже да поеме отговорност, има съдебен ред, по който той ще бъде принуден, така че държавата ще си влезе в служебните задължения", заяви Цолов.

От Сдружение "Спаси София" излязоха с остра позиция по случая и поискаха оставката на министъра на културата. Борис Бонев заяви, че причината да се поиска оставката не е само пожарът. „Това е поредният пожар и поредното унищожение на сграда, която е паметник на културата или ценна архитектурна сграда, който министерството допуска. Ще припомня за Двойната къща, Тютюневите складове в Пловдив, кино "Ренесанс“ на площад "Възраждане“ в София и още много други сгради, които бяха съборени и безобразно унищожени. Просто министърът, на когото му е вменено да се грижи за архитектурното и културното наследство на държавата, не се справя с тази си работа, а когато някой не се справя, е редно да подаде оставка", заяви Бонев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Teo

    20 0 Отговор
    Срущу 1 лев може да проверите кой е собственика в имотния регистър...

    Коментиран от #5

  • 2 Bubbles

    14 2 Отговор
    Я вземете ги дайте на великото височество дето никога не е било цар но заради шепа дупедавци притежава половин България!
  • 3 Гост

    4 1 Отговор
    Един министър/политик като сгафи и най-много да си подаде оставката. Трябва освен оставката да има допълнителни санкции. Не може да нанесеш големи необратими щети и да се разминеш само с една оставка. Нещо парични/имуществени санкции, затвор?
  • 4 зомби килър

    0 0 Отговор
    Това да не е гъцки остров че да не знаят кой е собственика,освен ако "КОЙ" е собственика.
  • 5 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Teo":

    Стига бе! Ама, цял ли?!:)