2 Януари, 2014 13:12 1 864 0

Нови данъци в Китай срещу имотния балон

  • китай-
  • жилища-
  • данъци-
  • имотен балон

Силното търсене на жилища в Китай подгрява пазара на спекулативни сделки с недвижимости, независимо от предприетите от страна на държавата данъчни мерки. Последните месеци на 2013 г. Националното статистическо бюро на Китай отчете поскъпване на имотите в 69 от 70 големи града, сред които Пекин, Шанхай, Гуанчжоу и други. Годишното поскъпване е в рамките между 16% и 21%.

Това доведе до поредната порция данъчни утежнения, а именно: 20% данък при продажбата на второ или следващо жилище, забрана да се купува второ или следващо жилище с ипотечен кредит, забрана да се препродават луксозни имоти, а също така и ограничения при покупката на имоти от страна на чужденци. Част от мерките, като например препродажбата на елитни имоти, бяха въведени експериментално в някои райони още през 2011 г. и от 2014 г. държавата реши да ги приложи на цялата територия на Китай.

Реформата също така предвижда намаляване на ограниченията за китайци, които желаят да купуват имоти зад граница. Бързо растящите цени на жилищата в Китай, направи редица други държави по-атрактивни за придобиването на имот. Въпреки, че китайците са в челната петица на нациите, които най-много инвестират зад граница, все още имат ограничение в сумата на юаните, които могат да бъдат превалутирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА