Last news in Fakti

20 Юни, 2014 19:35 7 174 5

Незаконното строителство не прощава (ВИДЕО)

  • наводнение-
  • незаконно строителство-
  • закон-
  • аспарухово
Незаконното строителство не прощава (ВИДЕО) - 1
Снимка: БТА

Незаконното строителство е една много болезнена тема за България. Болезнена, защото не само, че изисква много финансови средства и държавна воля, за да се реши проблемът с хилядите незаконни постройки, но най-вече, защото проблемът е толкова голям, че дори няма идея откъде да се започне с неговото решаване. Той беше породен със Закона за териториално и селищно устройство (отменен през 2001 г.), който позволяваше „узаконяване на незаконни строежи”. Самата възможност да се узаконяват незаконни имоти създаде порочна практика – хората решиха, че могат да си строят имоти и след това да си ги узаконяват. И точно това се случи. Опит да се прекрати това беше влизането в сила на Закона за устройство на територията. Но 13 години след действието на този нормативен акт проблемът с незаконното строителство остава.

Една от причината за това тази нощ в Аспарухово да загинат 10 души не е само фактът, че на площ от 1 кв.м. се изляха 35 литра вода, но и многобройните незаконни постройки. Разхождайки се виртуално в квартал „Аспарухово” с помощта на Google view street много ясно се вижда, че дерето се влива в канал, който непрекъснато се стеснява, докато не свършва в една ... къща. Всичко това може да видите благодарение на гражданин, обяснил надлежно ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    2 1 Отговор
  • 2 мария спасова

    1 1 Отговор
    Е те сега какво искат да кажат, че една къща е спряла цялата тази вода? Аре стига бе и къщата цяла целеничка и нищо и няма.Тук има нещо гнило и то не етова ,че къщата се е случила там където не трябва.Трябва да има строг контрол над държавните институции които отговарят за такива неща и да има осъдено по най бързия начин.Мисля,е3 до утре вечер би трябвало вече да има осъден ефективно.Това ако се склучи в нормална държава ,вече , ще има и екзекутирани!
  • 3 Монго

    1 1 Отговор
    Незаконното строителства на "братята роми" във въпросното дере създава фуниевиден улей, който усилва скоростта на водата. Създадените между къщите им "улици" са без отводнителна система. Боклуците, които изхвърлят в дерето го затлачват и не позволяват постепенното отичане на водата, тя се събира и се отприщва изведнъж под формата на вълна.
    Това са искали да обяснят в темата...
  • 4 мария спасова

    1 1 Отговор
    Ако се беше отприщила изведнъж и къщата нямаше да я има нали?
  • 5 Монго

    1 0 Отговор
    Защо да филосостваме, днеска казаха вероятните причини за бедствието...