Last news in Fakti

14 Юли, 2014 14:23 3 640 1

Трите причини за трагедията в Аспарухово

  • наводнение-
  • незаконно стртоилество-
  • аспарухово

Липсата на „Фондови жилища” е проблемът

Трите причини за трагедията в Аспарухово - 1
Снимка: БТА

Незаконното строителство,  задръстването на дерето с битови отпадъци и зле поддържаният отводнителен канал на ул. „Моряшка” са причините за трагедията от наводненията във варненския квартал „Аспарухово”, която отне живота на 13 души.

Към момента Дирекция „Национален и строителен контрол” (ДНСК) е издала 17 констативни протокола в резултат на извършените проверки, т.е. има 17 незаконни постройки. Къщите обаче не се събарят и скоро няма да бъдат разрушени, тъй като процедурата е дълга – протоколите могат да бъдат обжалвани пред съда и това да забави премахването на обектите. Докладът, който ще изготви ДНСК, ще бъде предоставен на Министерство на инвестиционното проектиране и на община Варна и съответно те ще предприемат необходимите действия.

Подобни дерета като в „Аспарухово” има и на други места в страната, но не с такова голямо наслагване на проблеми като това във варненския квартал. Подобен непокрит канал има например в близост до пазара в столичния квартал „красно село”. Там обаче не може да стане наводнение, тъй като теренът е равен и водата ще се разлее, уточни арх. Николай Христов, началник на ДНСК.

Решението на проблема е наличието на ясна жилищна политика. Разформироването на структурата „Фоднови жилища” през 1997 г. постави много места в страната в трудно положение. Затова сега се стига до ситуацията, при която ако на хората им се разрушат в момента къщите, те няма да имат къде да живеят през зимата и това ги кара да вършат автоматично нарушение на закона като отново ги постоят незаконно.

Не само липсата на ясна стратегия и на пари са причина за това да няма оборотни жилища. По закон крайно нуждаещият се ако живее 10 години в оборотен имот има право да го купи на доста под пазарните цени. Наемателите знаят това и 99% от тях само чакат да изтече 10-тата година, за да придобият имота. Общината няма право да им откаже продажба, тъй като те се водят добросъвестни платци. Така фондът, с който разполагат общините, много бързо се изчерпва. Проблемът обаче може да бъде решен законодателно. Жилищата могат да се отдават под наем например за три години, докато човекът си стъпи на краката. „Решението взето през 1997 г., дава горчивите си плодове днес”, казва арх. Христов. В случая с Аспарухово може да се намери интелигентно решение като за пострадалите хора се поставят сглобяеми къщи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Въпроса е не каква е причината а кой е допуснал да се стигне до там защото има служби на които се плаща за това?Ще видим ли някой в затвора или не? Това е въпроса!!!