Last news in Fakti

24 Февруари, 2016 15:51 4 495 9

Тодор от Враца не е убит, прокуратурата прекрати разследването

  • тодор-
  • враца-
  • убит-
  • прокуратурата-
  • прекрати-
  • разследването
Тодор от Враца не е убит, прокуратурата прекрати разследването - 1

Днес, Окръжна прокуратура – Враца частично прекрати наказателното производство по отношение на обвинението на Иван Дамянов и Десислав Дамянов в умишлено убийство, извършено по хулигански подбуди на Тодор Йорданов, съобщиха от прокуратурата.

След обстоен анализ на доказателствения материал, събран в хода на досъдебното производство и най-вече съобразявайки констатациите и изводите на съдебните медици по назначените в хода на разследването 4 съдебно-медицински експертизи, прокуратурата е преценила, че няма извършено убийство. Категорично е доказано, че между нараняванията, причинени от обвиняемите на пострадалия Тодор Йорданов, и настъпилия фатален изход няма причинно - следствена връзка.

По делото са събрани доказателства, че пострадалият Тодор Йорданов е имал сърдечен проблем и е посещавал специалисти-кардиолози. На базата на проведеното макроскопско и хистологично изследване на сърцето и сърдечния мускул на починалото момче се установяват категорични данни, че Тодор Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамена дисплазия (кардиомопатия), което има продължително протичане и постепенно развитие. При тези тежки болестни промени в сърдечния мускул смъртта може да настъпи внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве.

Категорично се налага изводът, че установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов, с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта, тоест действията на двамата обвиняеми не са могли да причинят и не са причинили смъртта на Тодор Йорданов. Тя е резултат от лошото здравословно състояние на починалото момче, а не причинно-следствен резултат от нанесените му при побоя повърхностни наранявания. С оглед на това се налага изводът, че престъплението, за което Иван и Десислав Дамянови са привлечени като обвиняеми, не е извършено, тъй като липсва обективна съставомерност, т.е няма извършено убийство.

В хода на досъдебното производство са разпитани множество свидетели, назначена е и видеотехническа експертиза, от която е видно, че сблъсъкът е траял по-малко от 3 минути, след което е преустановен. Събрани са доказателства, че са налице хулигански действия, извършени от обвиняемите Дамянови. Компетентността да разследва тези престъпления, съгласно правилата на местната и родова подсъдност, уредени в НПК, е на Районна прокуратура – гр. Враца, поради което с постановление от 24 февруари 2016 г. делото е изпратено на РП-Враца за продължаване на разследването.

Постановлението в частта относно частичното прекратяване на наказателното производство е изпратено на наследниците на починалия Тодор Йорданов и може да се обжалва в 7-дневен срок пред Окръжен съд-Враца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ярослав Станчев

    0 0 Отговор
    В нашата България прокуратура,съд,полиция,парламент,министри и бандюги пърдят в едно гърне.На кого още не му е ясно???Каквито и да ги въртят,както и да го усукват все тая.Мнението на хората за тези власти е ясно.Доверие под нулата.
    Ако не беше трагично щеше да е смешно.

    Коментиран от #3

  • 2 АХА

    0 0 Отговор
    Хайде какво стана сега??? Бяха убийци та убийци!??! Тръбяхте седмици, че били го смелили от бой, убили го, майката и гаджето реваха също - хайде сега всички тези подсъдими за лъжесвидетелство!
  • 3 брей,брей

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ярослав Станчев":

    Ами айде си представи че експертизата е верна??? (За което съм сигурен,защото съм имал досег със съдебни медици)...И следствие и съд се бяха подвели по общата вълна?...Двама невинни - в затвора,за цял живот или за по15-20г...А АКО БЕШЕ ТИ НА ТЯХНО МЯСТО ???...Невинен? А?...Заради пубертет гледал прекалено много филми и решил да се вкара в един от тях...Бог да го прости момчето,на никой не го пожелавам,само че тази агресия не е нормална.Лошото е че се сблъсквам почти ежедневно с нея по пътищата,и то от младежи точно от същата възрастова граница...Последният случай ми е от снощи...Пак казвам-жалко за момчето,никой не заслужава такава съдба,но ...
  • 4 Toko

    0 0 Отговор
    Склонен съм да вярвам на съдебно-медицинската експертиза!
  • 5 Бай хой

    0 2 Отговор
    Нямаше да се изненадам дори ако така наречените експерти бяха се произнесли че са го родили на улицата. Щом е умрял значи е убит. Вече следват квалификации като предумишлено и не предумишлено убийство, смекчаващи вината обстоятелства, убийство по непредпазливост и т.н. Но явно нашите магистрати решават само под звън на монети.
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    Ако ти отидеш и набиеш някого, кой е хитертоник и вдигне кръвното критично, след което не издържи и издъхне, ти пак си обвиняем в непредумишлено убийство. Понеже този човек не би вдигнал толкова критично кръвното при нормални обстоятелства, но ти му го причиняваш по насилствен начин.
    В България очевидно здравословните последствия след побой не са важни.
  • 7 123455

    0 0 Отговор
    България е мафиотска държава в която никой който има пари не спазва никакви закони.
    Не ги спазват и хората с власт.
    Поговорката ,,дай на прост човек пари и власт и му гледай сейра ,, е в действие на тая територия 100 процента.
    Ако не бяха предизвикали Тодор и не бяха се били с него сега щеше да е жив.
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Много прости хейтъри има у нас. Как да обясниш на предубедения простак, че не всичко е агресия и не всяка смърт е насилствена?
    Как да обясниш на безмозъчния, че има наука, която да каже категорично причината за смъртта на човек?
    Как да обясниш на крещящия и искащ мъст малоумник, че има свидетели, които категорично заявяват, че момчето не е бито и никой не е видял побой?
    Медиите са виновни за опростачването и агресивността в обществото ни!!!

    Коментиран от #9

  • 9 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Първо, в България няма медии, или поне не и в смисъла на фукнциите, които би трябвало да изпълняват. Има средства за дезинформация и поръчкова джурналистика и този сайт е един от тях - погледни колко тенденциозни статии има: за рекетиращи еколози, за " стотици граждани" приветстващи решението на някакъв съд да остави някакъв бивш кмет в ареста, за това коя поръчка спрял боко тиквата.....
    И в този ред на мисли и два и второто: няма как да си сигурен в това, коеот се казва по медиите. По случая имаше интервюта с хора, казващи абсолютно противоречащи си неща за случката и не е ясно къде е истината. Но фактът е, че момчето е починало след въпросната случка и двамата братя носят поне непряка вина за смъртта му - редно е да бъдат обвинени в непредумишлено убийство дори и смъртта му да е настъпила в следствие на сърдечно заболяване.
    А трето - фактът, че някак си все няма виновни за нищо, случващо се в България, говори че или цялата ни държава с всичките и институции и т.н. се управлява от некадърници; или всички са корумпирани. Аз лично мисля, че е второто.