Last news in Fakti

12 Юни, 2015 17:48 1 204 2

Министерство на културата проверява случая с „Излел е Дельо хайдутин”

  • министерство на културата-
  • проверява-
  • случая-
  • „излел е дельо хайдутин”-
  • валя балканска

Експертите от Дирекция „Авторско право и сродните му права” на Министерството на културата се опитват да изяснят случая със съдействието на двете дружества за колективна защита на авторските и сродни права – „Музикаутор” и „Профон” за случая с с продукцията “Утреландия” и дали те са използвали „Излел е Дельо хайдутин” на Валя Балканска без нейно знание за саундтрака на филма. В медиите се появиха  противоречиви твърдения, а в някои от публикациите се посочва, че самата песен не е във филма, а е използвана само в трейлър към него.

Във връзка със запитвания на журналисти дали певицата Валя Балканска може да търси правата си от авторите на продукцията “Утреландия” ако те са използвали без нейно знание и съгласие изпълнението й на народната песен „Излел е Дельо хайдутин” за саундтрака на филма, Пресцентърът на Министерството на културата проверява случая.

От министерството заявяват, че е важно да припомнят, че по принцип фолклорната музика не е обект на авторскоправна защита, защото авторите й са неизвестни и такива произведения могат да се обработват свободно, както и да се използват фрагменти от тях за създаване на нови произведения. Така че в случая няма нарушени авторски права - поради факта, че те не се защитават по закон.

Колкото до изпълнението на Валя Балканска, то трябва да се установи категорично дали наистина е било използвано нейното изпълнение и тогава ще може да се твърди, че са нарушени нейните сродни права като изпълнител. За целта е необходимо да се установи по безспорен начин използването във филма на песента в изпълнение на Валя Балканска, тъй като от това зависи дали тя може да претендира, че правата й са нарушени. Ако е направен обаче изцяло нов запис и в саундтрака на филма не се използва изпълнението на българската певица, то тогава за права не могат да претендират нито изпълнителят, нито продуцентът на звукозаписа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пинокио

    0 0 Отговор
    Онзи с големия нос да каже!
  • 2 ivaylo

    0 0 Отговор
    Здравейте, 2000 година,ако не ме льже паметта в Калгари Канада- Ауди рекламираше колите си с песента на Валя Балканска.