Last news in Fakti

18 Януари, 2012 20:30 1 675 0

Откриха паметна плоча на Маргарита Арнаудова

  • маргарита арнаудова-
  • балет-
  • арабеск-
  • музикален театър

Паметна плоча на великата българска хореографка Маргарита Арнаудова бе открита тази вечер във фоайето Музикалния театър. Барелефът е дело на големия български скулптор Георги Чапкънов. На откриването на плочата присъстваха изтъкнати наши културни дейци, сред които Боряна Сечанова - художествен ръководител на балет „Арабеск”, Йордан Джумалиев - известен телевизионен режисьор,  Тодор Димитров -  Директор на Държавния Музикален и балетен център и други.

На откриването присъстваха и финалистите и наградените от VІІІ конкурс за съвременна хореография „Маргарита Арнаудова". Тазгодишното издание на конкурса беше посветено на 70-годишнината от рождението на голямата на Маргарита Арнаудова и се реализира с подкрепата на Министерство на културата, Столична община, фондация „Етюд” и се проведе  съвместно с фондация „Калина Богоева”.

Тодор Димитров благодари за оказаната помощта на Софийска община, за да се случи това събитие. „Най-малкото, което може да направим е да почетем паметта на Маргарита Арнаудова”, каза Д\имитров.
Художественият ръководител на Арабеск Маргарита Сечанова изрази задоволството си, че този барелеф се поставя именно в Музикалния балетен център. "Само, когато предаваме нашата обич, може да има някаква памет. Това е начин да предадем на поколенията нашите спомени за Маргарита Арнаудова”, каза тя. Сечанова благодари на скулптура Георги Чапкънов за прекрасната изработка на барелефа.

Маргарита Арнаудова отдава целия си живот на балета. Проф. Анелия Янева е автор на книга за живота на Арнаудова, която е дългогодишен директор на „Арабеск". Освен аналитичния текст на проф. Анелия Янева, която изследва историята на българския балет и отблизо познава творчеството на Маргарита Арнаудова, книгата съдържа  статии и рецензии от най-известните представители на българската балетна критика.

В книгата има и бележки от личния архив на Маргарита Арнаудова, както и богат снимков материал. Те дават представа не само за нейния творчески път, но и за големите имена на българския балет и изкуство, и естествено за духа на времето, в което те са творили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА