Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 10:00 1 869 0

Да си вампир днес е толкова естествено...

  • арабеск-
  • балет-
  • премиера-
  • дневникът на дракула
Да си вампир днес е толкова естествено... - 1
Снимки: Милена Фучеджиева

След бума на темата за вампирите, обхванал целият свят, своята интерпретация ще направят и артистите от Балет „Арабеск”. На 24 февруари и 10 март те ще представят премиерата на „Дневникът на Дракула” .

Авторите на  „Дневникът на Дракула”  правят своето артистично, модерно и ексцентрично  наблюдение върху състоянието на човека и човешката цивилизация в Апокалиптичната атмосфера на 2012.

Либрето и хореографията Мила Искренова;   текст Милена Фучеджиева;  музика - Емилиян Гатцов – Елби и известни барокови произведения ; сценография и костюми Нина Пашова, видео – Никола Налбантов.

Спектакълът се реализира с подкрепата на Уникредит Булбанк.

Дали след повече от 2000 години християнство хората са се променили, дали са станали по-морални и добри или са същите жестоки, взаимноизяждащи се зверове?   Сексът и властта  са основни двигатели на човешката активност, при която всяка намеса в реалността е вид агресия. Каква перспектива ни остава, ако сме генетично предопределени чрез формулата на кръвта си?

Съвременният Дракула има безброй лица в социалния и интимен живот на хората... Принципът на „взаимното потребление” работи на всички нива  в много области.

Персонажът на Дракула ще се появява  в различни превъплъщения : Граф, Прилеп, Политик, Чиновник, Сериен убиец, Робот...

Спектакълът е изграден от поредица епизоди, които се въртят около основните знаци и образи на вампирството : разпятия, прилепи, стълби, зъби, нокти, саркофази, кръв, еротични сцени и пр. наслагване на различни впечатления. Но като цяло в него има доста силна ирония и гротеска, като самозадавяне със собствените желания.

Преходите между епизодите са смислови, като продължение на развитието на основната тема за секса и властта   като основни двигатели на човешката активност.  На финала главният герой се разтапя в светлината, което е участта на всеки вампир.

" Ние мъртвите ,т.е. призраци, вампири, страдаме от проклятието на безсмъртието” повтаря Брам Стокър до безсъзнание, поставяйки началото на една нова ера в „повишаването на злините на света .... "


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА