Last news in Fakti

21 Октомври, 2019 06:39 3 028 9

Реставрираха за пръв път Плевенската панорама

  • плевенска панорама-
  • плевенска епопея-
  • ние обичаме българия

Дейностите са извършени за 45 дни със средства от кампанията "Ние обичаме България"

Реставрираха за пръв път Плевенската панорама - 1
Снимка: Сайт на община Плевен

Приключи реставрацията на Плевенската панорама със средства от кампанията "Ние обичаме България", организирана от голяма търговска верига, съобщиха организаторите.

Извършена е реставрация и консервацията на художественото платно в зала "Панорама". Извършено е и почистване и възстановяване на предметния план. Дейностите са изпълнени в рамките 45 дни. Подобна дейност е осъществена за първи път, откакто е построен обектът.

Националната кампания "Ние обичаме България" е стартирала през 2016 г. по инициатива на търговската верига в подкрепа на значими исторически паметници и природни забележителности, които са част от 100-те национални туристически обекта, нуждаещи се от възстановяване или поддръжка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 къде си МА

    33 4 Отговор
    Ангелкова къде си МА ?Нали ти отговаряше за туризЪма доколкото се сещам и нали вие управлявате вече от време оно ? Е, защо тогава трябва чрез дарения да се реставрира един изключителен обект който носи приходи не на кого да е на държавата ? От там са преминали милиони туристи от откриването му, преминават и хиляди на година и сега, та къде е държавата М , що не искате пари от Баце а чакате друг да свърши работата което е похвално и примеир за подражание !!!???
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    33 1 Отговор
    Щом търговска верига трябва да пази паметниците, смятай за какви простотии харчи пари държавата. Сигурно финансира индийци от 3 града да правят фалшивите гледания и лайкове на песните на нашите чалгари.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Townboy

    25 3 Отговор
    Този паметник е трън в очите на новите господари понеже доказва че не е било точно "присъствие" и мирно съжителство. Знаете ли че един от най-страшните палачи и убийци на българи християни Сюлейман паша всъщност се е казвал Соломон?

    Коментиран от #6

  • 5 За 140 години

    17 3 Отговор
    Не мога да си представя за 140 г. от освобождението какъв смешен паметник ще изтипосат в някое паркче в София, примерно. За тия години демокрация не съм видял да построят една свястна сграда за културни събития, да не говорим такива комплекси, като Плевенската Панорама, Създатели на българската държава" в Шумен и колко още други из цяла България. Само се рушат стари сгради, основно кина по големите градове за да строят нови офиси, а по малките градчета се рушат от липса на хора и мизерия. Държавата е тази, която трябва да възпитава в култура.
  • 6 Освен това

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Townboy":

    На новите господари хич не им харесва хората да гледат какви паметници и комплекси са строени през комунизма, щото прави впечатление в днешни времена липсата на всякаква култура и политика. Заводите ги унищожиха да не ги гледат и питат младите и ни заливат с лъжи колко зле сме били, нищо че сме били една от трите страни след САЩ и Япония да произвеждаме компютри и лазерни източници, а ЕАЗ-тата са изнасяли за цял свят всякакви ел.двигатели, генератори и турбини.
  • 7 Баба Вуна

    7 1 Отговор
    В ерата на Мурто- Барока и чалгата, приоритет за управляващите е да разпродават всичко, над което имат власт! А концесионните договори ги подписват, като че ли ще живеят 100 години!
  • 8 Хаджи хаджи Българин

    17 2 Отговор
    Преди 3 години с моята приятелка ( чужденка) посетихме Плевенската Панорама! Тя беше зашеметена от сцените и декорите в голямата зала! Мисля, че тогава тя разбра, какво е означавало " Османското присъствие в България " А за мое разочарование, екскурзовода- протекция на новите господари- обясняваше на висок глас, че ако не е било модерното американско оръжие, ползвано от руснаците, войната е щяла да бъде изгубена! Дори имаше цяла зала с експонати на тези оръжия! Аз го попитах лично, , че според неговият разказ, американците са ни освободили от турско робство! Но малките посетители, вероятно са останали с това впечатление!
  • 9 Плевен

    2 6 Отговор
    Преди войната съотношение турци-българи в Плевен е било 80%на 20% айде дрънкайте си глупостите , много ми е интересно как приблизително 1млн. “българи” които са живеели в тези земи и империя която е толкова брутална и суперсила не е успяла да ги затрие в една шепа територия а ингилизите за 200 години затриват цял континент с местното население , само не ми отговаряйте с фрази тип колко е силен българския дух