21 Декември, 2012 16:03 1 603 2

Съвременен превод на Библията е бестселър в Норвегия

  • библия-
  • превод-
  • норвегия-
  • бестселър

Нов превод на Библията в Норвегия я направи сред най-големите бестселъри в страната през последната година, съобщи „Гардиън”.

Още с публикуването си през миналия октомври, книгата е била в топ 15 на най-продаваните четива в 54 от последните 56 седмици. През последните 14 месеца са продадени 157 000 копия. Така Библията се конкурира с романите на Ю Несбьо, Кен Фолет и трилогията „Петдесет нюанса сиво” от Е Л Джеймс.

Даг Смемо, издател в „Norwegian Bible Society”, които публикуваха книгата, е на мнение, че новият превод е причината Библията да се купува толкова много. Според него, факта, че е на достъпен норвежки език, прави така, че хората я разбират по-лесно и имат по-голямо желание да я прочетат.

„Винаги е много докачлива тема един превод на „Библията”. Хората казват, че си я харесват каквато е, но ето, че преводът има значение. Наехме писатели, поети, хора на църквата, вярващи и невярващи, за да дискутираме всяка дума. Използвахме модерен норвежки език. Резултатът е, че не само вярващи я купуват – атеистите също я търсят, защото разбират, че това е важна книга за историята на човечеството”.

Смемо признава, че никога не е предполагал, че такива продажби са възможни в страна с размерите на Норвегия.

„Когато приключихме проекта, редакторите искаха да продадем поне 25 000. Аз бях по-голям оптимист си мислех за 75 000. А ето, че достигнахме 157 000 копия. Странно нещо е, Библията се конкурира с книги като „50 нюанса сиво”. Хубаво е, че сред бестселърите има не само еротични, но и морални книги”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    0 0 Отговор
    Хубаво
    е, че сред бестселърите има не
    само еротични, но и морални
    книги”.
    Дай Боже и в България да се случи!
  • 2 azz

    0 0 Отговор
    Библията трябва да се чете в оригинал и самостоятелно. Всяко тълкуване и преразказване колкото и да е добронамерено може да изпоачи тотално нейния смисъл и е в основата на всички секти .