Last news in Fakti

10 Март, 2021 10:47 7 948 21

Прословутите "дяволски рога" в рока не били на Дио, а на... (СНИМКА)

  • рони джеймс дио-
  • гийзър бътлър-
  • дяволски рога-
  • знак-
  • ръка-
  • рок

Появи се снимка, на която се вижда как Гийзър Бътлър прави известния знак с ръка

В интервю за "SiriusXM" на 8 март легендарният басист на BLACK SABBATH Гийзър Бътлър казва, че е използвал "рогатия знак" с ръка като символ, свързан с тежката музика, много години преди вокалистът Рони Джеймс Дио да го направи популярен, предава werock.bg.

Не след дълго се появи и снимка, на която може да бъде видян да показва знака още от далечната 1971 г. по време на изпълнение на едноименната с групата песен. Докато Дио го е видял и възприел от него едва след присъединяването си към BLACK SABBATH. Певецът е коментирал, че на концерти публиката му показва "знака на мира" (известен и като символ на хипи културата), а по отношение на "Кръстниците" това е бил "запазеният знак" на оригиналния фронтмен Ози Озбърн, когото Рони заменя през 1979 г. И Дио е искал да отвърне с нещо различно.

Вокалистът е попитал Бътлър какво е това, което той показва, когато свирят парчето "Black Sabbath" и Гийзър му е показал "рогатия знак". Запитан защо не е разкривал тези факти досега, басистът отговаря, че не е придавал голямо значение на знаците с ръка. Особено след като е имал толкова стари снимки. И тъй като "знакът на Ozzy" е бил популярен много преди него, той не е възприемал тези неща като толкова значими.

Here Is A Photo Of GEEZER BUTLER Flashing 'Devil Horns' In...

Публикувахте от Blabbermouth.net в Вторник, 9 март 2021 г.

Бътлър коментира и че този случай не е единственият, в който Дио си е приписвал заслуга за нещо, което е взаимствал от него. Самият певец е казвал в интервюта, че е видял знака от своята италианска баба, която се е предпазвала от "зли очи" по този начин.

Преди няколко години басистът/вокалист на KISS Джийн Симънс пък дори се опита неуспешно да патентова "рогатия знак", твърдейки че американската банда го е използвала първа на плакат за турне през 1974 г. Тогава нямаше изявления от Гийзър Бътлър, че той има фотоси от 1971-ва, на които показва същия знак.

За авторство на жеста трудно може да се претендира, доколкото той е познат и от дълбока древност. Също така, знакът има значение на "обичам те" в американския жестомичния език.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точка Омега

    9 73 Отговор
    Сатанистите са сред нас, откакто свят светува, както и да ви го пробутват, те винаги ще ви покварят. Рокът е музиката на Лукавия.

    Коментиран от #13, #14, #16

  • 2 ТаУмВзе

    41 8 Отговор
    Знака няма нищо общо със сатанизма или рока. На езика на глухонемите, означава Обичам те/ви.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Петият Ангел

    16 2 Отговор
    Обама

  • 5 Петият Ангел

    16 1 Отговор
    Буш младши

  • 6 Петият Ангел

    15 2 Отговор
    Бил Клинтън

  • 7 Петият Ангел

    13 2 Отговор
    Хилъри Клинтън

  • 8 Петият Ангел

    13 4 Отговор
    Дончо професионалния актьор

  • 9 AC/DC

    19 3 Отговор
    Подобен знак на мано корнута с добавен изпънат палец срещаме при езика на глухонемите, но тук трябва да се обърне внимание, че създателката на езика на знаците на глухонемите Helen Adams Keller (1880-1968) е била окултистка и върла почитателка на Емануел Сведенборг и последователка на теософското общество. Така, че дори и знака на глухонемите има скрито значение - обичам те Луцифер. В различни държави означава и друго, при индианците символизира бизон. Джон Ленън пръв го ползва още през 1967 год.

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 чичо

    31 5 Отговор
    Рони Джеймс Дио/Роналд Джеймс Падавона/-е гений в музикалния свят.Какво значение има тук някакъв си знак.И BLACK SABBATH трябва и в другия си живот да са му благодарни,че съживи групата,след наркомана Ози,разбира се и на Томи.Маестро Дио,аз съм сигурен,че и на онзи свят правиш хората щастливи,за това-НИКАКВА ЛЕКА ПРЪСТ.

    Коментиран от #15

  • 12 Seawalker

    21 0 Отговор
    Чичо е изчерпал темата! Факт е след Dio групата Black Sabath отново е в миманса,въпреки брилянтните музиканти! Dio - The Voice Of Rock! Long Live Rock 'n' Roll!
  • 13 ImI

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Точка Омега":

    Слушай си чалгата и не ни давай тон в живота ...
  • 14 Demonaz

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Точка Омега":

    Точно чалгата и рапа са продук на рогатия. Ама от чалгопитек акъл. Просташки стилове разлагащи младите. Айде яша чалгопитек.
  • 15 Анализатор

    21 0 Отговор

    До коментар #11 от "чичо":

    Изцяло се присъединявам към написаното от Вас!
    Рони Джеймс Дио е лидер на няколко велики рок групи и е гениален музикант.
    Моля по никакъв начин не го свързвайте със сатанизъм.
    Изключително симпатичен и земен! Невероятен глас.
    И да BLACK SABBATH трябва да са му благодарни за времето през кото той пя с тази група!
  • 16 старият рокер

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Точка Омега":

    Ти си луд !Бунтарската музика(рок) ,е по скоро социално ангажирана към проблемите на управление на света,световни правителства и несправедливости в живота! Ако ти търсиш ''рогатия'', ще го намериш навсякъде!Промени мисленето си търси светлината във всичко , а не мрака!Желая ти здраве, амин! п.п. рок завинаги!

    Коментиран от #18

  • 17 Конспиратор

    13 1 Отговор
    НАЙ-ГОЛЯМОТО ПОСТИЖЕНИЕ НА ДЯВОЛА Е ДА УБЕДИ ХОРАТа, ЧЕ ТОЙ НЕ СЪЩЕСТВУВА! Или че е някакво невинно дяволче с рогца и копитца и прави детински номерца на хората. нещо между мит и приказка – бабини деветини!
    Санатанистите са сред нас и са уважавани лекари, политици и можем да ги видим на всеки важен пост, те се усмихват и изглеждат невинни, балансирани и човечни, но имат тайния живот на тежките сатанински ритуали и духовни безчинства! Както пише Библията сатана се преправя на светъл ангел, сиреч от тъмен паднал демон – светъл ангел – тотална измама и заблуда!
  • 18 Консерватор

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "старият рокер":

    Какъв бунт бе, на кой срещу кого! И докъде доведе "бунта"?
  • 19 Митака

    11 0 Отговор
    Дио е велик композитор и земен човек, като са в криза блек сабат винаги са го търсили да ги изправи на крака 1979та 1992ра 2006та и като тръгне каруцата го оставят само дето последния път просто не им стигна времето. Гледал съм го 4 пъти всяко шоу е било най доброто защото освен способности вкарва душа и сърце в музиката си и хората го усещат

    Коментиран от #21

  • 20 Dio

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "AC/DC":

    Направи този знак в Италия и ще разбереш какво означава.
  • 21 333

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Митака":

    На последния му концерт в Каварна хора от екипа му трябваше да го измъкнат насила, за да не изтърват самолета, защото той предпочиташе да си говори с нас, феновете. Бяхме на квартира в дома на шофьора, който го е возил на много от концертите, и човека, че Дио е изключителен човек. Беше шофьор към кметството и имаше преки впечатления от всички, които минаха през Каварна, а те бяха много.
    С някакво Пежо от София до Каварна за единия. Седнал отзад и си чел книжка през цялото време. Той, Вини Апис и клавира им след концерта бяха в някаква обикновена кръчма в Каварна и си купонясваха с феновете. Тони Айоми и Бътлър си се скриха в хотела. Но! Бътлър свири като змей! Айоми също. Щастлив съм, че ги гледах всичките, и аз не съм пропускал концерт на Дио в България.