Last news in Fakti

6 Февруари, 2013 15:25 1 512 0

Увеличиха субсидията за всеки продаден билет на Народния театър

  • народен театър-
  • продаден билет-
  • субсидия-
  • финансиране-
  • сценичните изкуства

Правителството определи единните разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства през 2013 г., съобщиха от Министерски съвет.

С въвеждането преди две години на системата на делегирани бюджети стартира процесът на реформиране на театри, филхармонии и опери, който доведе до по-голямо разнообразие на предлаганите продукти, увеличаване броя на зрителите и усъвършенстване на мениджмънта, смятат корифеите, управляващи културата.

Този модел на финансиране на практика дава възможност за подкрепа и стимулиране на добре работещите, ефективни културни институти, твърдят те.
 
През 2013 г. за всеки продаден билет драматичните театри ще получават по 12,50 лв., драматично-куклените театри – по 15,00 лв., куклените театри – по 10,00 лв., музикално-драматичните театри – по 40,00 лв., оперите – 60 лв., оперно-театралните центрове, филхармонии и симфониети – по 50 лв.

Точно в същия размер бяха субсидиите за продаден билет и миналата година, а предвид на инфлацията за тази на практика запазването на цифрите е равносилно на намаляване. 
 
Замразени на миналогодишното ниво са и по-високите стандарти при субсидиите за три от четирите културни института със статут от „национално значение“: за Софийската опера и балет, както и за Софийската филхармония – по 70 лв., за Държавния музикален и балетен център – по 60 лв., за Държавния фолклорен ансамбъл – 52 лв.

Увеличена е субсидията за продаден билет единствено за Народния театър „Иван Вазов” – тя става 20 лв. вместо досегашните 15 за пласирано място.

Диференциацията на стандартите е съобразена с различията в спецификата на дейността на културните институти, уточняват от МС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА