28 Юли, 2021 16:35 3 278 6

Пускат възпоменателна монета на Стоянка Мутафова

  • монета-
  • стоянка мутафова-
  • възпоменателна монета-
  • бнб

Конкурси за изработване на художествени проекти за четири възпоменателни монети обяви БНБ

Пускат възпоменателна монета на Стоянка Мутафова - 1
Снимка Архив: БГНЕС

Конкурси за изработване на художествени проекти за четири възпоменателни монети обяви БНБ на сайта си. Те се отнасят за монети, които предстои за бъдат пуснати на пазара през следващата година.

Първата възпоменателна монета е медна, от серията „Български творци” и е на тема „100 години от рождението на Стоянка Мутафова”. Обявени са конкурси и за две сребърни монети. Първата ще бъде отсечена по случай „150 години от рождението на Гоце Делчев”, а втората - от серията „Природно разнообразие в Република България” на тема „Голям гмурец”. Догодина ще бъде пусната и сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема „Цар Калоян” от серията „Средновековни български владетели”.

За медната и за двете сребърни монети авторът на класирания на първо място проект ще получи 4500 лв., за този на второ място са предвидени 2250 лв., а за трето - 1600 лв. Авторите на най-добрите проекти за монета за Цар Калоян ще получат по-големи суми. Победителят в конкурса ще получи 7200 лв., класираният на второ място - 3600 лв., а за трето място ще дадат 2500 лв


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 3 Отговор
    На гърба с малки букви ще пише: "За малко в Гинес, ама да беше само еврейка"
  • 2 Поклон

    8 3 Отговор
    Велика жена!Жалко,че България я загуби
  • 3 Фершел

    2 0 Отговор
    А мукито?
  • 4 Спиро

    1 1 Отговор
    За Муки няма ли да кажете 2,3 топли думи.
  • 5 Българан

    3 1 Отговор
    От къде, накъде? Една имитаторка на сценични герои ще я възпоменавате. Парцалев е на светлинни години пред нея във всяко отношение. Мутафова - на пара!? Това показва, че комунистите не са си отишли.
  • 6 Българан

    2 0 Отговор
    Направихте я по-стара с 4 години, надувахте я със силикон, давахте й роли, за да бъде "най-възрастната играеща артискта", искахте да я сравните с американската артистка Бети Уайт, която е още жива и на 17.01.2022 г., ако е рекъл господ ще празнува стотния си рожден ден. Но дядо Боже прибра Стоянка Мутафова. Точно той не ви разреши да се изгаврите с нея докрай.