Last news in Fakti

30 Декември, 2021 14:05 4 313 1

Международен фестивал се премества в Перник

  • фестивал-
  • късометражен филм-
  • перник

In the Palace ще се проведе от 2 до 9 април 2022 година

Международен фестивал се премества в Перник - 1

Международният фестивал за късометражно кино In the Palace e посветен на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства. Фестивалът е единствен по рода си в България и е един от най-старите късофилмови форуми на Балканите. Това е единственият фестивал в страната, сертифициран да предлага професионални късометражни филми за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар. Фестивалът също е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® - студентските награди Оскар.

Фестивалът има свой нов дом и това е Дворецът на културата в гр. Перник. След проведени 18 издания във Велинград, Балчик, София и Варна, международният фестивал за късометражно кино ще се провежда в миньорския град. „Оглеждахме се за нещо смислено и ново, когато ни поканиха и предложиха да се преместим в Перник. Искрено се изненадахме, че си имат Дворец и ни стана интересно - какво по-хубаво от това „В ДВОРЕЦА“ да се провежда отново в дворец и то именно там. Благодарим на общината, които застават зад нас и съм сигурен, че заедно ще можем да развием индустрията, а жителите и гостите на града ще имат възможността да се докоснат до най-доброто от света на късия жанр“, споделя Цанко Василев, директор на In the Palace.

„Следваме нашата стратегия за развитие на културата в града. Щастливи сме, че от международния фестивал за късометражно кино приеха поканата ни да се преместят в Перник. Подобни инициативи са от стратегическо значение, все пак това е единственият фестивал в страната, който е квалифициран да изпраща професионални и студентски късометражни филми за разглеждане от Академията за наградите Оскар“, споделя Станислав Владимиров, кмет на гр. Перник.

19-о издание на фестивала се провежда в периода 02 - 09.2022 г. в Двореца на културата в гр. Перник. Програмата на фестивала включва:

* 6 конкурсни програми за български и международни професионални и студентски филми в 4 поджанра - игрален, документален, анимационен и експериментален;
* ON FOCUS програми (специално курирани тематични филмови програми), вкл. номинирани и наградени с Оскар и Европейски филмови награди късометражни филми, ново българско късометражно кино и пр.;
* Q & A сесии - отворени панели за среща на авторите с международни и местни публика, критика и журналисти;
* FILMER FORGE - платформа за професионално развитие, насочена към филмовата индустрия. Включва интензивна серия от обучителни модули, водени от утвърдени професионалисти; Пазар на късофилмовата индустрия; международна научна конференция за изследване на жанра късометражно кино; питчинг трейнинг и сесия за представяне на филмови проекти и подпомагане производството на нови филми;
* Филмови и интердисциплинарни събития и инициативи за широката публика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оценка

    0 0 Отговор
    От кОлтура да се сцепиш!