Last news in Fakti

4 Юли, 2024 16:27 634 1

Епископско ръкоположение в Софийска епархия Св Йоан XXIII за католиците от византийско-славянски обред в България

  • софийска епархия-
  • епископско ръкоположение

Прессъобщение от Софийска епархия св. Йоан XXIII - София

В събота 6 юли 2024 г. от 10.30 ч. в съ-катедралния храм на католическата епархия „Св. Йоан XXIII“ на бул. Монтевидео 15 в София ще се състои епископското ръкоположение на Негово Високопреподобие отец Петко Вълов.

Новият епископ приема поста от Н.В.Пр. Христо Пройков, управлявал епархията от 1995г. Съгласно действащия устав в Католическата църква, след навършване на 75 годишна възраст, епископите подават оставка пред папата. Епископ Христо е подал своята оставка на папа Франциск през март 2021 г., която е приета през април т.г. и Негово Високопреподобие отец Петко е назначен за епископ на епархията.

Богослужението с хиротонията ще бъде водено от досегашния епархиен епископ в съслужение с католическите епископи от България, Апостолическия нунций в София, епископи от Гърция, Република Северна Македония, Румъния и свещеници от страната, Израел, Италия, САЩ, Украйна и други страни. Заедно с верните и духовенството в страната, които ще споделят този важен и празничен преходен момент за епархията, покана е изпратена до „Националния съвет на религиозните общности в България“.

---

Преподобният отец Петко Вълов е роден в София, България, на 8 януари 1966 г.

Родителите на новия епископ, баща му Никола Вълов (ⴕ1993г.) е православен и е бил политически затворник в лагера в Белене, а майка му Димитрина Вълова (ⴕ2022г.) е католичка от източен обред. Едната сестра на майка му, с. Сузана е монахиня Евхаристинка в София. Има брат, Йоаким Вълов женен и живее в САЩ.

Преподобният отец Петко е завършил гимназия в София, след което е отбил военна служба за две години в строителни войски. От 1986 г. до 1988 г. е следвал в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“ в София и се е дипломирал като зъботехник. През 1990 г. е изпратен като семинарист в Урбанския папски колеж в Рим и следва философия в Папския университет Урбаниана. От 1992 г. до 1997 г. постъпва в Папския гръцки колеж, като завършва богословие в Григорианския папски университет. В периода 1995 г. до 1997 г. следва магистърска степен по нравствено богословие в Академия „Алфонсиана“ към Папския Латерански университет в Рим.

Ръкоположен е за свещеник на 11 октомври 1997 г. в епархията „Св. Йоан XXIII“, в която е протойерей.

Пастирско служение

От 1999 г. - : Енорийски свещеник в енория „Успение Богородично“ в с. Ново Делчево

От 2008 г. - : Делегат на Католическата църква в „Националния съвет на религиозните общности в България“

От 2020 г. - : Генерален секретар на Епископската конференция на Католическата църква в България

От 2009 г. - : Иконом и канцлер на софийската епархия „Св. Йоан XXIII“.

От 2022 г. - : Председател на Изпълнителния съвет на „Каритас София“

От 2013 г. - : Председател на надзорния съвет на благотворителната епархийна фондация за жени в неравностойно положение „Рождество Христово“

За контакт:

Г-жа Виктория Петрова (тел: +359 (0) 883 307273 ; Email: [email protected] )

Г-жа Кристина Кронин (тел/Viber: +17039732407 ; email: [email protected] )


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Православна христиенка

    3 2 Отговор
    Ние ще строиме църква св.многострадалчица преподобна баба Гусииии, и светото и златно пууси. Лично св.синод ще ръси светена вода за полово дълголетие и вагинална свежест на мирянките