Last news in Fakti

12 Декември, 2016 15:39 2 139 0

След проверката: Пациентът с прелятата кръв не е починал от малария

  • малария-
  • пациентът-
  • кръв-
  • починал

Смъртта на 80-годишния човек в Русенската специализирана белодробна болница не е причинена от малария. Това е резултатът от проверката на здравните власти, съобщи "24 часа".

Случаят нашумя, след като "Господари на ефира" разказаха историята миналата седмица. От предаването ставаше ясно, че десетина дни преди да почине, на мъжа е била прелята кръв от дарител, заразена с малариен плазмодий. Кръвта е била взета при кръводарителска акция след извършен преглед от лекар на УМБАЛ - Русе, и проведено събеседване между лекаря и кръводарителя, без да се отчетат данните от декларацията, попълнена от кръводарителя, потвърждават от болницата. Младежът, който дал заразената кръв, е посочил в анкетата си, че е боледувал от малария в миналото. На него му е било противопоказно да дарява.

Ръководството на многопрофилната болница в Русе е решило да наложи дисциплинарно наказание на лекаря, извършил вземането на кръвта – предупреждение за уволнение. "След извършени проверки от проф. д-р Тодор Кантарджиев от Национален център по заразни и паразитни болести, д-р Николай Андреев – директор на Национален център потрансфузионна хематология, от РЗИ - Русе, и от Изпълнителна агенция по лекарствата на РБ, се установи, че смъртта на кръвопрелятия пациент, починал в Специализирана болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Димитър Граматиков" - Русе, не е причинена от малария", се посочва в съобщение до медиите от пресцентъра на многопрофилната болница на Русе, където е направено преливането в средата на ноември.

От болницата казват още, че чуждият гражданин, дарил кръвта, е поставен под лечение и наблюдение, за да се елиминира опасността да предаде заразата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА