Last news in Fakti

13 Април, 2019 17:29 13 079 18

7 ползи от консумирането на алкохол

  • алкохол-
  • здраве

Става дума за умерена консумация

7 ползи от консумирането на алкохол - 1
Снимка: Shutterstock

Пиенето на алкохол, особено в големи количества, се отразява негативно върху функционирането и здравето на черния дроб, сърцето и нервната система. Умерената консумация обаче, има своите ползи за организма.

Според американски диетолози умереното пиене се равнява на едно питие за жените и две за мъжете, като дозата е изчислена според дневна консумация, а не средна за няколко дни. Ето кои са 7-те най-известни ползи от умереното консумиране на алкохола, доказани от учените:

1. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Учени от Харвърд са открили, че умерената консумация повишава нивата на т.н. добър холестерол, който предпазва сърцето от заболявания. Освен това, алкохолът е свързван и с подобряване на инсулиновата чувствителност, като по този начин се намалява риска от запушване на кръвоносните пътища, често водещ до инфаркт.

2. Удължава живота

Приемането на алкохол от време на време, може да добави няколко години към живота. Изследване на университета в Кампобасо, Италия доказва, че пиенето на две питиета дневно по време на хранене, намалява риска от смърт с 18%: „Малки количества, най-добре вино с обяда или вечерята, имат този ефект, но това означава, че през другото време на деня не трябва да се консумира нищо алкохолно“, уточнява др. Джовани де Гаетано.

3. Увеличава либидото

Проучване показва, че еректилната дисфункция се среща с 25-30% по-рядко сред мъжете, приемащи алкохол. Учените уточняват изрично, че алкохолът има способността да предпази от тази дисфункция, когато се приема умерено и прекаляването с него няма да се отрази положително.

4. Предпазва от грип

Департаментът по психология към университета Карнеги-Мелън откри, че хората, пиещи редовно и умерено алкохол, много по-рядко настиват и хващат грип, пише zdrave.to. Испански учени доказали, че пиенето на 8 до 14 чаши червено вино седмично, намалява с 60% риска от настинка. Същите учени подозират, че причината затова са антиоксидантите, съдържащи се в червеното вино.

5. Намалява рискa от развиване на деменция

Още по-точно, рискът се намалява с 23% при умерено пиещите: „Малките количества алкохол правят мозъчните клетки по-издръжливи, защото ги стресират и така те стават по-устойчиви във времето и развиват механизъм да се справят с подобни ситуации, каквато е и деменцията“, коментира др. Едуард Неафеси.

6. Намалява и риска от образуване на камъни в бъбреците

Консумацията на 50 мл. алкохол дневно означава 30% по-малък шанс за поява на камъни в бъбреците, според учени от британски университет. Интересно е, че докато умерено количество алкохол намалява този риск, прекомерната употреба го засилва и увеличава драстично.

7. Шансът от диабет е малък

Според холандски учени, хората, пиещи по 1 до 2 чаши алкохол дневно, имат много по-малък шанс да развият диабет от 2-ри тип, в сравнение с тези, които не консумират алкохол. Отново обаче става дума за умерен прием.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    35 5 Отговор
    Кой пие вода бе братко!? Водата е пълна със микроби. Аз пия само алкохол, пия бира и изобщо д-р Радева МИ Е ЗАБРАНИЛА ДА ПИЯ ВОДА!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 доц д-р Радева

    31 3 Отговор
    За ползите разбрахме - айде, сега една статия за НУЖДАТА, да се пие алкохол!
  • 4 Хайл

    23 5 Отговор
    Всеки ден си удължавам живота,а за по сигурно по половинка ракия че може дозата да е малка за мен
  • 5 ВАСКО ДА ГАМА

    18 3 Отговор
    КОЙТО ПИЕ ВИНО И РАКИЯ.....ТОЙ НЕ ОСТАРЯВА,ЩОТО МЛАД УМИРА......МУХАХАХА......🙂😄😀😜
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 4 Отговор
    Винпромите да не са закъсали нещо, че се пуска тази пропаганда???
  • 7 Пелтека

    4 1 Отговор
    Зная ползите и затова льокам и хич не ми и пука... само съм стара да отбележа....!
  • 8 Миро

    17 1 Отговор
    До вчера във Факти бг.имаше статия че консумацията на алкохол особено вино била вредна,сега пък наопаки....
    Само си чешат езиците.....!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Orthodox

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    Има и друг вариант на тази мисъл: "С малко алкохол се усилва желанието, а с много алкохол остава само желанието"...
  • 11 дядо пръцко

    2 1 Отговор
    Ооо аз ще живея поне до 100

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Алфа Ромео

    3 2 Отговор
    Имам един приятел на 53 години пийва си доста и пуши по около 40 цигари на ден, прави яко секс, на моменти ги върти по две-три. Това противоречи на всякви научни медицински изследвания...
  • 14 Коментар

    4 2 Отговор
    Попитали кралицата:
    — Защо са толкова големи сметките за напитки в бюджета на двора?
    — Предлагам в бъдеще да се борави по-икономично с минералната вода! — бил отговора.
    Ето, затова Британия е Велика!
    .
  • 15 Пиша коментар

    9 1 Отговор
    Годината е 1920 — в САЩ въвеждат "сух режим".
    Резултатът — мафия и голяма депресия. За да се справят им трябват: трима президенти, Втора световна война и великобомбено атомно самочувствие.
    Късметлии!
    1914г. — Николай ll въвежда "сух режим". И става последния руски император!
    1985г. — наивника Горбачов и той; тръгна да оправя СССР и комунизма, чрез "сух режим". Има ли някой да не знае името на последния съветски ръководител? Къде е СССР? Къде е комунизма?
  • 16 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Лошото му на алкохола е , че води до пристрастяване, когато човек не е волеви и не си знае мярката.Колцина са тези от нас, които са волеви и си знаят мярката ??? Етиловия алкохол е НАРКОТИК !!! Интересното е , че никой не пита най-големите специалисти по ползите и вредите от етиловия алкохол - а именно руснаците, финландците, поляците, украинците. Лекцията на професор Жданов Владимир Георгиевич "Пътят към скръбта" довежда слушатели и читатели до ужас от вредите на алкохола. Най-добре е - пийте вода - преварена- охладена до стайна температура. За мен лично, като пример за изпълнение е , заповедта на един от двамата генерали /Владимир или Георги/ Вазови при обсадата на Одрин.Войниците са в калните и пълни с вода окопи - започва да върлува тиф. Заповедта е кратка и ясна : " Който не пие преварена вода - да се разстрелва на място" И преварената вода плюс мухлясалия хляб / пеницилинум нотатум - трябва да минат още 33 години Александър флеминг и още двама английски лекари да се убедят в неговата полза / спасяват живота на много войници, които се възстановяват, въпреки лошата болест и тежките условия !! Не яжте мухлясъл хляб - но пийте преварена вода !!!
  • 17 ГОГО

    3 0 Отговор
    ВИЦ. Час на класния. Темата вредата от алкохола. Учителката води децата в една кравеферма. Наливат прясна вода в една кофа и дават на една крава да пие. Кравата пие с мерак. След това наливат в кофата водка. Кравата върти глава и не иска да пие. Доволна учителката пита- деца каква е поуката? Иванчо бърза да отговори и казва- Ами който не пие водка е говедо. Хай наздраве.
  • 18 Дедо Шишарко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "дядо пръцко":

    Купи си малко Орле!