6 Юни, 2023 14:15 26 231 69

Ракията губи позиции, ето кой е новият любим алкохол на българите

  • узо-
  • любима напитка-
  • алкохол-
  • българи

България е на трето място в света по внос на узо от Гърция

Ракията губи позиции, ето кой е новият любим алкохол на българите - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцкото узо превзема световните пазари. България се нарежда на трето място по внос на алкохолната напитка.

С реклама и добро качество гърците научиха чужденците да пият узо, коментират от съюза на производителите, цитирани от БНР. 75% от износа на узо е за европейските страни. Най-голямо е търсенето в Германия, на второ място е Ирак, а на трето е България по данни на търговската камара.

На европейския пазар започва вече силно търсене и на една особена ракия, произвеждана само в Крит, където местните собственици на таверна я предлагат безплатно на клиентите, за да я рекламират. Туристите, почивали на Крит, търсят и в страните си от тази ракия, което доведе до рекорд износ от гръцките производители.

Чужденци коментират в социалните мрежи и пред гръцките медии, че предпочитат гръцкото узо поради добро качество и логична цена.

В същото време продължава поскъпването на част от хранителните стоки в търговската мрежа. Гърците вече купуват много рядко продукти от утвърдени марки и търсят евтини стоки, макар и от неизвестен производител.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пияч

    110 39 Отговор
    Българската мастика е с пъти по добра от гръцката повър-ня !!

    Коментиран от #49

  • 2 И едно време българите си пиеха мастика,

    56 51 Отговор
    но проруските бандити у нас наблегнаха на спирта. През 1994 г. приятел ме заведе в Дома на българо-руската дружба. От една водка се отрових, добре че после пих качествен алкохол и не се трупясах! Разбрах, че повече руски питиета няма да пия ! Всичкото ви такова бе , другари, фалшиво !

    Коментиран от #17, #26

  • 3 от село

    93 10 Отговор
    Има ли луд който може да сравнява Бургаска Мускатова с узо Мини-Ментелини!!

    Коментиран от #18, #44

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    87 4 Отговор
    Добре че дойде дИмокрацията ,
    щото по онова време
    мастика и мента
    пиеха само в хоремаг-а по селата ‼️

    Коментиран от #15, #42

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 варненски пенсионер

    71 18 Отговор
    българската мастика от Търговище е много по-добра !
  • 7 Последния Софиянец

    66 5 Отговор
    Точно така! Направете качествената ракия 20 лева килото и се чудете, защо не се купува

    Коментиран от #46

  • 8 Турчин

    40 1 Отговор
    Глупости!!
    Някой не си е прочел (изпил) домашното;-))
  • 9 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001 Х

    18 71 Отговор
    Българите са глупаци тъпаци и пият алкохол защото са безмозъчни и празноглави болни комплексари и нещастни гагрици

    Коментиран от #33

  • 10 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    28 27 Отговор
    Аз пък пия Metaxa - по една чашка вечер,
    около 80-100 г с пепси, шам фъстък и кашу с люспи..

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кую

    57 16 Отговор
    По-голям боклук от купешка ракия няма. Отгоре на всичко и златна.

    Коментиран от #38

  • 14 Факт

    64 13 Отговор
    Гърците ни се смеят че нашата мастика е много по хубава от тяхното узо но ние им купуваме нискокачествената им напитка наподобаваща Мастика
  • 15 цар Киро

    44 1 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Коктейл ”Облак”, а мастика с ракия -”Циганка”. Сега само ”парфюмирани" ракии, спирт и есенция.
  • 16 Уса

    36 13 Отговор
    Не консумирам сирене и кашкавал,за да ме плашите,колко е лошо в България.скоро се връщам да махаме канадските тикви,че се оказаха плевели

    Коментиран от #48

  • 17 Двунога Маймуна

    21 6 Отговор

    До коментар #2 от "И едно време българите си пиеха мастика,":

    Трябва да слушаш Брейка как правил водка на времето. Едни бъркочи в бидона, спирт вода, глицерин и още нещо. Затова пияндурниците дето нямат пари за алкохол се натаралянкват от аптеката.
    Основно с 90 градусов спирт. Спирт вода 1:4 мисля, че беше. А в Русия със всякакви бъркочи.

    Коментиран от #53

  • 18 Има едни продажници

    30 6 Отговор

    До коментар #3 от "от село":

    Аз като си плащам акциз и варя ракия от мойте лозя не само за мен, но и за целия офис и. Те първо ми купуват гроздето, след това си плащат акциза и накрая я слагам да отлежава вече нашата ракия в дъбови бъчви. Това в всяка година! И запомнете!
    Никога никой от моя офис няма да пие узо. Защото това което варя законно, след това се проверява в ВИНОЛАБ лаборатория и знаем, че не пием гръцки и български ментета.
  • 19 За слаби пиячи

    28 5 Отговор
    Това пък ако е напитка жив блудкаж за лигавене
  • 20 Пияч

    53 5 Отговор
    В гърция му викат узо в българия ако е домашбо производтсво му викат анасонлиика ако е в магазина му викат мастика в турция ако не се лъжа е ени раки и в краина сметка всичко е анасонова ракия

    Коментиран от #29

  • 21 След

    16 3 Отговор
    Две мастики ,ставам като ракетоносец !
  • 22 1212

    2 10 Отговор
    Живи.няма да се измъкнете,социални утрепки
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 консерва

    9 4 Отговор
    Не ме раздрусва,не пия алкохолни напитки.
  • 25 Българската

    15 5 Отговор
    Мастика е много по хубава само да не е менте Перно и Рикард също
  • 26 СМЕХОРИИ

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "И едно време българите си пиеха мастика,":

    Абе тук става въпрос за узото,... не за водка
  • 27 БАЙ ДАНЬО

    23 6 Отговор
    Да , но това на снимката не е узо
    Гръцкото узо, арабския арак, нашата мастика, ... пийте с вързани очи, пък познайте кое по-хубаво, разбира се нашата мастика /няма значение от чий цех е етикета /

    Коментиран от #28

  • 28 до бай даньо

    18 1 Отговор

    До коментар #27 от "БАЙ ДАНЬО":

    МНОГО ТОЧНО, хубаото в тях е , че не можеш да ги смесваш, пресичат се веднага- помътняват.
    А като се сложи вода или бучки лед, побелява като лъвско мляко
  • 29 нетрезвен

    24 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пияч":

    Браво, съвсем правилно обяснение.. имало е едно време точно такава КАРЛОВСКА АНАСОНЛИЙКА.
  • 30 ААА СМЯХ

    20 1 Отговор
    Поне сменете картинката, узото е безцветно питие, освен ако не му сложиш вода да побелее и намали градуса
  • 31 Винарка

    39 0 Отговор
    Ракията губи позиции, новият любим алкохол на българите е две ракии.
  • 32 Айс Вентура

    17 1 Отговор
    Българска мастика с лед - ""мляко от пантера”.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гош

    30 6 Отговор
    Тотални глупости! Узото е боклук! Българската Мастика, турската Йени ракъ и френската мастика Пастис и Рикард са в пъти по евтини по добри и по вкусни от гръцкия боклук! А от домашната ракия с двойна преварка по хубаво няма!
  • 35 Россия 🇷🇺 ZV

    17 2 Отговор
    Аз още не съм видяла пиян българин.
  • 36 Българин 🇧🇬

    16 1 Отговор
    Най хубава е моята ракия . Имам отлежала над 35 години . Елексир за душата .

    Коментиран от #40, #62, #66

  • 37 Някой си

    20 2 Отговор
    Бащата на мой приятел казваше - Ако няма
    хора всякакви, няма да има никакви.Нека всеки пие каквото му харесва.Само може
    да завиждаме на византийците,че могат да
    продават.

    Коментиран от #50

  • 38 Коко Н

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "Кую":

    Харесвам домашната ракия,но купешката е по-здравословна!
    Просто спиртът в нея е чист.

    Коментиран от #39

  • 39 Коко Н

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Коко Н":

    От Гръцката ракия ми хареса,Tsipouro, двойно дестилирана, без анасон,на приемлива цена.
  • 40 Фройд

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Българин 🇧🇬":

    Докато не опитам , не вярвам .....
  • 41 Некой си

    9 6 Отговор
    Абсолютна глупост мастика пият тези дето си нямат домашна ракия

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Некой си

    5 1 Отговор
    Може ти да си пил ментета и мастика по селата хората си пият домашна ракия по градовете се наливат със ментета
  • 44 хахаха

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "от село":

    Едното няма нищо общо с другото. Узото е на пшенична основа, а ракията на плодова, обичам и пия и двете напитки, но когато се прекали с едната от тях, установих, че главата боли по-малко от узото:)

    Коментиран от #51

  • 45 глупости

    10 9 Отговор

    До коментар #41 от "Некой си":

    домашната ракия е най-големият враг на черния дроб, пълна с метил и захар, пиеш 100гр и си труп

    Коментиран от #63

  • 46 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    тя половинката е толкова:)
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 хахаха

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Уса":

    "Не консумирам сирене и кашкавал,за да ме плашите,колко е лошо в България.скоро се връщам да махаме канадските тикви,че се оказаха плевели"
    Трол, ако наистина си в "УСА", едва ли ще се "върнеш" тук, освен ако за 3 години не си се издигнал само до чистач на кенефи, така че айде по-лекинко с троленето
  • 49 Феликс Дж

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "пияч":

    РА - КИЯ conekting peopol. Номер 1 си е ракията. Тия простотии ги пишат за пари. Естесвено тази правена с майсторлък и любов в селски условия. На пещерска химията я не щем.
  • 50 БРАВО

    11 0 Отговор

    До коментар #37 от "Някой си":

    Дажи и киселото им мляко се продава навсякъде по света, а казват бактерията била уж българска.
    Майстори са на продажбите и рекламата. Два стари камъка да видят един до друг някъде и веднага табелка с обширно обяснение какво може да е било
  • 51 ехаа

    6 3 Отговор

    До коментар #44 от "хахаха":

    Кой ще седне да ти прави ракия за масова употреба от пшеница, и там е дървесен спирт и ароматизатор, сместо дъвка от Хиос, ако си чувал Хиос де. А който ти каже, че ферментацията става без захар или дрожди, те лъже.
    Прекали и с уиски, пък да ти видим главата после....а то не е ли хим.продукт
  • 52 бай Гъдю

    2 0 Отговор
    Кой разбира, там се спира... на мастика и мента! :)
  • 53 бай Гъдю

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Двунога Маймуна":

    100гр. спирт , 0,5 л. Кока Кола, отпиват от колата 100гр., наливат спирта и си пийват "кола с кокалче".
  • 54 Хаха

    5 1 Отговор
    По заведенията може и да има някаква мода. Но българина си предпочита ракията. Ако смята някой че анасонлийката е узо се е объркал.
  • 55 ганю

    2 0 Отговор
    Узото,анасонлийката,мастиката все си е ракия
    и полезна щото мори глисти микроби и жените
    Както казал наш Пижо
    мани мани Пендо кога жената ока
    отваря ми жажда още за пол ока
    и още:
    Я одим право ами друмо криви
    и Рикия
  • 56 оня с коня

    2 0 Отговор
    глупости на търкалета!!
  • 57 Пурко

    3 0 Отговор
    Домашната как точно я вкараха в тая статистика
  • 58 Производител

    6 0 Отговор
    Мастиката е българска марка с алкохолно съдържание над 47 градуса.
    За да се получат люспите в нея, когато е добре охладена, а под тези градуси побелява.
    Българската мастика беше номер едно в Турция, но както всичко останало, което разрушихме и заличихме и това отиде там!
  • 59 Лозар

    7 1 Отговор
    Само платен дебил може да напише, че земеделски производител на грозде, ще направи ракия в която има Метилов алкохол – това може да го направи само такъв, който е писал подобни глупости и си няма представа как се вари ракия!
    Варенето на ракия е от столетия в България и никой не се е отровил от това, особено когато е нямало "специалисти" които да казват кой може и кой земеделски производител не може да вари.
  • 60 От алкохолите

    4 2 Отговор
    Водката е с най-ниско съдържание на метил (метанол) които атакува избирателно очния нерв и може да доведе до временна или постоянна слепота.
    Ако ще се пие предпочитам сингъл малц пушено уиски. Скъпичко е ама той и живота кратък.
  • 61 Ай наздраве братя

    8 1 Отговор
    Почти всеки Българин с имот на село си има собствен казан Без ракия Българинът не може И за сватби и за погребения и за лек ракия трябва
  • 62 охо

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Българин 🇧🇬":

    Къде живееш?
  • 63 мдее

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "глупости":

    Какво разбираш от хубава ракия? За да няма метилов спирт познавачите я държат(ракията) леко отворена 1-2 месеца, за да изветрее метиловия спирт, защото той изветрява по-бързо от етиловия и процента на алкохол трябва да е към 60%, за да стигне заветните 47% след изветряването, и тогава... повече няма да обяснявам.
  • 64 Домашняк

    3 1 Отговор
    Ракията е номер едно Най доброто питие
  • 65 Бърбън Брадърс

    3 0 Отговор
    Алкохолът е опасен за здравето и затова трябва да се унищожава-на масата и с мезе!!!
  • 66 Димитър от Панагюрище

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Българин 🇧🇬":

    Ти луд ли си бре.Като не ти се пие дай я насам.Ще вземе да изветрее.При нас отлежава от ракиджийницата до вкъщи.
  • 67 Вичо

    2 0 Отговор
    За ракията гласувам👍👍👍
  • 68 4×4

    2 0 Отговор
    Нашите драскачи на новини хвалят чуждия алкохол, значи имат сметка.Някой им предложил много пари,за да обезцени нашата ракия.Не Вие срам.
  • 69 Гост

    0 0 Отговор
    Българите им писна да ги цакат с промишлените спирт и есенция и си правят домашна ракия. Тя не влиза в класациите ви за продажби, което не значи, че българите са намалили консумацията на ракия.