15 Октомври, 2024 15:45 1 029 9

Как да се отървете от лошата миризма в хладилника

  • лоша миризма-
  • хладилник-
  • домакинство-
  • съвети

Ето няколко ефективни начина да се справите с проблема и да поддържате хладилника си винаги свеж и чист

Как да се отървете от лошата миризма в хладилника - 1
Снимка: Shutterstock

Хладилникът е мястото, където съхраняваме храната си и очакваме тя да бъде в безопасност и свежест. Но какво да правим, когато отворим вратата на хладилника и ни посрещне неприятна миризма? Лошите миризми в хладилника могат да бъдат доста неприятни и дори да засегнат качеството на съхраняваните продукти. В тази статия ще ви предложим ефективни начини да се справите с проблема и да поддържате хладилника си винаги свеж и чист.

Практични съвети за премахване на лошите миризми

Ако миризмите вече са факт, не се тревожете — има няколко лесни и ефективни метода за справяне с тях. Ето как можете да поддържате хладилника си винаги свеж:

1. Почистете основно хладилника

Първата и най-важна стъпка е основното почистване на хладилника. Извадете всички продукти и проверете сроковете на годност. Изхвърлете всичко, което е развалено или вече не е годно за консумация. След това:

Измийте всички рафтове, чекмеджета и повърхности с топла вода и мек почистващ препарат.

Ако има по-упорити петна или мазнини, използвайте сода за хляб, разтворена във вода.

Почистете гумените уплътнения около вратата — те също могат да задържат миризми.

2. Използвайте естествени абсорбатори на миризми

След като хладилникът е чист, време е да добавите продукти, които ще абсорбират неприятните миризми и ще поддържат свежестта. Ето няколко чудесни решения:

Сода за хляб: Това е класически метод. Просто поставете отворена кутийка със сода на някой от рафтовете. Содата неутрализира киселинните и базовите миризми и е изключително ефективна. Подменяйте содата на всеки 1-2 месеца.

Кафе на зърна: Прясно кафе или кафе на зърна е друг добър абсорбатор на миризми. Сложете купичка със зърна или утайка от кафе в хладилника за няколко дни.

Активен въглен: Това е още едно чудесно решение за борба с миризмите. Поставете малък съд с активен въглен в хладилника и той ще абсорбира лошите миризми.

Нарязан лимон или портокал: Парчета от цитрусови плодове с малко сол също могат да освежат въздуха в хладилника. Оставете ги в отворен съд за няколко дни, след което ги заменете с нови.

3. Проверявайте и поддържайте хладилника редовно

Редовната поддръжка на хладилника е ключова за предотвратяване на появата на лоши миризми. Важно е да се уверите, че храната е правилно съхранена:

Използвайте плътно затворени кутии: Храни с по-силен аромат, като сирене, риба или лук, трябва да се съхраняват в плътно затворени контейнери, за да не се разпространява миризмата.

Поддържайте температурата на правилно ниво: Оптималната температура в хладилника трябва да бъде около 4°C. Това помага да се запази свежестта на храната за по-дълго време.

Проверявайте редовно за развалени продукти: Навикът да проверявате хладилника поне веднъж седмично ще ви помогне да избегнете натрупване на изтекли или развалени храни.

4. Вентилация и циркулация на въздуха

Понякога проблемът с миризмите е свързан с лоша вентилация или циркулация на въздуха в хладилника. Уверете се, че въздушните отвори не са блокирани от продукти и че въздухът може да циркулира свободно. Това ще помогне да се избегне застояване на въздуха и натрупване на неприятни миризми..

Какво да направите при упорити миризми?

Ако сте опитали всички гореописани методи и миризмата все още не изчезва, може би проблемът се крие по-дълбоко. Проверката на дренажната система на хладилника може да разкрие натрупване на влага или органични остатъци, които причиняват лоши миризми. Ако не можете да се справите сами, консултация със специалист или техник може да бъде добро решение.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гробар

    2 2 Отговор
    когато козлодуйския паразит пукяса съседите ще разберат по вyнята. Ще разбият врата с екипите от гражданска защита, а вътре ще го намерят надут, накацан от буболечки, ако е стоял по дълго и с чepвеи. Търбуха му ще се е спукал от трупните газове и ще тече гнойна течност. Тургат го в гумен чувал и в служебния гроп!

    Коментиран от #6

  • 2 ннннннннн

    1 0 Отговор
    Просто го напръскайте с мъжки дезодорант. И край с миризмите.
  • 3 Просто

    2 0 Отговор
    Не слагайте разни гадни риби защото ще завони на рибна борса !
  • 4 Сложете

    1 0 Отговор
    автоароматизатор "Порче".
  • 5 офффф

    0 0 Отговор
    Срашна статия!!!
  • 6 чул те господ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гробар":

    айде дано да е скоро , и ние да се отървен от един паразит на обществото , че не се трае вече
  • 7 Проверено

    0 0 Отговор
    Не е от хладилника а от кисел и нацупен к.литор хванал паяжина
  • 8 елементарно

    0 0 Отговор
    Извадете Баба СлаФка от там. 🤭
  • 9 ИванКайман

    0 0 Отговор
    Спрете да се къпете и няма да усещате вонята!