Last news in Fakti

9 Февруари, 2015 11:31 19 450 24

Наистина нагло

  • наистина-
  • нагло-
  • сабрие-
  • сапунджиева

Български народни представители предложиха да се приеме Закон за привилегиите на държавните служители. Това едва ли ще стане, но самото изговаряне на подобна идея е нагло и скандално. Коментар от Ясен Бояджиев за Дойче веле

Наистина нагло - 1
43-ото Народно събрание. Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сряда следобед. Парламентарната комисия по правни въпроси ще изслушва министъра на правосъдието. Съдебните репортери са се събрали, жадни да научат (и да удовлетворят огромния обществен интерес), че политическите сили най-после имат някакви по-конкретни намерения за „жизнено важната” съдебна реформа. За неизбежните, както се твърди, промени в Конституцията, например.

Запитан по-късно дали партиите са започнали разговори за конституционни промени и дали усеща подкрепа за реформата, министърът на правосъдието отговаря уклончиво, че самият той „се старае да ги активизира”. Разбирай - не са започнали и не го подкрепят. Което си проличава и от въпросното заседание.

След кратка размяна на реплики по „основната тема”, от която не излиза никаква новина, част от депутатите изведнъж силно „се активизират” по съвсем друга тема. Дотолкова, че дори стигат до призива за специален Закон за привилегиите на държавните служители.

До приемането на такъв закон, естествено, едва ли ще се стигне. Но на фона на актуалната българска действителност и масовото недоверие в политиците самото изговаряне на глас на подобна идея е изумително нагло и скандално.

"По чисто човешки причини"

Още по-скандален е поводът - битовата драма на бивша заместник-министърка на правосъдието от ДПС, която вече повече от половин година трябва, но не иска да напусне ведомствения си държавен апартамент в София. Историята на този „дялан камък” в политиката е дълга.

Тя обитава въпросния апартамент още от 2002 година, когато е секретар на президента и член на ЦИК. През 2005 година е назначена за първи път за заместник-министър на правосъдието в правителството на Тройната коалиция. През 2009 година е освободена от поста преждевременно, но остава в апартамента, тъй като е „трудоустроена” в новосъздадената комисия за контрол на СРС. Комисията е закрита още преди да заработи, но тя остава в апартамента, понеже е прехвърлена в комисията за конфликт на интереси в славния период на Филип Златанов и прословутите му тефтери. След избухването на скандала с тефтерите тя отново става заместник-министър на правосъдието, вече в правителството на Орешарски.

След неговата оставка през лятото на миналата година тя би трябвало да напусне ведомственото жилище. Но не го е направила и до днес - въпреки поканите и процедурата за принудително извеждане. Междувременно пуска молба до новия правосъден министър да бъде оставена в апартамента, „докато си намери нова държавна работа”. Молбата ѝ остава неуважена, но доскорошната министърка е приютена „по чисто човешки причини” от председателя на софийския административен съд като съдебен секретар (стенограф) по заместване. След което веднага излиза в „болнични”. Въпреки новата си държавна работа обаче, тя трябва да напусне държавното жилище и да кандидатства наново - такива са правилата.

Депутати ходатайстват да се наруши законът

Естествено, през всичкото това време нашата героиня не е нито безимотна, нито социално слаба. Даже напротив. Тъй че човек би могъл да предположи, че след като стигна до медиите и стана повод за шумни подигравки, скандалът, компрометиращ въпросната партия, ще бъде някак си замазан. Нищо подобно. Вместо да замажат скандала, депутати от ДПС си позволяват да превърнат историята на едно лично нахалство в политически проблем. И прилагат актуалната си теза за "дискриминация и политическа чистка" към един карикатурен образ.

На въпросното заседание, вместо да се занимават със съдебната реформа, те нападат правосъдния министър, обвиняват го в неравноправно отношение и едва ли не в политическа дискриминация. И на практика използват заседанието, за да ходатайстват пред министъра да направи изключение, като наруши правилата и закона. Когато той им отказва, те стигат до идеята за промяна на правилата чрез нов закон.

Хора със "заслуги"

Основният им аргумент е, че някогашната заместник-министърка и днешна секретарка по заместване имала "много заслуги" за държавата, а "за такива хора трябва да се мисли", понеже "те не са случайни".

Медиите отдавна разкриха една от най-известните ѝ "заслуги" - уреждането на дъщеря ѝ за консул във Финландия, без да отговаря на критериите за поста. Както и уреждането на дъщерята на областен координатор на ДПС за шеф на съдиите по вписванията в най-големия съд в страната. Най-забележителната ѝ публично известна "заслуга" е обаче друга: луксозният ремонт на същия този апартамент, извършен в нарушение на закона срещу сумата от 46 хиляди лева от "Фонд затворно дело".

Дори и без тези "заслуги" обаче, както ходатайството на депутатите, така и идеите им за Закон за привилегиите на държавните служители са нагли и абсурдни. Не толкова защото държавните служители и без друго имат достатъчно привилегии. А защото в случая не става дума за тях, а за най-обикновена, годна за всякакви политически постове партийна номенклатура. За тази категория хора приоритет са партийните, а не обществените интереси. Идеята за новия закон предлага всъщност не партиите, а обществото да поеме пожизнена грижа за тяхното битие.

В едно обаче авторите ѝ са прави. Със сигурност това не е единственият подобен случай - кой знае колко още дейци ползват неправомерно ведомствени жилища. Както и ДПС със сигурност не е единствената партия, която е загрижена за номенклатурата си. Впрочем, председателят на парламентарната комисия по правни въпроси, който е от управляващата партия ГЕРБ, също публично обяви, че харесва идеята на колегите си от Движението.

От тези хора очакваме да реформират съдебната система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 misedneshnakura

    3 0 Отговор
    dokato oshte nqma osudeni politici i ministri tazi durjava shte si stoi vinagi v tova polojenie - dosta pod dunoto
  • 2 Бета

    3 0 Отговор
    Нямам нищо против привилегии и закони за това, но само при положение, че държавният служител започне да носи ПЕРСОНАЛНА отговорност за дейсвията и решенията си!!!
  • 3 comment

    4 0 Отговор
    Какво значи "не е кой да е"?!? Много измет има по етажите на властта, много много!
  • 4 guest

    0 0 Отговор
    Една бомба и всички да измрат крадци.
  • 5 1313

    2 2 Отговор
    Бомбата е добра идея но е трудно да се съберат на едно място не кълват вече и на безплатни кюфтета може би трябва да се гласува закона за привилегиите тогава ще има мнозинство- нагли .Дано господ да ви накаже
  • 6 агент08

    3 0 Отговор
    Боклук държава, нищо не става от нея - бг....
  • 7 агент 007

    2 0 Отговор
    Докато стоим и си траем Хак ни е.Робско племе сме и това си е.Никъде по света го няма това:Закон за привилегии на "ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ"-това е подигравка с живота на цели поколения.Те трябва да са слуги на народа а не неговите "САТРАПИ"(кръволоци)!
  • 8 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    Шефката на Агенцията по вписванията в София е назначена от ДПС.Няма опит и незабавно трябва да я изритат оттам.
  • 9 Съдран българин

    2 0 Отговор
    Да намалят НОТАРИАЛНИТЕ такси и тези на ЧСИ тия мошеници.Направо съдират кожите на хората с тия безбожно високи такси и хонорари.Както казва колегата "робско племе сме" и това си е.
  • 10 666

    3 0 Отговор
    И всичките да ги взривя както и мога, акъла на народа ще остане същия, заради това няма смисъл да го правя
  • 11 1234

    3 0 Отговор
    Привилегии ли?Единствената привилегия за тях е : с привилегия да влязат в затвора.

    Коментиран от #17

  • 12 аз

    3 1 Отговор
    Идат като овци-бегат като овци.Що е то?
    Овци (българи)
    Това ако беше в една съседна Гърция народа революция ще вдигне-тука овча работа
  • 13 Victor

    0 0 Отговор
    Разстрел за всички.

    Коментиран от #20

  • 14 бай Ганьо

    3 0 Отговор
    Прав е колегата #12"аз".Гърците са светлинни години пред нас по отношение на гражданското си общество.Срам за нас.Имаме дори наглостта да им се присмиваме.Абе боклучива работа.
  • 15 бай Шиле

    1 0 Отговор
    Всичко що е на снимката са само лобисти.В Българския парламент никога не е имало депутати и в близките години няма да има!
    Истинските дупетати трябва да бъдат избирани мажоритарно и избирателите да могат да ги отзовават ако не работят ползу роду!
    Да не си возят др....вите задници в мерцедеси и да нямат ИМУНИТЕТ!
    Абе хора вие замисляли ли сте се ако само народното събрание смени мерцедесите, примерно с литексчета за какви пари говорим!
  • 16 999

    0 2 Отговор
    ДРУГИЯТ ПЪТ ДА ГИ СНИМАТ С КАРТЕЧНИЦА.А ДА ДАДЕ ГОСПОД.
  • 17 бай Ставри

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    Я ке ги коландря!
  • 18 любимец 13

    1 0 Отговор
    Много добре вижте тази снимка и добре я запомнете, защото като рухне държавата съвсем, да не се чудите кой е виновен.
  • 19 овчаря

    0 0 Отговор
    Бездушни български овчи душици ,да сте живи и здрави...дълги години да си ги траете и обгрижвате...и не се жалете,няма кой да ви чуе с тоя интелект сами сте си избрали кошарката....:)) аййй със здраве////
  • 20 Безочие и безнаказаност

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Victor":

    Чак пък разстрел,достатъчно е управляващите да имат ДОБЛЕСТТА и ЧЕСТТА и да раздадат правда,няма значение от националността -и да и се наложи глоба (солена ) за неправомерното използване на държавна собственост!Привилегии-ей не им стига че бъркат в меда непрестанно ами искат и законно да им се полага -за кое,за 'добре свършената" работа или защото са миропомазани!Те да внимават ,че гледам народа се е озверил им му е писнало,само им трябва кой да ги поведе.Иска ми се един нов Левски -с тайни комитети като едно време!Ама сигурно някой продажник ще го издаде!

    Коментиран от #23

  • 21

    0 0 Отговор
    Срам ме е вече, че съм българин, срам ме е от българския народ, че го унижават така и той търпи, жалко е да го кажа, но наистина ме е срам. Ботев и Левски сигурно ни гледат от някъде и полудяват.
  • 22 дърт десар

    0 0 Отговор
    Не е луд тоя дето яде баницата, а този който и я дава! Нека да увисне една такава номенклатура на едно дърво и после да видим дали ще има кражби и продажби!
    Така са ги лекували наглите бандити (комунета) преди 9-ти, това е рецептата за тези вируси, друга няма!
    Явно комунистическата номенклатура вирее още по добре в "демокрацията", те за това си я отгледаха и създадоха.
  • 23 дърт десар

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Безочие и безнаказаност":

    Щом някаква случайна "депесарка" се обалгодетелства в такива големи размери, смятай какво е положението по върховете! Ония са безнаказани, т.е. могат да правят каквото си поискат с нашите пари, могат да се гаврят, както си искат. Това само по себе си обезмисля да плащаме данъци и да живеем в тази държава! Излиза, че един работи за да тъне в охолство и богатство някой тулуп!
    Дори и по турското робство не са ни яхали икономически така. Тогава е имало десятък, сега има един куп данъци, които отиват в джобовете на "новата" стара номенклатура, която произвежда единствено политическа халтура, достойна за новините. И това е само една малка част от злоупотребите. След 10 ноември кражбата е било астрономическа.
    Чудя се тоя народ ,до кога ще трае, може би, докато ни затрият напълно.
  • 24 777

    0 0 Отговор
    Всеки народ си заслужава управниците, защото сам си ги избира!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    А тва за гърците ,че били голяма работа, направо ме хвърля по гръб от смях!?!