Last news in Fakti

9 Юни, 2015 13:03, обновена 9 Юни, 2015 13:34 3 908 18

Зад теменужките на Фандъкова – разруха

  • софия-
  • фандъкова-
  • подлез-
  • ндк
Зад теменужките на Фандъкова – разруха - 1
Подлез на бул. България
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Макар и неофициално, станаха известни кандидатите на ГЕРБ за кметове на големите градове в страната. Естествено, безапелационна е кандидатурата на Йорданка Фандъкова за кмет на Столицата. В това няма нищо изненадващо. В крайна сметка Данче – както свойски я нарича премиерът, стана неразделна част от представата на ГЕРБ за управление – много приказки, но минимален резултат. Тази миловидна женица, успя да завладее сърцата на софиянци, както никой преди това. А както знаем, в България се гласува не с разум, а със сърце или отворен джоб. Същевременно, никой, никъде не отбелязва, че добрата дама управлява 1,5 млрд. лева. Разбира се, че общинският съвет взема решенията, но мнозинството в него е на същата политическа партия, чийто кандидат е госпожа Кмета.

Поради факта, че софиянците гласуват с емоция, а не с разум, зад фасадата остават скрити огромните проблеми, които има града ни. Ще чуете всеки да казва “абе, нещо се прави”, какво нещо обаче никой не може да формулира. Градът се промени – факт. То оставаше да не се промени столицата на държавата, с увеличаващо се ежечасно население. Както каза премиерът – личи си, че в София управлява жена, заради няколкото цветни градинки.

Зад градинките с теменужки обаче има разруха. За съжаление, истинските проблеми на града не са тема в медиите, като изключим някои спорадични репортажи. Дебат няма, въпросите на опозицията потъват в морето от медийни изяви на кмета и екипа й, който сам по себе си е скандален и неприемлив, но не е сменен от 2009 г. до сега. Дори и социолозите не си правят труда да изследват проблемите на база обществено мнение, а изседват само рейтинга на кмета. Проблемите обаче са много. И голяма част от тях са свързани със свещената крава на ГЕРБ – инфраструктурата. В София, дори и ако си от друга планета, можеш да познаеш, че идват избори. Започват огромни ремонти на едни и същи булеварди в града. Естествено, те изкарват само една зима, защото се правят с нискокачествени материали, за да се ремонтират отново и отново, а нашите данъци на стойност около 500 млн. на година изтичат в нечий джоб. Въпреки огромното перо в бюджета за ремонт на улици и цялостна инфраструктура, дори в центъра са малко места, на които да не ти отидат шарнирите на колата в огромните дупки. За кварталите няма нужда да се говори, защото там нещата са безнадеждни. Една разходка по “Витошка” е достатъчна най-малко да си счупите токчетата на обувките, ако не и да ви се случи нещо по-лошо. Всичко това е гарнирано с огромни количества прах, предизвикани, от една страна, от унищожаването на зелени площи, за да бъдат строени, от друга страна, нови бизнес и жилищни сгради на най-невероятни места. Хората отдавна си гледат в кухните между две съседни сгради. Дори могат да си подават и солта, докато вечерят.

Проблемът с паркирането и “източването” на средства от страна на дружеството “Център за градска мобилност” е друга дупка в управлението на Столицата. Административен съд - София на два пъти потвърди, че Центърът за градска мобилност поставя скоби и пуска „паяци" да вдигат автомобилите, без да има законовото право за такава дейност, защото е търговско дружество. Това обаче не пречи на същото това дружество да извършва тази дейност, както и да генерира абсолютно незаконна печалба от 11 милиона лева. Някак естествено преминаваме към темата за задръстванията – проблем, който изглежда, че вече няма решение. Няма да го решат и с поредното планирано вдигане на таксите за паркиране в синя и зелена зона. Може би 100 пъти експерти, включително и от чужбина, обясниха на кмета, че трябва да въведе интегрирана система за светофарите в София. Цената също е “по джоба” на Общината. Защо не се въвежда? Защото капиталовложението в нея е еднократно. Когато обаче правиш кръстовища на две нива, които просто изместват “тапите” от едно кръстовище на другото, можеш всяка година да прибираш комисионна от фирмите, които всяка година ще ги ремонтират. Е, да не е луда Данчето да реши част от проблемите с трафика, като оправи светофарите?

Общата идея е, че Фандъкова и партията й никога не са имали визия или намерение да подобрят живота в градовете и държавата като цяло. Но пък разчета им за преразпределение на 1,5 млрд. лева, през партийната каса, за да си гарантират спечелването на поредните избори е точен. Въпреки изброените проблеми, които са капка в морето на фона на оставащите, въпреки че години наред парите ни се харчат без контрол, Фандъкова няма реална алтернатива. Това, че няма алтернатива е лошо за самите управляващи. Те вече са загубили почва под краката си и се смятат за въздесъщи. Време е гражданите на София да се почувстват обидени, от псевдоуправлението на града. Не може да няма алтернатива на управление, което с некадърността си и с корупцията, превърната в официална политика на общинската администрация, предизвиква огромни опашки например, когато трябва да се записват децата в детски градини. За мен това е обидно. Обидно е, че като овце висим от 4 часа сутрин, за да подадем документи. Престъпление е, че родителите вземат бележки за несъществуващи болести на децата си, за да минат по-напред в списъка. Престъпно е, че приятелките на Данчето – директорките на някои столични градини и ясли, приемат фалшивите документи, а и искат немалък рушвет. Да, има много деца в София (за щастие, а може би и за сметка на останалата част от държавата) и е трудно да се изградят толкова много нови детски градини. Но нали за това гласуваме, за да овластим хора, които да решат тези проблеми, а не да се оправдават? Оправданието, че липсват средства е смешно. Смешно е, че ГЕРБ управлява София от 2007 г., но проблемите с инфраструктурата, с местата в  детските градини, със завода за боклук, в Студентски град, с паркирането и т.н. не са решени.

А на фона на тези проблеми е смешен скандала, предизвикан от кресливи представители на абсолютно неизвестни сдружения, по отношение на паметника на Самуил, открит вчера. По същество е правилно да се повдига въпросът за дебат по използването на градските пространства, но дебата трябва да се повдигне и за разрешението за строеж, което се дава на стотици сгради, на всякакви места. Дебатът може да бъде, защо пространството пред НДК и в подлеза се ремонтират за трети път, като скъпоструващият мрамор изчезва безследно и се заменя от плочи от варовик, в добрия случай. Дебатът може да се води от хората, живеещи около ремонтираните трамвайни линии на бул. “България”, стига да оцелеят преминавайки през подлезите на същия булевард, които са в пълна разруха.

Като си затваряме очите пред проблемите, ще продължаваме да живеем като скотове в Столицата и да слушаме в опиянение за новата градинка, открита от Данчето и неприлично забогателия й екип. А когато някоя фасада на сграда се срути върху колите и хората минаващи отдолу, ще откъснем теменужките от градинката, за да ги поставим на лобното им място. Ето на това му се казва “с един куршум – два заека”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 о боже

    0 0 Отговор
    Анонимна статия подписана 'България'. Ще коментирам изказването: "Оправданието, че липсват средства е смешно". Не, смешно е да пишете такива глупости.
  • 2 Не на ГРОБ

    0 0 Отговор
    "O Боже" и ти четеш всичко като ГРОБаджиите. журналистката даже си е сложила снимка. А че всичко в статията е истина е ТАКА! Браво момиче!
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    За всички софиянци е ясно, че статията е на 100% вярна, и не засяга всички аспекти на управлението на София. Има още много начини за източване на парите на София, които никой не засяга. Ясно е, че за троловете на заплата и за "софиянците", живеещи тук между празниците, храчещите по тротоара, хвърлящите пепелниците от колите си на платното, и всякакви подобни приходящи, тези проблеми ги няма. София е рай за анонимния хейтър, анонимния селски тарикат, ало измамник, крадец, убиец и т.н., тук е никой и това е идеално за целите му, защото там от където идва го познават и ще понесе критики и наказание, а тук е лесно - днес си тук, утре те няма... В София много отдавна не се чува гласа на хората плащащи данъците си тук, много отдавна изборния туризъм е официален, както и протестния туризъм и още куп подобни мероприятия...
  • 4 светлин

    0 0 Отговор
    На Надя Младенова,някой и е платил за статията.София се променя и става един хубав европеиски град.
  • 5 евала

    0 0 Отговор
    браво на 3! Много точно си го казал за селяните и селянията в София! А 1 да си признае колко цента ще получи за словоблудството си?
  • 6 до 4

    0 0 Отговор
    Верваш ли си? Ти в кои хубави европейски градове беше, та даваш акъли?
  • 7 да бе да

    1 0 Отговор
    бил съм 11 столици от ЕС и София си е кенеф както и да го погледнеш! помиярите по улиците са повече от тези във всичките 11 столици, в които съм бил! Срутените сгради и падащите мазилки са 2 пъти повче, а дупките 3 пъти повече!
  • 8 До о боже

    0 0 Отговор
    Статията не е анонимна, а България е мястото където е публикувана. Четете по-добре.
  • 9 123

    0 0 Отговор
    Тук не съм съгласна...като една "селянка" дошла преди 15 години в София, от среден провинциален град, но смея да твърдя един от най-добре устроените инфраструктурна, с много зелени площи и градинки, мога да кажа, че София се промени. Забравихте ли разпадащите се трамваи по бул. Витоша, камарите с миризлив боклук, обраслите с храсти и избуял треволяк междублокови пространства, какви велоалеи какви 5 лева...много се е променила София. Да вярно е, че и куца много инфраструктурата и, че се правят 5 булеварда през 5 години, но нека не си кривим и душиците, че нищо не се променило. Но има още какво да се желае. Мога да кажа, само, че добрата практика е започнала, от тук просто трябва да се надгражда...
  • 10 Иво

    0 0 Отговор
    Уважаеми господа софиянци, когато хулите хората, които са дошли да търсят препитание в столицата, първо се поставете на тяхното място. Питам как се отглеждат 2 деца с 900 лева общ доход? А? А , че простаци има, има, но те са навсякъде.За съжаление такова ни е състоянието на държавата, че само няколко големи града дават що годе толкова, колкото да оцелее човек. А на дамата, която е написала статията бих задал един въпрос - кога и при кое столично управление нещата стояха по-добре? Абстахирам се от политически партии.Колкото и да си кривим душите - в София има най-много пари, винаги ги е имало, но при някои управници не се виждаше къде отиват, сега поне се вижда....
  • 11 гости

    1 0 Отговор
    Бля, бля, хахаха. Ами изберете си пак Софиянски и изведнъж ще цъфне и ще върже. Няма да има разруха... в аптеките на Софиянски, хахаха. Червени. Вероятно има и прави неща в статията, но стилът е червен и злобен. Никой нищо по добро не направи от сегашната кметица. Дори и от любимите ви червени кметове, които, освен панелните квартали, какво друго направиха??? Ама да извадите от 9 кладенеца вода, все тая, това си е факт.
  • 12 Гост

    1 0 Отговор
    Няма нужда от поръчкови статии. Тук типично по български само се плюе. Нека излезе по-добър кандидат от Данчето и ще гласуваме за него. Ама по-добрият кандидат не е този, който обещава повече, а такъв, който се е доказал на обществото, че може повече. А такива досега не съм видял. За това на есен - пак за Данчето ще гласуваме.
  • 13 Дядо Поп

    1 1 Отговор
    Всеки,който казва истината е трол,това се опитват
    да ни внушат някой хора,и като по калъп слагат
    клеймо червен и после епитет.
    Да вземат и да се огледат и да видят, колко са
    елементарни и тъпи,вместо да погледнат отстрани
    и да преценят фактите.
  • 14 Мая

    2 0 Отговор
    Нищо не е преувеличено. Колко още може да се напише за тази безлична г-жа. Гьонсурата обаче е заразен
  • 15 кметски критик

    3 0 Отговор
    Ало, софиянците! Бихте ли ми показали завода за преработка на боклук дето двама кмета с по 2-3 мандата ви го строят и още не са го построили. Пък що пари изтекоха за тоя завод - и Ваши и европейски и даже мои, макар че съм на 400 км. от София.
    Така е и с останалите неща. Че има напредък има, но е нищожен на фона на това което можеше и трябваше да се направи, ако не се крадеше. Но и в другите градове е така, в цяла България е така ...
    А на тези, които ни критикуват, че само критикуваме ще им кажа, че служебно задължение на кметовете и общинските администрации е да подобряват средата и живота на гражданите и не е необходимо за всяка свършена работа да им ръкопляскаме. На вас в края на работния ден да не би чорбаджията да идва и да ви благодари, че сте си вършили работата. А виж кусурите трябва да ги показваче, понеже това си е несвършена или лошо свършена работа.
  • 16 Нещо много се изнервяте бре

    2 0 Отговор
    Това "столичани", нещо стават нервни като се заговори за смръдливата и претъпкана столица. Наистина никъде в Европа не съм виждал по-смотана столица и е много жалко, защото София цуца от цяла България. Иначе пък никак не харесва на "столичани", че от провинцията хората си позволяват да им досаждат. А това с плюещите и с хвърлянето на фасове е много грозна клевета, уважаеми дами и господа. Това са отрепките, които столицата ни привлича от всякъде. А иначе, и ние в провинцията имаме вътрешни тоалетни и не ядем доматите с коловете... Дори нещо повече - ако не е провинцията, която съхранява българщината, отдавна да сте ни заличили като нация!
  • 17 Пинокио

    1 1 Отговор
    Класически предизборен комунистически пасквил е въпросното есе.
    ПРОМЯНАТА в София за последните години е очевидна и е към по добро. ВРЕДАТА от комунистическата урбанизация не може да се заличи в рамките на едно поколение...
  • 18 Монго

    0 0 Отговор
    Хайде стига глупости. В цял свят има корупция, но там се нарича лобиране. Точно тук е разликата между ТУК и ТАМ. Там правят нещо и после крадат, тука първо крадат и ...к*вото остане. Докато нашите политици не влезнат в "правилната" схема, ще го дъвчем големия.