Last news in Fakti

24 Юни, 2015 09:40 1 362 1

ИМП сезира Брюксел за предрешения избор на управител на БНБ

  • имп-
  • сезира-
  • брюксел-
  • предрешения-
  • избор-
  • управител-
  • бнб
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Процедурата по избор на нов управител на Българската народна банка (БНБ) протича в условията на формална прозрачност, ограничена конкуренция и очевидно има характер на процедурен камуфлаж, който трябва да легитимира предварително взето извън стените на институциите решение.Това се казва в становище на Института за модерна политика, изпратено до Народното събрание, Европейския парламент, Европейската комисия и Европейската централна банка.

В становището се изтъква, че ограничаването на правото на отделните народни представители да внасят номинации е спорно от конституционна гледва точка и ограничава конкурентния характер на процедурата. Друга критика е, че процедурата не предвижда предварително представяне на писмени концепции от кандидатите. Това не дава възможност за пълноценна оценка на професионалните виждания и качества на кандидатите от страна на съответните професионални общности и широката общественост.

„Широкият обществен интерес от финансова стабилност и почтеност в регулацията на банковия сектор, налага императивно изборът на нов управител на БНБ да бъде проведен при съблюдаване на най-високите стандарти на публичност, прозрачност и гаранции за реална конкуренция между кандидатите. За съжаление мнозинството в парламента не спазва тези изисквания и целта на течащата в момента процедура е просто да узакони вече взето решение”, изтъкна ръководителят на правния екип на Института за модерна политика Борислав Цеков.

Институтът за модерна политика отправя две препоръки:

- Да бъде преразгледана процедурата за избор на управител на БНБ и да бъде спазена Конституцията и парламентарния правилник относно правото на законодателна инициатива. При необходимост да се сезира Конституционния съд, който да реши въпроса по траен и безспорен начин.

- Да бъде въведено изискване от кандидатите да представят писмени концепции, които да бъдат публикувани на сайта на парламента в разумен срок преди публичното изслушване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    МЕНТА СТОЯНОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАДЛА В ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗАД НЕЯ СТОЙ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ,ТЯ ПЪК СТОЙ ЗАД КМЕТА НА ПЛОВДИВ И ТОЙ КРАДЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО ПОД НЕЙНО КОМАНДВАНЕ.МЕНТА Е ИЗГОНЕНА ОТ НАП ПЛОВДИВ ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ НА ЦАР КИРО ТЯ МУ Е ВОДИЛА И СЧЕТОВОДСТВОТО И МУ Е УКРИВАЛА ПАРИТЕ,СКОРО МУ ВЪРНАХА И ХОТЕЛА НА ЦАР КИРО НА ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ.МЕНТА Е ВИНОВНА И ЗА ФАЛИТА НА КТБ И ЗА ТЕГЛЕНЕТО НА 16МИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ ТЯ ЩЕ ВЗЕМЕ ЕДИН ПРОЦЕНТ КОМИСИОННА.МЕНТА Е ЗАД СКРИТОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ С ДПС,ТОВА МНОГО ЯСНО СЕ ВИЖДА В ПЛОВДИВ НО И В ДЪРЖАВАТА Е СЪЩОТО,ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО НИ ВКАРВАТ В ДЪЛГОВА СПИРАЛА И ИГРАЯТ С ДПС .ЗАД 70% ОТ ЗЕЛЕНИТЕ ЦЕНТРАЛИ СТОЯТ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ И СА ВИНОВНИ ЗА ЦЕНИТЕ НА ТОКА.КОЙ СТОЙ ЗАД ЧУЖДИТЕ ВЕИта