Last news in Fakti

23 Юни, 2015 14:10 1 150 1

От управляващите партии зависи дали ще има реално състезание за управител на БНБ

  • управляващите-
  • партии-
  • иван искров-
  • петър чобанов-
  • бнб-
  • оставка-
  • състезание-
  • управител
От управляващите партии зависи дали ще има реално състезание за управител на БНБ - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

БНБ е независим орган и подаването на оставка е личен избор на управителя му. Аз винаги съм твърдял, че независимостта на БНБ трябва да се съблюдава и оставката ще бъде подадена, когато г-н Искров сам реши да го направи.  Така коментира за Факти.бг бившият финансов министър и депутат от ДПС Петър Чобанов по повод подадената оставка на управителя на БНБ Иван Искров.

Все пак г-н Искров не бе ли притиснат от обстоятелствата?

В крайна сметка от една гледна точка е така, отдавна имаше искане за неговата оставка. Той държеше на тезата, че не трябва да се допуска вакуум и когато има процедура и кандидати за управител на БНБ, ще реши на този етап дали да я подаде.

До какво ще доведе тази оставка, няма ли да се стигне до това да няма реално състезание на кандидатури и да бъде наложен един единствен кандидат?

Не би трябвало, има четири кандидати, волята на парламента е да избере един от тях. Но да не забравяме, че и четирите кандидати са на партии от мнозинството, т.е. подкрепящи правителството. Въпросът е дали те ще оставят реално един кандидат или ще се опитат да прокарат собствените си кандидатури. Това е въпрос, който по-скоро трябва да се отправи към тях. Така или иначе доколкото знам, оставката влиза в сила по закон, може би не веднага, а от 10 юли, когато започва избора на практика на новия управител на БНБ. Така, че би трябвало по този начин да няма ситуация на вакуум. Да се даде възможност и при избор на нов управител, той да започне да изпълнява своите правомощия.

Не закъсня ли тази оставка?

Това е въпрос, който трябва да бъде зададен на г-н Искров. Само той може да отговори на него.

Каква е отговорността на г-н Искров за КТБ?

Гледайки закона, по-голямата отговорност е на подуправителя, който управлява Банков надзор. От там нататък чрез Управителния съвет, Искров не е успял да създаде такива механизми, с които да успява да наложи някакъв своеобразен мониторинг поне на тези решения. И това е въпрос, който трябва да се разреши със законодателни изменения, като се разпредели частично отговорността и към Управителния съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 група малоумен

    0 0 Отговор
    Чобанов, а кой съсипа КТБ. Вие що не се снишите от ДПС както превърнахте смесените райони във феодални, а хората обрекохте на глад и мизерия, та Вие ли ще говорите за морал и независимост. Ами тоз управител, ако е маша и пионка за какво говорим тогава. И понеже си много умен ако подоправителя краде и мародерства то защо е нужен управител. Да яде и пие в ресторантите и да изпълнява партиини поръчки. Нов закон. Гьонсурат/и/.