3 Декември, 2015 08:00 8 939 43

Вдигане на ДДС-то ли подготвя Бойко Борисов?

  • ддс-
  • бойко борисов-
  • бюджет

Ако данъкът се увеличи с 3 процентни пункта, приходите в бюджета ще се увеличат с около 1.16 милиарда лева

Вдигане на ДДС-то ли подготвя Бойко Борисов? - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът Бойко Борисов наплаши голяма част от кметовете на ГЕРБ и избраните от Реформаторския блок в областните градове, че Европа променя курса и дава милиарди евро за сигурност, които ще трябва да бъдат намерени отнякъде и е възможно това да е чрез по-строг контрол по европейските програми.

Това стана в навечерието на разглеждането в парламента на второ четене на бюджета за 2016 г.

Премиерът призова кметовете на големите градове да не изпадат в популизъм и да увеличат местните данъци и такси, за да не товарят държавния бюджет, както досега. Борисов намекна за клонящи към нула ставки за малките населени места и селата.

Борисов се скара на кметовете, че не били съгласни с идеята на финансовия министър Владислав Горанов общините да определят от 0 до 2% от данък общ доход за тях. "Всички подскочиха, особено приятелите ни от Реформаторския блок, ние го изтеглихме", посочи премиерът. Направи експеримент всички кметове с дългове в залата да станат прави и по-голямата част от тях станаха, а Борисов каза: "Сиреч имате дългове, но не искате вие да си съберете данъците, а искате от мен да ви дам 160 млн. лв." Той ги посъветва да не бъдат популисти и добри, а прагматични.

Ако се абстрахираме от хаотичното и паническо говорене на премиера и вицепремиера, можем да си направим един важен извод, който едва ли ще чуем в дебатите за бюджет 2016.

България ще се принуди да повишава данъците, но признаването на тази необходимост трябва да дойде в следваща предизборна кампания, или отвън, например от Европейската комисия. Ако се направи от управляващите сега, опозицията ще ги обвини, че са се провалили в обещанието си да осигурят управление при запазване на ниските данъчни ставки. Това прогнозира в блога си политическият и финансов анализатор Стефан Андонов.

Първото, което ще се заговори е да бъде вдигнат

данъкът върху добавената стойност (ДДС).

Причината е, че той е най-лесен за събиране – плаща се от потребителите при всяка покупка. Основава се на принципа – ако купуваш, плащаш, ако пестиш, не плащаш.

Натрупаното конвенционално познание също ще говори в полза на повишаването на ДДС. Моделите на Международния валутен фонд показват, че той ще има най-малко негативни последствия за стопанската активност, защото не увеличава облагането на онези, които произвеждат и наемат работна ръка, следователно им позволява да произвеждат повече и да наемат повече работници.

Не на последно място можем с доста увереност предположим, че ако ДДС се увеличи с 3 процентни пункта, приходите в бюджета ще се увеличат с около 1.16 милиарда лева. Поне така излиза, ако сумата на сегашните приходи от ДДС се раздели на сегашната ставка. Всеки процентен пункт от ставката носи на бюджета по 386 милиона лева.

Вдигането на ДДС изглежда неутрален ход, но всъщност натоварва само средната класа и бедните.

Какво обаче ще се случи с потребителите?

Хлябът, който струва лев без ДДС и 1.2 лева със ДДС ще има нова цена от стане 1.26 лева с ДДС и е най вероятно търговците да закръглят нова цена от 1.3 лева за хляб. Маратонките от ниския ценови клас, струващи 50 лева без ДДД и 60 лева със ДДС, ще имат нова цена от 61.5 лева с ДДС, а след закръглянето ще станат 62 лева.

Ако едно домакинство се е издържало с месечни разходи от 1800 лева, то реално е плащало 300 лева ДДС за стоки и услуги с обща цена 1500 лева. Е, при новия ДДС разходите на това домакинство ще се повишат на 1845 лева, или животът ще поскъпне с два процента и половина.

Ако пренесем това поскъпване върху примерен пенсионерски бюджет от 480 лева месечно, то след въвеждането на новата ставка същото потребление ще струва 492 лева. А за пенсионерите 12 лева не са малко, пресмята Стефан Андонов.

Максималният размер на държавния дълг за 2016 трябва да бъде 26 млрд. лв. или 2 млрд. лв. повече от 2015 година, уточни Димитър Танев от Реформаторския блок. България е на трето място по най-ниско дългово бреме. Преди нас са само Естония и Люксембург, добави той. Ако искаме повече пари за социални плащания, трябва да увеличим дълга и дефицита, а от Реформаторския блок сме против подобно увеличение,

каза той и допълни, че Блока настоява административната реформа да продължи и през 2016 година. За РБ свиването на разходите и реформите в ключови сектори са основна цел, категоричен бе Танев.

Предвидени са разходи за съживяване на икономиката. Когато бизнесът има капацитет за повече, тогава и държавата ще има средства. Всичко останало са пари от нов дълг, което е неприемливо, заяви депутатът.

Сега БСП критикуват, но не виждам защо се гордеят толкова с инвестиционната програма по времето на кабинета „Орешарски“. Тъй като нямаше пари, се вдигнаха изкуствено приходите и 500 млн лв бяха похарчени абсолютно непрозрачно само за 2 месеца, каза Танев.

Бюджетът за 2016г е антисоциален, объркан и формален.

Това е някаква стъкмистика от числа, без приоритети”. Това заяви народният представител от БСП Чавдар Георгиев. Според него това е поредният бюджет на дясното управляващо мнозинство, което гледа на политиката по опазване на околната среда като на доведеното дете на държавата. „Той е формален и объркан и това се вижда от някои от заложените параметри”, коментира той. Като пример Георгиев посочи предвиденото увеличение на приходите от държавни такси. „В сравнение с 2015 г, където приходите са 3 100 000 лв., за 2016г се предвижда от 42 430 000 лв. Това увеличение е 14-15 пъти. Кой ще плаща тези такси? Реално ли е това?”, попита народният представител.

От гледна точка на устойчивост на публичните финанси най-важните показатели са бюджетният дефицит в следващите 3 години и съответно нивото на дълга в края на периода. И по двата показателя има подобрение – бюджетният дефицит ще намалява ежегодно и по-бързо, отколкото беше планирано през пролетта и ще достигне 0,5% от БВП (по европейската методология) през 2018 г., около две години предсрочно. Също с две години предсрочно ще се постигне и средносрочната бюджетна цел – през 2017 г. структурният бюджетен дефицит ще спадне до 0,9% от БВП. С това България не просто ще изпълни Маастрихтските критерии за таван на дефицита от 3% от БВП, но и доста по-строгите изисквания на фискалния пакт, коментира в социалните медии икономистът Георги Ангелов.

От своя странна Алтернативният бюджет за 2016 г. на ИПИ си поставя две големи цели. Първата е да се елиминира най-голямата заплаха пред икономиката на страната - хроничните дефицити в бюджета, които са резултат от популистки харчове, нежелание за реформи и лесни актуализации на бюджета в последните години. Втората голяма цел е да се аргументира и насочи неизбежната реформа в сектор "Правосъдие и вътрешен ред", което включва както дълбоки промени в структурата и работата на съдебната система, така и рационализация в бюджетите на силовите ведомства.

Тези цели остават нереализирани в бюджета за 2016 г., предложен от правителството на Бойко Борисов.

Вече вървят залози в кулоарите на парламента дали на ранна пролет в кишата или в разгара на туристически сезон ще се заговори за вдигане на ДДС.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тодор живков

    3 2 Отговор
    Тикван и неговата клика ще ликвидират България със сигурност. Само "данък въздух" все още няма. Окрадоха много пара и си купуват изборите без проблем, така, че нищо чудно да изкарат и още един мандат.
    Тоя само Сретан Йосич може да го спре.
  • 2 999

    4 1 Отговор
    Единственото сигурно нещо е ,че е....те мамата на народа и съсипахте държавата.В България политик е равно на мръсник.
  • 3 Румен Янев

    3 1 Отговор
    В кой свят живее този и на коя планета???Маратонки за 50 лева???Къде има адидас,найк,пума за тези пари за да си купя два чифта????Поршето харчило 6 литра гориво само докато мотора му направи 4 оборота едва ли не!!!!!С тези простотии вниманието ли ни към себе си за да не видим по-важни неща или наистина тотално е изперкал???
  • 4 sszzz

    3 1 Отговор
    Тиквун много си е повярвал. Време е да бъде сменен и заменен!

    Коментиран от #21

  • 5 гост

    3 1 Отговор
    Скъпи им бяха тия избори и трябв аот някъде да напълнят касичките...
  • 6 гостенина

    3 1 Отговор
    тиквундера ако го направи и това с ддс-то няма да изкара много...
  • 7 неутрален

    3 1 Отговор
    Тиквьо ни дере безогледно кожите, същото се прави и в парламента, понеже тиквьовците са повече на брой и всяко нещо предложено от опозиция или друга партия се отхвърля веднага. Вчера не се прие намаляване нта субсидиите на партиите, та нали Тиквока с това печели изборите, не се гласува замразяване на заплатите на президент, мин. председател, министри ит.н., т.е. остава ситуацията, на всяко тримесечие да си увеличават заплатите с минималната заплата за страната, е да ни е честит новият бюджет за 2016 г.
  • 8 бъдещето

    1 2 Отговор
    Е кво правим, тогава вдигаме минималната заплата, вдигаме и ддс, еничари скапани, в Румъния намалиха ддс, тук го вдигат, защото са пълни некадърници, всички 240 не стават за нищо. Немогат да управляват и стопанисват предоставената им държава, не я водят към прогрес а към регрес. Това нека да го пишат в учебниците по история. И нека един ден сегашните бебета да проклинат и да знаят кой ги е докарол до този хал. И още нещо, на Левски и след 100 год ще му слагат венец с цветя, ако има кой разбира се, но тези дето са в парламента....мисля че следващото поколение по скоро ще припикава

    Коментиран от #9

  • 9 Киро

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "бъдещето":

    в Румъния го "намалиха" ДДС-то, след като го бяха вдигнали.

    Сега е просто нормално, малко трябва да се чете, преди да се рупат глупости по форумите!
  • 10 Киро

    3 1 Отговор
    Аааа, ревете ли сега, че Тиквун не става за чеп за зеле?
    А по-лошото знаете ли какво е, че тия, които са му алтернатива на Тиквун, са още по-големи жалкари!

    Когато махнаха въпроса за мажоритарните избори от референдума, ревахте ли? Не? Ми сега ще ревете тогава!

    Отивайте и подписвайте подписката за Референдума на Слави, сегашната политическа ситуация е това и нищо хубаво няма да стане, видяхте какво стана с Христо Бисеров и Янева, никога никой няма да осъдят, нито нещо да променят!

    Единственото спасение (колкото и високопарно да звучи тая дума) за България е Мажоритарни Избори!
  • 11 Aман

    3 1 Отговор
    абе всеки го плюе ама с колко процента избирателна активност го избрахте а ...никой не ходи да гласува а ако бяха изборите задължителни сега и ДПС нямаше да е в парламента ....стойте си вкъщи още.......
  • 12 некойси

    4 1 Отговор
    Тъкмо човек си мисли че няма как по-на зле да отидат работита и ето голямата глава генерира поредния бисер.
    Тъпо е да се чувстваш крепостен селянин на един галош от тип мутра с високи претенции за себе си.
  • 13 тошибиян

    3 1 Отговор
    никой не го е избрал ами той манипулира изборите....тази шайка сега е най–бруталната комунисти4еска която изобщо някога е управлявала...
  • 14 7777777

    2 1 Отговор
    Крадливите гербери ще разсипят държавата, защо не оправят бакиите в енергетиката, да намалят субсидиите на партиите, да си намалят разходите в парламента, КОГА ЩЕ СТАНЕМ БЯЛА ДЪРЖАВА ? В тях ДДС е с диференцирани ставки - за учебници, лекарства и други. Купиха изборите и сега давай да вдигаме-винетки, данъци, ддс. Докога ще го изтупвате този народ като брашнян чувал? Вземете докарайте малко инвестиции в тази държава, ама никой не идва, защото крадете и си прибирате комисионните, държавата се издържа от европроекти , като и от тях прибирате проценти, трупате дългове на гърба на народа, които децата ни ще връщат, няма такава самоубийствена държава, хора няма да останат тука! ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ ЗА КАКВО СТЕ НИ!
  • 15 Дядо поп

    3 1 Отговор
    Лелеееее,колко прост премиер си имаме знае само
    вдигане на данъци, а и какво да се очаква от бивша мутра
    знае само рекет сдаден рекет приет.За него няма
    намаляване на излишна администрация,освобождаване на
    малкия и среден бизнес да работят да създават продукт.
    Примерно да махне повечето от изискванията за
    построяване на еднофамилни къщи ,това ще позволи на
    много хора дори с ниски и средни доходи да строят ще се
    раздвижи строителния бизнес,в момента разходите за
    строеж преди първа копка са колкото материалите за
    строежа а в някой случай ги надвишават,то не са проекти
    то не са надзорни доклади то е чудо все едно,че строиш
    блок като това в много от случаите вместо да подобри
    влошава качеството понеже кара хората да икономисват от
    материали.В момента искат някакви диви документи за да
    си построиш беседка или барбекю в собствения двор да
    не говорим ,какво трябва да приготвиш ако искаш да
    сложиш билборд или рекламна табела.
    И това е само една от сферите,същото е положението във
    всеки един бизнес,автомобили,заведения и какво ли не.
    Този посредствен човек трябва да се махне от властта иначе
    лошо ни се пише на всички по веригата.
  • 16 псндэ

    2 1 Отговор
    да го обесим тоя
  • 17 цк на бкп ви еве

    3 1 Отговор
    На мен ми е по-интересно, кой стои зад тая куха тиква?!
    Тоя е толкова прост, че чак вдлъбнат, някой друг му дава акъл. Някой старче от ДС или наследницте на комунистическите фамилии.
    Със сигурност.

    Коментиран от #37

  • 18 цк на бкп ви еве

    4 1 Отговор
    Само едно ще ви кажа.
    Точно, като дойде Тиквата на власт, оправдаха и оневиниха напълно братята Маргини, които са негови бивши протежета в СИК, има снимки и доказателства в интерент, за тези, които се съмняват.
    Всеки знае, кои са братята и с какво се занимаваха, то и децата знаят. :)
    От тук нататък, няма смисъл въобще да коментираме нищо, мисля, че нещата са напълно ясни.;)
  • 19 Тъпчо

    2 1 Отговор
    Подготвя подаване на оставка.Т
  • 20 s12

    0 2 Отговор
    toia shte vzeme danak i ot bebetata deto suchat ot maikite , vseki den izmislia po neshto kak da mori naroda deto go izbra

    Коментиран от #39

  • 21 theoldman

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "sszzz":

    С кого? Всичките са еднакви!
  • 22 борислав

    4 1 Отговор
    А при 6 процентни пункта приходите ще се увеличат с 2.32млрд.лева.И т.н. и т.н.Умни хора са това ,каква гениална прозорливост ,какви точни сметки.А дали аз няма да поискам да увелича моята сметка ,като спра да плащам ДДС?Е..ти тъпанарите.
  • 23 Боко

    1 0 Отговор
    ИНФЛАЦИЯ Н Я М А
    НАЛИ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  • 24 ТИквата

    3 0 Отговор
    Споко
    сега от нова година като ВИ дигне тока харабииската
    тогава ще ичезне
  • 25 Jack Bauer

    2 0 Отговор
    Като чета се чудя как можахме да си изберем едни от най-наглите или най-тъпите управляващи, не знам как да ги нарека. След като в Румъния премахват частично или изцяло ДДС върху някои стоки от първа необходимост и това се прави за да се стимулират покупките на дребно, а не да се "икономисва", как нашите "тикви" начело с най-големия "кратун" не осъзнаха че за да се "съживи" икономиката най-важно е да се стимулират покупките на дребно, те формират по-голямата част от брутния вътрешен продукт. Изследванията САЩ например покават че около 70% от БВП се формира от покупки на дребно. Как може да сме толкова тъп народ че да си изберем и толкова тъпи управници.
  • 26 иван

    4 0 Отговор
    Доказано е че твърде голямата власт с времето се самоизяжда от вътре. Това ще се случи и с ГЕРБ. Безумие след безумие от как минаха кметските избори. Какво ли още са подготвили? Не ги е срам, народа едва преживява. Стават все по нагли от година на година. Но безкрайна е само вселената. Ще се свалят сами.
  • 27 sszzz

    4 0 Отговор
    Боку Тиквун в цял свят намалят ДДС тук той го дига... Споко боку скоро че те махнем.
  • 28 Волен Сидеров

    2 0 Отговор
    ДА БЯГАМЕ В РУМЪНИЯ ТОГАВА,ей хептен пощуряха-абе-отворета фабрики и давайте работа на холата ,а не да бягат навън или да точат държавата-така ще има данъци и пари в държавмата-аман от управници ..пфуу

    Коментиран от #32

  • 29 Plodviv

    3 0 Отговор
    Нещата не опират само до математиката... Даже едно такова вдигане на ДДС няма да окъпи особено нищо, който е давал 70 лв. за винетка, ще даде и 100. Но въпросът е в принципа: Докараха ни дотам да не сме сигурни дали ще оцелеем физически. Дали в болницата няма да ни оставят да пукнем, или направо да ни уморят. Дали милицията изобщо ще си мръдне пръста да ни защити от бандити. Навсякъде искат пари, вдигат такси, данъци, цени, а качеството на живот не само не се подобрява, а се влошава. Най-ниските доходи, най-бедната страна в Европа. С Румъния преди 10 години на прага на ЕС бяхме наравно, даже ги биехме по много показатели. Сега те са не десет, ами 20 години напред, а ние не сме мръднали и сантиметър. Позор за управляващите, позор за всички нас!

    Коментиран от #40

  • 30 vaseto

    3 0 Отговор
    никой не ви би по главата да гласувате за този, бил най-малкото зло.....не мисля. Взе втори мандат и вдигна всичко, само искат да събират, и гащите ще ни вземат след някой друг ден, ама нищо, гласувайте и му дайте и 3 мандат в ръцете!
  • 31 Смях

    1 0 Отговор
    Само ДПС, Болен президент, Цецка Цачева мисис свят...
  • 32 Plodviv

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Волен Сидеров":

    Ами те пра-пра... дядовците ни преди 150 години са бягали в Румъния и там са подготвяли освобождаването на България. Все повече почвам да си мисля, че трябва да се случи това...
  • 33 ю9гт

    1 0 Отговор
    BBB is the best ше ни излекува сички...
    хай нездраве!
  • 34 Кукуруку

    2 0 Отговор
    Абе, че тиквата е проЗд, ясно, ма що ни навира простотията си навсякъде? Ще донесе 1,16, ако обаче потреблението не се свие или не минат повече стоки в сивия сектор... Ха сега задача с повишена трудност (като за такива с ниско IQ) дъли при едни и същи доходи и увеличени цени потреблението ще остане същото?!?!? Тикви?
    Пари в държавата влизат от производство и увеличено потребление, а не от данъци и такси само. Щото утре няма да има на какво/кой да вдигате данъците/таксите...тикви!
  • 35 Mercedes-Benz

    2 0 Отговор
    Да се въведе минимално IQ за управленските постове в държавата, аман! От войната насам все с основно или средно управляват тая територия, но като няма елит, така е... комунизма го ликвидира, за да може все такива "капацитети" като пожарникарЯ да ни управляват!
  • 36 Morgoth

    2 0 Отговор
    Ако го закъсаме има два данъка които могат да се вдигнат - ДДС, което ще рефлектира върху бедните и средната класа и ДОД, което ще рефлектира единствено върху средната класа. И в двата случая богатите ще ги хванете за ......
    Основна разлика обаче е, че през ДДС ще се обложат и парите които идват от чужбина и парите от заплати в сивата икономика, докато през ДОД само парите изкарани в България и то на светло.
  • 37 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "цк на бкп ви еве":

    Пич, ти не знам в кой свят живееш! Какви старчета от ДС и бивши комунистически фамилии са ти виновни? Всичко във властта, без значение от политическата принадлежност са "бивши" комунисти - няма реформатори, няма боковци, няма бесепари - свички са един дол дренки. Обаче бойко не го управляват по тая линия - припомни си как преди да махнат Орешарски и пак да насадят боко тиквата сумати европейски и американски държавници критикуваха Орешарски и правителството му, посланниците се изреждаха да дават акъл що не трявбало да правим така ами иначе и т.н. И като дойде тиквата на власт, всичко утихна - ако беше някой друг, щяха до ореват орталъка за тея милиярди заеми дето ги теглим, ама щом е тяхен човек, няма проблем; местните избори тая година бяха най-масовата фалшификация, дето съм виждал, че и сумати държавни и общински служители нарушаваха изборния закон, вкл. и самата тиква в деня на изборите - нито дума по въпроса. Дане коментирам за южен поток и още стотици неща.
    Направи си сега сметката кой го командва тиквата и ще видим ли някога бял ден докато сме с американските пиявици и европейските им авери.
  • 38 Четиридесет и две

    1 0 Отговор
    Догодина ДДС 23%, после данък сгради - 10% върху пазарната остойност на имота, после кръвен данък.... а после? Моята фантазия стига дотук.
  • 39 РАСО

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "s12":

    Той взема и данък от бебетата обглагайки с ДДС 20% бебешките храни.
  • 40 Бай Кор

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Plodviv":

    А,не! Позор за всички ВАС, аз избягах отдавна и вина за ставащото даже с глас при избори нямам. Дръжте си мамин Тотев, дръжте си Ахмед Доган и Местан, радвайте се на Бойко и Станишев - нека са ви честити! Днес ДДС, утре винетки, вдругиден ДОД, после някой акциз, сигурно има причина 3 милиона българи да се връщат в страната само за празници.
  • 41 Статистик

    0 0 Отговор
    Причината да се връщат 3 милиона българи е че са българи, а на запад ги приемат за 2 категория хора. Това че са отишли да работят в друга държава не означава, че са хванали Господ за шлифера.
    Не знам защо се хвалят, че са прислужници на западните п...нгели
    и хранят поколения мургави паразити от бившите френски и британски колонии.

    Коментиран от #42

  • 42 бай Стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Статистик":

    Не е баш така. Работил съм зад граница по специалността си, при това прилично платен. Никой от местните не ме е приемал за 2-ра категория.

    Съжалявам че преди 12 години се върнах ( купих жилище в голям град, къща на село и започнах малък бизнес ). Всичко, каквото изкарах от чужбина и скромна частна активност бавно се топи. Къщата на село вече я няма..... Давах работа на няколко човека, сега е 1, а след нова година ще е на половин ден. За данъциите - няма да коментирам. Тук властимащите карат на принципа "На чужд г.....з и 100 х....я са малко". Самата държава е чудовище - няма значение кой е на власт - всичко се прави за пари ( и за осигуряване на евтина работна ръка за индустриалния капитал ). Полицията е всъшност за да контролира народа да си кротува, а не да защитава правото ни на живот, достойнство и собственост. И така ще продължава поне още 25г. Тази ситуация не е нова в историята ни и завършва я с въоръжен бунт и кървави репресии на властта, я с глад и национална катастрофа. А може и с война. При това нашите управници все са избирали губещата страна за съюзник. А сметката я е плащал народа.

  • 43 Пустиняка

    1 0 Отговор
    Бате Бойко е герой,
    Цял народ оноди той...