Last news in Fakti

2 Декември, 2015 16:02 820 0

АБВ няма да подкрепи актуализацията на бюджета

  • абв-
  • бюджет
АБВ няма да подкрепи актуализацията на бюджета - 1

АБВ няма да подкрепи предложенията за актуализация на бюджета за 2015 година в частта, в която се увеличават разходите на министерствата

АБВ няма да подкрепи предложенията за актуализация на бюджета за 2015 година в частта, в която се увеличават разходите на ведомствата. Единственото министерство, което не е поискало корекция на финансовия си план, е МТСП, което спазва бюджетна дисциплина. Това заяви на пресконференция заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на ПГ на АБВ Кирил Цочев. „Припомняме, че в рамките на 2015 година имаше анонс от страна на премиера, че онези министри, които поискат актуализация на бюджета си, трябва да си носят оставките в джоба. Вместо това ние виждаме на 13 министерства предложения за кореции на бюджета им за 2015 година и ние няма да го подкрепим. Ще подкрепим отделянето на средствата за приключването на европейските проекти. Общото ни виждане за тези между 380 и 390 милиона допълнителни, които няма да подкрепим за министерствата, е, че това ще увеличи бюджетния дефицит и държавния дълг“.

Цочев коментира и дебатите и гласуването по параметрите на бюджета за 2016 година. „Като цяло нашата ПГ подкрепя Закона за държавния бюджет за 2016 година с изключение на член 14-ти и някои други членове от закона, основно със социална насоченост, с чиито занижени параметри не сме съгласни. Ясно информираме ПГ на ГЕРБ, че липсата на диалог по бюджета за 2016 година е напълно неприемлива за ПГ на АБВ. И ние, съгласно подписаното споразумение, си запазваме пълното право на различно гласуване, включително и по важни за стабилността на управлението въпроси“, подчерта той.

Отсъствието на диалог между първо и второ четене на бюджета за 2016 година е неприемливо. Предложихме отпускането на средства за няколко обективни и необходими приоритетни мерки в социалната сфера, които не бяха приети. Считаме, че трябва да се отпуснат допълнителни средства за борба с безработицата. От 2010 година до момента те са около 73 милиона на година, което е недостатъчно и е няколко пъти по-малко от средствата, отделяни в предходни години. Това заяви по време на пресконференция говорителят на парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова. Според нея предложенията на АБВ за корекции в бюджета се отхвърлят неоснователно от партията мандатоносител и в почти пълно отсъствие на дебат. „Искахме средствата за борба с безработицата да се увеличат с 20 милиона, за да могат да се изработят мерки за преодоляване на безработицата при хора над 50 годишна възраст, на които им липсва стаж и възраст за пенсиониране, както и за борба с младежката безработица и въвеждането на дуалната форма на обучение. Настоявахме също в бюджета да бъдат отделени и допълнителни 17 милиона за политики за хората с увреждания, знаете че това е най-незащитената социална група. Тук за съжаление не срещнахме разбиране от страна на ПП ГЕРБ – мандатоносителя и тези допълнителни средства не бяха отпуснати. Считаме, че сме в пълното си право да искаме тези допълнителни средства, първо защото МТСП е сред малкото министерства, а може и единственото, което не е поискало актуализация на бюджета за 2015 г. и строго е спазвало бюджетната дисциплина, и на второ място, трябва да се има предвид че увеличеният обхват и размер на средствата за пенсии и за детски надбавки идва от това, че тази година са направени реформи в сектора. Т.е., парите не идват от допълнително държавно субсидиране. Направихме също така предложение за увеличение на бюджета на БАН с 12 милиона. Подозираме, че и това няма да бъде подкрепено. Поискахме и средства за националната сигурност и по-специално за звеното, което ще се бори срещу кибер тероризъм и за морската администрация, средства които да отиват за охрана и за патрул и действия при бедствени сигнали и това наше предложение бе изключено и не срещнахме разбиране в бюджетната комисия“, посочи тя.

Тодорова подчерта още, че от ПГ на АБВ не разбират аргументите срещу искането за отпускането на 16 милиона за увеличаване на заплатите в Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане. По думите й, недопустимо е социалните работници, специалисти с висше образование да работят в мизерни условия срещу нетни заплати от около 350 лева, което понякога е по-малко от размера на помощите, които те раздават на социално слабите граждани.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове