Last news in Fakti

29 Май, 2016 13:24 2 506 13

Америка е силна както и преди, но трябва да съхрани своята мощ

  • америка-
  • силна-
  • както-
  • преди-
  • мощ-
  • съхрани
Америка е силна както и преди, но трябва да съхрани своята мощ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Фарид Закария, вестник Вашингтон пост, САЩ

Позициите на Доналд Тръмп по въпросите на държавната политика се менят с годините, месеците и даже дните. В неделя му се отдаде в една фраза да изрази две противоречиви една на друга мисли - "Аз не искам в училищните класове да има оръжие, но в някои случаи, ако трябва да сме честни, на преподавателите там няма да им е излишно да го имат". Наистина по един въпрос на Доналд Тръмп му се отдава да бъде изключително последователен. "Тази страна е дълбока дупка. Ние стремително падаме в нея". Представата за страната, която е в състояние на упадък е ядрото в кампанията на Тръмп и неговото основно обещание е да направи Америка отново велика.

В действителност става все повече очевидно, че в последните години Съединените щати укрепват своите позиции като водеща страна в икономическо, технологично, военно и политическо отношение. Като никога досега тя е лидер в почти всички сфери на индустрията - от социалните мрежи и мобилните връзки до нано и биотехнологиите. Тя се превърна в енергийна свръхдържава, в най-големия производител на петрол и газ  и в същото време се придвижва към революция в ултрасъвременните екологични технологии. Страната има стабилно демографско положение в момент, когато всичките основни икономически партньори (Европа, Япония и даже Китай)регистрират определен демографски спад.

Джошуа Купър Рамо, автор на новата книга "Седмото чувство" твърди, че в епохата на мрежите победителят получава всичко. Той отбелязва, че днес съществуват девет глобални технологични платформи ((Google Chrome, Microsoft Office, Facebook и др.), които се ползват от повече от един милиард хора. Всички те доминират на съответните пазари и имат американски произход. А доларът днес се използва в международните финансови операции много повече, отколкото преди 20 години.

В своите есета Стивън Брукс и Уилям Уолфорт отбелязват, че наред с другите страни особено Китай има възможност в близко бъдеще да направи конкуренция на Съединените щати, но само по един показател - брутният вътрешен продукт. Те твърдят, че много по-качествена и по-голяма мярка за икономическа мощ е "вътрешното благосъстояние". Т.е. сумата от националния капитал, получен в процеса на производство(пътища, сгради, машини и оборудване), човешкия капитал (навици, образование, здравеопазване) и природния капитал (екосистема, атмосфера). Вътрешното благосъстояние на Съединените щати през 2010 г. съставлява почти 144 милиарда долара, което превишава аналогичните показатели на Китай (32 милиарда) четири пъти и половина.

Китай сериозно изостава от Съединените щати в способността да повишава стойността на стоките и да създава нови продукти. Брукс и Уолфорт подчертават, че половината от китайския експорт представлява компоненти, внасяни в Китай, сглобявани там и след това изнасяни основно за западните транснационални компании. Също така според авторите ключов показател на технологичната сила е заплащането на интелектуалната собственост. През 2013 г., когато Китай заплати като компенсация малко по-малко от един милиард долара, Съединените щати изработиха 128 милиарда. В 2012 г. в Америка бяха регистрирани седем пъти повече "тройни патента" - такива, каквито се издават в САЩ, Европа и Япония.

Господството във военно-политическата сфера е още по-несъразмерно. Има много начини то да се измери, но да вземем само един от тях. Най-измеримата проекция на военната сила са самолетоносачите. САЩ разполагат с десет, Китай с един, при това направен върху украински кораб втора ръка, който трябваше да се модернизира. В сферата на високотехнологичното оръжие (безпилотни летателни апарати, техника за осигуряване на незабележимост) лидерството на Вашингтон е още по-очевидно. И най-главното - Съединените щати имат съюзници по цял свят и в момента страната осъществява сътрудничество с такива нови и знакови партньори като Индия и Виетнам. Китай може да се похвали само с един военен съюзник в лицето на Северна Корея.

Сложността на съвременната международна система е в това, че независимо от доминацията на САЩ други страни също укрепват своите позиции. През 1990 г. делът на Китай в световния БВП е 1.7%. Днес той е 15%. През същия период развиващите се страни изминаха пътя от примерно 20% до 0% дял от световната икономика. И въпреки че БВП не е цялостният показател, този факт свидетелства, че нито една страна не е в състояние да наложи волята си над другите.

Опитах се да опиша този постепенно развиващ се сценарий в моята книга "Постамерикански свят"(2008 г.). "Засега на Вашингтон не се противопоставя сериозен съперник и това няма да се случи в продължение на много време, но САЩ се сблъскват с растящи ограничения". Расте и се разширява влиянието на Китай в света, ако може да се съди по създадената от него и неодобрявана от САЩ Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции. Набиращите сила регионални държави като Саудитска Арабия и Турция отстояват своите интереси в Близкия Изток, като често разбъркват картите на САЩ. Даже Пакистан, на който САЩ оказва помощ, тайно ги презира, като поддържа талибаните в Афганистан.

Реалността е такава, че Америка продължава да играе роля на водеща световна сила, но може да достигне своите цели само ако определи своите интереси в много по-голям план и се заеме със съвместна работа и създаване на мрежи от сътрудничество. Но това, уви, не се вписва във формата на президентската кампания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    1 1 Отговор
  • 2 абв

    4 2 Отговор
    САЩ са се прославили като крадци и убийци в целия свят. Целият свят ги кълне. Прокопсия за тях няма да има. Запомнете тези думи и гледайте как се случват нещата.
  • 3 Волен Сидеров

    2 2 Отговор
    Абе сичко е убоу в хамериката-ама това че се правят на богове и съсипват чужди съдби по света за да могат да ги манипулират после-е те това не е на убоу
    ако ще помагат да помагат -но винаги имат задни мисли ,особено пък ако имат и кръвчица еврейска или арменска -които се мислят за богоизбрани народи -държат парите и властта е в тях и мачкат ли мачкат тихомълком другите народи-ами не е хубаво това-Много алчен и злобен народ се навъдиха...не е добре работата и ще става кот ще става...света обеднява за сметка на шепа много богати-и кво ще ги правят тези пари-когато имаш много пари и всичко от живота -то самият живот ти става без интересен-без тръпка...
  • 4 факт

    2 2 Отговор
    Добре е казано. Лично уважавам Хамерика и свестните американо, както и други хора по света. Но относно технологията "СТелт", ние сме на първо място в света. Хем имаме няколко процента прираст в БНП, а се оказа, че идвали от емигранти пращащи пари на роднините си тук? Хем сме в развиваща се отлично икономика, а парите не стигат за дрехи за храна телефони данъци гориво и др. обикновенни неща? Уж сме в подем, а демографията намаля и емиграцията се увеличава? Уж престъпността намаляла, а нищо не се подобрява тук? Уж имаме 43то народно събрание а никой не пита народа и не му пука какво мисли? Уж имаме само плюсове според властта от 27 години насам, а нищо не върви както трябва и само далаверите на куп народ са печеливши? Ние сме дъ Стелт намбър Уан! Иначе и пукнат самолетоносач нямаме, но ние си носим самолетите в камиони като резервни части за двата ни годни Мига. И най-хубавото е, че в армията ни приеха куп мацоретки с по чааве на ръце и сега маците се чудят детето ли да мислят или на работа да одят? А бая големи мужлета търкат безработни или сервитьори? Абе ние сме НАМБЪР УАН! Виж, Тръмп не му вярвам, нищо че не го познавам - много гръмка и войнственна реч държи и това плаши. Обама ме кефи, той е като нашият Плевнелиев - тиха, но умна и оправна вода. А новият ви президент е стряскаш - сякаш е съчетание от нашите представи за Спайдърменн, Суперменн, ИронМенн и всякакви герои, даже и от Капитан Планета. Абе вие сте си добре, ние да му мислим!
    П.П.: Търся да ме осинови като домашен любимец звезда манекенка от Холивууд, та поне и аз веднъж да разбера, че съм американец, а не прецакван бай Ганьовец хийр!
  • 5 Carfen

    2 2 Отговор
    Мнооого задълбочен анализ. Вече ще спя спокойно, при американците всичко е наред. Даже са в подем. Само дето не са го разбрали. Но като си изберат г-жа Килинтън, цялата манна небесна ще се изсипе върху съединените щати.
  • 6 Mixa Klimment

    2 2 Отговор
    Ha ha ha ha
    Америка е силна както и преди
    Списък на американската победа . Сирия , Ливия , и Gantanamo на Виетнам ...
  • 7 Опорни точки

    0 3 Отговор
    Америка всеки момент ще фалира, пръскат с кемтреилс, световни терористи, всички ги мразят, за всичко са виновни те, всички са хомосексуални, бият си нергите. Познато нали?

    Коментиран от #8

  • 8 Бай хой

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Опорни точки ":

    Малко си изостанал с информацията от козяк.

    Вече не си бият негрите, директно ги отстрелват по улиците.
  • 9 Румбо

    1 2 Отговор
    Всичко било наред в Америка,напразни са били кахърите,олекна ми!
    Само една мисъл ме гложди:След като всичко е толкова безоблачно,защо е тая небивала военна,шпионска,политическа и икономическа агресия по целия свят????Ей тъй,превантивно?

    Коментиран от #10

  • 10 удо

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Румбо":

    Альоша питаи пу_кин ,той ще ти отговори.

    Коментиран от #11

  • 11 Путин

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "удо":

    Щото са затънали в лай.а до гуша!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #12

  • 12 antimediator

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Путин":

    На Путин лай-та да не са по-малко?!
    Той освен тях с какво друго може да се похвали?!
  • 13 Баш Майстора

    0 0 Отговор
    Голям страх!Така ,така кой,каквото сам си направи!