Last news in Fakti

23 Август, 2016 07:00 4 819 7

Как изглеждат извънземните?

  • извънземни-
  • изглеждат-
  • еволюция-
  • планети-
  • живот-
  • учени-
  • хипотези

Отговорът е в еволюцията

Как изглеждат извънземните? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спекулациите за това как изглеждат извънземните ангажират въображението на деца, учени и филмови продуценти от десетилетия. Образът на пришълците се базира на познанията ни за нашата планета, пише The Conversation.

Холивуд дава отговор на един от най-интересните въпроси, занимаващи човечеството, с филма „Аватар“. Дали обаче пришълците изглеждат точно по този начин?

Към момента единствените живи форми, които познаваме, са тук – на Земята. Те са и единствените форми, които учените могат да изучават и да направят хипотези за външния вид на извънземните – ако има такива в някое кътче на вселената.

Разнообразието от животни е огромно. Повечето известни ни животински видове се появяват, едновременно през камбрий, преди около 542 милиона години. Все още учените спорят дали това събитие, наречено Камбрийски взрив, представлява бърза дивергенция на различните групи или се дължи на климатична промяна. позволяваща фосилизитането.

Биологът Стивън Джей Гулд задава интересен въпрос – дали промяна в еволюцията на прародителя на животинския вид би променило целия процес и дали е възможно същества, коренно различни от познатите, да се появят на бял свят? Учените са на мнение, че Pikaia е крайъгълният камък в еволюционния път, довел до рибите, амфибиите, влечугите, бозайниците и хората. Какво би станало, обаче, ако приличащото на змиорка създание не се бе появило? Ако на негово място бе друго, то сега хората можеше да са с пет очи, вместо две, и да изглеждат по съвсем различен начин, тръгвайки по друг път на еволюцията.

Как изглеждат извънземните?

При такава хипотеза дори хората на Земята биха изглеждали по съвсем различен начин. Защото тогава извънземните, развиващи се на други планети, дори малко да приличат на нас? Отговорът според биолога Саймън Морис се крие в конвергентната еволюция. Това е процесът на независимо развитие на сходни белези у неродствени организми. В резултат на конвергентна еволюция са аналогните органи. Те възникват, когато неродствени организми обитават среда със сходни условия. По тази причина силно различни по устройство и произ­ход организми се приспособяват към условията на средата по сходен начин.

Дали и при чуждоземците може да се очаква подобно развитие, питат учените. За целта са нужни условия, сходни до тези на нашата планета – като вода и температура като нашата. За да се случи еволюцията, са нужни именно такива условия. Едноклетъчните се появяват на Земята доста по-рано, но са нужни милиарди години, за да еволюират. Поради тази причина може да се окаже, че животът на другите планети може да спре само до едноклетъчните форми.

На планети, подобни на нашата, е възможно слънце или слънца да бъдат използвани за биохимични пътища като източник на енергия. За образуването на листа и клони е нужда именно подобна енергия, затова е възможно във вселената да има растителни форми, познати или приличащи на земните. Условията на Земята изискват и специфична структура на тялото на животните. Зъбите и челюстите се развиват, за да бъдат смлени хранителните вещества. Повечето животни принадлежат към т.нар. супергупа на двустранно симетричните.

Съществата със сравнително големи мозъци са използвали най-различен „инструментариум“, за да оцелеят и да еволюират няколко пъти. Маймуните, за разлика от кучетата, делфините и октоподите, са разчитали на него много повече от другите. Служенето с пръстите може би е ключът към произхода на писмения език.

В крайна сметка е възможно извънземните – ако съществуват – да приличат на хората. Два крака, две ръце, две очи, две уши. В човешкия организъм обаче има много органи, които не са двойни, за които е налице по-скоро „шансът“, а не научното обяснение. Двустранната система се е превърнала в стереотип и за извънземните. Учените са на мнение, че първо трябва да разберем по-добре собствената си еволюция, за да успеем да си изградим хипотеза и за чуждоземната.

Хората трябва да разграничат функционалността в еволюцията от случайността, за да достигнат до отговора. Основните усилия в търсене на разумен живот във вселената би трябвало да се концентрират върху радио и гама излъчванията. Живот трябва да се търси там, където условията са близки до тези на нашата планета. В края на краищата е по-лесно да търсим в познатия живот, отколкото в непознатия такъв. Но ако съществуват извънземни, дали ще приличат поне малко на нас, или еволюцията ще ги е отвела в съвсем различна посока?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Глупости

    Коментиран от #2

  • 2 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тошибиян":

    Нали?
    Вместо да ти дадат нещо БСП, ДПС, ГЕРБ та да се издр.скаш по въпроса те те занимават с разни извъбземни дето нищо не ти разбира кратуната...
  • 3 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Бе баш ми разбира кратуната ама тва де се пише и фалшиво...създателя ни изглеждал като нас...се едно да кажеш че лаптопа трябва да изглежда като човека щото е творение на човека и там къде нема въглища не може да вирее лаптопа щото нема да има централа на въглища
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 onq s konq

    1 1 Отговор
    Вече никой не се съмнява че извънземните макар и под прикритие са между нас, и е крайно време да се погледне на диаспората им като на сериозен ресурс в предстоящите избори.
  • 6 Morgoth

    0 0 Отговор
    Търсенето на разум по-неразвит от нас е обречено, защото няма по какво да го открием - още не е почнал да излъчва радио вълни.
    Търсенето на разум по-развит от нас е обречено, защото отдавна вече ще е спрял да "вдига врява", дори и ние сме на път да го направим скоро. Да не говорим, че неговите прояви може да са ни пред очите и да не можем да ги разпознаем като разумна дейност. Ако такъв разум иска връзка с нас няма да ни чака ние да направим първата крачка.
    И какво остава? Да търсим такива като нас. Само че и да ги открием не можем нито да стигнем до тях, нито да комуникираме с тях - докато успеем да се запознаем някой от нас или ще е изчезнал или ще е открил пътуването в космоса.
  • 7 ССгост

    1 0 Отговор
    Всеки може да се погледне в огледалото !