20 Февруари, 2017 05:44 1 703 3

СЕТА ще е полезна за България

  • красен станчев-
  • сета-
  • българия

Според Красен Станчев споразумението ще носи повече ползи за Европа, от колкото за Канада

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС ще има много по-позитивен ефект за Европа, от колкото за Канада. За малки страни и по-бедни икономики като тази на България това би било полезно. Тези споразумения предотвратяват октомврийски революции.“. Това заяви пред Факти.бг икономистът Красен Станчев. Той коментира последствията от въвеждането на споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС.

Какъв ефект ще има СЕТА за Европа?

Споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС ще има много по-позитивен ефект за Европа, отколкото за Канада.

Първите десет групи стоки, които формират вноса от Канада са метали и метални сплави, които се използват в автомобилната индустрия. Те са от най-иновативната част в автомобилната индустрия. Това означава поевтиняване и по-висока конкурентност на европейските автомобили на глобалната сцена.

Има притеснения за наплив от генно модифицирани храни в Европа?

Това, което се говори, че има заплаха за генномодифицирани храни, просто не е вярно. Споразумението не отменя законодателството на нито една държава. Тоест ако България вкара такава забрана, тя си остава.

От целия внос от Канада, храните формират по-малко от 1%. В повечето случаи става за боровинки и кленов сироп. Говорим за по-скоро индустриални боровинки, отколкото горски.

Може ли да има големи икономически позитиви за Европа?

За малки страни и по-бедни икономики като тази на България това би било полезно. Иначе търговията с Канада е 1/240 от икономиката на ЕС. Ако вземем икономическото пространство на Европа с Норвегия, Швейцария и Исландия, това 1/340 част. С това не може нищо да стане. Българската търговия с Канада е 60 млн. на година. Правителството харчи тези пари за по-малко от един работен ден.

Има ли място за притеснения, че чрез споразумението корпоративните интереси могат да влияят на държавите?

Има защита на инвестициите. Това , което тези споразумения правят е да предотвратяват октомврийски революции. Дори и в споразумението между НЕК и Росатом става дума за това, че нещо е поръчано, но не е платено, т.е. Съдът преценява, че име един вид кражба. Естествено две български правителства можеха да имат контра-искове срещу Росатом. Но предпочетоха да платят.

Смятам, че един от мотивите на БСП да е против това споразумение е, че иска да експроприира нещо, което е канадско. В България има две канадски предприятия. Те не са изцяло канадски, но са регистрирани там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    5 5 Отговор
    Ще е полезна за онези които са си взели хонорара за да я подпишат за мен и другите обикновени хорица ще ужасно вреден. НЕ НА СЕТА И ТТПИ
  • 2 АРЕЕЕ НАПРЕД

    4 4 Отговор
    Точно такаа, за мен е полезно . За сибир не е полезнооооо.
    Одобряваме напълно и напред , стига сме лутали като олигофрени.
    За мен е възможност да се реализирам пълноценно.

    Коментиран от #3

  • 3 ОПТИМИСТ НА ЧУЖД ГРЪБ

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "АРЕЕЕ НАПРЕД":

    ДА ПЪНОЦЕННО И ЗАКОННО ША ТИ ИЗПИЯТ МОЗЪКА ЗДРАВЕТО И КИНТИТЕ И СЕ ША КАРАШ ПО ПЪТИЩА С ДУПКИ ША ИЗНАСИЛВАТ И ГРАБЯТ БАБА ТИ ША ПЛАЩАШ ТРОЕН ТОК НА КРАВАРСКИЯ ТЕЦ СЯ ОНКООТДЕЛИНИЯТА СА ПРЕПЪЛНЕНИ А ПОСЛЕ ЛУДНИЦАТА И ГРОБИЩАТА ТА ЧАКАТ МЛАД И ЗЕЛЕН.