Last news in Fakti

20 Февруари, 2017 08:00 5 492 22

ТТИП се промъква през СЕТА

  • ваня григорова-
  • сета-
  • ттип

Според Ваня Григорова споразумението крие рискове за България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Рисковете от СЕТА се състоят във възможността на корпорациите да съдят държавите, когато сметнат, че по някакъв начин печалбата им е била намалена неправомерно.“ Това заяви пред Факти.бг Ваня Григорова от „Солидарна България“. Тя коментира споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС.

Рисковете от СЕТА се състоят във възможността на корпорациите да съдят държавите, когато сметнат, че по някакъв начин печалбата им е била намалена неправомерно. Тук не говорим за така наречената експроприация или масово национализиране, които визират някои поддръжници на този вид споразумение.

Това се е изродило до толкова, че под непряка експроприация се има предвид и намаляването на печалбите следствие на законови промени. Това, което се случи при СЕТА е това, че този механизъм беше леко променен. Въведе се втора инстанция, каквато до сега нямаше и вече съдиите ще се избират от държавите. Това е нещо, което ни се представя като голяма промяна в механизма.

Това категорично не е вярно. Немска асоциация на 16000 съдии и прокурори подробно обяви защо това не променя пороците на досегашния механизъм за решаване на спорове между държави и корпорации. По подобен механизъм през миналата година платихме над 1 млр. лева. Под заплахата на подобен арбитраж платихме отново над милиард на американските ТЕЦ-ове. Това е защото имаме сключен договор с тези компании. Те имат възможност да ни съдят, ако решим, че тези неизгодни договори са против интереса на България и някой ги е сключил, използвайки задкулисни договорки с български управляващи.

Прилагането на този документ значи, че дори в един момент да имаме управляващи, които искат да защитят интереса на народа си, те няма да могат да развалят такива неизгодни за България сделки.

Това е причината да сме срещу СЕТА и ТТИП. Дори и преговорите за ТТИП да са уж замразени, то се промъква през споразумението с Канада. Там има над 40 000 регистрирани дъщерни клонове на американски компании. През Канада те отново могат да съдят България, ако решат да правят инвестиции тук. Основният аргумент е, че това е икономическо и търговско споразумение. Износът на България към Канада за 2015 г. е едва 0.21%, През другите години не е по-високо. Не се и очаква особено засилване на стоковия обмен между двете държави, припомня Ваня Григорова.

Някои европейски държави имат сериозен износ на там. Това нас обаче не ни засяга. Така ние ще понесем негативите от споразумението, без да усетим ползата. Освен възможността да ни съдят, защото у нас има канадски компании, има разлики в санитарните мерки и изисквания, които се прилагат тук и в Канада.

Преди повече от 20 години ЕС забранява вноса на говеждо место от САЩ и Канада, тъй като за отглеждането на животните се ползват хормони на растежа. Учените в Европа смятат, че тези медикаменти са опасни. Тогава САЩ и Канада съдят ЕС пред Световната търговска асоциация и го осъждат. Налагат им се санкции под формата на реципрочни завишени мита, от сорта на 116 млн. годишно. Това е санкция, защото не искаме да допуснем до нашите пазари стоки, които смятаме за вредни.

Това е пример, който показва разликите между принципите, които се прилагат у нас и в Канада, заключава Ваня Григорова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЩО БЕ СТАНИШЕВ ГЛАСУВА

    41 5 Отговор
    БРАВО ВАНЧЕ .НЕ НИ ТРЯБВА НИ ПРЕМИЕР НИ ПАРЛАМЕНТ АКО ИМА ПЕТИМА КАТО ТЕБЕ.
  • 2 РАСО

    43 3 Отговор
    ...абсолютно правилно,адмирации за госпожата.....
  • 3 михаил

    11 48 Отговор
    ванче,на времето щеше да си добре реализирала се комсомолка.нищо,сега са ти намерили работа във впутински нпо-та.тия ги разправяй на бабите на село,ама с по простовати думи, при нас не вървиш

    Коментиран от #4

  • 4 123

    40 6 Отговор

    До коментар #3 от "михаил":

    Не личи от писаното някой да е комсомолец, но от твоите драсканици намирисва на нереализиран скаут. Описаното е с доста простовати думи, като за тебе, но явно и това не е достатъчно за да го разбереш.

    Всъщност е напълно права. Това е основната опасност. Частни корпорации да могат да съдят държави. Това е поредната крачка към ликвидирането на суверенитета на държавите. А за малки бананови републики, като нашата ще е пагубно.
  • 5 момчилов

    10 21 Отговор
    интересно,мамчето корни,защо ли не си прибере синчето от сащ като е толкова вредно и опасно.то,горкото даже и американски гражданин стана
  • 6 боркур

    8 27 Отговор
    може би,пиенето на лосион по руски е по здравословно
  • 7 Киро

    9 33 Отговор
    Факти, стига сте давали поле за изява на подобни соц. мекеренца, като тази госпожица, която цял живот за 5 стотинки работа не е свършила!

    Глупости, лъжи и плашене на гаргите!

    Коментиран от #12

  • 8 НЕЛИ

    3 25 Отговор
    сета не отменя националните законодателства за гмо продукти.тия статии ги пробутвайте на слабоумните
  • 9 Има ли пилот в самолета

    26 5 Отговор
    Като наричате жената как ли не, раждат ли ви продажните глави, че и вие ще трябва да ядете ГМО боклуци и от джоба ви ще излязат пари ако някоя корпорация осъди страната защото е решила, че не лапа достатъчно.
  • 10 Крилья Советов

    9 17 Отговор
    Само се запитайте - защо тази никому неизвестна госпожа излиза да коментира това споразумение? Коя е тя и с какво вижданията ѝ са по-сериозни от вече коментиралите други "експерти"?

    Първо, тя твърди, че бизнесът на България с Канада е минимален, от порядъка на 0,21% износ годишно от общия износ на България. Второ, вносът от Канада е не по-голям. Трето, канадското месо и да стигне до България, то ще е в минимални количества и не съществува опасност, че ще ни залеят с канадско месо с антибиотици. Четвърто, американските "Марици" могат да ни съдят без всякакви ТТИП или СЕТА, както впрочем и всеки един инвеститор, който упомене в договора си с държавата, че настоява за арбитраж при проблеми. "Росатомекспорт" ни осъди без никакви ТТИП или СЕТА.

    Т.е., тъй като наистина не разбрах - къде са заплахите за България, която няма никакъв бизнес с Канада и какво ще решаваме през арбитраж, след като почти нямаме общи търговски отношения? Може би "Дънди прешъс" заради ниската концесионна такса? Тя съществува поне десетилетие преди подписването на СЕТА и никой не се опита да я повиши.
  • 11 Крилья Советов

    4 20 Отговор
    Друго нещо - Канада е с население от 35 млн. и има над 1,5 млрд. долара (американски) БВП. ЕС пък има население 500 млн. души и много по-голяма съвкупна икономическа мощ. Много по-лесно е ЕС да колонизира Канада, отколкото Канада - някоя страна от ЕС.

    В края на тази година ще премахнат туристическите визи за българи, което дава възможност всеки от нас свободно да пътува из Канада, все едно е в рамките на ЕС.

    Позитивите са много повече от негативите!
  • 12 незнайко

    19 3 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    Само споменатия факт за ТЕЦОВЕТЕ, МАРИЦА 1 и 3 би трябвало да Ви отвори очите. Но нали не сте БЪЛГАРИН, не сте дали и стотинка за глобата която ни нанесаха. Написано е ясно и точно. По добра истина здраве ми кажи !

    Коментиран от #15, #17

  • 13 no name no face no number

    16 4 Отговор
    Браво Ваня, дано хората прогледнат, че е пълно със слепци. Нека се организираме и създадем движение, коета да ни защити от пагубните договори одобрени от манипулирани политици. Дайте идея аз съм с вас.

    Коментиран от #14

  • 14 боркур

    4 14 Отговор

    До коментар #13 от "no name no face no number":

    и аз твърдо я подкрепям отзад
  • 15 Киро

    4 14 Отговор

    До коментар #12 от "незнайко":

    Да ми говори кой е българин и кой не е, някаква неграмотна ушанка, плюнчеща се по форумите за скромен бакшиш, дето припява на тези, дето са нанесли най-големите злини на България, е смешно!

    Нещо пропусна Белене и няколко руски "проекта", а?
    Или в ушанката мозък няма, само магнетофон, който повтаря записаните глупости?!
  • 16 Киро

    3 15 Отговор
    В случай, че няколкото прашасали трола с петолъчки не са разбрали - България избра своят път и той е със западната цивилизация, е не с крепостните селяни на изток от Полша!

    СЕТА е одобрена, а вие може да ходите да си скимтите глупостите в някое клубче на АтакЪ или бесепе и да чаката сводката и колета с копейките от масква!

    Коментиран от #21

  • 17 оня с коня е мека китка

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "незнайко":

    Кажи ми - тецовете "Марица - изток" 1 и 3 преди подписването на СЕТА или след подписването на СЕТА имаха проблеми с нашето правителство? Истинският проблем с "Мариците" знаеш ли къде беше? Нашите се договарят за американската покупка на ТЕЦ-овете, обаче спят и поради липсата на отговорна политика в договорите им няма съответните клаузи за промяна при нова икономическа конюнктура. Така американците отказват да намалят цената, по която токът се изкупува, защото цената е определена с договор от предишните правителства. Няма последователна политика у нас! Заради договорите се наложи арбитраж, но този арбитраж винаги се предвижда като клауза. Случи се много преди подписването на СЕТА от европейския парламент.

    Както виждаш, това е нормална бизнес практика, приемана и от Канада, и от ЕС.

    Коментиран от #19

  • 18 no name no face no number

    14 5 Отговор
    Да свързвате СЕТА и ТТПИ с комунизма и Русия е безпочвено. Тук става въпрос за зависимост на държавата от корпорациите. Тоест държавата става подвластна на тях и няма да може да ни защитава. Пример продават гмо държавата казва ние го спираме. Те осъждат държавата за пропуснати ползи и продължават да си продават ГМО. Та тва обаснява Ваня, но накои не могат, а други не искат да я разбират, защото някой ще спре да им плаща :))) Аз поне не съм на щат. Споделям мнението си според моята съвест, а аз за разлика от много хора имам такава.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 тиктак

    1 9 Отговор
    шото сега расия не ни осъди да платим милиард и нещо :) ясно е от кого трябва да има защита
  • 21 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    Бг. нищо не е избирала Кирчо, Бг. я смачкаха,наведоха ,и тя загуби дух сила ,население,за 28г. , и може да се каже Бог да я прости.Другите държави водят войни ,за това което ние предаваме доброволно, и от какво да живеят хората? ,от ибрикчийство ли ,по чуждите държави,и работейки за чужди икономики.Прочети поне какво казва Орбан, и как има опасност да бъдем погълнати от вечно гладният американски търбух.
  • 22 Еню Илиев

    1 0 Отговор
    Статията за СЕТА си е много добра. Нещата даже са къде-къде по-сериозни. Що се отнася до американските централи, те нямат нищо общо с американците. Собствениците доколкото разбрах са шотландци. А иначе още си спомням как 168 часа поне 6 месеца обяснямаха като за политици колко неизгодни са договорите, ама кой да ги чуе?