Last news in Fakti

15 Февруари, 2018 08:22 4 434 31

"Лили Рибката" е филм за доброто

  • лили рибката-
  • филм-
  • ясен григоров

Ясен Григоров не смята критиките към филма за основателни

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Лили Рибката“ е филм, който показва начина, по който се грижим за децата си в ежедневието и разказва за добротата. Абсурдно е да казваш, че детски филм може да е полов, като според мен тази тема беше отворена от дебати извън самия филм. Разговарях с много хора, които са го харесали и с такива, които не са, но никой не се оплака от половата тема, а много от негативните мнения бяха изказани от хора, които дори не са го гледали“. Това в интервю за Факти.бг заяви режисьорът на филма „Лили Рибката“ Ясен Григоров, който разказа за това как е заснел филма и коментира първите отзиви след излизането му.

Как решихте да заснемете детски филм? Трудно ли се финансира подобна продукция в България?

Идеята да направя детски филм не е свързана с размисъл за чисто търговски успех. От над 20 години се занимавам с изкуство, насочено към деца. Започнах с детски илюстрации, след като завърших Художествената академия в София. От тогава е интересът ми да разказвам приказки за деца. Самата идея за „Лили Рибката“ възникна с опита, който натрупах като родител – имам дъщеря на 14 години и син на 9 години. Всички въпроси, които с моята съпруга сме си задавали от първите си дни като родители и след това с начина, по който израстваш с децата си, са въпроси, които метафорично съм превърнал в сценария на „Лили Рибката“. Там освен моето пораснало "аз" като родител, съществуват и елементи от моето детство, които искам да запазя.

От една страна е желанието ми да разказвам за деца, а от друга страна е моята лична история от детството ми и от годините ми като родител.

Филм се финансира трудно и с инат. Финансира се и с много упорита работа. Преди да стигна до „Лили Рибката“ имам и два независими филма. Много хора оправдават това, че не вършат това, което обичат, с липса на пари. В изкуството е трудно, тъй като киното е скъпо изкуство.

През 2008 г. заснех филм според моите възможности. В главата си имах много истории и взех такава, каквото е по възможностите ми. Тогава направих филм без бюджет. Заглавието е „Дървеното езеро“. Направен е само с подкрепата на моите приятели – по онова време вече от 5 години се занимавах със снимането на реклами. На терен се създават много приятели, хората от снимачните екипи стават толкова близки, като семейства са. Така намерих хората, които мотивирах и с които заснех този независим филм. Той нямаше претенции да бъде продаван. Това беше личен артистичен акт. Това доведе до филма „Малък – Голям“. Той беше по-скъп, но отново беше направен с мои приятели и колеги. "Малък-Голям" върви по своя път, който продължава и досега предстои му участие на фестивал в Скопие.

Тези два филма ми доказаха, че мога да застана зад голям проект, който е зависим от кино езика. Едно е да снимаш реклами или да рисуваш книги и друго е да преведеш зрителя през час и половина. Написах „Лили Рибката“ като приказка, която четях на децата си. С тях доработвахме и отделните епизоди в нея, разказвайки си я.

Тъй като филмът е много визуален, разбрах че трудно ще го направя с малко средства. Така кандидатствах пред сесия за финансиране пред Национален филмов център. Два пъти проектът не мина. През 2014 г. бяха обявени нискобюджетни сесии, като тогава прецених, че с малък бюджет филмът може да бъде започнат и да имам основа, на която да стъпя. Така и филмът беше одобрен по всички изисквания на филмовия център.

Така получих необходимата продуцентска позиция и намерих 7 копродуцента. Това са фирми, които се занимават с декори, постпродукция, наем на камерата, звук и други сектори от кинопроизводството. Всички тези фирми направиха известни отстъпки, като така сглобих сравнително нормален бюджет за филм. Всичко започна през 2008 г., за да бъде филмът през 2018 г. вече по кината.

Притеснява ли ви това, че децата са свикнали с пищни продукции за супергерои като тези на Marvel? Мислили ли сте как те ще приемат по-малко пищна продукция?

Ясно е, че като нещата се сравняват с Marvel и Disney, говорим за съвсем други бюджети и традиции. Аз нямам претенции да се сравнявам с такива филми. Не мисля, че е имало притеснение, защото това говори за липса на самочувствие в самия себе си.

Желанието ми да се сравнявам с големи продукции не е съществувало. По-скоро става въпрос за притеснение, за това дали посланието ще бъде възприето и дали най-просто казано филмът ще се хареса. Нямах притеснения за техническото изпълнение, тъй като от години работя в рекламата. Тя ми послужи като поле за практика. Вече бях работил с ефекти и знаех как да ги направя.

Лесно ли се справяте с разпространението на филма? Много продуценти се оплакват от високите такси в големите вериги кина.

От Националния филмов център се изисква да имаш предварително подписан договор или писмо за намерения с разпространител, за да ти отпуснат финансиране. Това е важно, тъй като всеки проект, който минава от там, трябва да гарантира разпространението си.

Моите разговори с разпространители стартираха още по време на кандидатстването за финансиране. Българските разпространители са опитни. Някои се занимават предимно с българско филми. Аз избрах разпространителя, който отговаряше на идеите ми за формата на филма, повече отколкото на начина за разпространени.

На мен ми беше приятно, че Христо Дерменджиев прочете сценария и дори го обогати. Аз съм подписал договора и нямам притеснения, относно неговите усилия за разпространение на филма. Мисля така да процедирам и при следващия си филм. Въпросът с кината е сложен. Всеки иска да спечели повече. Това обаче е моят първи филм, който ще бъде широко разпространен. Трябва да направя финалните баланси, когато ще станат ясни и приходите за филма. Тогава ще мога да коментирам и до колко влияят условията, които са практика в договорите за разпространение по кината.

Смятате ли, че филмът стана жертва на едни настроения в обществото, породени около дискусиите за Истанбулската конвенция и половете като цяло?

Думата жертва ме притеснява. Аз не определям филма ми като такава. Важно е хората, които споделят негативното си мнение за филма да са го гледали. Приемам и положителната и отрицателната позиция към филма.

Не се сърдя на никой, който изкаже възраженията си срещу филма. Към тях получавам редица повече положителни. Не харесвам клеветата и личните нападки, които ми се струват безсмислени, неетични. Гледам трезво на случващото се с филма. Не знам дали това изопачаване има някаква цел.

Не знам какво значи думата "джендър" в използването й в опит за определение на жанра на филма ми? В превод на български език означава може би "полов"? Смешно е да си направил "детски полов филм". Моят филм няма нищо общо с половата/сексуалната идентичност на едно дете, както някои хора се опитаха да покажат.

Той говори за начина, по който гледаме децата си в ежедневието – под "гледаме" имам предвид както погледът, с който ги насърчаваме или укоряваме, така и самите грижи, които полагаме всеки ден – обличането им, храненето... Но преди всичко филмът разказва за добротата. Половата тема е в главите на хора, които не са гледали филма. Всеки, който е гледал филма и ми е писал лични съобщения или ми се е обадил, е изненадан от тези неща които се публикуват.

Позитивни ли са първите коментари за филма? Има ли деца, които го гледат в салоните?

Има много деца, които гледат филма. Това ме радва. Има изключително позитивни мнения. Те започнаха още с предпремиерните излъчвания. Те бяха на „Златна роза“ и „Киномания“, където събра над 600 зрители и не получих коментари относно тази полова/сексуална тема. За това и сега съм изненадан.

Разбира се, че има хора, които не са го харесали и всеки има право да се припознава или не в този филм. И сред тези, които го харесаха, и сред тези, които не, аз не получих оплаквания относно полова тематика. Според мен тази тема беше провокирана от дебати, които са чужди на филма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веселинов

    26 3 Отговор
    Не съм го гледал филма но от това което прочетох по форумите ни един коментар не беше за него пак повтарям ни един а бяха против!Може и да има такива но от приятелите му и близките му .А какви ли неща щяха да гледат и "учат" децата ни ако беше приета Конвенцията не ми се мисли !
  • 2 мгймгймгймгймгамгймгймг

    20 1 Отговор
    ТАКА СЕ РАЖДАТ ЛЕГЕНДИТЕ ЗА ДЖЕНДЪРИТЕ ...ЧИФУТИ. ...
  • 3 Фройд Юнг

    29 1 Отговор
    Филмът Два пъти е Отхвърлен!!!!!!!Защо???:):):)
    Защото никой няма да одобри този сценарий,като Детски!!!Това,че сте намерили пари за Отхвърлен филм означава,че сте направили Халтура,а не детски филм!Да твърдиш,че сценария не засяга междуполовата ориентация на едно дете е Лъжа!Лъжа е,че халтурата ви има цел да покаже Доброто!!!Доброто не е да обявиш психичното разтройство на едно дете за Нормално!!Тази Халтура не е нужно да се гледа за да стане ясно,че е Халтура!!Който даде пари да гледа Халтура,ще получи Халтура а не Художествено Произведение-Кино!Това не е Кино-филм,а евтина Халтура за Дебили!!!:):):)
  • 4 Тръмп

    24 1 Отговор
    Фактът,че сценарист-режисьора говори основно за пари и ни спестява инфото Кой е спонсора на Два пъти Отхвърлен филм е доказателство,че това не е Детски Филм,а Халтура от която да бъде печелено на гърба на децата!Факт е че тази Халтура използва децата за прокарване на Ненормални интереси и Патологични психопати,които да бъдат приети за Добро!Добре е,че не сте влизали в Психиатрия,нито сте чели Фройд и Юнг,защото нямаше и да си помислите да представяте Шизофренията за нещо Добро за едно Дете и да правите Халтура по темата!!!Ако вашите деца имат психологически проблем от кой пол са,можете да се консултирате с Психолог,а не да правите Лоши работи,каквато е Халтурата ви!!!!Вие сте Необразован по Психология и нямате право да правите филм по тематиката!!!:):)За това са ви Отхвърлили Два пъти!:):):)Всеки Нормален също ще Отхвърли тази Халтура и без да дава пари!Защото целта на всяка Халтура е да ви вземе парите!!! Изкуството не е вземане и печелене на пари,а нещо което не ви е ясно!:):)
  • 5 Хахаха

    3 27 Отговор
    Не мога да се стърпя да не ви се изсмея Тръмп и Фройд. Ще ви се пръсне гъзера от злоба и яд, че някой е направил нещо смислено. Това е толкова недостижимо за вас двамата или за теб Тръмб/Фройд (между другото наподобяваш филма с тия две имена), защото вие сте просто специалисти в безсмисленото плюене напосоки.
    Както и да е. Ние гледахме филма и той е доста добър. Заснет е красиво и е смислен. Само много болен мозък може да е гледал филма и да пише после глупостите които се пишат или може просто да му се плаща, за да хлеби нарочно...
    Филма ми напомни за старите български детски филми :) може би няма да се превърне чак в такава класика, но определено е впечатляващ. Два дена след прожекцията си го коментирахме вкъщи :)
    Малко повече ми дойде разказвача, но е ясно, че направено така заради малките зрители, за да разбират какво се случва през очите им.
    Абе филма е хубав и си заслужава да се види. И всичко си е наречено с истинските му имена и какъвто и да е човека бил той циганин или селянин си носи доброто в него и за детето си е готов на всичко
  • 6 Тръмп,Фройд и Юнг

    18 2 Отговор
    Халтурата е "доста добра"-Да, щом ви е накарала с антиреклама да дадете пари!:)
    Ако на някои родители им е харесала Халтурата,значи това не е Филм за Деца!:)
    Явно някои родители никога няма да преодолеят Едиповия си комплекс и за тях шизофренията или половата обърканост е Добро!Децата знаят най-добре,кое е Добро за тях и без реклама!:)
  • 7 Айшето

    24 0 Отговор
    Филмът претендира за приказка. Във всяка приказка има увод, завръзка, кулминация, развръзка и поука. Тук всичко е пълен буламач. А за поуката да не говорим. Кои са положителните герои, на които децата искат да подражават и приличат - джендърчето и циганите??? Аферим, бабо, машала!
  • 8 Хахаха

    3 2 Отговор
    Ужасно силен интерес предизвика колко плащат за тая работа дето я вършиш. Трябва ли да следиш всички публикации или само в конкретни сайтове? Става ли за основна работа или не е достатъчно? Следят ли дали има ефект от публикациите ти? Как? На договор ли си или си си фирма? Имаме десетки въпроси към теб тука с колегите. Това направо си е гениално!
  • 9 Баба на едно момиче

    17 0 Отговор
    Гледахме филма с шест годишната ми внучка. Едва издържа детето. Непрекъснато повтаряше, че й е скучно и че това е най-тъпия филм, който е гледала. А на мен ми се искаше да напусна салона още на 15-та минута.
  • 10 Баща

    19 0 Отговор
    И на двете ми деца НЕ хареса 5 и 10г. И на мен не ми хареса. Бащата и предполагам дъщеря му от предния ред си тръгнаха на 15тата минута.
    Отидох с идеята да подкрепя Бг киното. Съжалявам че го направих.
  • 11 Тръмп

    17 0 Отговор
    Парите събрани за и от тази Халтура са Грешни и Лоши, защото се използват невинни деца за меркантилни цели!!!! Господ гледа и не забравя, дава на всеки му заслуженото!
  • 12 Тръмп

    16 0 Отговор
    Щом "добрите" са джендърите=психополово неориентираните и циганите, значи е ясно от къде идват парите и защо псевдо-режисьора ги пази в тайна!??? :) Доброто не е да криеш и лъжеш!!! Доброто наистина съществува, но за Лошите това е празнота! :) :)
  • 13 Тръмп

    12 0 Отговор
    "Доброто" на тази Халтура е, че са събрани мръсни пари за направата и! :) :) :)
  • 14 Доволен

    1 18 Отговор
    За какъв джендър и каква полова обърканост говорите. Гледахме го с шестгодишната ми дъщеря и на двете ни хареса. Нямате въображение и не сте разбрали идеята. Никъде във филма не е имало дилема относно половата принадлежност. Не знам какъв е този масов комплекс, че ще ни превземат някакви хора определени като джендъри и навсякъде търсим под вола теле. Филмчето е приятно и забавно, историята е интересна и няма никакви джендъри, не се плашете. Нещо по различно е от анимациите, които сме свикнали да гледаме и си заслужава отделеното време, което минава неусетно. Препоръчвам го.
  • 15 Елена

    19 0 Отговор
    Знаете една хубава българска приказка,която се казва”Царят е гол”.В нея всички проближени на краля му казват с колко хубави дрехи е облечен.Та така е и с тези,които казват колко им е харесал филмът.А ние другите дето виждаме,че царят е гол и виждаме как детето във въпросният филм е ту момче и ту момиче и не смятаме това за нормално,а типично джендърско.Имам няколко въпроса.Като не се говори за пол защо детето си сменяше ПОЛЪТ непрекъснато?Защо когато бащата на момчето избра синът му да е само син,това момче Дани имаше за играчка кукла?Защо директорът на училището във филма пушеше цигари?Защо накрая на филмът този директор стана баба?Защо в края на филмът отново се появи и момичето Алекс?И как не ви е срам да правите такъв филм?Как не ги е било срам актьорите да се съгласят да участват в този филм след като се предполага,че са чели сценарият?И как не ви е срам да карате деца,които дори не са влезнали в пубертета да участват в този позорен проект?След филмът в коносалона имаше намръщени родители.Имаше разплакани деца,защото след ужасно объркващото начало,което беше толкова шизофренично с непрекъсната смяна на детето от момче на момиче,че дори ме ошашави здраво и мен възрастния индивид,те горкичките не видяли много смисъл в цялата история,но плакали,защото видите ли родителите изоставили момиченцето Алексансдра-Алекс и им станало мъчно или пък страшно,че и тях ще ги изоставят родителите им.И не мисля,че така наречените “творци” на този филм не осъзнават,че ша
  • 16 Елена

    16 1 Отговор
    Понеже виждам,че по някакъв начин края на коментарът ми го няма.Да довърша.И не мисля,че рибката във филма е случайно шаран.Идеята им е явно лапнишараните да ходят да го гледат и да имат приходи.И така с един филм два заека.Хем си рекламират джендърството,хем ни се и подиграват,че сме народ от шарани.

    Коментиран от #20

  • 17 Димов

    11 0 Отговор
    "Социален пол" - дрън, дрън. Утре някой ще поиска интелектуален пол, психологически пол, психо-фически пол, исторически пол, естетически пол и тем подобни полове. Полът е само един - биологичен: мъж и жена. Ама то ние, простите българи, сме объркани в превода. Сигурно защото в английския език няма граматическата категория "мъжки" и "женск род". One women, one man. В превод "едно мъж, едно жена" - също като при циганите. Те нямат "род" в техния език. В други езици няма среден род. Затова ние българите лесно разпознаваме средния род - "третия" пол.
  • 18 Доволен

    4 10 Отговор
    То се превръщаше от момче в момиче при определени обстоятелства, което тревожеше родителите му и в крайна сметка филмът имаше Хепи енд, след като минавайки през определени перипетии те намериха начин да спрат тези превъплащения, превръщайки основния персонаж (джендъра според вас) в две отделни деца-момче и момиче, които са брат и сестра. А момчето в един момент държеше куклата, която беше останала като спомен от сестричката, не защото се е чувствал момиче, каквото се опитвате да внушите. Така обяснено малко звучи като турски сериал защото филмът не може да бъде обяснен с едно изречение. Който не го е страх от джендъри нека го гледа. Който го е страх също да го гледа и ще види, че няма какво да го оплаши.
  • 19 А, ясно

    7 0 Отговор
    То затова само циганите разбират Дани /Алекс.
  • 20 Доволен

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Елена":

    Това за шарана ми хареса, ето така трябва да подхождате с въображение :-)
  • 21 куку руку ку

    10 0 Отговор
    " Министерството на истината се занимаваше с информацията, забавленията, образованието и изкуствата. Министерството на мира се занимаваше с войната. Министерството на любовта поддържаше законността и реда. А Министерството на изобилието отговаряше за икономиката.
    ВОЙНАТА Е МИР
    СВОБОДАТА Е РОБСТВО
    НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА"

    Добрият стар Дж. Оруел и неговата 1984...
    С миловидни заглавия се прикриват най-ужасяващите извращения. Това е новата революция на развратните извратеняци.
  • 22 Хахаха

    0 6 Отговор
    Човек трябва да напънеш повечко с хейта, че нещо не ти се получава. Гледахме днеска бокс офиса за уйкенда с колегите - рибката е на второ място по гледаемост, а е с наполовина по малко кина в които може да се види от водещия филм. Излагаш се! Нещо почваш да ни падаш в очите. Вземи се стегни! И хейт, хейт, ама като хората! Айде успех!
  • 23 Разочарована

    13 0 Отговор
    Филмът е много скучен, без никакъв смисъл, директорът става накая баба , което си е чиста смяна на пола, а лекарят и сестрата са в отношения , неподходящи за детски филм. Чак не ми се вярва, че подобно нещо е пуснато по кината, не става за гледане нито от деца нито от възрастни.
  • 24 В.Д.

    14 0 Отговор
    Основният промоутър, рекламен аген на филма е Михаил Вучков. Същият е и един от организаторите на гей парада в София. Михаил Вучков още през 2013 г. по ТВ 7 признава, че е гей. В едно от последните му интервюта по повод разпространението и промоутирането на филма "Лили рибката", същият казва: " Това е филм за различните. Ако зависи от мен, всяко дете от 1 до 8 клас трябва да го гледа безплатно" Интервюто е качено в НЕТа.
  • 25 Книжар

    9 0 Отговор
    Това е точно така. Този медиен стратег дори пусна на пазара книжка за оцветяване с героите на филма.
  • 26 Джентълменът русофил

    11 0 Отговор
    Вижте, аз бих приел думите на режисьора, като чиста монета, но това не променя факта, че филмът е с джендър образователна насоченост, макар и това да е плод на случайността. Аз лично не желая децата ми да виждат превъплъщението на момиче в момче във филма. Въобще не искам да знаят, що е гей, що е джендър образование и прочие. Предпочитам съзнанието им да си остане чисто, каквото Бог го е създал. Нали всеки има право сам да решава за себе си и за семейството си, нали това е демокрацията от западен тип? Тогава, защо тази демокрация иска да наложи нещо на детето ми със сила, макар и това да е само с образователна насоченост? Ами това ми прилича на диктатура облечена в кадифе.
  • 27 Ани

    9 0 Отговор
    Филмът е ужасен . През целия филм говори разказвач - много много неприятно
  • 28 Татко

    0 9 Отговор
    Сигурно на децата ти им е много много неприятно и през цялото време са ужасени докато им разказваш приказки.
    Толкова е прозрачно, че ги пишете тези глупости нарочно, че само идиот би се повлиял от мненията ви.
    Филма е много добър и ни хареса и на мен и на дъщеря ми.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Многодетната

    0 0 Отговор
    Отидох с 4-те си деца (ВЪЗРАСТ 6-14Г) с идеята да подкрепим българското кино, но съжалих на 10- тата минута, бях в нервна криза до края на филма. На нито едно от децата, както и на мен не ни хареса, нещо повече ужасен филм. Изминах 80 км. и платих 25€ за да гледам шизофренична приказка и повярвайте не съм от хората без въображение.