21 Февруари, 2018 10:00 7 493 23

Паравоенно формирование ловува мигранти в България

  • паравоенно формирование-
  • бнд "шипка"

Главният прокурор Сотир Цацаров мълчи за формированието

Паравоенно формирование ловува мигранти в България - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българското национално движение "Шипка" е най-голямото паравоенно формирование, възникнало в България от мигрантската криза, в което членуват, по данни на самата организация, близо 45 000 души. За БНД "Шипка" разказва през обектива си известният френски фотограф Жером Сесини, който публикува репортажа си в Magnumphotos.com - проект, който обединява дни от най-добрите професионални фотографи в Европа.

Сесини, чест победител от международни конкурси за фотография и с изложби в Европейския парламент, показва членовете на паравоенното формирование по време на тренировки и поклонение пред паметници на български национални герои. Той показва как, водени от ветерани от армията, мъжете се отправят към пропускливи гранични региони, облечени в камуфлажни униформи и маски, с надеждата да сплашат и възпрат мигрантите, устремили се към ЕС.

Авторът проследява заражднето на движението, възникнало след като през лятото на 2013 г. групи сирийски мигранти вече започват да се мяркат в горите на Източна България - последица от сирийската гражданска война, довела до най-тежката бежанска криза от Втората световна война. Безпрецедентен брой отчаяни хора се насочиха към границите на Европа, пише Сесини, по море - до гръцките острови, или през сухоземните пътища към България.

"Бедната държава, която се бори със собствените си икономически и политически проблеми, беше трагично неподготвена да обработи над 7000-те искания за убежище през 2017 година - седемкратно увеличение спрямо предходната година. През 2015 г. броят им е над 20 000", се казва в публикацията.

Тези хора, търсещи убежище, представляват само малка част от стотиците хиляди, влезли в други държави от ЕС по онова време. Но бяха достатъчно, за да накарат бдителни българи, ядосани или уплашени от внезапния приток на външни лица, да вземат в свои ръце охраната на границата, става ясно от разказа.

През октомври 2017 г., когато Жером Сесини се среща с хората от БНД "Шипка", освен че се хвалят със своите 45 000 членове, те обявяват и за получената подкрепа от много крайнодесни формирования в Европа, сред които ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада) и на Джим Доусън, шотландецът, основал организацията "Британия над всичко". Той събира и дарения за тях.

Фотографът прекарва един ден в патрул от около 50 мъже на възраст между 15 и 50 години, а вторият ден в Царево, край морето, където се води обучение на членове на "Шипка" - упражнения за близък бой, умения за оцеляване и обучение по стрелба. Сесини ги оприличава на "военни игри".

"Мъжете не носят огнестрелни оръжия, а вместо това тренират и патрулират с пластмасови копия на AK-47 - "играчка", казва Сесини. - "Те работят с очевидното съгласие и сътрудничество на българските правоприлагащи органи. Групата не се е сблъскала с мигранти, но в случай че се срещнат, ще ги разпитат, преди да ги предадат на полицията."

Мъжете виждат себе си, казва Сесини, "като защитници на Европа от "ислямската инвазия" и обвиняват европейските лидери за липсата на политики за миграция или дори за съучастие в един вид "голямата подмяна" на бялото християнско население на Европа.

"Разбира се, не всички от тях имат политическа визия; някои са просто хора, убедени да действат за доброто на своята страна, или просто поради страх от имигранти. Но ясно виждат, че западноевропейските страни вече са като изгубени територии и отхвърлят наложената имиграция и мултикултурализъм".

Техните притеснения и страхове отекват в много други групи и общности в цяла Европа, където кризата на мигрантите е подхранвала чувствителността срещу бежанците и особено срещу мюсюлманските бежанци. Двама от мъжете, които Сесини среща, са от Румъния, където също учредяват подобно движение.

Сесини казва, че не заема позиция в своите фотографии, а показва реалност, която повечето хора не искат да видят.

През август 2016 г. Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати регистрацията на БНД "Шипка", но до ден днешен няма реакция от там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям прос

    63 2 Отговор
    Като ни прецакват армията, сами ще си я създадем.

    Коментиран от #4, #19

  • 2 Тръмп

    51 2 Отговор
    Когато Меркел налага на Европа в нарушение на Шенген и Законите своята политика,европейците имат право на собствена защита!!!Европа не е на Германия и на Меркел за което е мечтал и Хитлер!!И никога няма да бъде!!!!!!!!
  • 3 Браво

    26 4 Отговор
    Мечтата на всеки френски гей, да обикаля джендемите с Мъже, без да го бият.
  • 4 червения милиардер

    6 42 Отговор

    До коментар #1 от "Голям прос":

    Кой ти е прецакал армията, нещо пак си прекалил с хапчетата.
  • 5 Kiro

    14 30 Отговор
    Динко от Ямбол ли е председател на тази групировка ? Пак някакви смешници дето на думи са най велики а на дела нищо. Ако са големи мъже и са 45000 души защо не се вдигнат срещу циганския терор.?

    Коментиран от #8

  • 6 червения милиардер

    14 42 Отговор
    Въпросът е, на кого служи тая армия? Кого ще убива, щото вече няма имигранти?
    Тези същите биха украинци в защита на Русия!!!!!!!
    Тези формирования са много опасни и могат лесно да излезнат извън контрол или да бъдат контролирани от трета страна, в случая зад това формирование стои Русия и Путин!
    Путин си има частна армия в България, готова да удари по българското население, загрявате ли, за какво иде реч?
    Кой е спонсора на тази армия от 45 000 души, които са повече от БА?

    Коментиран от #10

  • 7 Истина

    19 4 Отговор
    Браво!

    Коментиран от #9

  • 8 червения милиардер

    12 30 Отговор

    До коментар #5 от "Kiro":

    Руснаците подготвят и имат военни формирования в България!
    Този военен съюз симпатизира само на Русия и в един момент могат да се намесят при евентален конфликт, за сега не разполагат с оръжия, но могат да ги снабдят много бързо, по примера на конфликта в Украйна.
    Защита от бежанци и други тъпотии е само за парлама, това е официалната версия, а истинската е, че Военен съюз е готов да нарушава законите на България и да не се съобразява с тях, също така са доказали, че са готови да застанат зад Русия, ако се наложи!
    Това е изключително опасно за България и националните интереси.
  • 9 червения милиардер

    12 26 Отговор

    До коментар #7 от "Истина":

    Имигрантската вълна отадвна утихна, а тази "армия" си стои и чака заповеди, от кой?
    Толкова ли сте наивни да смятате, че този ВС е създаден да защитава България от сирийските имигранти!?
    Ами, като толкова милеят за България и за реда и законността, защо не задържат циганите, които вилнеят, като хуни из българските села?
    Вече няма мигранти, но циганското беззаконие продължава, но явно военния съюз не го интересува тази тема.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бико

    25 10 Отговор

    До коментар #9 от "червения милиардер":

    Ще почистват БГ от джендари ксто тебе

    Коментиран от #16

  • 12 Мяу

    23 8 Отговор
    Първо мечтайте си да има 45 000 члена, във Фейсбоклука да там може да има. Това е България страната на смелите в кръчма и фейсбук. Ако се съберат 45 човека от тия 45 000 да идат на място и да патрулират ще е наистина много голямо постижение, ама много голямо. Това е една от причините дето си загива държавата, лъжата. Лъжем се сами колко сме велики вместо да застанем пред проблема и да го решим заедно и бързо. То заради това и ще се лутаме между робството и свободата, заради лъжливоста в душите на повечето хора тука.
  • 13 Госта

    15 5 Отговор
    Бълнуванията на един френски фотограф
  • 14 Чеп

    6 16 Отговор
    Това трябва да си много кух да тръгнеш по горите!
  • 15 аве фюрер

    32 0 Отговор
    Българския хелзинкски комитет сам по се беси е престъпление против държавата ни и правата на българите .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Незабавно

    4 20 Отговор
    Наородното събрание е длъжно да приеме Закон за забрана на всякакви паравоенни формирования в България ! А до тогава, трябва да бъде сезирана прокуратурата за създавнето на подобни организации ! България е правова Европейска държава, а не джунгла за саморазправа и взаимно изтребване !
  • 18 мечокът

    5 17 Отговор
    всъщност са няколко такива организациите... аз знам за две... 'шипка' е едната, а другата е 'левски' и се спонсорират от разни българи уж родолюбци и от руснаците... колкот' на ментето волен сидеров партията му е българска, толкова и тия две организации са български :) всъщност са РУСКИ!!! парите идват от руски спонсорства и това лесно може да се разбере! на събиранията ходят само подбрани хора, а инак тия хиляди бройки са само на хартия и то дигитална :) кандидатстването е лесно и винаги те удобряват, но само на думи... дават ти един фалшив техен мейл адрес и телефон на координатор за града, в който живееш! на събирания няма и да те поканят, понеже само те си ходят :) създателите и координаторите...
    всичко е една дигитална формалност, а реално бройката им е на създателите и техните координатори в градовете... пълна фантасмагория и пишман родолюбие, което в действителност е национално предателство понеже се кланят на руснаците! всъщност създателите се хранят от цялата тая патриотична простотия, с която облъчват населението! чисто и просто се хранят, разбирате ли?! инак трябва да ходят да бачкат, а ги мързи, а и са вече дърти и никъде не ги щат :) т'ва са едни непрокопсаници, които се възползват от психомомента за патриотична гордост и явно спекулират с всичко това относно патриотичност... това е руски троянски кон в българия!
  • 19 мечокът

    4 15 Отговор

    До коментар #1 от "Голям прос":

    ама ти не можеш да разбереш следното: това не е армия, защото нямат оръжия и са само на ведомост и то дигитална :) тази бройка от порядъка на около 40000 души е само на хартия и то дигитална демек вкарана в компа и с едни мейл адреси и имена, телефон, егн и т.н.
    а реалните хора са само шепа създатели и по един координатор имат в даден град и това е... дори футболните агитки са по-мощни :) това са едни прошляци на мотори и без мотори, едни бивши военни дъртаци, хранещи се от спонсорството на малоумни българи и най-вече от руснаците... намерили са си сферичка просто :) това не е армия! това е спекулиране и печелбарство!
  • 20 мечокът

    4 16 Отговор
    трябва да бъдат забранени, защото парите идват от русия и лесно могат да бъдат въоръжени тези паравоенни формирования ... думата идва от русия :) паравоенен :) всъщност това е една руска организация с бройка надвишаваща реалната ни действаща армия... но армията ни от 14000 войници е българска! а тези две паравоенни организации са проруски, руски! това е пряка намеса на руснаците в държавата и е противоконституционно! това е държавна измяна на тия пикливи паравоенни! те се кланят и изпълняват заповеди на руснаците!
    при един военен конфликт тези измекяри ще се бият срещу нашата редовна армия!!! същото стана в украйна, сирия! малоумни ли сте? явно да! чупка на скапаните руснаци от българия и забрана на тия две движения!!!
  • 21 Татко мечок

    4 5 Отговор
    Много информирана се изкарваш нещо, по-спокойно дженди ;-) Нали си имаме US бази, и аскерът от юг отзад, споко :)
  • 22 Шшш

    3 6 Отговор
    Мечокът е продажна гад!
    Долна душица!
  • 23 ВМОРО

    5 3 Отговор
    Тези анимационни герои, ако имаха 40 000 мотивирани и обучени членове, досега да бяха взели властта. Или поне да се бяха опитали.