6 Април, 2018 10:00 3 434 22

Не, за Сирия няма спасение

  • сирия-
  • анкара-
  • спасение-
  • ердоган-
  • путин-
  • русия-
  • война-
  • башар асад

Война, чийто край изобщо не се вижда

Не, за Сирия няма спасение - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На срещата на върха в Анкара президентите на Турция, Русия и Иран обявиха победата си в една война, чийто край изобщо не се очертава. Независимо от това всяка от страните, участващи в тази война, постигна основните си цели. Турция осуети създаването на голяма кюрдска автономна област, Иран разшири влиянието на "шиитския полумесец" от Техеран до Средиземно море, а Русия използва Сирия за постигането на по-далечни цели като откъсването на Турция от Запада, например. Едно от малкото неща, които свързват тези три страни, е съпротивата им срещу американското военно присъствие в Сирия. Турция например приема американската поддръжка за кюрдите като заплаха за собствената си сигурност.

Диаметрално противоположни интереси

И трите страни преследват различни интереси. Турция е окупирала една част от северна Сирия и иска да разсели там бежанци, които са бреме за страната, като същевременно обучава лоялните арабски милиции. Русия, която през 2019 година ще достави на Турция противовъздушни системи S400, негласно одобрява офанзивата на Анкара, за да я спечели на своя страна. Иран пък призовава Турция да възстанови териториалната цялост на Сирия. Така Сирия остава разделена на няколко сфери на влияние.

В Манбидж едни срещу други са изправени турски и американски войници, а ИД само чака нов вакуум, за да се завърне обратно в страната. Иранският президент Рохани има право като казва, че в Сирия не може да има военно решение. А фактът, че не се очертава политическо решение, е свързан с тримата победители от Анкара и най-вече с руския президент Владимир Путин. Защото с конференциите в Астана и Сочи, в които участваха Иран и Турция, той подкопа мирния процес на ООН, който целеше да обвърже прекратяването на бойните действия с политически процес.

Първо конференцията в Астана прекъсна тази връзка и договорените деескалационни зони бяха добре дошли за режима. На конференцията в Сочи пък беше договорен преходен политически период. Подобен преходен период вече не се предвижда. Освен това Башар Асад не показва готовност за разговори с противниците си. И неговите помощници му помогнаха за победата. Те вече не са заинтересувани от демокрация в Сирия. А причините, които предизвикаха бунта, не са изкоренени. За това обаче носят отговорност и тримата президенти, които в Анкара се обявиха за победители, смята Райнер Херман.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    33 17 Отговор
    Германия завижда ..изритаха от играта в Близкия изток..Франция позовавайки се на историческите си права над бивша колония се опитва да се върне,но без успех...Ако Турция си разшири влиянието си там ,ще има пак вековен мир и просперитет..
  • 2 Тюрко

    44 6 Отговор
    Европейските меки китки завиждат на Турция,Русия и Персия!За това въртят мръсни номера и спонсорират терористите.Добрата новина е че Европа се напълни с разни мургави индивиди и това е бомба със закъснител.Германия приема и дава убежище на кюрдите но това е жив автогол.Все едно да храниш лъв във вкъщи:))След 20 години немците ще си блъскат главите и ще бягат в Русия и Турция.

    Коментиран от #3

  • 3 Еее

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тюрко":

    Истина е!
  • 4 Хасан

    31 3 Отговор
    Трудно е да разбереш европееца...защо си разрушава своята култура ..под предлог че Кадафи е диктатор разбиха Либия ,а сега цяла Африка приижда в Европа...Франция мургавее...само заради това че Саркощи е вземал борч от Кадафи и за да не върне дхлга го накара да го убият..това за публиката
  • 5 Бежанеца асан

    11 19 Отговор
    За да разбереш Европееца трябва станеш такъв... Но за теб това не се отнася.... Европа винаги е била и е най развитата част от света от векове... В миналото не е имало не имало никакъв режим на пропускане на хора към Европа...

    Коментиран от #7

  • 6 Чъкъра

    15 2 Отговор
    Айде стига с това бе!!! Една "новина" написана по 20 начина и поукрасена с текущи събития я пускате през ден два.
  • 7 Хасан

    14 8 Отговор

    До коментар #5 от "Бежанеца асан":

    Ама ти се мислиш за европеец !?..интересно ..англосаксонеца те има за «тъмен балкански православен субект»...според тях европеец е да си англосаксонец католик или протестант

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Бърза помощ

    12 11 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Хасанчооо, отвиваш се геврек. На дървените мюсюлмански шовинисти проблемът ви е, че мислите с гъза си. А той все е разпран.
    Вместо да псуваш сега, дай пример за обратното. Акълът ви примитивен, като на болшевиките, но мнооого по-прост.

    Коментиран от #11

  • 9 Салам Алеко

    13 8 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Ами ти се мислиш за турчин, интересно ми е какво ще кажат българите от босфора!

    Коментиран от #12

  • 10 Иванов

    4 13 Отговор
    На снимката- тримата баш терористи. Липсва само бай Даньо.
  • 11 Хасан

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Бърза помощ":

    Нищо конкретно не каза...ако имаш да кажеш нещо по темата кажи
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Салам Алеко

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    От всяко дърво свирка не става, още по трудно ядрен физик!
  • 14 Хасан

    15 5 Отговор
    От адрения специалист става продавач в Кауфланд....защо си разбихте държавата?защо си разбихте армията?продадохте на скраб и кораби и изтребители??..разбихте си металургията,машиностроението,електрониката....в правец когато имаше завод за компптри Бил Гейтс се мъчеше в гаража на баща си....къде беше ти ,саламе?сляп ли беше?глух ли беше?....ама ти е виновен турчина

    Коментиран от #16, #17

  • 15 патриотъ

    16 0 Отговор
    Реве ми се,та ми се плаче
    защото накрая разбрах-
    имаме чувство за хумор,обаче
    нямаме повод за смях!
  • 16 Салам Алеко

    9 6 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Когато Кубрат растеше в Константинопул! Ти още думата лъжица и вилиьа не знаеше! Все оак 10 000 еволюционни години винаги ще ни разделят!

    Коментиран от #19

  • 17 goni

    5 5 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Хасане! Недей бе! Ти си толкова Хасан, колкото аз съм Асан!:) Не знам за да коя служба работиш, ама недей че стане сакътлък!
  • 18 Голем смях

    1 11 Отговор
    Кога ли ще им писне на САЩ и ще помете всичките тези боклуци.Събрали се диктаторчетата ,а главния го няма.Ще има шамаросване и дърпане на уши.Тези три държави имат БВП колкото на щата Калифорния ,технологично развитие на държава от средата на 20 век и стандарт на живот на Конго.И смотаняците тръгнали да определят световната политика.На това му казват сметка без кръчмаря.
  • 19 Учуден

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Салам Алеко":

    До колкото помня нашите прапра дедовци( и не само те) са се хранили с ръце и са пили кобилешко мляко.
  • 20 Траперът

    5 0 Отговор
    Сирия , баница с КЪСМЕТИ !!!
  • 21 ПЕРКО НАУМОВ

    5 0 Отговор
    Никога не е късно да станеш за резил, и като го разберат англосаксонците загубите им ще бъдат неоправдани. Целта няма да оправдава цената си.
  • 22 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    сирия ще бъде разделена на зони докато не се махне асад после ще се обедини ,но целта трябва да фалират русия иран и турция .та ще трябва още време което ще измъчи сирииците още .