Last news in Fakti

3 Май, 2018 10:30 3 676 36

Ужасът в занданите на Асад

  • башар аасад-
  • муна мухамад-
  • затвори

В бруталните зандани на сирийския режим са затворени и хиляди жени

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

30-годишната Муна Мухамад си спомня всеки детайл. Помни смрадта в килиите. Помни нетърпимите болки. Помни мъчителя си. "Надяна ми една черна найлонова торба върху главата и ме остави да вися от тавана с краката нагоре. Каза ми, че ще вися така, докато всичките ми лоши помисли паднат в найлоновата торбичка", разказва жената.

Навремето Муна е работила като учителка по музика. Но през 2012 година я арестуват - защото участвала в протести срещу президента Асад. Скоро я освобождават, но малко по-късно отново я арестуват. Изпращат я в Дамаск, където я затварят в прословутия отдел 215 на военните тайни служби. Затворниците го наричат "Пъклената дупка" - заради изтезанията, които там са неизменна част от делника. "Един ден дойде при мен и ми каза, че ми носи подарък. Показа ми електрошокова палка и ме попита къде ми е сърцето. Посочих с ръка, а той започна да ме мъчи. Точно там, където бие сърцето ми", спомня си Муна.

Нечовешки жестокости

Жената прекарва месеци в този затвор на ужасите. Държат я или в изолатора, или в обща килия с други жени. "Веднъж разпитваха едно 16-годишно момиче. Чувах писъците му. Крещеше толкова силно. Мислех си, че ще го убият", продължава разказа си Муна Мухамад. И добавя, че много от жените са били подлагани на жестоки сексуални издевателства.

Хигиенните условия в затвора били "катастрофални", много често жените нямали никакъв достъп до тоалетна или баня. Децата били държани при същите условия, разказва по-нататък Муна. "Помня една жена, която беше затворена заедно с малката си дъщеричка. Килията им беше тясна и тъмна. Момиченцето не спираше да плаче и непрекъснато се опитваше да погледне под вратата, за да види малко светлина".

Благодарение на един указ за амнистия, Муна е освободена от затвора, а през 2016 година успява да избяга в Турция. Днес тя живее в Газиантеп, където подслон са намерили половин милион нейни сънародници.

Никой не може да каже със сигурност колко точно са жените в сирийските затвори. "Над 7 хиляди", твърди Фадел Абдул Гани, който ръководи неправителствена организация, документираща нарушенията на човешки права в Сирия. В неговата статистика са включени много случаи на насилие над жени. Сред извършителите са представени почти всички въоръжени групи, но най-често войските на сирийското правителство. "От самото начало жените играеха важна роля в съпротивата срещу Асад. Затова режимът превърна изтезанията и изнасилванията на жени в своя военна стратегия. Ако успееш да пречупиш жената, пречупваш цялото семейство, пречупваш цялата съпротива сред обществото. Именно това беше целта", казва правозащитникът.

В свой доклад от 2017 година правозащитната организация "Амнести интернешънъл" твърди, че от 2011 година насам в сирийските затвори са зигинали над 17 000 души вследствие на изтезания и катастрофални условия в килиите. Само в прословутия военен затвор "Саидная"северно от Дамаск са били екзекутирани най-малко 13 000 души, твърди още "Амнести" и окачествява тези систематични издевателства над цивилни граждани като престъпление срещу човечеството. Сирийският президент Башар Асад категорично отхвърля обвиненията и дори обяви доклада на правозащитната организация за "фалшива новина".

Хиляди съсипани животи

30-годишната Муна Мухамад иска едно: светът да узнае за случващото се в сирийските затвори. Жената разказва, че често мъчителите залагат не само на физическите изтезания - техен любим метод е и унижението. "Веднъж попитаха един затворник какво работи. След като им каза, че е лекар, надзирателите го накараха да подскача на един крак и да вика: Аз съм заек! Аз съм заек!".

Муна Мухамад е описала историята си в книга. Но и до днес продължава да събира разказите на други затворници. Организирала е и група за самопомощ, която подкрепя сирийски жени. "Някои изобщо не искат да говорят за преживяното в сирийските затвори. Други пък не спират да плачат, когато разказват за времето зад решетките. Опитвам се да им покажа, че са силни. И да ги убедя, че не носят никаква вина за това, което им е било причинено. Непрестанно им повтарям, че е време да започнат нов живот".

Муна живее своя нов живот в съседна Турция. Но се надява, че скоро ще дойде денят, в който мъчителите ѝ ще понесат отговорност за нечовешките си деяния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валери

    34 8 Отговор
    Имам чувството, че дебилите от DW до последно преди читаците да им отрежат главите ще си пишат глупостите. Аз им пожелавам да се срещнат с истински затворник на Асад за да разберат защо е бил в затвора.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дедо Грую

    30 5 Отговор
    Прочетох статийката въпреки , че е от dw. Много ниско им паднало нивото на тея шебеци! На този пасквил само дете в предучи.ищна възраст би се вързало. Ега ти сладникавоидиотския стил на писане!

    Коментиран от #12

  • 4 роби

    28 5 Отговор
    Не мога да разбера кой са добрите и кой лоши в Сирия.Досега се оплакваха от ислямска държава гледахме филми как ги мъчат и обезглавяват.Цял свят видя жестокостите сега Асад ги мъчел някои лъже.Преди войната бяха доста добре развита арабска държава с образовано население.Май трябва да ги оставят да се оправят сами.
  • 5 новичок

    27 3 Отговор
    Това е много съмнителна история, още повече че дойче веле соросоидна-профашистка медия. Изглежда са решили "химическите атаки" да ги сменят с тези слъзливи истории? Преди години американците бяха извадили едно момиче , уж от Кувейт да обяснява как иракските войници са влизали в родилните отделения на болниците и са хвърляли малките бебета на плочките. После се оказа , че това момиче живее в САЩ и са я накарали да лъже!
  • 6 Ристе

    5 20 Отговор
    Ето това е Асад, за хубаво или лошо скоро ще си замине, само да свият сърмите ирански.
  • 7 стоян георгиев

    3 17 Отговор
    ето тва е асад.за другарите дето не вярват на доиче веле препоръчвам раша тудеи или кгб нюз:)))все правдиви медии.всъщност руските тролове много добре знаят че всичко опоисано е истина и го удобряват,докато не попаднат те в наилоновата торба,но другари накрая винаги идва и вашия момент,спомнете си другаря берия и другаря ежов кво ви причиниха под вещото ръководство на невинния другар сталин.сега в русия се възражда именно тази ситема за управление и любезно ви призовавам да идете там барабар с малкото си останали роднини,а доиче веле и лъжите му ги остваете на нас дето искаме да сме европеици.

    Коментиран от #10

  • 8 Анонимен

    16 1 Отговор
    П. Р. О. П. А. Г. А. Н. Д. А.
  • 9 anonymous

    16 1 Отговор
    Ha ha DW 100%($) истина, та откъде изгрява слънцето?
  • 10 Анонимен

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Пишеш толкова неграмотно, че няма как същината на думите ти да бъде взета на сериозно.

    Коментиран от #16

  • 11 jfoxfk

    14 1 Отговор
    Та значи тази дама Муна се представя по ДВ с униформата на вярваща мюсулманка. Та като е вярваща мюсулманка в СВЕТСКА държава значи не е от ДАЕШ или ИДИЛ?! Може ли да е арестувана за нещо друго?! Ама не, как е възможно? Сирия е във война от 2014 год, А през 2016 /?!?!/ Асад прави амнистия?? Ами той да не е слънчасал?
    И какво прави АИ в Сирия? Защо не идат в Саудитска арабия?! Там изобщо няма нужда са се проверява спазването на човешките права? Доколкото зная на сирийските жени през времето на Асад дори е разрешено да гласуват и карат коли. А в Саудитска арабия НЯМЯ БЕ НЯМА /!!/ нарушение на правата на жените ...
  • 12 куку руку ку

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо Грую":

    Дете от предучилищна или западен либераст. Друг не би се хванал.
  • 13 Безпристастност

    13 1 Отговор
    A после България била на 100 и отгоря място по свобода на словото.
    Тея DW постоянно едно и също повтарят. Що веднъж за разнообразие не кажат как ИДИЛ реже глави или как в СА пребиват с камани. А как в Афганистан трепят жените за добро утро???
  • 14 Гадос

    3 3 Отговор
    Тупа пишат само извратени ислямо морзилки.
    Ужас
  • 15 ЗайоБайо

    7 1 Отговор
    Типично Дойче Веле, поръчкови статии, защото имат отново скандал в страната заради бежанци. Оправдаваме общественото мнение тъй да се каже
  • 16 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    грамотно неграмотно ама истината.вие мурзилките може да знаете препинателните знаци ама само плитки лъжи от вас.не вярвате на доиче веле ,а?ами вярваите на работническо дело тогава убавци мамини ненагледни!вярваите на другаря путин вашия полубог .интересно що обаче хич не ви се ходи да живеете при него ,а?що не ви се ползва руското мегапроизводство на перални хладилници или обувки,а все напирате за упадачните западни такива.и като неграмотен на грамотен ще ти обясня та да ти е по-лесно.доиче веле скъпи грамотнико е като мерцедес ,хуго бос,баер мюнхен и т.н. немски продукти .подобно е и руското .квито им са обувките такива са им и медиите ,такива са им и самолетите,такава им е и държавата.

    Коментиран от #17

  • 17 ЗайоБайо

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    По-малко пяна, моля. Германците отдавна се оплакват от едностранно направени репортажи, ток шоута с гости пет про Меркел и един контра, премълчани факти или изопачени цифри. Преди 2 години показват "мъченията в затворите на асад" с кадри от побоищата в иракски затвори след падането на Саддам. .
    Немските държавни медии служат предано на правителството. Факт.
    Няма смисъл да дъвчем и заради това кокалите на Путин

    Коментиран от #18

  • 18 стоян георгиев

    2 10 Отговор

    До коментар #17 от "ЗайоБайо":

    заико нали ти обясних на теб бе убавец и на другия путиноист?!доиче веле е като мерцедес или баирен или хуго бос или като немското здравеопазване,машиностроене и квото се сетиш немско.германия е символ на ниво и качесто,а доиче веле е бренд на германия.да предпочиташ съветски или руски бренд пред немски е шизофрения.трябва да си много болен за да вярваш на раша тудеи дето твърди че доиче веле е лъжлива агенция,както трябва да си много луд да си вземеш лада пред мерцедес .обяснявам първосигнално щото иначе няма как да ме разбереш по обясними причини.и не пиши глупости за меркел или за немските медии.меркел толкова я мразят че напълно доброволно я избират за незнам кои път недоволните немци,а немските медии както писах многократно са ниводето ти и подобните на теб соцносталгици няма как да критикувате щото капацитета ви е много нисък.

    Коментиран от #19

  • 19 ЗайоБайо

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Това няма нищо общо с темата.
    А статията е пропаганда.
    Всеки ден гледам и чета немски медии, затова казвам че държавните са купени. В частните медии има много обективни журналисти.
    Малко почети за политиката в Германия и тогава ще ти стане ясно защо избират само бабата

    Коментиран от #21

  • 20 патриотъ

    8 2 Отговор
    Да защитаваш лъжата и измамата е лошо,защото има една божа заповед:не лъжи!Иначе лъжците ще горят в казаните на Ада!Всички знаем къде е истината и ,че това са фейкове и тази медия я спонсорира Сорос.Няма нужда от обяснения!

    Коментиран от #22

  • 21 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "ЗайоБайо":

    кое няма нищо общо бе убавец?статията е напълно вярна.подобни интервюта има със стотици хора от сирия .снимки,филми и клипове с изтъпления на асадистите към сирииското население са безброи.десетки сирииски организации с официални декларации разказват подобни истории.доиче веле е дало мнението само на една жена ,но милионите изтерзани и бягащи от асад сириици имат милиони истории подобни на тази жена.тва са фактите и от другата страна раша тудеи с 2-3 руски медии дето им е вярна само датата обявяват всичко това за лъжа.а и ето те и теб с ник заико баико,баико маико и т.н. никове четеш постоянно немски медии дето пускали лъжи:)))))))))!!!!заико в германия има много държавни неща квито са да речем и немската полиция и армия и т.н. и всички те са стандарт за европа и света.няма как тия хора да правят всичко добре, а медиите им да са по-зле от руските .тва е простата сметка ,а другото си го запази за пред блока с бирата и дежурните фенове на путин ,щото плоските лъжи няма как да минат тук!

    Коментиран от #24

  • 22 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #20 от "патриотъ":

    ти комунягата много набожен ще се извъдиш ?и как да те наричам патриот или заек последно?и уточни кои сте вие всичките????на русия не познавам да вярва нито един нормален човек.само шебеци и идиоти могат да се връзват на тъпите руски лъжи и пропаганда или разни откорвени тролове бачкащи за някоия и ддруга копеика!
  • 23 ЗайоБайо

    5 1 Отговор
    От цялото ти изказване само едно е вярно - че съм убавец
    Айде мий краците и лягай и утре не прекалявай с халюциногените
  • 24 ЗайоБайо

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    И още нещо Стоянчо, май само ти следиш раша тудей, щото чета, чета, само ти пишеш за туй.....даже не знам телевизия ли е, радио, вестник. .....нещо подсъзнателна русофилия ли те е награбала......

    Коментиран от #25, #28

  • 25 Диди

    0 5 Отговор

    До коментар #24 от "ЗайоБайо":

    Като не знаеш кои са RT,защо не ке информираш първо,а после да вземаш отношение.Америка постъпи правилно като обвини,,RТ като,,агенти,,.Ев опа трябва да направи същото и да ги изгони.Аз лично не мога да ги понасям,когато ги конфронтират с истината,как лъжат.
    Асад трябва да виси на бесилото.Той е избил много повече хора.

    Коментиран от #29

  • 26 Ford Prefect

    6 1 Отговор
    Лъже! сигурно е ИДИЛка, и сега си измисля и се прави на света вода не напита както лагерниците от Белене и Ловеч след 1989г.всички се изкараха ,,светци"!
  • 27 патриотъ

    6 0 Отговор
    Фейк нюз работи с пълна сила,ама никой не му вярва!Тая игиловка малко са я чукали,та се оплаква.И как в тъмното успя да види,че някакво дете гледало под вратата,за да види светлина-пълен смях!
  • 28 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #24 от "ЗайоБайо":

    аз следя всичко убавецо,следя рт след дв след ббси....и ти казвам ако наистина следеше новините и то немските щеше да го знаеш и то е че западната журналистика е ниво ,много високо при това,а руската към която се придържаш в твърденията е пълна боза.много е лесно като в старите комунистически мероприятия да пишеш :един човек ми каза или всички знаят ...тоя шаблон може както ти казах пред блока със скъсания анцунг на другите путинисти,не тук и не на хората дето имат някаква представа.както ти писах тази жена е един от милионите случаи на пострадали от асад и компанията му в сирия и разказа и не е нещо изненадващо.мога да ти дам поне 100 различни интервюта на различни хора от сирия в различни вестници,страни с различна вяра и обеждения които твърдят тва дето пише тази жена и доиче веле не проблема в случая щото са отразили нещо което деиствително е станало.проблема си ти с многото никове на загрижен гражданин дето много гледаш немска телевизия в която лъжат и никога не си гледал руска в която казват истината!!!!!незнам дали хвана сарказма ,но като ти гледам плоските лъжи едва ли!

    Коментиран от #30, #31

  • 29 ЗайоБайо

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Диди":

    Дидке, кой американски канал да блокираме заради Гуантанамо?
    Туй какво е? Почивна станция?
    РТ Агенти? ..... А кой подслушва навсякъде телефони?
    Даже на баба фрау. .....факт
    Кой?
    Защо?
    А по въпроса Асад, той е законно избран президент. Донката също не е китка за мириса не, ама vox populi, vox dei....
  • 30 ЗайоБайо

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Ти си стой пред блока, аз съм от 20 години в Германия. Контакт с руски медии нямам. Не познавам нито русофили, нито русофоби. Такива простотии явно има само при вас.
    А сега към темата: Статията е фейк, като искаш да четеш добри немски инвестигативни журналисти чети Улфкоте, Шулте, Мюлер....или по-старата гвардия

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "ЗайоБайо":

    кое е феик на статията ?че в затворите в сирия измъчват цивилни?че там са убити десетки хиляди такива включително и деца и жени?сега се оказа че си в германия от 20 години ,а споделяш мнението на путин ама случаино,но от сърце без да гледаш руските канали ама ползваш израза феик дето руснаците го твърдят за всяка компрометираща ги история???направо ми се отрони една сълза от окото,как ти живеещия в германия и слушащ консервативни немски коментатори от старото поколение си станал индиректно фен на путиновите теории.та след като ме разсмя ,я ми обясни кое е феик в статията ?

    Коментиран от #33

  • 33 на Деса шушито

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Затворите на умерените са тризвездни а на идилците четири звезди. Идилия!
  • 34 Бай село

    1 0 Отговор
    трябва да му целуват ръцете и г.за на АСАТ показал им е какво е демокрация..бой и е.ан и роби е демокрацията..

    Коментиран от #35

  • 35 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Бай село":

    няма проблеми селчо ще му ги целуват като на кадафито и на садам .
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.