Last news in Fakti

19 Май, 2018 21:00 2 039 9

След Сочи: започва ли сближаване?

  • владимир путин-
  • ангела меркел-
  • русия-
  • германия

Дълго време не е имало добри новини около германо-руските отношения

След Сочи: започва ли сближаване? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По-големи оптимисти ли сме след разговорите в Сочи за отношенията с Русия? Определено има място и за оптимизъм, но много предпазлив. Прекалено много политическо доверие проигра Путин напоследък.

Дълго време не е имало добри новини около германо-руските отношения. Просто една лоша новина следваше другата, било то по повод войната в Украйна, руската подкрепа за режима на сирийския президент Асад, взаимните санкции или аферата Скрипал - отношенията Изток-Запад все вървяха надолу. А фактът, че почти цяла година Германия отпадна като външнополитически играч, не направи нещата по-добри. Но предизборната кампания и трудното съставяне на правителство в Берлин след това имаха приоритет.

Всичко това вече е забравено. През последните дни няколко германски министри посетиха Москва, а сега и канцлерката Меркел отиде на крака при Путин. И ето го и него - предпазливият оптимизъм: изглежда, че руският президент е склонен да не спира транзита на руски природен газ през Украйна и след като бъде построен газопроводът "Северен поток-2". А това означава шанс за Киев да продължи да печели милиарди от преноса.

Но както знаем, дяволът се крие в детайлите. Достатъчно ли е подобно уверение за украинското правителство? Кой би могъл да даде съответните гаранции? Руското правителство? Или ЕС? Или и двете страни? Тези въпроси остават открити и след германско-руската среща на върха.

Правителството в Киев продължава да гледа с недоверие. Особено след натрупания негативен опит, това е напълно разбираемо. Проблемите обаче не могат да бъдат решени с недоверие, а Киев трябва да преговаря - с помощта на Германия и ЕС. Стига Москва да е склонна на отстъпки по договореностите от Минск, каквито намеци направи Путин в Сочи. Не е изключено в скоро време канцлерката и руският президент да се срещнат отново, за да договорят мирен план за Източна Украйна. Тогава в преговорите ще участват и президентите на Франция и Украйна. Всички са наясно, че колкото по-дълго трае конфликтът, толкова по-трудно може да бъде намерено решение. Процесът от Минск просто няма алтернатива.

Тръмп сближава европейци и руснаци

Меркел и Путин не виждат алтернатива и на ядреното споразумение с Иран. Двете страни и всички други европейци, както и китайците, твърдо държат на сделката и след като Доналд Тръмп я торпилира. Остава да видим дали Вашингтон действително ще наложи санкции на чуждестранните фирми, които продължат да сключват сделки с Иран. Каква ирония само: излизането на Америка от ядрената сделка сближава европейци и руснаци. И не само това - американските заплахи срещу Техеран помпат цената на суровия петрол, която за първи път от години насам надхвърли 80 долара за барел. Значи в руската държавна хазна ще се влеят свежи пари. Това е още една нежелана колатерална щета от непоследователната американска външна политика.

Никой не може да обвини Меркел, че е спестила неудобните теми на руския президент. Точно обратното дори - тя говори в прав текст: разкритикува ограничаването на свободата на медиите и преследването на дейците на изкуството и културата, руските хакерски атаки срещу външното министерство в Берлин и подкрепата на Путин за режима на сирийския президент Асад. Списъкът със спорните точки е дълъг. Но както изглежда това не обезкуражава германската канцлерка.

Едно нещо обаче не подлежи на съмнение: взаимното недоверие си остава. Пред последните четири години Москва проигра много политическо доверие. И ще минат години, докато то бъде възстановено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тръмп

    0 15 Отговор
    Тези двамата са основните Вредители на Европа и ще берат ядове скоро!!!!:):):)

    Коментиран от #6

  • 3 Тръмп

    0 13 Отговор
    Путин прегази Закона в Крим,а Меркел Закона от Дъблин!:):)А който погазва Закона,прегазване себе си!!!!!!!!!
  • 4 патриотъ

    9 1 Отговор
    Путин е виновен,че американците чукат германците!Ако не е жалко,ще е смешно от вашите напъни да се опитвате да превъртите историята!Германия и Меркел да спрат да си въртят задника и да бъдат кученце на Америка и нещата ше се оправят и това е единствената алтернатива за Германия,защото тя така или иначе вече губи суверенитет е се превръща в слуга на американците!
  • 5 München

    9 1 Отговор
    Путин работи дълги години в ГДР, Меркел родена в ГДР....... Санкции за Русия, евтин газ за Германия, руски пари в Германия, "Северен поток 2" пак за Германия.... България спазва санкциите, нито "Южен поток", нито АЕЦ Козлодуй(1 и 2 блок), нито АЕЦ Белене, свестните работници са на запад, а в България само пенсионери, държавни служители и разбойници. До кога ще ги слушаме тези робовладелци?
  • 6 1941

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмп":

    Тези двамата ,ако се обединят с вас е свършено.
  • 7 БРАВО ДОЙЧ УМНИ И РАБОТЛИВИ ХОРА СА

    1 1 Отговор
    За гжа. МЕРКЕЛ НЕМОГА ДА КАЖА ЕДНА ЛОША ДУМА, СЛЕДВА ХЕЛМУД КОЛ. ДА БЕШЕ ТЯ КАНЦЛЕР НА БГ ? ВИЖТЕ ДО КЪДЕ СТИГНА ГДР ,а бяха по зле и от нас . Може да е от източна германия , но е ГЕРМАНКА а не нашенка.

    Коментиран от #8

  • 8 goni

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "БРАВО ДОЙЧ УМНИ И РАБОТЛИВИ ХОРА СА":

    Бяха много по-добре от нас! А, сега са по-зле! Е! Все пак е някакво утешение!:)
  • 9 Ранко

    1 0 Отговор
    Какво сближаване бе г-н Путин.Ами нашия Бойко.???Той колко я целува момчето,и хвали.Ти му я открадна.Или тя изневерява.Лоша работа...Хеей.Да не се сбийте.