Last news in Fakti

29 Май, 2018 13:00 4 182 31

Русия третира Германия и Франция с респект, а България – с презрение

  • русия-
  • румен радев-
  • запад-
  • нато

Радев беше там на 21 май, а Борисов отива на 30 май

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проблемът е, че Русия третира Германия и Франция с респект, а България – с презрение. От 1989 г. насам Русия неизменно третира България като невярна бивша съпруга, която трябва да страда вечно за своята измяна. Тази мачистка политика може и да се харесва на някои в Кремъл, но е глупава. В действителност, има разлика между Радев и Борисов. Радев е подкрепен от истинските русофили в България, а те са измежду най-бедните, докато Борисов разчита на платените русофили, изключително влиятелни в българския бизнес и определено най-богатите.

Това коментира в сайта Bulgarianpresidency.eu Георги Готев.

Анализаторите се чудят как да интерпретират визитите в Русия на българските Президент и Премиер-министър. Радев беше там на 21 май, а Борисов отива на 30 май. „Ди Велт“ написа, че България се обръща към Русия в знак на недоволство от препятствията, които ЕС поставя пред нейното приемане в Еврозоната и Шенген. Руският „Независимая газета“ отива още по-далеч, той вижда про-руски уклон, след като Борисов каза „не“ на румънската инициатива за създаване на Черноморски флот под егидата на НАТО (историята е от юни 2016).

Официално България остава лоялен член на ЕС и НАТО. И разбира се, че е. Още повече, че България е наред в ротационното председателство на ЕС. Освен това България не е единствената страна от ЕС, която изпраща в Русия най-високопоставените си лица тези дни – Ангела Меркел беше там, също и Еманюел Макрон. И двамата опитват да придвижат амбициозните си икономически планове, същото се опитва да направи и България, на по-скромно ниво.

Тогава, какво не е наред?

Проблемът е, че Русия третира Германия и Франция с респект, а България – с презрение. От 1989 г. насам Русия неизменно третира България като невярна бивша съпруга, която трябва да страда вечно за своята измяна. Тази мачистка политика може и да се харесва на някои в Кремъл, но е глупава. Както каза бившият външен министър Соломон Паси, ако това продължи, Русия ще отблъсне и последния останал български русофил.

Българската преса, която като цяло се подчинява на различни поляризирани издателски линии, описва визитата на Президента Радев като опит да се саботира Премиера Бойко Борисов. Вторият човек в управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов, обвини Радев, че подкопава ЕС и НАТО, отивайки в Русия „посред евро-председателството на България“. Очевидно не е имал представа, че и Борисов отива в Русия.

Нито Борисов е имал представа, че отива. Той е поискал такава визита в телефонен разговор с Путин на 3 март (Националния празник на България), но е получил отговора на 21 май, по време на разговорите на Радев в Русия.

По правило, доминираните от Пеевски издания търсят да очернят Радев и да възхвалят Борисов. Това, което те обаче отказват да признаят, е че по отношение на външната политика разликите между двамата са почти нищожни. (Това не беше така с бившия Президент Росен Плевнелиев, който беше винаги готов да излезе на война с Русия).

Борисов и Радев са идеологически близки, не защото говорят помежду си (всъщност те не говорят). Това е така, понеже четат еднакви дипломатически и разузнавателни доклади, и ги интерпретират по еднакъв начин. И двамата идват от системата – Радев от армията, Борисов от вътрешните сили. За Радев, както и за Борисов, случаят Скрипал, химическите атаки в Сирия или натискът за MH17 звучат подобно на обвиненията срещу България за атентата срещу папа Йоан Павел II. Между другото, България никога не получи извинения от ЦРУ за тези фалшиви обвинения.

В действителност, има разлика между Радев и Борисов. Радев е подкрепен от истинските русофили в България, а те са измежду най-бедните, докато Борисов разчита на платените русофили, изключително влиятелни в българския бизнес и определено най-богатите.

Защо Русия покани и Радев, и Борисов? Една от причините е, че напоследък Кремъл се опитва да създаде впечатление за трескава дипломатическа дейност, а втората е, че руските дипломати знаят как да експлоатират българските разногласия, за да подготвят брифовете си преди Путин и Борисов да седнат заедно.

Какво ще излезе от визитата, ще бъде нашият следващ коментар.

Превод от английски език и заглавие: "Гласове"

Източник: bulgarianpresidency.eu


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бррр

    40 39 Отговор
    Кой каквото заслужил,господа!С какво ние заслужаваме уважение,а не презрение!Има една такава приказка-каквото повикало,такова се обадило!Сега не се оплаквайте,след всичките гнусотии,които направихме на Русия!Заслужено презрение!

    Коментиран от #3

  • 2 РЕАЛНО

    13 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Това коментира в сайта Bulgarianpresidency.eu Георги Готев...............има ли смисъл от коментар??? ---"Америка за България"....

    Коментиран от #15

  • 3 РЕАЛНО

    37 23 Отговор

    До коментар #1 от "Бррр":

    И какви гнусотии сме направили? С какво сме заслужили презрение ние? Изобщо не се оплакваме, освен като доставчик на суровини за нищо друго не ни е притрябвала Русия.

    Коментиран от #9, #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    28 7 Отговор
    Когато цигарения поп ти тропка с пръст по масата а ти само клатиш глава, си заслужаваш презрението.
  • 6 Русофоб-българофил

    30 26 Отговор
    Предлагам премиера да иде в СеСеСеРр с най-голямия кораб и да закара и там всички български русофилчета и да се върне празен!
  • 7 Русофоб-българофил

    21 20 Отговор
    Тогава на путьо да видим каква ще е политиката към България.
  • 8 ТРЕЗВЕНИК

    28 16 Отговор
    Ние сме си били мижитурки и такива ке си останем, нямаме ясна стратегия и никога независима политика. Винаги сме търсели своя господар и покровител, и още се лутаме ошашавени .
    Е , що не бъдем швейцария на балканите поне ? место клошари ?
  • 9 Иван

    15 12 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛНО":

    И сега тези посещения са напълно излишни, няма да променят нищо в отношениет она Русия към нас, никот пък ще има тръба за газ при положение, че по нея ще теч газ само за БГ и Сърбия, нито ни трябва Белене. А на всичкото отгоре това е много тъп сигнал. Мерлкел и Макрон бяха там само, че ти емат какво да си говорят във връзка с Минските споразумения. Казаха на Путин да приема бели каски в източна украйна или без тях ще стане по-лошо. И докато на Радев посещението е си с цел общи приказки понеже от него нищо не зависи и може да мине за израз на добра воля, Борисов няма какво да прави там, обаче си е втълпил тази глупост с тоя хъб и че ще замаже някак си раотата с Белене и си мисли, че върши нещо.

    Коментиран от #28

  • 10 Българин

    27 19 Отговор
    Русофилите, руски роби и българофоби винаги са готови да унизят България, защото тя не е тяхна родина. А собственото си унижение те го смятат като свое задължение в знак на признателност за "двойното" , според тях освобождение, което са получили от Русия.
  • 11 ПЕЕВ

    29 12 Отговор
    РУСИЯ ТРЯБВА НАЙ СЕТНЕ ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ НЕ СМЕ ТЯХНА РЕПУБЛИКА.БЪЛГАРИНА ТРЯБВА ДА СИ ДЪРЖИ НА БЪЛГАРЩИНАТА АНЕ ДА ВЪЗВЕЛИЧАВА РУСНАЦИТЕ.
  • 12 Полови органи

    9 16 Отговор
    И що някой си мисли, че това са коментари.
    Руската тоалетна фунти от Санкт-Петербурге до куровите острооии.Кат не знаят какдаработят да направят нещо полезно акат грес и пият антифриз с със свински сапън
  • 13 Иванов

    9 16 Отговор
    Хора, аз бях болезнен русофил. България и Русия ми бяха все едно. Но един ден се събудих и видях действителната картина на нашите уж братски отношения и намразих Москал. Намразих ги така силно, както силно ги и обичах.

    Коментиран от #24, #25

  • 14 начо

    22 14 Отговор
    а аз рускините съм ги третирал в приморско зад лятното кино в горичката.повечето беха все замужени и с хигиената имаха проблеми
  • 15 ГосТ

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "РЕАЛНО":

    все пак, това е поредната тоалетна журналистика за добра перисталтика.
    Освен това, разбира се че ще имат руснаците повече уважение към Германия и Франция. Нещо странно ли има ?
    Не бих казал презрение, но може би безразличие имат абсолютно всички бели страни към България. Защо ли?

    Коментиран от #21

  • 16 НКВД

    15 9 Отговор
    Българския русофил обича руснака да го пере с нагайката! Ако не го бият и унижават, той си мисли, че е изгубил руската любов.
  • 17 Townboy

    20 18 Отговор
    Никой не уважава мастиите. А родните политици чинно изпълняват плана РанЪт вече 28 години.
  • 18 патриотъ

    19 14 Отговор
    Да,предателите никой не ги обича!Дори и тези,които ги използват,накрая ги изритват и унищожават!Това сме ние българите-предатели,които постоянно си сменят приоритетите и винаги са на губещата страна,заради некадърните политици!
  • 19 iko

    13 14 Отговор
    То като гледам и САЩ и европа и африка и азия са направо лудо влюбени в нас...по- презряна държава едва ли има поне в европа-няма да коментирам защо...
  • 20 руснак

    5 13 Отговор
    Много правилно ПУТИН
  • 21 ВЪОБЩЕ

    16 3 Отговор

    До коментар #15 от "ГосТ":

    човек трябва да се отнася доста подозрително към тоалетната журналистика на милиционера георги готев, син на милиционера горан готев (който бе повижен в чин чак до зам.-генерален директор на БТА и после зам.-гл. редактор на "работническо дело". Който има повече от 3 мозъчни гънки, ще разбере за какво става дума
  • 22 ЗайоБайо

    7 7 Отговор
    Голям хаос тая статия, дано на ингилизки да има смисъл. Два въпроса:
    1. Автора идва ли до същността на темата? Как се изразява въпросното презрение? На мен от статията ми става само ясно, че българската политика никаква я няма.
    2. Кои държави демонстрират уважение към България?
  • 23 куку руку ку

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛНО":

    Малко ли е това, че роско обяви Русия за основен враг на България? А къдравата сю (данито на митю унуката) с високомерното си поведение при срещата с Лавров?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Горски

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Иванов":

    Най добре е пак да заспиш.После ако се събудиш може да си на друго мнение.
  • 26 Гъзибаров

    10 12 Отговор
    Никой нормален човек не обича продажниците.Само да си припомним глупостите на плевнята и ТИКВАТА по отношение на Русия.Няма как да ни уважават, когато ние се държим високомерно, дори гнусно с руснаците.Подадоха ни ръка за тръбата, и АЕЦ, но ние "великите" евроГЕЙци се надухме , като парени въшки.
  • 27 Грую

    5 14 Отговор
    Мисля, че Чърчил ни беше определил като "Дребен, трудолюбив народец , склонен към предателство".
  • 28 Румяна Костова

    1 9 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Гледах пресконференцията на Меркел и Путин,няма такова нещо.Само дежурните слова,трябва да се урегулира полажениета на Донбас.Но ,хайде,може и да съм се разсеяла.НаТВ канала на Порошенко трябваше да са се разлигавили от радост.Уви,не се зарегестрира буйно веселие там.
  • 29 патриотъ

    1 8 Отговор
    Русия е велика и може да си позволи презрение към всеки и всичко,но не го прави!А ние,бедните балкански въшки си позволихме да презираме Русия,която винаги ни е помагала и ни смяташе за братски народ!Сега търсим състрадание и помощ пак,като си мислим,че всичко лошо се забравя,но не!Трябва да докажем,че заслужаваме доверие и помощ и Путин е прав да не ни вярва!Пък и на мен ми идва на акъла,че Боко пак ще извърти задника,като го настъпят американските му господари,а сегашните му финтове може да са ала Меркел и Макарон!

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.