3 Юни, 2018 06:28 3 169 49

Да мразим или обичаме Русия

  • русия-
  • българия

Но е реалност. Трябва ясно да я приемем и ясно да я заявяваме

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дали я обичаме или мразим, истината е, че с Русия няма какво да делим. Не сме съседни страни, политическите ни отношения се определят от нашата обща политика на ЕС, икономически Русия е средно голяма (колкото Испания) и е крайно затворена, непредвидима и трудна за пробив, износът ни за там е малък и няма как значително да се увеличи, вносът е измамно голям, но това е заради вноса на горива.

След принудата на ЕК над „Газпром“ (процес, в който ние се държахме срамно мълчаливо и некомпетентно) газът в много голяма степен ще загуби националния си произход и ще се превърне в пазарен газ. Възможностите на Русия да определя цени и правила са силно свити и ако ние искаме нещо да се случи в сферата на газа, трябва да работим у нас, в Югоизточна Европа и в рамките на ЕС, не в Русия.

Разбира се, тази реалност е в силен разрез както са русофилските, така и с русофобските настроения. Но е реалност. Трябва ясно да я приемем и ясно да я заявяваме и пред Русия. Историите за славянско братство, православна общност и духовно единение са толкова адекватни, колкото това да градим отношения с Египет на основата на общо минало (при това с Египет сме прекарали доста по-дълго в една империя, отколкото с Русия).

Проблемът с Русия идва от пропагандната сантименталност и митология, които подвеждат много хора и в България, и в Русия. Вземете молив и лист хартия и сметнете всички потенциални икономически изгоди от малко по-добри или малко по-лоши отношения с Русия и ще видите, че разликите са нищожни.

Дори износът ни към Русия да се удвои или напълно да изчезне, това няма да има никакво сериозно отношение върху икономиката ни. Във всички тези сметки обаче ще трябва да включите огромните щети, които некомпетентните отношения с Русия нанасят на България - главно през корупционни транзакции и не по-малко през корупционни очаквания. Що се отнася до Чехов, Толстой или Чайковски, тях може да ги четем и слушаме, независимо от температурата на дипломатическите и икономическите отношения с Русия.

*Заглавието е на Факти.бг


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 грантаджийче

    72 29 Отговор
    Пълни глупости. Прозира нихилистичното отношение към народ, с който имаме обща история, общ език и обща вяра. Изобщо, една жалка групичка предатели се опитват да вбиват клин и да скарват два народа.
    Нито руският, нито българският народ искат кавга. Обаче опитите на идиоти и платени предатели продължават.

    И разбира се - отново няма да успеят. Съдба.

    Коментиран от #3, #49

  • 2 българче

    57 24 Отговор
    Всяка година америка срещу България и отровено общество раздават на платени предатели - "политолози", фондации и сдружения съответно 20 милиона и 6 милиона бакса!! Купуват се ПРЕДАТЕЛИ, осигурява им се медийно време и реклама с ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ -
    ЗЛЕПОСТАВЯНЕ НА РУСИЯ!!!
    Постоянните читатели на новини си дават сметка, че яростната русофобска кампания в България започна след приемането й в Европейския съюз. Такова противопоставяне, саркастично и обидно нападателно русофобство бе наложено от американски фондации чрез европейските им представители и няма аналог в близката Българска история.
    Въпрос - ЗАЩО НЯКОЙ ИНВЕСТИРА ПАРИ В ТАКИВА КАМПАНИИ?
    Нормалните и разумни хора няма да намерят отговор - защото нормален отговор - няма.
    НO КАМПАНИЯТА Е ОЧЕВИДНА, ЯРОСТНА и НЕбългарска.
    Това се вижда ОТ ВСИЧКИ ЧИТАТЕЛИ НА НОВИНИ!

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 грантаджийче

    50 18 Отговор

    До коментар #3 от "Пиночет":

    Така ли ти казаха на Козяк 16?

    И ти си от тия нещастници, които се мъчат да скарат два народа!! Крайно време е това да се криминализира и да си чукате камъни в Ловеч, нямате място сред хората!!!

    Коментиран от #6, #7, #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДДД

    28 7 Отговор

    До коментар #4 от "грантаджийче":

    в българия живеят много турци
    ако е такъв как да не мрази русия?
  • 8 Българин

    23 31 Отговор
    Глупаво е да обичаме някоя държава, независимо от това, какви реални или мниви "добрини" е направила за България. Още по-глупаво е да я мразим поради подобни реални или мними причини. Но когато, както в случая с Русия дадената държава води хибридна война срещу нас с активната помощ на петата колона от безродници трябва да вземем мерки за укрепване на националната сигурност на България.
  • 9 Българин

    24 34 Отговор
    И тук някакви зомбирани и русофилизирани същества говорят за предатели. Предателите сте вие ребусофилите българофоби, които от 140 години предавате българските национални интереси. И запомнете, няма русофоби, защото руснаците наричат така, всеки, който е против агресивните руски имперски интереси.
  • 10 среднощен

    33 5 Отговор
    Да "мразим" или "обичаме", само това ли са възможностите!? Още от заглавието започва "провокацията"! И защо на снимката е символът на руската църковна власт, а не е символът на държавната? Смешно поведение в неделя сутрин!?

    Коментиран от #15

  • 11 падналия ангел

    40 5 Отговор
    Не обичам Русия,но никой не може да ме накара да я мразя!
  • 12 Ивайло

    17 18 Отговор

    До коментар #4 от "грантаджийче":

    Да чукаш камъни по лагерите пак е руска измислица. Не плагиатствай и не ни показвай човеколюбието си.
    Прочети малко история.
    Иначе ще си умреш прост и необразован.
    Аман от тъпанари, които смятат за житейска кауза да лъскат имиджа на страна поробител и да се наричат "патриоти".

    Коментиран от #14

  • 13 Реално

    19 12 Отговор

    До коментар #6 от "Пиночет":

    Поне свали чалмата от главата си като пишеш-че много си личи..А общото между България и Русия може много време да отнеме в изброяването-а и виждам,че няма да има смисъл от това. Все пак пуберският мозък трудно възприема аналогията на историята и духовното съчетание на народите.
  • 14 Факт

    26 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ивайло":

    Чети ти историята-първите трудови лагери са патент на англичаните.."чукането на камъни" е англосаксонска практика. Още преди 350 г.

    Коментиран от #32

  • 15 Трол

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "среднощен":

    Обществото "трябва" да се поляризира! А неделя сутрин е идеална да се започне с най-малката му социална клетка-семейството. Споделяш новината с жената и ако тя е инакомислеща,ето повод да я набъхтеш! Разплакана тя ти размахва Истанбулската конвенция пред носа и ето ти повод да се развихрят семейните отношения на плоскост евроГейски ценности. Какъв прекрасен и ползотворен почивен ден.

    Коментиран от #18

  • 16 Zooropa

    26 9 Отговор
    Защо трябва да мразиш или да обичаш в случая? Достатъчно е да погледнеш честно на нещата, да се абстрахираш от ЕС, САЩ и НАТО и да видиш къде сред всичката плява, сополи, храчки и дезинформация се намира твоя собствен национален интерес. Защото през годините той постоянно е бил забравян. Някога страната работеше за СИВ и прецъфтяваше. Годините безвъзвратно си отидоха, но от Русия има още много какво да се вземе. Разбира се, трябва и да се даде. Толкова ли е трудно да се намери балансът в тези отношения?

    България действително може да живее многократно по-добре отколкото сега. Защото нека не си затваряме очите за истината - страната се крепи на заеми, европейски траншове и пари на емигранти. Питам ДОКОГА?

    Коментиран от #20

  • 17 Руското братство

    12 17 Отговор
    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва  бъдат погълнати от русите!”
    ИВАН АКСАКОВ
  • 18 среднощен

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "Трол":

    Тоест, провокацията е на духовно ниво!? Никога нищо добро не е произтичало от опитите да се "употребят" духовните нужди на човека за " идеологическа, политическа или икономическа борба"! Обаче, трябва да си признаем , че в думите "неделя" и "воскресение" във втората има повече "духовен смисъл"!
  • 19 Ристе

    8 12 Отговор
    Икономическа полза ива, една шепа индивиди прости като мухи са облагодетелствати страхотно, а умните знаещите и можещите се изпращат да чукат камъни. Русофилите не са българи, те мразят България. Това е простата истина.
  • 20 а бе дядо

    12 16 Отговор

    До коментар #16 от "Zooropa":

    кога е цъфтяла България когато е работила ЗА СИВ ??
    някой 20 годишен може и да ти се върже но живялите по това време...нормални хора...имам в предвид нечленове на бкп,и такива желаещи да работят помним каква отчайваща уравнивиловка беше.получаваха се еднакви заплати,немаше възможност за развитие или да пътуваш...дори не можеше да живееш където си поискаш защото имаше жителство....беше като гигантски концентрационен лагер....е хранеха те и те лекуваха безплатно но ако в това е смисъла на живота???

    Коментиран от #34, #38, #44

  • 21 Манафов

    6 13 Отговор
    Аз много обичам руснаците, много! Особено тези, които се подмиват редовно. Вечна дружба с руските прикрити гейове!
  • 22 Румяна Костова

    10 8 Отговор
    Ех,авторе,на базата на счетоводството колко печелят от материали против Русия ,правят избора си писарушки като тебе.Изброяваш горе описаните автори,но малка е вероятността да си ги чел.Ако го беше сторил,щеше да имаш по-голяма яснота за психиката на руския човек.А защо въобще трябва непременно да мразим или обичаме Русия?Има хора с логично мислене,които се противопоставят на масовата истерична пропаганда да повярват ,че Русия е страшното морска чудовище,както на високо ниво я наричат в Америка?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Историк

    11 14 Отговор
    Никъде няма такова уродливо явление като русофилството и такава безродна и българофобска пета колона като тази на Москва. САЩ на два пъти освобождават Франция, но нито в центъра на Париж има огромен паметник в чест на "американската армия освободителна от признателните френски народ", нито има продажна пета колона, която да лиже американски задници и да боготвори всеки негодник озовал се в Белия дом. Няма и френско Национално движение "Американофили", което да се гордее, че е най-голямото НПО.

    Коментиран от #28

  • 25 Българин

    6 11 Отговор

    До коментар #23 от "да да":

    А ти май си русначе путиноидче щом твърдиш, че Византия ни е дала азбуката. Но вие русофилите повтаряте всяка от безбройните руски фалшификации на историята.

    Коментиран от #29

  • 26 ако ползваш

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "да да":

    глаголица да пишеш си прав , че византия е платила за създаването и НО в България ползваме КИРИЛИЦАТА а тя е създадена от климент охридски и то по заповед на Симеон.
  • 27 антисоросоид

    9 4 Отговор
    До кога ще давате трибуна на разни соро соидни ентибългарски отпадъци да си изхождат по вестниците ? Или парите са по сладки ?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Румяна Костова

    6 7 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Ами Кирил и Методий какви са по произход?Българи точно не са.Нито пък руснаци.Чела съм,че в Египет са намерени древни текстове с букви от глаголицата,основа на нашата азбука.Кирил е имал достъп до богати библиотеки,където навярно нещо и е преписал.Но това съвсем не омаловажава труда му.Всичките тези учени,Кирил, Методий и Климент са си точно византийци.

    Коментиран от #30, #31

  • 30 предложение

    11 2 Отговор

    До коментар #29 от "Румяна Костова":

    Виж в Уикипедия-Коптска азбука и ще ти се изяснят някои неща.
  • 31 а бе

    8 3 Отговор

    До коментар #29 от "Румяна Костова":

    прочети малко историята...глаголицата се е ползвала в църковните писания а кирилицата в светският живот и кирилицата е създадена от климент охридски който е БЪЛГАРИН !!! дали той е взаимствал нещо от други азбуки е отделен въпрос НО просто кирилицарта е създадена от БЪЛГАРИН по заръка на БЪЛГАРСКИ цар !! ти въобще глаголицата не може да я и четеш защото е различна от нашата азбука
  • 32 Румяна Костова

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Факт":

    Напълно логично е най-големият световен колонизатор да е измислил първите трудови лагери.Но някои имат историческата памет само за случилото се след 1917.
  • 33 СеСеСеРе

    5 8 Отговор
    Да мразим Русия!
  • 34 Муха

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "а бе дядо":

    А в какво е смисълът според теб? Последен модел "западен" автомобил и телефон!? Ако сме сериозни: дух не се гради с имане! Ако разгледаме нещата по научно: прочети за пирамидата на Маслоу и ще се убедиш, че предпоставки за духовно израстване е имало именно преди! Първите етажи са били осигурени за всички! От там зависи от ЧОВЕКА! Сега с 90% оцеляващи за къв смисъл говориш? Това, че за момента си си наредил колибката не те прави капацитет по кое е добро за мнозинството....

    Коментиран от #47

  • 35 Фил Фоб

    8 1 Отговор
    Ако приемем, че ФИЛ и ФОБ означава безусловна любов или омраза към дадена държава (различна от родината), то и двете са болестни състояния. Човек може да харесва или не културата, науката, кухнята и подобни характеристики на даден народ, но не и безусловна любов или омраза. Т.е. ако утре в Русия застане начело нацист (в Германия се е случвало) и нападне България, ще продължим да я обичаме ли? Или Русия се промени и стане член на ЕС и ще спрем да я мразим? И двете неща са вредни. Особено в политиката, където трябва да се ръководим само от интереса на родината си. Ако отстъпваме от този интерес значи: или сме национални предатели (за съжаление голяма част от политиците са такива без да си дават сметка), или сме крадци (още по-голяма част).
  • 36 Ads

    5 3 Отговор
    Държави и народи нито се обичат, нито се мразят. Каквото с другите, това и с Русия. Сиренето е с пари.
  • 37 Да да

    4 7 Отговор
    Предлагам да мразим Путя и да обичаме руските пут.нца!
  • 38 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "а бе дядо":

    а бе младо, а сега какъв ти е смисълът на живота? Да изчезнеш неякъде в Западна Европа, да получаваш по-малко от местния западняк и да се мислиш за нещо ли? Тия мантри, че всички получавали еднакви заплати...нататък няма и да те коментирам.
  • 39 ПЕНКО

    5 3 Отговор
    МАХНЕТЕ ФИЗИОНОМИЯТА НА ТЪП... ЮЛ.ПО. ! ПОСТАВЕТЕ ВЪПРОСА ЗА ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА- НЕ РУСИЯ !? КАКВО ДА МРАЗИМ ЯПОНИЯ-СЪРАТНИК НА ХИТЛЕР ...ИЛИ ИТАЛИЯ ...ИЛИ БРИТАНИЯ ,КОЯТО НИ Е НАНЕСЛА ТОЛКОВА ЗЛО !?!? ЗАЩО "РАЗШИРЕНИТЕ ЗАД.НИЦИ" ПОЛУЧАВОТ ПАРИ ЗА ГАДОСТ СРЕЩУ РУСИЯ !?!? НО ВИ ЗАЯВЯВАМ :-"ЛАГЕРИ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА "!!!!
  • 40 Иван4о е джендър

    2 2 Отговор
    Авторът е неадекватен! Никъде не виждам призиви "Обичайте Русия!". Напротив, обичайте България, защото това е нашето общо лице пред света! Нашата визитна картичка, колкото и да не се гордеем от положението си.

    Русия не е нужно нито да обичаме, нито да мразим. Не е нужно да обичаме и мразим никоя друга страна. Известни са думите, че Русия няма приятели, има само интереси. Затова да изхвърлим емоциите на боклука и трезво да погледнем на въпроса - какъв бизнес с Русия, какви са изгодите, възможностите, потенциала.

    Ако всички заедно работим за това България да бъде едно по-добро място за живот, със сигурност ще успеем.
  • 41 Коко

    1 2 Отговор
    Така де! Та ние нямаме икономика!
  • 42 Nnn

    2 5 Отговор
    Някой продължава ли да вярва, че Русия и Испания са съизмерими икономически?За потенциала на руската икономика най-добре е запознат Хитлер.
  • 43 Българофил

    4 2 Отговор
    На снимката горе е храмът" Христос Спасител"- Москва, съборен след революцията от 1917. Съборен и след 60г., построен наново. Това е стилът там и тук. Хубавите неща да ги правим по 2 пъти, за да ни излезе двойно по-скъпо.
  • 44 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "а бе дядо":

    Смисъла на живота е да мием чинии и да разнасяне пици на запад!За какво ни е друго?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Патето Яки

    1 1 Отговор
    Бре Юлияне каква Испания си сънувал. Нерде Ямбол нерде Стамбол.

    Русия планира да построи десетки нови ядрени реактори в следващите години. Според публикация в oilprice.com, до 2030 година в различни региони на страната ще бъдат пуснати 21 реактора.
  • 47 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Муха":

    Русофилите сте големи задръстеняци,няма управия с вас, ами да си вземате ватенките и марш към вашата страна от третия свят русия.
  • 48 Мехмед

    0 0 Отговор
    Русия да я обичате, поне докато, с помощта й, застанете наши роби, защото после сигурно ще я мразите, а да ви кажа истината, после, хич не ни интересува.
  • 49 Пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "грантаджийче":

    Пълни глупости "Обща история" къде я видя не те знам то тогава и с гърци и турци колко обща история имаме не ми се мисли. "Общ език" още по голяма глупост българин който не учил руски в училище изобщо не го разбира, за разлика от сръбския да речем. НАродите ни нямат нищо общо, никой българин нито ходи на екскурзии е Руската федерация нито праща децата си там. Това прави народа 99 % от българите искат в Европа. Има 1 % хора дето си милеят за мизерият, калта, миризливия казашки ботуш, нагайката и т.н. Във всеки един народ има сбъркани хора.