30 Май, 2018 13:00 2 092 11

"Рамблер": Втори рунд - България се опитва да изчисти опетнената си репутация за сметка на Русия

  • русия-
  • българия-
  • бойко борисов-
  • путин

София е ненадежден партньор, за разлика от Анкара, докато там не се случи нещо, няма да получи нищо от Москва, твърди руски експерт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България, сблъскала се с икономическата криза, се отказа от антируската си политика и се опитва да нормализира отношенията си с Москва в изгода за себе си, при това, съхранявайки лоялността си към Европейския съюз. В днешните условия това обаче е невъзможно, заявява пред портала "Раблмер" Екатерина Шумицкая, научен сътрудник в отдела за европейски политически изследвания на Института за световна икономика и международни отношения при Руската академия на науките.

На 30 май президентът на Русия Владимир Путин ще проведе среща с министър-председателя на България Бойко Борисов.

"На 30 май 2018 г. президентът на Руската Федерация Владимир Путин ще се срещне с премиера Република България Бойко Борисов, който ще бъде в Русия на работна визита", съобщи пресслужбата на Кремъл. Предполагаемите теми са обсъждането на по-натъшното развитие на сътрудничеството между двете страни и на актуални международни въпроси.

Миналата седмица Путин се срещна с президента на България Румен Радев, който заяви, че се надява да бъде преразгледан въпросът за преките доставки на природен газ от Русия и като цяло нарече преговорите "решаваща крачка" за нормализиране на двустранните отношения.

Борисов, на свой ред, активно съдейства за влошаването на връзките между двете страни — участва в закриването и на АЕЦ "Белене", и на "Южен поток", подчертава изданието.

"Преобулият се" Борисов

Екатерина Шумицкая смята, че на практика днес между президента и министър-председателя на България няма противопоставяне, но отказът от антируския курс не е довел до нищо.

"До 2014 г. Борисов водеше твърда антируска политика, но когато страната започна да не се справя с икономическата криза, той "се преобу" (промени мнението си, бел. ред.) и още през 2016 г. дойде в Русия с молба да се пренасочи "Турски поток", да бъде направен хъб във Варна и така да бъде реализиран "Южен поток", който не му се удаде да отстои пред лицето на Евросюъюза," твърди Шумицкая. (Всъщност, Борисов не е посещавал Русия през 2016 г. На 5 август 2016 г. той проведе по своя инициатива телефонен разговор с руския президент Путин по енергийните въпроси. Това стана само 24 часа, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в писмо до Борисов, че ЕК е склонна да се съгласи руски газ да минава през бъдещия газов хъб „Балкан”, при условие, че е в съответствие с правилата на Евросъюза. Според Юнкер ЕК нямала против и страната ни да изгради нов ядрен реактор, бел. ред.).

"Що се отнася до противопоставянето между Радев и Борисов, такова няма - България в лицето на премиера се опитва през последните две години да седи на два стола - да бъде лоялна към ЕС и да развива икономическите отношения с Русия, загробени под управлението на същия този Борисов до 2016 г.", твърди експертът.

"България се вписва в модния тренд в Европа"

Позицията на Радев - намерението за сътрудничество с Русия - не е нова, просто той я огласи сега, възползвайки се от конюнктурата и тя съвпада с текущата позиция на правителството. Отделен въпрос е, че Радев, независимо от гръмките му заявления, не решава нищо, той е представително лице, пояснява Шумицкая.

"Това, което се случва днес, е втори рунд в опитите на България да се впише в икономическите отношения с Русия, нецелесъобразността на разрива с която Борисов осъзна още преди няколко години. Освен това, трябва да се има предвид, че в Европейския съюз набира сила проруското крило, редица страни подкрепят свалянето на санкциите срещу Русия и България изглежда някак в модния тренд", отбелязва експертът.

Смяната на подходите, въпреки всичко, засега не е дала почти нищо, Борисов не успя да промени ситуацията - Русия продължава да смята България за ненадежден партньор, за разлика, наприер, от Турция. И докато в отношенията с Турция не се случи нещо сериозно, България няма да получи нищо от Русия, твърди Екатерина Шумицкая:

"В сегашната ситуация на София няма да ѝ се удаде да седи на два стола".

Превод и редакция: Епицентър.БГ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така де

    14 7 Отговор
    Разбойковците ще управляват поне още 10 години БГ, защото са тъпи и западняците лесно ги манипулират, имат криминално минало и са лесни за преследване, но също така имат огромен авторитет сред дебилното населението, и освен това са безкрайно корумпирани и са готови за пари да направят всичко. Запада знае за проблемите на БГ, но не ги интересуват. Газовия хъб е много добре за БГ, но АЕЦ БЕЛЕНЕ , според мен, ще е икономическа катастрофа за народа, но в полза САМО НА ХОРАТА НА ГИНКА В.РБАКОВА и тяхния ЧЕЗ
  • 2 onq s konq

    11 17 Отговор
    Да си запомни думите другарката от Руската академия на науките че "докато с Турция не се случи нещо сериозно,България няма да получи нищо" и след приключване на визитата на Борисов и разговорите му с Путин ПАК ЩЕ ГОВОРИМ.А относно твърденията на въпросната Шумицкая че на Борисов няма да му се отдаде възможност да стои на 2 стола - бих се хванал с нея на бас че на на 2 стола,а НА 2 ПЕЙКИ ЩЕ СЕ РАЗПОЛОЖИ БОРИСОВ,като на едната ще седне,а на другата ще си опъне краката:)

    Коментиран от #6

  • 3 патриотъ

    20 8 Отговор
    България винаги в своята история се е държала като ветропоказател и досега няма ясно изразени приоритети в политиката,нито нашите политици имат ясна цел за движение напред,а се дърпат все някъде настрани и все в полза на чужди интереси,но не и на своите,както правят всички нормални държави!И вследствие на това,най-накрая се оказахме в задънена улица,от която няма изход!Добра посока беше влизането в ЕС,но до там!Благодарение на продажните ни политици и лъжливите обещания на запада,останахме най бедната държава в Европа и не само!И което е най-лошото,развалихме си отношенията с единствената братска държава,която можеше да ни помогне и винаги ни е помагала,като я обявихме за враг №1 на България!Говоря за Русия,която има пълното право да ни смята за такива,каквито сме!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Доктор Охболи

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Неееееееееееееееее, с тоя голям дирник и на три пейки може да седне!
  • 7 Цар Вул

    9 4 Отговор
    Ще седне-АМА ДРУГ ПЪТ!!Те/руснаците/да не са по глупави от един пожарникар-т.н.Тиква!!Разгадали са го и сега му гледат сеира!!Как само се моли-аман заман дайте и на Бълхария от"тортата"наречена "руски газ"!"ДА ама НЕ"!казваше Петко Бочаров!!И си е бил прав човека!!"Един път стомна за вода/Южен поток/,втори път стомна за вода"/АЕЦ Белене/и накрая Тиквата се хвана за палците и коленичи пред Путин!!!Този път и с две кученца няма да успее да излъже Путин!!
    Има една приказка/много поучителна/"Мъжко дупе веднъж се е.е"!!Така,че Тиквочев ще духа супата!!!Ще си я стопли преди това с втечнен Краварски газ!!!!Скивахте ли как се натискаше да целува Путин,ама оня се направи,че изобщо не го вижда!!!Това на Тиквата да не му е джендърите/Макрон и Юнкер/ западни и оная тъпунгерка Меркел!!Сега вече ДАНО Е РАЗБРАЛ,ЧЕ СЛЪНЦЕТО ИЗГРЯВА ОТ ИЗТОК!
  • 8 Кой ни отрови царя

    1 4 Отговор
    Наистина си цървул
  • 9 ТОЧКАТА

    10 0 Отговор
    Видяха се напразните усилия на премиера да сведе 100/те лекета по костума си до 99....То яха плесници,гьолове,зависомост,твърдо отстоявана независимост от Русия....та чак до ,,,ВРАГ,,,ОФИЦИАЛНО ОБЯВЕН ВРАГ ОТ НС...За своите 1300 години история,подобен идиотизъм не е имало.....
  • 10 патриотъ

    3 1 Отговор
    Боко е най-големия провал в цялата 1300 годишна история на България и всички трябва да знаят това най-сетне и да не си правят илюзии!Те и в Албания ще вземат да не го пускат вече,освен ако не е заради джендърската мазна прегръдка,на която е майстор и това е единственото,което умее добре!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.