19 Февруари, 2012 14:09 1 637 2

Пожизнено възнаграждение за провал?

  • кристиан вулф-
  • пенсия-
  • германия-
  • президент
Пожизнено възнаграждение за провал? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

199 хил. евро годишно, личен секретар и служебна кола - това се полага по закон на всеки германски президент след края на мандата му. Включително и на подалия в петък оставка Кристиян Вулф? - Дебатът набира скорост, коментира „Дойче веле“.

Въпросът е толкова спорен, колкото и личността на самия бивш президент: има ли право на пожизнено възнаграждение един федерален президент, който е подал оставка поради това, че се е провалил като президент заради допуснати от него грешки? Казано иначе - въпросът опира до причините за оттеглянето му, т.е. защо Вулф е подал оставка.

При оставка пожизненото възнаграждение се полага на всеки бивш държавен глава само тогава, когато до оставката се е стигнало по политически или здравословни, но не и по лични причини. В средите на управляващата партия на канцлерката Меркел се очертава съгласие за това, че

Вулф има право на пожизнено възнаграждение.

В събота шефът на фракцията ХДС/ХСС в Бундестага и довереното лице на канцлерката Петер Алтмайер припомни, че като причина за решението си да подаде оставка Вулф е посочил липсата на обществено доверие да продължи да изпълнява длъжността.

За Алтмайер това е ясен знак, че оставката е политически аргументирана. Затова той не се съмнява, че Кристиян Вулф има право на въпросното пожизнено възнаграждение от близо 200 хил. евро плюс екстри.

Не толкова ясен обаче е казусът според юристите. Мнозина са на мнение, че причините за оставката са лични, тъй като "обвиненията срещу Вулф са срещу неговата личност и поведение в качеството му на бивш премиер на провинция и опитите за потулване на скандала вече като президент", казва професорът по право Ханс Херберт фон Армин.

Но и научният отдел към Бундестага се съмнява, че в случая Вулф има право на пожизнения пакет. Експертите правят тънка разлика между политически причини и такива, които се коренят в поведението на дадена личност. Макар те също да бъдат определяни като политически. Пример за чисто политически мотиви са да речем различия с правителството по отношение на вътрешната или външната политика на страната, посочват експертите.

Всички дават акъл, накрая решава Меркел

Има е трета гледна точка. Берлинският специалист по държавно право Улрих Батис: "И предшественикът на Вулф - Хорст Кьолер - подаде оставка по причини, които са повече свързани с личната, отколкото с политическата сфера. Никой тогава обаче дори за секунда не се усъмни в правото му да получи пожизнено възнаграждение", казва професорът. Попътен вятър Вулф получава и от съпартийците си в ХДС. Безусловно.

В крайна сметка вече бившият президент не трябва да се притеснява чак толкова за пожизненото си възнаграждение. Защото решението е в ръцете на федералното правителство, което очевидно ще се позове на официалните мотиви, посочени от Вулф за решението му да подаде оставка.

Ако, както се очаква, нещата се развият в негова полза, 52-годишният Кристиян Вулф ще стане най-младият получател на пожизненото възнаграждение.

Освен него още четирима живи бивши президенти получават такива средства - Валтер Шеел, Рихард фон Вайцзекер, Роман Херцог и Хорст Кьолер.

Освен сумата от 199 хил. евро годишно пакетът включва също служебен офис със секретариат, личен съветник и шофьор със служебна кола. Разходите за издръжката на този апарат възлизат на около 280 хил. евро извън въпросните близо 200 хил. за пожизнена заплата.

Но дори и след смъртта на даден оправомощен да получава въпросния пакет една част от него продължава да бъде изплащана, защото всяка бивша "първа лейди" има право на вдовишка пенсия и пенсия за децата й.

В България бившите президенти имат право на пожизнено персонално държавно месечно възнаграждение в размер на 75 на сто от основната месечна заплата на действащия държавен глава за съответния месец. По информация в медиите заплатата на българския президент в момента възлиза на 4 392 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Otdalech

    0 0 Отговор
    Ha-ha-ha, "parva lady", U R kidding, right
  • 2 Тони-София 37г.

    0 0 Отговор
    Е па как нема да сме в криза Европейците! :) 20-тина хиляди евро на месец + заплата и за секретаря -супер,нема що -Германия :)! А ние нормалните вечно кризистните обикновенни работещи Българе го караме с около 370 евро на месец от които около 120 даваме за данъците на мила България и храним управници ,които само ни хапят и щипят финансово -та това ако не е Европейска криза то здраве му кажи :)