20 Септември, 2018 10:31 1 182 9

Полша се бои от руска агресия. И затова кани американците

  • анджей дуда-
  • полша-
  • руска агресия
Полша се бои от руска агресия. И затова кани американците - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Агресивното поведение на Русия ни тревожи", заяви полският президент Анджей Дуда по време на съвместната си пресконференция с Доналд Тръмп. Затова двете страни са се договорили да засилят военното сътрудничество помежду си - в армията и тайните служби, в противоракетната отбрана, технологиите и обучението на кадри. Тръмп на свой ред заяви, че съюзът между Полша и САЩ „никога не е бил по-силен".

"Форт Тръмп" в Полша?

Дуда е настоял пред Тръмп и за изпращането на допълнителни американски части в Полша, където за тях да бъде създадена постоянна военна база. Дуда дори е предложил име за тази бъдеща база - „Форт Тръмп". Според полския държавен глава, изграждането на тази база би дало на Полша допълнителни гаранции за сигурност при евентуална руска агресия. На което Тръмп отговори, че смята полските страхове за оправдани. От думите му стана ясно още, че Полша възнамерява да подкрепи допълнителното американско присъствие в страната с гигантска сума - говори се за до 2 милиарда долара.

Тъкмо тази готовност отличава Полша от някои други страни, заяви още Тръмп и добави: „Ние защитаваме заможни страни, които обаче не искат да ни плащат за това. Щом една страна е много заможна, а САЩ в продължение на дълги години са я защитавали, някой ден все пак трябва да започнем да си поделяме разходиге", заяви американският президент, намеквайки навярно за Германия, без обаче да я назове изрично.

Остри критики срещу "Северен поток-2"

По един друг въпрос Тръмп нападна Германия съвсем директно - за пореден път я обвини за това, че е одобрила изграждането на газопровода „Северен поток-2". „За германския народ е голямо нещастие, че Германия плаща на Русия несметни суми за своята енергия", заяви Тръмп, след което подчерта, че САЩ и Полша твърдо се застъпвали за диверсификация на енергийните доставки в Европа: "За да не изпада нито една страна в трайна зависимост от един-единствен доставчик".

Обвиненията на Тръмп за зависимостта на Германия от руските енергийни доставки не отговарят съвсем на истината. Тръмп неведнъж е казвал, че Германия получавала от Русия до 70% от необходимата ѝ енергия. Но официалните данни сочат, че всъщност става дума само за 23%.

"Гигантска заплаха"

Не по-малко остри бяха критиките, които отправи полският президент. Според Дуда, проектът "Северен поток-2" не бил мотивиран от икономическа потребност, а бил „единствено и само продукт на политическо изнудване". Газопроводът представлявал „гигантска заплаха" за енергийната сигурност на Полша и затова Дуда бил много щастлив, че страната му можела да получава газови доставки и от САЩ.

Газопроводът „Северен поток-2" ще преминава по дъното на Балтийско море и ще пренася суровината от Русия до германския град Грайфсвалд, заобикаляйки Полша и Украйна. Строежът трябва да приключи в края на 2019 година.

В тази връзка Тръмп призова полския си колега да полага усилия за разхлабване на европейските търговски ограничения за доставки на енергия от САЩ. Съществуват спекулации, че чрез санкции САЩ биха могли да осуетят или поне да забавят изграждането на „Северен поток-2".

САЩ искат да продават повече собствен газ

В момента САЩ полагат интензивни усилия да продават в Европа огромните си излишества от газ. През ноември миналата година Съединените щати и Полша подписаха петгодишен договор за доставки, като за целта поляците построиха специален терминал, където да акостират танкерите с газ от САЩ.

Американците се надявам оттам тяхната суровина да се транспортира в бъдеще и към други европейски страни. „В момента ние сме най-големият в света производител на енергия", заяви Тръмп. Но засега никой не казва каква е цената на транспортирания през океана газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Юнак

    4 19 Отговор
    Ми то на съвеЦкия говнян ботуш винаги му се е искало да се разхожда по белия свят.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 евродебил

    18 2 Отговор
    При една война САЩ-НАТО прифронтовите държави като Полша, Украйна, балтийските... се изпаряват, без значение кой "печели" войната и никакви "бази" няма да им помогнат срещу ядрените ракети. Затова в техен интерес е да намаляват напрежението, а не да го нагнетяват.
  • 5 goni

    9 5 Отговор
    Сигурен съм че да пренасяш газ с танкери от другия край на света е много по изгодно, отколкото по тръба!:) Нищо политическо няма в това САЩ да си продават газта!:) Виж това Русия да го прави е политическо!")
  • 6 Русенец

    9 1 Отговор
    Русия през Перестройката се отърва от бившите соц. държави в лицето на Полша, Унгария, Чехословакия, България и др. и връчи издръжката им на Германците. Руснаците не са заинтересовани отново да изхранват "братските" народи, така че никакво завоюване на поляците не им свети, да не се безпокоят. По-вероятно е Германия като свърши парите да изхвърли всички тези пиявици / в това число и България/ да се оправят сами !

    Коментиран от #7

  • 7 goni

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Русенец":

    Ние живеем в четвъртият Райх! Явно си интелигентен човек! Няма да ти изброявам предишните три и как са свършили!
  • 8 Иво Македонски.

    1 1 Отговор
    Така ли?
  • 9 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    На поляка само руснака му е виновен за всичко лошо !! Много странна нагласа имат и много се обичат - както ние тука балканците. Ако можеше с думи, до сега поляците да са я затрили тая Русия. Как не чух една лоша дума за германците да казват ?? Ти му казваш "Вестерплате", той казва " Катинската гора", ти му казваш "31 август 39-та", той контрира " А 17 септември Люблин и Бялисток", " Нещо за Освиенцим ?" -"А Варшавското въстание" Всичко за руснаците е вярно , за Запада / особено за Англия/ ни дума , ни вопъл !! Много са сладки и "добре" знаят историята !!!