Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 16:00 6 999 18

От това Кремъл се бои най-много

  • русия-
  • кремъл-
  • москва-
  • олег сенцов-
  • сахаров
От това Кремъл се бои най-много - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Олег Сенцов е номиниран за престижната награда на името на Сахаров, която връчва Европарламентът. 42-годишният украински режисьор излежава 20-годишна присъда за тероризъм и от почти пет месеца е в гладна стачка с едно-единствено искане - да бъдат освободени всички украински политически затворници в Русия. На 25 октомври ще стане ясно дали Европарламентът ще му присъди наградата „Сахаров“. Не е ясно обаче друго - дали той ще е жив дотогава.

Заложниците на Путин

През август два дипломатически източника, които считам за сигурни, съобщиха, че Кремъл е близко до решаването на "проблема Сенцов". Което прозвуча така, сякаш той може да бъде освободен или разменен срещу руски войници, попаднали в плен в Украйна. Досега обаче не се случи нищо подобно. Това означава, че от гледна точка на руския режим, проблемът е много по-сериозен и не засяга само съдбата на Сенцов. Серията от присъди по обвинения в тероризъм, произнесени между 2015 и 2017 година, имаше за цел да сплаши онези жители на Крим, които отказаха да приемат анексията и оставаха верни на Украйна. На тях на практика им казаха: "Съпротивата ви е безполезна! Крим е наш навеки, а всеки, който не е съгласен, нека просто си затваря устата!"

В крайна сметка сплашването отчасти оказа въздействие. А в очите на властите това само по себе си вече оправдава всички произнесени присъди. Освен това Сенцов не моли за себе си, а за други. Той отправя политическо предизвикателство към руската власт, а не търси някакви лични предимства. Ако властите изпълнят искането му, означава да признаят, че хората, които се намират в руските затвори, всъщност не са обикновени затворници. Те даже не са и политически затворници, каквито уж нямаше нито в бившия СССР, нито в днешна Русия. Тези хора са чисто и просто заложници на властта и колективното им освобождаване по волята на Кремъл само би потвърдило това им качество. Властите се страхуват най-много от това хората на Запад и в Русия да не възприемат освобождаването на Сенцов като израз на слабост. Управляващите не желаят да създават прецедент за в бъдеще, а хората да си мислят, че е достатъчно някой да обяви гладна стачка, за да капитулира Кремъл под натиска на обществеността. Този страх на управляващите определя почти цялата политика на днешния руски режим. Това обяснява и потоците от дебелащина и насмешки, които бълва Руското външно министерство в отговор на всякакви критики срещу ръководството на страната.

Защо Сенцов, а не Ходорковски?

Колкото и да е тъжно, трябва да признаем, че руското ръководство се е примирило с възможната смърт на Сенцов. То очевидно смята, че политическите негативи от подобно развитие все пак ще бъдат най-малки и затова отхвърли няколко молби за помилване, които впрочем бяха подадени не от самия Сенцов.

Резултатът щеше да е същият, дори ако в защита на Сенцов се беше застъпил и самият римски Папа. Единственото нещо, което поне на теория би могло да промени подхода на Кремъл, е широко народно движение в подкрепа на украинските затворници в руски затвори. Такова движение обаче няма да има. Няколкото демонстрации за сключване на мир с Украйна, проведени през 2014-2015 година, не доведоха до възникването на антивоенно движение. Общественият интерес към Сенцов не е особено голям. От съдбата на режисьора се интересуват предимно хора като Алексей Навални и някои критично настроени интелектуалци.

Както показа номинацията за наградата „Сахаров“, светът обаче не е безразличен към съдбата му. Предложението за Олег Сенцов е издигнато от ЕНП - най-голямата фракция в Европарламента. Сигурен съм, че това решение е било одобрено и вероятно дори подсказано от Берлин. В крайна сметка германските депутати, свързани с ХДС на Ангела Меркел, играят значима роля във фракцията. Интересно е, че именно германски политик - бившият външен министър Ханс-Дитрих Геншер - навремето издейства освобождаването на Михаил Ходорковски, убеждавайки Путин да направи този жест на добра воля преди Олимпийските игри в Сочи.

Моралната победа е за Сенцов

Доколкото ми е известно, както Берлин, така и Брюксел не спират да се борят за освобождаването на Сенцов. Но Ходорковски беше един и молеше за себе си. А Сенцов се бори за други. Това е принципната разлика. И Кремъл явно не е готов да капитулира пред един-единствен, давайки свобода на много други. Номинацията за наградата „Сахаров“ е признание за гражданския подвиг на един човек, който плаща крайно висока цена за убежденията си. Каквото и да стане, той вече е спечелил моралната победа. Ако умре, неговата история ще се впише в хрониката на някои други убийства - тези на Борис Немцов, Сергей Скрипал или на пътниците от мaлайзийския пътнически сaмолет, свален през юли 2014.

Всичките тези истории разкриват психиката на управляващите в днешна Русия, чийто страх ги е лишил от способността да казват истината и да се отдръпват от пропастта, пред която се намират.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    35 13 Отговор
    След О'Бонго нобела ви е не по-малко девалвирал от оскара и от всичките евровизии, пулицъри и прочие джендарлъци. Тъй че спокойно "комитета" може да си завре... без да се притеснява много много.
  • 2 балама

    18 9 Отговор
    Не било "нобел", било "сахаров". Все тая.
  • 3 другар

    16 20 Отговор
    Със сигурност руските граждани не са и чували за Сенцов и неговата Одисея, кремълската пропаганда не би допуснала толкова лесно това! Жалко за човека, ще си отиде мърцина!
  • 4 ясно ли е

    25 13 Отговор
    Този не е никакъв режисьор а терорист,и Кремъл не се бой от нищо не го ли разбрахте извратени джендъри?!
  • 5 факт

    29 9 Отговор
    Прочетеш ли DW.знай че е пропаганда и лъжа.
  • 6 Цанко

    6 11 Отговор
    Шеломович винаги е отстранявал по брутален начин "неудобните" на тоталитаризма му- от Лебед, до Политковская и Немцов! Полк квачков пък бе насила затворен в психиатрия! Ех Шеломович, твоят жидовски вожд джуга швили (еврейски син) направо разстрелване!
  • 7 българче

    19 7 Отговор
    Някакъв келеш, който - единственото, което прави - е да върши простотии - бил номиниран за награда. Ами няма лошо. И келешите си имат почитатели.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Жеката

    25 7 Отговор
    Тоя терорист го хванаха в апартамента му със две големи чанти с взривни вещества-издал го друг украинец...А тия джендъри щели да го награждават-те така и със брадатите амуджи-те ги колят и насилват-а джендърите ги посрещат с плюшени мечета....
  • 10 Терез Орловски Мей

    13 4 Отговор
    Абе я стига Европарламентът стана като нарицателно.
    Тия "човеци" там "ТВОРЯТ" какво ли не само да си пазят столовете.
    Прави краставици, калибрирани домати
    Вижте ги нашите старшинки там на ФОНА цъфналото ни царство измислиха ли какви ли не неща , на които са царе само и само келепир да пада.
    Царе сме на идеи, но като дойде ред за сметката - НЕМА ПАРИ.
    ХУБАВА ЯБЪЛКА ВЪНШНО , НО ОТ ВЪТРЕ ГНИЛАЖ! НА ТОВА МИ ПРИЛИЧА ЕВРОПА с нейните ЕУ ценности, които ценности всеки наш политик - глашатай реве целодневно и целогодишно из родните студия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    11 1 Отговор
    серсем
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БАЙ ГАН4О

    14 2 Отговор
    КОЙ ГО ПИШЕ ----ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ЯСНОООООООО
  • 15 Дразнител

    5 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Джордж Сорос е американски финансист и милиардер от еврейско-унгарски произход. Става известен с валутни спекулации и дейността си на филантроп. Унгарското му име еДьорд Шорош. Основател е на благотворителната фондация „Отворено общество“ и е автор на множество книги. Богатство му към 2007 г. е оценено на 8,5 млрд. долара от списание Форбс. Сорос става известен в Черната сряда (16 септември 1992), като спекулира срещу лирата стерлинг. Английската банка е принудена да изтегли валутата си от Европейската монетарна система от което Сорос печели 1,1 милиарда долара. В България, чрез фондация Отворено общество, той финансира целево редица неправителствени организации като: Център за икономическо развитие, Европейски институт, Институт за пазарна икономика, Червената къща, Център за социални практики, Център за либерални стратегии. Сорос е известен и с активната си подкрепа за легализация на марихуаната
  • 16 среднощен

    5 1 Отговор
    DW окончателно се самоопредели като тробадур на западноевропейската и задокеанска политика на задкулисието..! Самият факт, че се поставят събития, като "отравянето" на Скрипал, сваленият малоазийски самолет над Украйна под общ знаменател с "личната борба" на Сенцов, говори безкрайно много за политизиране и идеологизиране на събитията...!? Случаят Сенцов е "ракета носител" и оправдание за много от политизираните позиции не само на DW, но и на цялото задкулисие на запад..!!!
  • 17 Бесен

    4 1 Отговор
    Глупости, този си е терорист! На евро-гейците много им здраве! Те напълниха европа с джихадисти и терористите вече не им правят впечатление!
  • 18 плевен

    0 0 Отговор
    Статията е написана тъкмо навреме.Днес 5-ти септември, юнака казал, че е огладнял. Има си и диетолог.