Last news in Fakti

17 Октомври, 2018 19:01 13 476 48

Спиш ли спокойно, съдия Милев?

  • теодор милев-
  • окръжен съд - велико търново-
  • велико търново-
  • войната на пътя-
  • съдия

Теодор Милев от Окръжния съд във Велико Търново, осъждан за престъпления по служба, даде три години "условно" на младеж, убил двама души на пътя

Спиш ли спокойно, съдия Милев? - 1
Снимка: borbabg.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В памет на моето момче - КРАСИ!

СПИШ ЛИ СПОКОЙНО, СЪДИЯ МИЛЕВ?

"Аз съм Янко Енев от Горна Оряховица - обикновен, тих и скромен български родител. Така, тихо и без обществено внимание, изпратих рожбата си към онзи, другия свят, за който всички твърдят, че бил по-добър. Дано да е така... България не разбра, че през октомври 2017 г. погребах детето си на 20 години.

Не организирах митинг или протест на лобното му място. Не извиках медиите. Нямаше репортаж по новините. Не написах на никого. Тихо и самотно останах с дълбоката и непосилна, разкъсваща болка от нелепата загуба. Ще кажете - много хора се сблъскват с тази съдба, не съм единствен. Така е, но трудно родителското съзнание осмисля и приема, че детето му е погубено като пешеходец, помляно на тротоара от безразсъден шофьор.

Спиш ли спокойно, съдия Милев?
Янко Янев със сина си Красимир

Янко Янев със сина си Красимир

За сърцето няма да говорим, него могат да го разберат само хора, които са преживели моята трагедия. Като например, близките на другия пешеходец, загинал на място в това пътнотранспортно произшествие. Та ето я равносметката от черните хроники - петък, 13.10.2017 г., катастрофа, 18-годишен, неопитен, самонадеян шофьор, притежаващ книжка от месец, две жертви - на 20 г. и на 40 г., правомерно движещи се по тротоара, средна телесна повреда на петнадесетгодишно момче. За мен обаче статистиката е болезнено лична, без да съм фаталист. Не знам и не искам да знам причините. За мен измеренията са други - НЯМА ГО ДЕТЕТО МИ. И НЯМА ДА ГО ИМА ВЕЧЕ. ТОЙ Е МЪРТЪВ. УБИТ. В резултат на катастрофата момчето ми изпадна в мозъчна смърт. Дарихме органите му на четирима нуждаещи се. Бяха извършени четири животоспасяващи за тези хора трансплантации. Ирония ли е, благородство ли е, утеха ли е...? Всеки търси своето обяснение.

Една година по-късно - 2 октомври 2018 г., Великотърновски окръжен съд, НОХД 311/2018. Подсъдимият съжалява - сигурно е така, животът му се е преобърнал, страшно е, неизвестно..., но е жив. Колко ли е тежко за родителите му - вероятно неописуемо и влудяващо... и аз съм родител, разбирам ги ...., но те имат живо дете. Подсъдимият се извинява - на мен ми е безразлично... Признава се за виновен... хм, добър ход - съкратено съдебно следствие. Много съжалява за стореното, разбира се. Отекват думите на защитника - млад е, да му дадем шанс да се поправи... Да се поправи, след като е извършил нещо непоправимо за две семейства. Защитникът му хладнокръвно и разпалено обяснява колко добър ученик бил и че ще става студент - това му е работата на адвоката, но мен не ме интересува... Може и да е вярно, може и да не е - днес всички са добри ученици.

А ако търсим реципрочност на добрината - моето момче спаси четирима със смъртта си, а убиецът му завърши училище с отличие, отпразнува бала си и ще става студент. В съда сме, за да разберем как ще бъде овъзмездена една-единствена конкретна постъпка на този добър ученик. Тягостно и мъчително е, но моментът наближава. Последната изнемощяла и отчаяна бащина дума пред съдията е молба за ефективна присъда. В ушите и сърцата ни на опечалени родители на двете мъртви момчета обаче и досега кънти произнесената присъда: ТРИ ГОДИНИ УСЛОВНО. Е, сигурно наистина е бил много добър ученик!!! И млад, разбира се! След глътка отрезвяване се питам какво ли означава съразмерност и цел на наказанието, за които сме чували по телевизията. Дали това се има предвид?!?

Това ли е смисълът на закона? Аз съм родител, чието дете никога няма да протегне отново ръка към мен, няма да срещна погледа му, гласът му ще чувам само насън... Сигурно заради това не разбирам постановената присъда. Защо за други престъпления без причинена смърт извършителите лежат в затвора? Въпросите са много, но всички потъват в мълчание. Дали не трябваше да дам гласност на ужаса, който преживях преди година и с който живея и днес! Вярно, че в правото няма морал, но в очернената ми душа наред до страданието по непрежалимото ми чедо нагло и безпардонно се насади и усещането за безнаказаност и несправедливост. Надявам се с това писмо и гласността на моята болка по някакъв начин да постигнем така чаканата и жадувана справедлива ефективна присъда. В памет на моето момче - КРАСИ!

СПИШ ЛИ СПОКОЙНО, СЪДИЯ МИЛЕВ?"

Янко Янев

...

ИРОНИЧНОТО Е, ЧЕ преди 11 г. съдия Теодор Милев е хванат да шофира пиян, осъден е за за престъпления по служба, а накрая му броят 60 000 лв. и го връщат в съда, припомня великотърновското издание "Борба", споделяйки и още подробности за него.

ТЕОДОР МИЛЕВ Е СЪДИЯ ОТ КАРИЕРАТА. Бил е председател на съда в родния си град Горна Оряховица, после управлява Окръжния съд във В. Търново. По времето на 63-годишния днес магистрат Съдебната палата в старата столица имаше славата на място с колоритно барче на партера, където се предлагаше алкохол. Едва след като той вече не бе съдебен шеф, кръчмата бе премахната. Съдия Милев обаче влезе с лоша слава в публичното пространство през 2007 г. Тогава бе заловен в Горна Оряховица да кара леката си кола с 1,7 промила алкохол. В началото на март 2010 г. Окръжният съд във Варна окончателно осъди съдията на 6 месеца пробация и поправителен труд за същото време плюс 10% удържане от заплатата, като времето на наказанието не се признава за трудов стаж. За това престъпление магистратът обаче не бе отстранен от работа.

ПРЕДИ 8 Г. ПРОКУРАТУРАТА ИЗНЕНАДВАЩО ПОВДИГНА ОБВИНЕНИЕ на бившия съдебен шеф Милев и на вещо лице за престъпления по служба и нанесена вреда на бюджета в размер на 27 000 лева от 2004 г. до 2007 г. Вещото лице Симеон Симеонов пък бе изправен пред Темида, защото определил месечен наем за 72 кв. м в центъра на старата столица от 216 лв. на месец вместо за 923 лв. Правистът и експертът извършили неправомерните действия заради облаги в полза на бившия огняр на Съдебната палата Христо Анев, пишеше в обвинителния акт на Софийската градска прокуратура. Въпросните бараки до съда във В. Търново бяха съборени по времето на следващия съдебен шеф Даниел Минов.

ТЕОДОР МИЛЕВ БЕ ОТСТРАНЕН ОТ ДЛЪЖНОСТ КАТО СЪДИЯ ВЪВ ВТОС С РЕШЕНИЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ до приключване на въпросното наказателно от общ характер дело. След това магистратът бе напълно оправдан по него, а съдебният съвет го върна на работа. Като компенсация за времето, през което е бил отстранен от длъжност, му бяха платени близо 60 000 лв. заради това, че не е бил на работа близо 24 месеца. Така съдия, хванат да пие и да кара и осъден за това и после подсъдим за престъпление по служба, бе върнат в храма на Темида и продължи да правораздава. Ще го прави още две години, защото магистратите у нас се пенсионират на 65 г.

ПОСЛЕДНАТА ПРИСЪДА, КОЯТО СКАНДАЛИЗИРА социалните мрежи и всички медии, беше 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок за смъртта на двамата мъже на тротоар в Горна Оряховица. 20-годишният Красимир и 40-годишният Димитър бяха прегазени от млад шофьор на 18 г. преди една година. В началото на октомври съдебен състав на ВТОС с председател Теодор Милев определи условното наказание за Антон Иванов, който вече е на 19 г. Той се призна за виновен и делото мина по съкратеното съдебно следствие. Случаят нямаше да стане национален скандал, ако бащата на Красимир не бе написал сързераздирателното си писмо до различни медии срещу тази присъда, която ще се обжалва. Предвиденото наказание за причиняване на смърт при катастрофа е от 5 г. до 15 г. лишаване от свобода. Престъплението се води неумишлено все още въпреки бунта на близки на жертви в цялата страна. Но Теодор Милев е приел, че за две жертви и едно ранено момче при тази пътна драма може да се даде условна присъда!

ПРОКУРАТУРАТА СЪЩО ЩЕ ПРОТЕСТИРА УСЛОВНАТА ПРИСЪДА, съобщиха вчера от институцията. Искането е за ефективно наказание, защото шофьорът е управлявал автомобила със 72 км вместо позволените 50 км в града. Заради това се качил на тротоара и е сгазил двамата пешеходци, от които Димитър загива на място, а Красимир два дни по-късно в болница, без да излезе от кома. В колата на Антон Иванов е бил 15-годишен младеж, който бе тежко ранен по време на катастрофата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бухал

    166 4 Отговор
    Гадна пасмина да съдиите, почти колкото и адвокатите.

    Коментиран от #46

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ххххх

    86 1 Отговор
    Корупция!Пуснете му Северин да го ... и после най- хубавото- удушен!!

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ffs

    40 0 Отговор

    До коментар #5 от "ххххх":

    това беше добро :)може и в парламинта да го пуснеме
  • 8 Българин

    136 2 Отговор
    Нямам никакви прегрешрния не съм млад но се ползвам с добра репутация в града който живея.Бих убил съдията щом за убийство няма наказание.Бих убил и прокурора щом ще са само 3 г. условно.
  • 9 СаламАлеко

    76 8 Отговор

    До коментар #6 от "Расулюлах":

    А може и ти да идеш при Ердо!Слушай менте-турче, имаме си достатъчно проблеми, не ни вкарвай и твоите! Български паспорт имаш, света е отворен, имаш резервен вариант заминавай си! Присъствието ти тук, няма никакво положително влияние за България! Нямате работа тук, щом чакате Ердо! Анадола е голям, ще се намери място и за вас!

    Коментиран от #16

  • 10 Бай село

    14 38 Отговор
    Ееееей няма ли вече Ердоган да ни обяви за северна Турция...

    Коментиран от #11

  • 11 Анадолско село

    24 4 Отговор

    До коментар #10 от "Бай село":

    Ееййййй, няма ли да дойде Дончо да обяви самостоятелен Кюрдистан!
  • 12 Живите мъртви на България

    57 0 Отговор
    Като няма справедливост, човек взима нещата в свои ръце
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    75 0 Отговор
    Колко е прибрал, за да отсъди тази условна? Интересно ми е как в закона е разписано то 5 до 15 ефективно, а той има право да издаде 3 условно? Условната присъда е за кокошкарски работи, леко сбиване, обида на длъжностно лице, леки провинения, малолетни простоии и т.н. Но щом има убийство при нарушение на законите какви условни присъди? Кой съдия ги издава, ако не корумпиран и опериран от съвест? Само той си знае колко провинения си е покрил преди да го хванат с няколко.

    Коментиран от #39

  • 15 Антиседераст

    73 1 Отговор
    Имате ли напредстава какво щеше да се случи с този съдия по времето на бай тошо ? Белене ще му се струва като пионерски лагер

    Коментиран от #29

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Така де

    46 2 Отговор
    Съдии стават само прости, нагли, пропаднали и бездушни хора. Мръсниците най-обичат да си играят и да се гаврят с човешкия живот, затова се бутат или в парламент и кметства, или в правосъдието. Всичкото съдии и политици под ножа!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ехххх

    45 0 Отговор
    Смьрт за сьдията.
  • 20 Николай

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Внимавай какво си пожелаваш
  • 21 299

    54 0 Отговор
    до бащата на Краси; може дъртата пиянка да се препъне някоя вечер няколко пъти я да се потроши я да се задуши , времето се разваля идат поледици , живота е пълен с грешни стъпки и случайности
  • 22 456

    76 0 Отговор
    Днес на Мария от Стара Загора дадоха 12 години за убийство при самозащита , тук имаме 3г условно.Няма такава държава.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    40 0 Отговор
    Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.
  • 25 ГГГГГ

    23 1 Отговор

    До коментар #23 от "Голям прос":

    Не законите са проблема, а тези който ги четат и са призвани да ги прилагат. В тези случай съдиите четат "както дявола чете евангелието". Голяма вина за "войната" по пътищата имат тези съдии погалили с перце този от статията, убиеца Максим Ст. и други. Джигитите виждат условна и не им пука като знаят " с пари всичко е ок."!
  • 26 777

    37 1 Отговор
    Интересно ми е защо бащата на шофьора си продаде апартамента?
  • 27 765

    30 1 Отговор
    Прочетох коментарите и моето предложение е-ТОЗИ СЪДИЯ ДА СЕ АРЕСТУВА ВЕДНАГА-защото друго не заслужава,НАКАЗАНИЕТО ДА Е ЕФЕКТИВНО
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Eistee

    10 10 Отговор

    До коментар #15 от "Антиседераст":

    Глупости пишеш. Точно по бай Тошово време изнасилваха момичета, хвърляха ги от 15-ия етаж и после никой не беше виновен. Точно по бай Тошово време щеше да има "ама той е наше момче", "ама баща му е убеден комунист, член на Партията от 20 години" и т.н. Единствената разлика е, че тогава ако напишеш дори и един коментар срещу съдията, ти отиваш в Белене. Не бъдете глупци, поинтересувайте се малко преди да пишете. По бай Тошово време закона важеше само за хора без връзки и без партиен билет.

    Коментиран от #48

  • 30 Селянина с колелото

    23 0 Отговор
    Надввам се никога да не съм на мястото на този човек, не мога да си представя какво преживява, не мога да си представя и къде живеем ма сутрин като се събуждам и ми е едн гадно такова......оффф пак съм тука...България.....отново ли? Един ден....скоро ще стане нещо което няма да спре народа да ги измете....и само господ може да им прости но не и АЗ!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бат Сали

    8 0 Отговор
    Дано го стигне съдбата на тоя баща.
  • 34 Шаран БГ

    10 0 Отговор
    Защо да не спи спокойно във вилата си на брега на Егейско море, например ?? Луна,тишина,звезди и нежен плисък на вълни........Като са го отстранили - много важно. Той си оправил дереджето за цял живот - на себе си и на внуците си дори. В Хасково някаква съдийка издаде подобна присъда на убиец, че имаше и арогантността да излезе и да обяснява на другарките на убитите момичета, защо му е дала условна. Ама нали са ,Божем, трета власт, а прокуратура и синдикати на практика няма в тази държава !!! Ако се случи случка на този съдия и го сгази МПС на пешеходна пътека, каква ли присъда ще издадат колегите му на шофьора ??? Сигурно условна...?!
  • 35 килл ем олл

    13 0 Отговор
    Взимай пистолета Янко и трепи наред, няма друг начин, от тая територия не очаквай нищо друго.
    В мутренска държава, вървят мутренските методи.
  • 36 Абв

    12 0 Отговор
    Дано и на този съдия му се случи същото!🙏🏻
  • 37 Иван

    14 0 Отговор
    Защо тази измет е продължавал да работи в съдебната система???

    Коментиран от #38

  • 38 Иван

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "Иван":

    Защото е член на со ро со и д но НПО . Те командват България.
  • 39 Въпрос

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    В България това нито е първия, нито е последния случай при който за убит при катастрофа присъдата е условна.

    Някой да си спомня Стависки?
  • 40 Прабългарин

    10 0 Отговор
    Най-вероятно спи спокойно. Съдилищата ни са пълни с корумпирани и без никакъв морал съдии и прокурори. Всъщност морала им е като на проститутка. Те са основната беда на нациата. На тяхното безделнечене се дължи корупцията и престъпноста в която сме затънали. Трябва да се лият и то редовно. Така наречените лекари не случайно ги бият редовно. Правят ни безмислени операции в името на источване на здравната каса. Бой си требе.
  • 41 Гост

    9 0 Отговор
    Съдия Милев, пожелавам Ви лек и приятен сън, вечен сън. Не заслужавате нито позицията си, нито мястото нито да сте сред нас.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 bgred

    7 0 Отговор
    Колко пари е прибрал съдията?
    Колко е дал на началника си?
    Колко му е цената по различен вид дела?
    Къде може да се види ценоразписа на Велико Търновския октъжен съд?
    Колко деца има?
  • 44 Не може така!!

    4 0 Отговор
    Бог да прости невинните жертви! Пак Той да съди виновниците,тъй като при Него не минават номера,като подкупи и др. подобни.
    Това е подигравка с човешкия живот!
    Искам смърт за съдията и ,разбира се,че присъдата на шофьора задължително трябва да е дълга и ефективна! Пак ще намеся Бога (да ме прости!),но в Библията пише "Не съди,за да не бъдеш съден!" Само че,в случая аз не мога да не кажа: "СЪДИ!"
  • 45 Наказателя

    5 0 Отговор
    Ще го хване и него болест, това няма да му дава покой, има ангели, има възмездие, не го мислете
  • 46 бай Мюмюн

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бухал":

    Съдиите са по гадна пасмина от адвокатите, защото последните не издават присъди.А между другото най- виновни са депутатите понеже законите съгласно които се правораздава ги гласуват те.
  • 47 НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

    7 1 Отговор
    Още ли мислите ,че социализма беше лош?
  • 48 Inog

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Eistee":

    Стига вече простотии.Престанете да си измивате кървавите ръце,със социализма!ОТВРАТ!
    Колко години вече, в територията България се вихри дивакият капитализъм?
    Много ли ти е приятно, да виждаш всеки ден просяци, наркомани и деградирали млади хора ?
    Да чуваш всеки ден за убийства, за катастрофи и огромни кражби?
    Не можеш да отговориш,нямаш полезен ход! Защото си дебил!!!