Last news in Fakti

11 Декември, 2018 20:00 4 763 63

Неизговорената истина за руския план

  • русия-
  • българия-
  • владимир путин-
  • румен радев

Доверието към мен се дължи на факта, че изговарям истината, обяви българският президент преди време

Неизговорената истина за руския план - 1
Снимка: BGNES
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Доверието към мен се дължи на факта, че изговарям истината", обяви тези дни българският президент. Но незнайно защо не изговори истината за систематично следвания план на Русия.

„Аз не съм избран, за да премълчавам истината. Напротив - за да я изговарям и отстоявам. (...) Доверието към мен се дължи на факта, че изговарям истината“, обяви тези дни в телевизионно интервю българският държавен глава. Дали са го посъветвали да играе тази роля или наистина си вярва - не знам. Във всеки случай подобна претенция за непогрешимост крие голям риск да се изложиш. Което си пролича и в самото интервю. Да, в много отношения президентът може и да е прав, когато говори най-общо за „състоянието на нашата демокрация“. Но критиките му често са безадресни и избирателни. И си личи, че много внимава да не споменава някои от основните проблеми и главните виновници за това състояние. А твърденията му по енергийните въпроси са, меко казано, спорни.

Всичко това обаче са пренебрежими дреболии в сравнение с разсъжденията му по единствената външнополитическа тема, засегната в интервюто - действията на Русия срещу два украински военни катера и един влекач във водите на Черно море, на входа на Керченския проток, водещ към Азовско море.

Въпросът за отговорността

Няколко дни по-рано, срещайки се в София с полския си колега, от името на двамата президентът призова за „сдържаност, разум, деескалация чрез диалог, незабавно връщане и освобождаване на корабите от страна на Руската федерация“. Обикновено подобни миротворчески призиви се възприемат като израз на държавническа зрялост. Те обаче са безплодни и безсилни да постигнат целта си без яснота по въпроса за отговорността. В случая отговорът на този въпрос гласи следното: понеже от гледна точка на международното право руската анексия на Крим е незаконна, а според действащия договор между Русия и Украйна Азовско море и Керченският проток са споделени териториални води, украинските кораби са били в правото си да бъдат там, а руските не са имали никакво право да ги блокират, блъскат, обстрелват и пленяват, да раняват и арестуват екипажите им.

Гостувайки в София, полският президент назова истината точно: "Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път се случва нарушаване на споразуменията, сключени между Русия и Украйна“. Българският му колега дипломатично си замълча. А по-късно, свободен от смущаващото чуждо присъствие, направо обърна истината нагоре с краката. Във въпросното интервю например първо я увъртя в твърдението за настъпващо „милитаризиране на Черно море“. После каза, че не бива да се говори за вина, защото така се опростявал конфликтът. След което сам го опрости, като посочи виновник: „Европа не бива да допуска да става заложник (а моряците да плащат цената) на украинските вътрешнополитически амбиции". Което напълно съвпада с мнението на Путин, според когото цялата работа е провокация, организирана от украинския президент, за да бъде преизбран.

За разлика от друг път, по този въпрос позициите на президента и премиера доста си приличат. Вярно, Съветът по сигурността към Министерския съвет официално определи действията на Русия като недопустими. Но след това премиерът побърза да „балансира“ тази оценка. Първо разви любимата си тема за Черно море като „място за туризъм, газопроводи и фериботи“, после загадъчно съобщи, че е разгадал някакви неясно чии „планове за водене на военни действия“ и накрая стигна до същото обяснение за „ескалацията в Черно море“, макар и в по-балансиран вид - „една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми в друга страна ".

Отвличане на вниманието

Разбира се, зад всяко международно събитие може да бъде открит и вътрешнополитически момент. В случая обаче той не обяснява нищо, а само отвлича вниманието. Също като прекаленото задълбаване в тънкостите и противоречивите тълкувания на морското право. Дори и акцентирането върху искането за връщане на затворените в Москва моряци също отклонява вниманието от най-съществения проблем. Тяхната сегашна участ, разбира се, е мъчителна, но рано или късно те ще бъдат освободени. Докато проблемът ще остане.

Най-същественото, което се крие зад последните събития, е, че те не са някакъв случаен инцидент, моментна импровизация или провокация, а част от систематично следван план за дестабилизиране и задушаване на Украйна. Достатъчно е човек да погледне географската карта и да проследи поредицата от събития през последните четири години, за да се убеди в това. Разбира се, Русия отрича съществуването на такъв план. Но тя отричаше и когато „зелените човечета“ се появиха в Крим като предвестници на последвалата анексия. После отричаше и когато с нейното оръжие „войници в отпуск“ започнаха войната в Донбас, отнела 10 хиляди живота и отцепила най-индустриализирания район на Украйна. Тогава войната по обективни причини стигна „само“ до азовското пристанище Мариупол - останал украински, но полуразрушен и почти откъснат по суша. Сега оттам започва новият етап от плана, открива се третият фронт - след Крим и Донбас. Но тъй като в момента не е удобно да се довърши започнатото и да се отцепи сухоземен коридор между Русия и Крим, задушаването е под формата на фактическа морска блокада на източните украински пристанища, започнала всъщност месеци преди сегашния инцидент. Най-напред откриването на руския Кримски мост ограничи размера на преминаващите кораби и съсредоточи останалия трафик в тесен участък. После безкрайните проверки и задръствания в този участък накараха много от превозвачите да намалят или направо да се откажат от курсовете си до украинските пристанища.

Няма какво да ги спре

Няма кой и какво да спре изпълнението на този план. Западът, както ясно се вижда, няма кураж, желание и намерение да направи нещо повече от стандартните призиви за сдържаност и деескалация - нито ще изпрати кораби край Крим, нито ще отпусне военна помощ на Украйна, едва ли дори ще намери обща воля да засили икономическите санкции срещу Русия. Напротив - даже ще ѝ помогне. Пускането на „Северен поток 2“ и „Турски поток“ (от който България имала голям интерес) ще я освободи от сегашните притеснения за достъпа на нейния газ до Западна Европа. И така ще ѝ развърже ръцете, като същевременно отнеме на Украйна най-силното ѝ средство за възпиране - транзитния газопровод.

Тъй че никакво „милитаризиране на Черно море“ не се задава и никой няма никакви „планове за водене на военни действия“. Украйна с миниатюрния си флот не може, а Русия няма нужда. Тя и така прави каквото си иска и ще стигне докъдето реши. А премълчаването на истината я улеснява още повече. Европа (включително и България) не е „заложник на украинските вътрешнополитически амбиции“, а на собственото си безсилие пред агресивната руска политика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марадона

    48 19 Отговор
    ЕДНА СТАТИЯ ТРЯБВА ДА ИМА УВОД, ИЗЛОЖЕНИЕ И ЗАКЛЮЧЕНИЕ. УВОДЪТ В 2-3 ИЗРЕЧЕНИя "ОСВЕТЛЯВА ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ". ТУКА НЯМА ТАКЪВ, ВСЕ ЕДНО ЧЕТЕШ КЕВОРКЯН ИЛИ ГЛЕДАШ БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ - ФИЛОСОФСКИ ИЗГЪЗИЦИ И НЕДОСМИСЛИЦИ

    Коментиран от #13, #29, #59

  • 2 Чочо

    66 24 Отговор
    Това са глупости .Почват опити за дискредитиране на президента но ще бъдат неуспешни.Като чета статията ми напомня една калинка преди няколко дни.Е нека опитват пък ще видим
  • 3 Въпрос

    60 15 Отговор
    НАТО военен пакт ли е?Разширява ли се постоянно?Това агресивна или пасивна политика е?
  • 4 MelissaThompson

    2 30 Отговор
    Аз правя $ 86 на час, работейки от дома. Бях шокиран, когато съседът ми каза, че средно е $ 95, но виждам как работи сега. Сега чувствам толкова свобода, че съм мой шеф.

    Посетете ........>>>> www.Trade46.Com
  • 5 Иванов

    23 26 Отговор
    Прадядо ми обичаше да казва- Лошо, ама нашо! Беше мъдър човек. По отношение на международното право полякът е прав. По отношение на оцеляването ни, Радев е прав. Явно помежду им има Бездна, а и аз не мразя москалите, както ги мразят поляците. Имат право, вместо Русия да ги подкрепи срещу нацистка Германия, тя им забива нож в гърба и ги унищожава като държава. Същото се опитаха да направят и с нас българите, да ни поделят с Турция, но не им мина номерът. Израел им попречи да го направят, а Гергана плаче, че тукашните фесове били ... АНТИСЕМИТИ. Ми антисемити ще са, но не и ние българите. Ние българите винаги сме обичали Израел и винаги ще го обичаме. Е, понякога ще правим забележки, но това е нещо нормално.

    Коментиран от #62

  • 6 Авторчето

    41 15 Отговор
    да чете повече книжки за професията журналист , па после да взима моливчето в ръце. Едностранно, плоско и поръчково материалче. Очевидно мечтата му за президент е онова врещящо Нищо наречено Плевнелиев, който се пъчеше като пу.як и точно толкова умно врещеше против Русия. И го правеше по такъв дилетантски начи, че чак на Козяк си запушваха ушите.
  • 7 БРЕЙЙЪ ТИЯ ОТ ДОЙЧИТО СИГУР

    27 12 Отговор
    ЗНАЯТ ГА Г.Н РАДЕВ ХОДИ И В КЕТЕФА!!! ТОЛКОЗ ПОДРОБНО И ОТ БЛИЗУ СА ГО СЛЕДИЛИ АМА АЗ ВИКЪМ ДА СИ ГЛЕДАТ ТЯХНИТЕ МЕРКЕЛКИ ЧИ УСРАХА ЦЯЯАААЛА ЕВРОПА С ЕВРОМИГРАНГСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ.

    Коментиран от #12

  • 8 Batushka

    20 6 Отговор
    Дойче еле.....
  • 9 Борил

    35 12 Отговор
    ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати...
    Не е вярно това...А относно статията - вижте само източника, друго не ви трябва. И, когато някой убедено говори/ пише /неистини, без да дава всички факти, то те не стават даже полуистини. Нека всеки си има мнение, но аргументация без факти нищо не струва, остава си просто плюене.

    Коментиран от #15

  • 10 Джанго

    5 11 Отговор
    Шах с пешката, молодец!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Русонефил

    8 20 Отговор

    До коментар #1 от "Марадона":

    Типичен подход на трол. Избягване на основния въпрос, чрез странични не по темата
  • 14 Диди

    16 36 Отговор
    Статията е добра,но вие руски подлоги винаги ще отричате.

    Коментиран от #47

  • 15 Русонефил

    14 23 Отговор

    До коментар #9 от "Борил":

    За русофила факт е само тжва, което каже Путин. За тебе ща е факт и ако късият ти каже, че слънцето се върти около Земята. А иначе Решетншков дади фактите отдавна.

    Коментиран от #18

  • 16 стоян георгиев

    16 28 Отговор
    фатмака показа на кого е президент в българия.особено красноречив бе в ситуацията с руската агресия по отношение на украинските кораби.
  • 17 Гост

    22 12 Отговор
    Само като погледнеш източника Deutsche Welle какво да очакваш от платени медии Няколко дни по-рано, срещайки се в София с полския си колега, от името на двамата президентът призова за „сдържаност, разум, деескалация чрез диалог, незабавно връщане и освобождаване на корабите от страна на Руската федерация“. Обикновено подобни миротворчески призиви се възприемат като израз на държавническа зрялост. Те обаче са безплодни и безсилни да постигнат целта си без яснота по въпроса за отговорността.Там е проблема че Поляците от както се определят като отделна държава от бившата Австроунгария са с претенции към Украйна и Беларус. Точно те са водили войни с бивша Русия и са стигали до Минск с техните претенции.А относно Крим дали е анексиран или с редовен референдум се присъединява към дадена държава си проличава след това няма протести и недоволни поне за сега. От което следва че териториалните води са на тази държава. А относно; Най-напред откриването на руския Кримски мост ограничи размера на преминаващите кораби и съсредоточи останалия трафик в тесен участък след като се случва в техни териториални води са прави за който дори плащат със санкции.

    Коментиран от #20

  • 18 Борил

    21 8 Отговор

    До коментар #15 от "Русонефил":

    Начинът, по който влизаш, с преки нападки към друг коментиращ, без да го познаваш лично, говори достатъчно.Къде съм споменал пък Путин? Не може обаче да се мери с двоен аршин - говорим за Крим, но не споменаваме Косово и Босна, говорим за руска военна заплаха, а не споменаваме разширението на НАТО до браздата на руската държавна граница(при положение, че Варшавски договор отдавна няма) и т.н и т.н. В пост 17 има доста неща за размисъл - добре и да не се приема едно мнение за даденост, а малко да се помисли и анализира. Не всеки го може....Иначе е ясно, че в хоремаг истината за света няма да излезе - тя просто не е за всички.

    Коментиран от #22

  • 19 Усмивката

    5 15 Отговор
    А ,значи няма ли протести значи става твоя територия.Желязна логика....Тая вечер пи ли си хапчетата.На твое място не бих бил така уверен .Щото американците идат.
  • 20 Усмивката

    4 15 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    А ,значи няма ли протести значи става твоя територия.Желязна логика....Тая вечер пи ли си хапчетата.На твое място не бих бил така уверен .Щото американците идат.

    Коментиран от #21, #31

  • 21 Бат Колю

    15 3 Отговор

    До коментар #20 от "Усмивката":

    Усмивке, смей се още малко - скоро захранката ще секне. И вземете се поразчупете малко - след като заработите няколко тролски заплати вземете сменете я ник, я подход - не толкова грубо, арогантно и самодоволно...

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Усмивката

    5 9 Отговор

    До коментар #21 от "Бат Колю":

    Е понижи ме от бандер на трол.Засегна ме...
  • 24 Борил

    13 3 Отговор

    До коментар #22 от "Усмивката":

    Бъркаш, защото си краен. Може да намериш един учебник по история за 10 клас на полски, за да видиш Полската интерпретация на отношенията с Русия и Прибалтика...Останалите ти твърдения едва ли също могат да се нарекат аргументирана дискусия. По скоро звучи като " Глупости! Баста!" и толкова. Но всеки е свободен да пише, говори и най-вече да мисли каквото иска.
  • 25 Усмивката

    8 13 Отговор
    Аз във Полша ли живея или в България.От мая гледна точка ,Русия е нападнала друга държава и за това не ми е нужно да познавам какво пише в някакъв полски учебник.Шото слслтоваучващото се не е имнтерпретация а реално случващо се
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Усмивката

    5 12 Отговор
    По тоята също хоримашка железна логика Турция трябваше ли да ни нападне с огромната си армия ,щото не им харесва писаното в учебници за 5 клас че сче били под турско робство.Макар Под игото да е написано точно под игото.И така.,, ,..кое им дава правото на рашъните

    Коментиран от #30, #36

  • 28 квика продължава

    12 6 Отговор
    Браво Радев, направо си им нанесъл смъртоносна рана!!! ЕЛ ПРЕЗИДЕНТЕ!
  • 29 братче

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Марадона":

    Къде сравни тоя прокиш с Кеворкян бе човече, това тук е нечленоразделен квич, писан от илитерат )))
  • 30 Борил

    12 3 Отговор

    До коментар #27 от "Усмивката":

    Това за Турция и нашите учебници е елементарно, не мислиш ли? Предполагам просто се шегуваш...защото това не ти е аргумент. Кое дава право на рашъните не знам, но и аз тогава ще ти задам въпроса кое дава право на украинците точно в тази ситуация? За инфо - в сайта на американския Сенат има линк към статия на Вашингтон Поуст представяща фактите по началото на тази сериозна ситуация на база прихванати радиосъобщения вежду водещия украински катер и Руската гранична брегова охрана. Там се казва, че украинците са уведомили руснаците, че са някъде там и ще искат копидор до тяхно пристанище по-късно, поради лошото време.След това внезапно са решили да минат и са тръгнали, без да се обадят....Защо по дяволите, украинците са се свързали с руснаците в началото, ако смятат, че се движат в свои води?
  • 31 Гост

    10 3 Отговор

    До коментар #20 от "Усмивката":

    Че си пълен ол..... рен си личи от коментара ти. Не обичам да се заяждам с подобни като теб. Но обикновените хора може би си имат различно мнение от твоето и защо трябва да се съобразават с твоето може би извратено.

    Коментиран от #33

  • 32 Усмивката

    6 8 Отговор
    Виж кво братчет .Със оттук оттам прихванати информации не може да се давсат крайни оценки.За това съм съгласен .Правя ти сравнение със примера ,че накой си решил да окупира друга държава щото прочел нещо.Или щото решил че там има повече сънародници.Това е наивно обяснение за случващото се и не ми се ще да си помисля ,държави с военнамощ ,турция ,ако приемат това, ...та нали така е започнала и предходната война и Сталин и Хитлр са смятали че следват справедлива кауза.Нарушавайки по същия причина установени межд.Правила

    Коментиран от #34

  • 33 Усмивката

    6 8 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    А относно Крим дали е анексиран или с редовен референдум се присъединява към дадена държава си проличава след това няма протести и недоволни поне за сега. От което следва че териториалните води са на тази държава”....с тези заключения на експерт ,кажи ми тогава що е референдум.От какво следва че са териториални руски води че не разбрах аз ол...френа.Ти да не си завършил ускорения курс за международно право в Донбаската съветска новорепублика.
  • 34 Борил

    12 4 Отговор

    До коментар #32 от "Усмивката":

    "Братчед", взе да ми харесваш не за друто, а защото направи изказване с учтив тон. Вече си прав, че не може да се дават крайни оценки. Против съм също всякакви анексии, войни, смърт на хора и прочие. Но ако набързо прегледаш ходовете на Великите сили и Русия от края на Втората Световна Война насам несъмнено ще забележиш една закономерност - на 5-6 анексии, нахлувания в други страна и т.н от страна на САЩ и съюзниците, има евентуално една от страна на СССР/ Русия. Може пък да е защита? Ти какво би направил на тяхно място? Говоря за Корея, Виетнам, Суецката криза, Кубинската, Ирак, Либия, Косово, Сирия( и т.н)и съответно Афганистан, Южна Осетия, Крим ако щеш.....Не ме разбирай погрешно - не съм на ничия страна от тях, аз съм за България и българите, макар да съм живял малко в САЩ и да съм бил в Русия за малко. И в двете има и плюсове и минуси, в момента минусите са повече в Русия, факт. Но тя е голяма страна с много ресурси и население, може пък просто иска да я приемат за равен партньор, съсед и т.н? Може и друго, кой знае?
  • 35 Усмивката

    8 8 Отговор
    Ще бъда кратък .Ако под анексия се разбира присвояване на територии то Корея, Виетнам, Суецката криза, Кубинската, Ирак, Либия, Косово, Сирия...това не са анексии.Съгласен см че американците имат по „особенни ”правила за външна политика .Но малко се заблуждаваш със съпоставките.СссР И нейния приемник Путенова Русия Анексираха половин европа за половин век .Или ще кажеш че пак съм краен.Е уверявам те .Жив очевидец съм. Не зная ти откъде идваш...с уважение

    Коментиран от #38

  • 36 Гост

    5 5 Отговор

    До коментар #27 от "Усмивката":

    Не те знам каква религия изповядваш и не искам да гадая макар от коментари те ти да си проличава до някъде. .........По тоята също хоримашка железна логика Турция трябваше ли да ни нападне с огромната си армия ,щото не им харесва писаното в учебници за 5 клас че сче били под турско робство....... От това много значи какви интереси защитаваш . Българите през това време са вдигали доста въстания който са довели до Рускотурската освободителна война за независимост на България. Което няма никакви общи корени с обстановката с Крим.

    Коментиран от #40, #61

  • 37 Усмивката

    8 4 Отговор
    Но тя е голяма страна с много ресурси и население, може пък просто иска да я приемат за равен партньор, съсед и т.н? Може и друго, кой знае?”...има доста разностранни обяснения.Някои дори странни.Един от тях е исторически.Митологизиран.Че Русия като правоприемник на Византийската империя ,демек култура и призеание ,се изживяеа на поборник за праеата вяра.Лоето леко юрепраща малко към анадола и по наъатък със едни сунитски мечти и вярвания.Да не цитирам Путин ,че всеки боец го чака Рая.И откачени със уфологистки умозрения..

    Коментиран от #39

  • 38 Борил

    8 3 Отговор

    До коментар #35 от "Усмивката":

    Изредените от теб не са анексии, защото няма присъединена територия, да - прав си. Но там има много смърт, за жалост. Има вмешателство, довело до смърт. И не е половин Европа и не е за половин век - аз също съм очевидец. Разликата между нас е, че ти вече имаш мнение и трудно признаваш аргументи и факти против това мнение, докато аз виждам цирка в тези международни отношения и избягвам да приемам крайна позиция, защото фактите се трупат динамично, а и е трудно да отсее човек истинските новини от фалшивите. Пропагандата работи добре и за двата лагера...Мога само да видя кое кога е добре за нас, българите и кога ни вреди( субективно, разбира се ). В случая обаче личното ми мнение е, че става въпрос за украинска провокация. Иначе аз не идвам отникъде - ако за малко ме няма, повечето време съм тук, в България, децата ми също - все пак не може да останат само цигани...Също с уважение...

    Коментиран от #43

  • 39 Борил

    8 4 Отговор

    До коментар #37 от "Усмивката":

    Един съвет - проверявай фактите, доколкото е възможно. Както вече казах пропагандата работи сериозно, във всички лагери.

    Коментиран от #41

  • 40 Усмивката

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Попрочети за политиката и интригите на 19 век по Европа и Русия като главен участник .И логично.Високата порта и Русия както и сега са били ту в дипломатични съюзи ту в кръвополитни военни сблъсаци.Едно такова историческо оспорвано събитие е т.н.Освободителна руско турска война.И сега отскоро наново освободили се научаваме от вече достъпната уикипедия ,че това е една от поне 8 такива.рускотурски войни.

    Коментиран от #42, #60

  • 41 Усмивката

    4 4 Отговор

    До коментар #39 от "Борил":

    Разбира се.България над всичко.За безродниците няма лош господар.
  • 42 Борил

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Усмивката":

    Еее, уикипедия не е исторически източник, мака това, което си прочел да е вярно! Ако ти е интересно, намери нещо от Бисмарк първо, та чак до публикациите на Андрей Громико и книгите на Хенри Кисинджър например. Бас държа, ще ти хареса....Едновременно различни и сходни виждания относно Световния Ред...

    Коментиран от #44, #45

  • 43 Усмивката

    3 6 Отговор

    До коментар #38 от "Борил":

    Едно се убеждавам след като излизат интересните профили от към минало на сегашния пол.елит ,че сме в измамна илюзия че сме се освободили от комунистическото„иго”.,И като добре балансиращ между две злини приемам по близката за по опасна....съгласен?

    Коментиран от #46

  • 44 Усмивката

    3 5 Отговор

    До коментар #42 от "Борил":

    Да .Уикито го припознавам като интернет услуга за бърз прочит .Но чета и всяко свързано
  • 45 Усмивката

    2 5 Отговор

    До коментар #42 от "Борил":

    Има още по автентични источници .И то е библейските и сегашни еврейски обшности.За съжаление доста неща се случват поради тяхно присъствие тук или там .Но ние българиите почти нищо не засягаме.Ако не се брои влизането във война на хан Тервел със Хазарски хаганат и приносът му за неговият край ...дълга тема
  • 46 Борил

    8 2 Отговор

    До коментар #43 от "Усмивката":

    Съгласен съм само, че "комунистическото " иго се изроди и приспособи. Вече е псевдо-анти-комунистическо, но по същност няма промяна - власт като самоцел, липса на нациионална отговорност, подтискане на хората със съвременни средства...липса на развитие, липса на грижа за хората.
    Аз лично не искам да избирам по-малка злина. Злини като комунистическите, не искам. Като тези, които актуално се плюнчат по медиите от страна на държавното управление също не искам. Реално аз нямам истински избор, защото знам добре какво беше преди 1989, виждам и какво е сега - не това искам за себе си и децата си, нито едното, нито другото...
  • 47 Стати

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Диди":

    Статията е добра за кой ???
  • 48 1944

    7 4 Отговор
    тъжен е краят на всички руски марионетки. под руското крило има само, глад и мизерия.
  • 49 Енчев

    1 9 Отговор
    Жестоко съм засрамен и от Радев вече !
    НОВ ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИТЕ;
    И ген. Радев го €ВРО-подкупиха!!
    ЗАРАДИ ИЗМИСЛЕНИ “ЗАПЛАХИ” ОТ БРАТСКА-РУСИЯ И КИТАЙ, президента РАДЕВ предателски ПОДПИСА С ОЩЕ 9 €ВРО-МАРИОН€ТКИ, ВАРШАВСКА КОНВЕНЦИЯ ЗА ПОВЕЧЕ присъствие на NАТО-КОРАН ПИКЛЬОВСКИ П€ТРОЛ-Г€НОЦИДИ В ИЗТОЧНА €ВРОПА!!!
    Българите, има защо да се срамуваме от Радев вече!
    Сериозно мислещите за Родината си Българин жестоко сме засрамени от тези Ултра-Д€сни Ц€нтристи, €вро-НАТО-ризирали марионет-ПАЧАВРИ на Петрол-геноцидните Коран-пикльовци.
    Българите, има защо да се срамуваме от тези ЧУЖДОПОКЛОННИ КРАДЦИ НА РОДОЛЮБИЕТО НИ!
    За тях - крадците на родолюбиейто ни;
    НЕ ОСТАВКА,
    НЕ СЪД,
    А ЖИВИ НА КЛАДА, и то на пл."9-ти СЕПТЕМВРИ" в София,
    на местото на мавзолея на великият ГЕОРГИ ДИМИТРОВ!!
    До кога полит-вонята от западно-парламентарната, мажоритирана-посредственост, ще приемаме за "креативно единство" на духа?
    Срам и позор, като Българи!
    Срам и позор, като Народ по старшинство много по-възрастен от събратя Рус, а ПРОСИМ!
    Срам и позор че, както и Ген. Радев, така и НАТО-ризираният, УЛТРА-ДЯСНО Ц€НТРИСТ, €ВРО-МАРИОН€ТКАТА, ПРО$ЯК - БОЙКО, не представи ПИСМЕННО ИЗВИНЕНИЕ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, заставен Г€РБопейски-Б€ЗРЕФЕРЕНДНО, да саботира 11г. , свещенната памет на загиналите АНТИФАШИСТИ, игнорирайки участието нa България на 9ти Май,
    Денят на победата над ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ.
    Срам и позор, заради факта че, не занесе и този път, МИРНИЯТ ПРОЕКТО ДОГО

    Коментиран от #55

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Тръмп

    3 2 Отговор
    Дойче Зеле!!!:):):)
  • 54 Ред

    1 6 Отговор
    Интересно ако някой вземе да вършее военни постановки до границата ни,както се е случвало преди време и, както е тръгнало може и пак да се случи...предполагам всички се досещат за кого иде реч,но малък жокер-близък наш съсед и какво с хляб и сол ли ще ги посрещнем?! Не съм нито фобо,нито фил..просто реалист! Така,че това,което правят руснаците се казва ЗАЩИТА на родината си..точка!!! Другото е ала-бала...
  • 55 Многословен

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "Енчев":

    И не прецизен, не точен! Възхваляваш Георги Димитров? Пишеш, че имало антифашисти, у нас? Единствената фашистка държава е била Италия, на Мусолини. Партизаните ни, са терористи, като тези в Сирия!
  • 56 Тръмп

    1 2 Отговор
    Истината винаги пониква във всяко Зеле и да се полее задължително от Путин!!!:):):)Путин докато спи,Радев полива!!!:):):)А Сизиф пасти да яде!!!:):):)
  • 57 бббббб

    2 0 Отговор
    Платено!!!Хоп грешкааа ,най-вероятно ще живеем в жилище без пари.Новия патент на ГРОБ.
  • 58 Коментатор

    2 2 Отговор
    Радев свали маската и показа истинското си лице на проводник на руските интереси. Изказването му напълно го компрометира ката политик и копрометира България пред ЕС и света.
  • 59 дърт комунист

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Марадона":

    А ти ,като си толкова компетентен, земи си изключи капс лока на клавиатурата.
  • 60 Наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Усмивката":

    Като отвори темата, всичко започва от Киевската Рус. После става Московско царство, а Крим. Крим е бил кримски хаганат, васал на Османската империя, а Украйна.... Такова животно никога не е имало. Между другото през 1839 година руския император предприема политика да засилва и хиртияни от османската империя в областта Бесарабия, тъй като имало там обширни площи запустяла земя. Много народ се заселил там, обаче месните руски помещици започнали да ги третират като крепостни селяни и заради това много от тях са се върнали в България
  • 61 Наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Сори. Политиката на цар Николай 1 е била категорично против възстанията
  • 62 Наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иванов":

    Трудната любов между Русия и Полша е много стара, още от времето когато последната е била Жечпосполита
  • 63 ъбсурд

    0 0 Отговор
    Резидента Гумен много се страхува от руски туристи с поредни номера на паспортите.