31 Декември, 2018 12:05 4 075 55

Какви подаръци ни носеше Дядо Мраз

  • дядо мраз-
  • подаръци

Същински лукс бяха конструкторите с истински болтчета и гайки от метална сплав

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едно време беше лукс да имаш такава писта. Малцина са си играли с нея. Сега може да се види абсолютно автентична и уникално съхранена в Музея на автомобилите от социализма в Пещера. На снимките се виждат тумбести автомобилчета, наподобяващи първите в историята волги и москвичи, и гърбаво автобусче – също като легендарния ПАЗ.

Колко ли мили детски спомени е събудил този постинг във Фейсбук? Дааа… Така беше. Когато ние бяхме малки, такава играчка получаваха единици. Не задължително най-послушните, може би най-примерните пионерчета, заради които Добрият старец пълнеше чувала директно от конвейера на всяка фабрика и ТПК, специализирана в производството на детски играчки.

В онези времена не го наричахме Дядо Коледа, а Дядо Мраз. Той не нахълтваше през комина тайно по нощите и не търсеше чаша мляко с джинджифилови бисквитки. Нито през входната врата на апартамента с веселяшкото „Хоу-хоу-хоу!“. И не пристигаше на 25 декември, защото Коледа като религиозен празник не беше на особена почит. Традициите сега не са това, което бяха.

ецата, израсли на село, със сигурност пазят дълбоко в себе си милия спомен от читалищните тържества – единственото забавление за Нова година. Обикновено те се провеждаха на 28-29 декември, за да може самият голям ден да бъде отпразнуван подобаващо в „семейството като основна клетка на обществото“. За културномасовиците това означаваше поне месец къртовски труд. Подготовка на сценарии по мотиви от легендарното списание „Естрада“. В него се отпечатваха основно готови за поставяне на сцена програми, пиески, хуморески и ред други уникални трудно определими като жанр творения. Писани за самодейци и сякаш – от самодейци. Геройство беше с някои да успееш да разсмееш народа в залата. Но пък меракът на самоуките актьори нямаше граници…

Често смехът и оживлението по лицата на малките идваха чак при появяването на Дядо Мраз и внучката му Снежанка. Той – наметнат в протрит червен халат, съшит набързо от сръчните ръце на библиотекарката и налепен тук-там с памук. Тя – в бившите сватбени одежди на някоя близка роднина на културномасовика. Без воала. Вместо него – картонена коронка, налепена с парчета от счупени стъклени играчки за елха.

Също като във възрожденския театър нерядко се налагаше ролите да не се съобразяват с половете. Ако сред по-големите ученички или групата самодейки не се намереше достатъчно грациозна мома, в ролята на Снежанка влизаше някой юноша бледен и с недомутирал гласец питаше хлапетата дали са изпълнили пионерските си поръчения през лятната ваканция. Ако пък измежду момчетата от седми-осми клас не се намереше нито едни достатъчно възмъжал, че да възпроизведе Дядо Мраз, в неговата роля влизаше някоя по-нахакана самоука актриса.

В кулминационния момент всяко хлапе трябваше да се отчете пред щедрите гости на сцената със стихче или песничка, възпяващи красотата на родината, за да получи своя дар. Опакован в най-обикновена картонена кутия и много често увит в амбалажна хартия, нашарена тук-там с по някоя щампа на флорални или сюрреалистични мотиви. Това се намираше по магазините, това се ползваше за декорация. При добър късмет някоя офръчна майка можеше да се сдобие и с метър червена панделка за декорация на подаръка, а после цветната лентичка се накъдряше на розичка, за да краси плитката на дъщеричката.

Мечтата на момиченцата от зрелия соц беше да получат руска кукла с височината на едногодишно бебе. Като я положиш да легне, да си затваря клепките. Като я разклатиш, да казва „Мама“. Като я поведеш за лявата ръчичка, да реди стъпки с крачета. Ако по онова време някой си бе позволил да пусне акащи и пикащи екземпляри, щеше да му бъде посветена цяла страница заклеймяващ материал на страниците на „Жената днес“ и още една в „Работническо дело“. Матрьошките и неваляшките бяха по-недолюбвани – много малко неща можеха да правят. Сигурна съм, че на по-младите ще им трябва речник, за да научат какво означават тези думички…

За момченцата пък особено желан дар беше пластмасовата „Татра“. Камионче за хубост, в чиято каросерия по-малките можеше да седнат и да се возят. Ако се намери кой да ги тегли отпред. Същински лукс бяха и конструкторите с истински болтчета и гайки от метална сплав – бяха скъпи и най-често си позволяваха да ги купуват само училищата за колективно ползване в час по трудово обучение. В някои къщи ключетата и отвертките от тези комплекти още се пазят – здрави и читави!, защото с тях може да се правят някои дребни ремонти.

Финалът на читалищните тържества задължително беше томбола – една от малкото позволени в онези години форми на хазарт. Купуваш цял месец билетчета по 50 стотинки и помниш номерцата, написани на ръка от библиотекарката, без дори да са удостоверени с печат – никой не си помисляше да фалшифицира. Накрая някое току-що ощастливено от Дядо Мраз хлапе вади от шапката със сгънати талончета печелившите и заваляват награди. Те също са според наличността в магазините – точилки, лопати за смет, щипки за вадене на буркани. По традиция двете най-големи печалби бяха торта и жив петел. Хванат здраво за вързаните крака от сърцат мераклия, пернатият бонус повеждаше хорото на мегдана.

Източник: socbg.com


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щилян

    20 10 Отговор
    На мене ми донесе руското знаме!
  • 2 Гост

    72 3 Отговор
    Да, така беше и въпреки немотията, децата бяхме щастливи! Радвахме се и на малкото, което имахме! Сега трудно бихме зарадвали средно-статистическото хлапе с нещо дребно.
  • 3 Един човек

    38 3 Отговор
    Дядо Коледа е обикновен пич, а дядо Мраз е снежен пич!!!
    Кой си избирате ? : ))
  • 4 НКВД

    35 1 Отговор
    Баща ми на въщане от Коми беше пзарувал от детски магазин МИР в Москва играчки с дистанционно говоря за далечната 1986г.а в София сглобяваха също играчки на батерии в,, Детска радост"
  • 5 мда

    49 9 Отговор
    преди имаше деца във всяка къща а сега на бойко шлифера

    Коментиран от #10, #20, #49

  • 6 M44

    64 10 Отговор
    За съжаление си замина "едното време", то не бяха играчки, лакомства, плодове...Самата атмосфера, хората, площадите пълни със светлини, дядо мраз на всеки ъгъл, миришеше на нова година, на празнична нощ...Всичко блестеше, по-някой път имаше елени, сърни, червени чували, напълнени с подаръци, а не като сега "овити, празни кашони". Всичко беше толкова приказно и истинско хора. Сега, сега няма и помен от ония години, хората се промениха, времето се промени, ценностите ни, приоритетите, нагласатаа :), та дори и природата вече не е с нас - такива зими имаше, сняг метър и половина! Запазете, духа на новогодишната нощ, желая Ви от все сърце, невероятно, празнично посрещане на Новата 2019 година!

    Коментиран от #8, #9, #21

  • 7 Bingo

    19 43 Отговор
    Да всички бяхме еднакво "щастливи" в мизерията. Радвахме се на бурканче течен шоколад от корекома щото в развития социлизъм не може всеки да яде неща от омразния запад. Въпреки изродената ни демокрация построена от комунисти пак бих предпочел настощето от колкото онези години на сивота. Весело посрещане на новата година и помнете че не е нужно да си богат за да си направиш густото.

    Коментиран от #44

  • 8 От Австрия

    35 5 Отговор

    До коментар #6 от "M44":

    Весело посрещане и на теб , бъди здрав , щастлив и късметлия през Новата година! Щастливи деца бяхме , вярно е!!!
  • 9 нервен

    14 45 Отговор

    До коментар #6 от "M44":

    Едното време имаш предвид спомените от мизерията ли ??? Тия дни давах стари бг филми .. да ти кажа почувствах се щастлив че всичко това е в историята ... А децата ни само можеш да се радваш че не са видяли какво беше по време на соц робството ...

    Коментиран от #11, #25, #50

  • 10 666

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "мда":

    Имаше много деца!!!
  • 11 Факт

    47 10 Отговор

    До коментар #9 от "нервен":

    Незнам каква мизерия е било-но нямаше възрастни хора да се ровят в кофите за боклук-факт. Нямаше бездомници които да просят-за разлика от сега...За каква мизерия говориш незнам-това че нямало банани???...Щастието не е само в салама пич-запомни го това. И започни да търсиш истинското щастие-иначе ще ти мине живота в едното тъпкане на търбуха.... Нека Новата Година ти донесе повече истинско щастие-...успех.

    Коментиран от #12, #22, #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 JPower

    33 7 Отговор

    До коментар #12 от "нервен":

    НИКОЙ не прави деца в мизерия,как станахме близо 10 мил.????? Циганите бяха около 1-2 процента от България... Ай стига глупости и лъжи...Ся като има "маркови стоки", що българите купуват китайските????

    Коментиран от #14, #16, #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Bingo

    13 25 Отговор

    До коментар #14 от "нервен":

    Не се кахъри невъзможно е да убедиш мързелив комунист, каращ западна кола, гледащ цветен LCD телевизор, ползващ западен смартфон, че всичко това което има е благодарение на падането на комунизма. Минусите под нашите коментари са доказателство за това.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    26 8 Отговор

    До коментар #15 от "Bingo":

    И ти и този нервният сте много далеч далеч от истинската дума "щастие", щом ми говорите за материални блага! Щастие е да виждаш усмивките в лицата на хората! А това наистина го имаше и аз го виждах, за разлика от сега!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Morgoth

    6 17 Отговор

    До коментар #5 от "мда":

    Тодор Живков ли ви ги правеше децата, че сега ги искате от Бойко?!?
  • 21 Morgoth

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "M44":

    Ееееххх, а какви вълшебници имаше едно време ....
  • 22 Morgoth

    8 11 Отговор

    До коментар #11 от "Факт":

    Нямаше просяци, защото ги прибираха - беше забранено да се покаже лицето на развития социализъм по подобен начин. Да си беден тогава означаваше да нямаш какво да ядеш, а циганчетата ходеха боси и през зимата. Сега да си беден значи да не можеш да си купиш най-новия модел смартфон, а циганчетата като им оставиш старите си дрехи до контейнера, ако изобщо си направят труда да ги вземат ще е за да си палят печката с тях.
  • 23 Morgoth

    7 13 Отговор

    До коментар #13 от "JPower":

    Циганите са били 1-2 процента?!? Я да проверим това с малко математика. 1-2% ще да са били кръгло 100 хиляди. В момента са към милион, т.е 10 пъти повече. Половината от тях са мъже - сиреч няма как да родят, колкото и да се напъват. Половината от жените са в нефертилна възраст - и те няма как да родят, та остават едно 25 хиляди жени които да раждат. Значи за станат толкова много сега на тези 25 хиляди жени се падат да родят по 36 деца и това само за 30 години. Мислете малко като ги пишете тези глупости. Циганите в края на соца си бяха същата напаст каквато са и сега и темповете на растежа им не са се увеличили, просто винаги те са имали двойно повече деца от нас и затова постоянно броя им се увеличава. И при Тошо и при Бойко все е същото.

    Коментиран от #28, #53

  • 24 Я стига

    9 15 Отговор

    До коментар #11 от "Факт":

    За мизерията да те стрелят по границата, ако не искаш да строиш социализъм, да те портят доносници, че не си верен на идеите на Партията, да не можеш и да мечтаеш да чуеш Гяуров и Кабаиванска в Скалата, или Бийтълс, или Дийп Пърпъл; да знаеш, че никога няма да видиш Лондон, Виена, Париж. Да си длъжен да присъстваш на тъпи събрания по няколко часа в извънработно време и да участваш в социалистическото съревнование. Пролетни мерзавци, дето лъготите, че беше хубаво и разправяте захаросани спомени
  • 25 Помнещ

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "нервен":

    ,, Щастливи в мизерията" , а сега Нещастни в същата тази Мизерия

    Коментиран от #27

  • 26 Morgoth

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "нервен":

    Макар като цяло да съм съгласен с теб трябва да отбележа и леко преувеличаване :). Една част от сегашните блага ги дължим на падането на социализма, но като цяло повечето ги дължим на новия век. Да имаш телевизор преди се равняваше на това сега да имаш най-новия смартфон, че и повече. А апартамента от 10к при заплата от 100 лева си е същото като апартамент за 100к при заплата от 1000 лева.
  • 27 Morgoth

    12 14 Отговор

    До коментар #25 от "Помнещ":

    Бил си млад и с мечти и затова щастлив, а сега си стар и неуспял, посветил труда си на строежа на социализма и затова си нещастен.

    Коментиран от #29, #34

  • 28 JPower

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Morgoth":

    Ай стига се плаши ето ти данните::Действителният брой на циганите е труден за установяване както поради вътрешното разнообразие в тяхната общност, така и поради факта, че техни представители се определят като етнически българи или етнически турци.[15][16]

    При преброяването от 2001 г. Редактиране
    По данни на НСИ, през 2001 г. циганското население в България е трето по численост и относителен дял. Към 1 март 2001 г. циганите са 370 908 души, или 4,68%. Към този момент населението на България е 7 928 901 души.

    При преброяването от 2011 г. Редактиране
    По данни на НСИ, през 2011 година (1 февруари 2011) като роми се самоопределят 320 761 души или 4,9% от населението на България.[17]

    Според международни източници Редактиране
    В свое изследване за България от началото на 90-те години Библиотеката на Конгреса на САЩ посочва, че през 1990 г. числеността на циганите в България е около 450 000.[18] Според Програмата на ООН за развитие (ПРООН), позоваваща се на приблизителни изчисления на експерти, в началото на XXI век броят им е между 600 000 и 750 000 души.[15] Според други данни те са между 700 000 и 800 000души,[19] включително тези, които не се идентифицират като цигани и предпочитат да се идентифицират като етнически турци или етнически българи.[20]
  • 29 JPower

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "Morgoth":

    Циганите се удвоиха, а българите намаляха с 30 процента....къв милион те гони, то и турци в България няма, ама циганите се броят за такива!!! Един път го броиш циганин, втори път турчин...СТАКМИСТИКА
  • 30 Я стига

    6 14 Отговор
    Продължение- изброих някои нематериални неща, защото червените носталгици много обичат да разправят какво духовно било соц.миналото. Що не кажете за огромното количество безсмислена литература - марксизъм, партизански измишльотини, за светлото бъдеще дето щяло да дойде 1980г, вместо да ограмотяват хората за важни умения и познания. Тези издания залежаваха и после задръстваха с тях читалищата или тихомълком ги претопяваха. За малък народ като нашия, вместо да го обучат на езици, го тъпчеха с пропаганда, какво да се чудим, че има толкова хора, податливи на лъжи и неспособни да се адаптират към промени. И като се чувстват лузъри днес, възхваляват комунистическото робство.

    Коментиран от #32, #47

  • 31 .....й

    13 0 Отговор
    На менеми донесе една снежанка и вече 20 години не мога да я накарам да си тръгне
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Петър

    16 8 Отговор
    На цялата статия сте се изакали,пълно е с измишльотини, предимно от радетелите на простотиите.Правите противоречиви сравнения с телевизори и апартаменти,направете сравнения с образование,здравеопазване,отбрана,битова престъпност и още и още,и ако може без простотии че се е чакало 15 години за кола- това нещо не е вярно.
  • 34 Помнещ

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Morgoth":

    Ей , браво как позна! Кой ти го подшушна?
  • 35 Вонави

    16 2 Отговор
    Радвахме са на малкото и бяхме щастливи.Сега "имаме" несравнимо повече и сме нещастници!
  • 36 СссереМ

    4 12 Отговор
    Няма такава мизерия,добре че си отиде завинаги.

    Коментиран от #46

  • 37 ТОЧКАТА

    10 0 Отговор
    Нямахме ,а бяхме щастливи.. Сега и нямащите и имащите са нещастни....Защото едва ли ..,,поглъщането и трупането,,/както каза папата/ могат да направят Човекът щастлив....Егоизмът,алчността ,нахалството и презрението към другия старателно култивирани в днешно време направиха от милата ни родина ...територия за усвояване.ИЛИ за боклучийска яма на запада.Не се шегувам--Китай вече НЕ ПРИЕМА ОТПАДЪЦИТЕ НА ЕС И САЩ/пластмаса,компютри,текстил,метал,нефтоотпадъци,дърво!!!МЕДИЦИНСКИ/.....ПОЛИТИКО ни споменава като заместник на Китай....и има основание ,защото и сега ЕС загробва на наша земя медицински отпадъци.....Това доживяхме...
  • 38 Член 39 от ЗНМ

    3 3 Отговор
    Имаше клошари, по точно безделници, но те бяха задължително заселвани, а приходящите, в София, връщани по-етапен ред. Транспортна милиция също имаше грижа да не стигнат до витрините на соца, София и международните курорти!
  • 39 Строителни

    2 7 Отговор
    Материали, с подкупи! Желязо, тухли, а цимент най-кът! Канцеларията, на товарните таксита бе на пл. Лъвов мост! И такситата, товарните, идентичен случай! Всичко си товариш с приятели и пазиш някой да не ти отмъкне някоя греда! Опашки със списъци и нощно бдение! За фаянса и теракота същото! Цяла нощ чакане и когато отворят магазина, с/у храма “ Св. Никола”, чудеса !! Това са фактите!
  • 40 Кукла барби

    0 2 Отговор
    Онези с чупещите се крайници, внос второ направление, само на тройна цена и уокмените,,,,
  • 41 Искам влакче за НГ

    1 4 Отговор
    Скипи са, ще ти купимв пионерки, обувки! Искам универсал, полско юношеско колело, мъжките червени, дамските сини! На година, ако имаме пари!
  • 42 Детското

    3 0 Отговор
    Щастие идва основно от безгрижието, детската вяра в доброто, това, че какъвто си ти, такива са и другите хора,
  • 43 Sturmgewehr stg 44

    0 5 Отговор
    Тъй, тъй- аз понеже имах роднини пътуващи с корабите и тировете, на мен дед Мороз ми носеше по- така играчки- електрическо влакче с макети на гари, планини с тунели и мостове! С много вагончета- товарни и пътнически! Сглобяеми писти с по 4 състезателни колички с електрическо ръчно управление! Носил ми е и голям стоманен Смит и Уесън револвер с капси в оригинален размер с кобур, колан и патрондаш! Всички съседски деца идваха у нас да си играят с моите играчки. Носел ми е също така и тениски с героите от "Dallas" и "Star Wars". И така аз още от малък, знаех какво "лоши" неща идват от "загниващия" запад. После по радио- грамофона "Grundig- Philips" донесено от татко през 1972 а година, чух за първи път тайно Deep Purple песента "Husch" , а през 1986 а год. по BBC Free Europe- Metallica- Master of puppets" и реших да бъда "лошото момче" слушащо "упадъчна музика"!

    Коментиран от #45

  • 44 Крали Марко

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Bingo":

    Много сладко не е полезно. Партията ни пазеше от вредните империалистически храни!
  • 45 Крали Марко

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Sturmgewehr stg 44":

    Тези играчки бяха "made in" : Italy-пистолетите с капси, DDR - влакчетата, пистите, England и Italy- количките, Taiwan, Japan фенерчета ,ел. часовници с калкулатор -/Якооо !/ и дрънкулки. И бяха качествени, надеждни.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Крали Марко

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Я стига":

    Тъпангьоз- Курсове в "Алианца" бяха 10лв/месец. По читалищата и на "частно" 3-5 лв. Руски и западен език задължително в училище.Стига да искаш.
  • 48 Кузмов

    5 0 Отговор
    Новата винетка е дискриминационна спрямо всички граждани които са на смени и облагодетеста работищите на пет дневна работна седмица . Измислина е за по горният слой от обществото . Такава демокрация ни докараха лицимерите които ни управляват в ”служба” на Народа . Честита Нова Година !
  • 49 Sturmgewehr stg 44

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "мда":

    По времето на Третото Българско Царство в къщата са били по 7-8 деца, а по времето на соца- 2, най- много 3! Направиха от жените майки- работнички, които нямаха много време за децата в къщи! Обезлюдяването на селата започна още през 70те години, когато в заводите започнаха да се предлагат много по- големи заплати, отколкото в ТКЗС и АПК!
  • 50 Крали Марко

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "нервен":

    Да! Сега сме " спокойни " за бъдещето на децата си: 101 вида наркотици, пирсинг, филми и игри с насилие, консуматорство, изопачено и дебилно образование, химизирани лакомства, рекламиране на обратните/болни/ , кич култура и още мн.простотии

    Коментиран от #51

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 някой си там

    7 1 Отговор
    Навремето и Дядо Мраз беше истински! Сега не знаеш Дядо Коледа ли е или някой джендър-педофил!
  • 53 Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Morgoth":

    По-големи лъжи и глупости способен ли си да измъдриш?
  • 54 дедо Мишо

    2 0 Отговор
    Само дето камиончетата бяха "Шкода", а не "Татра". А най-хубавото през това време беше, че бяхме деца, а после младежи.
  • 55 Стефан Стамболов

    0 0 Отговор
    Кралевити, Парцалев, Найденов, Димитров какви бяха бе? Не бяха ли пидирази? Сина на Цола Драгойчева- Чавдар Драгойчев, какъв е бил бе? Ама това не ти пречеше да гледаш "Криворазбраната цивилизация" , да слушаш "Ако си дал" и "Телефонна любов" нали?