Last news in Fakti

12 Април, 2019 13:01 5 343 17

Как да доведеш богата на ресурси държава до икономически крах

  • судан-
  • южен судан-
  • хартум

Анализ на "Комсомолская правда"

Как да доведеш богата на ресурси държава до икономически крах - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В нощта срещу 11 април в отдалечената северноафриканска страна – съседка на Египет – Судан група военни, начело с министъра на отбраната, арестуваха президента и премиера. В Русия можеше да не забележим тази новина. Какви са нашите интереси там? Преди няколко месеца се появи информация, че руски военни обучават местните, а в благодарност те предлагат да създадат морска база на Червено море. Русия благоразумно реши да се откаже от това. Ето го и нашият интерес. Но ако погледнете на случващото се в Судан малко по-широко. То съдбата на тази богата на нефт и плодородна земя държава (някога най-голяма в Африка по размер) започва смътно да ни напомня на нещо, пише руският вестник „Комсомолская правда“ в материал, представен без редакторска намеса.

Сваленият лидер на страната Омар ал Башир управляваше от 1989 година. Властта се държеше благодарение на свръхдоходите, получавани от продажбата на петрол и селскостопанска продукция. Правителството щедро дотираше цените на бензина и хляба. Пазарната икономика, по същество, бе заменена от държавно регулиране. А най-добре от всички живееха тези, които контролираха бюджетните средства. Трябва ли да казваме, че там, където държавните пари текат като река, веднага възникват всевъзможни корупционни схеми. Докато световните цени на нефта бяха високи, населението можеше да се примири с това. Евтиният бензин и хляб стигаха на всички.

Но световната финансова криза през 2008 година сложи край на крехкия мир в Судан, който и така първоначално бе създаден от колониалните британски власти от разнородни територии (което само струваше клането в Дарфур през 2003 г. - стотици хиляди бяха убити, а президентът на страната бе санкциониран). Заради кризата цените на суровините се сринаха. Богатата на нефт южна част на страната в един момент обяви, че ѝ е писнало да храни Хартум (столицата на Судан с корумпирана управляваща върхушка, която си присвояваше всичко, до което успееше да се докопа, продавайки ресурсите зад граница).

През 2011 г. Южен Судан се отдели, оставяйки на север само страната с икономиката на държавното регулиране, която пропадаше в бездната. Заедно с нефтените платформи Хартум загуби 60% от валутните приходи от износа на черно злато.

Опитвайки се да се измъкне от „нефтената игла“, страната започна да развива селско стопанство (което преди това, преди нарастването на цените на петрола в началото на 2000-те, бе напълно успешно, но след това започна да упада: защо да отглеждаш зърно, когато можеш да го купиш за нефт). Не се получи много добре. Солидна част от бюджета, както и по-рано, се изразходваше за „отбрана и национална сигурност“. Едновременно с това правителството се опитваше да удържи цените на продуктите и горивото. Годишно за субсидии бяха изразходвани до един милиард долара.

Но през 2018 г. петролната рафинерия в Порт Саид бе затворена (никой не е модернизирал стария завод и той е станал неизползваем). Износът на суров петрол най-накрая се срина, националната валута се обезцени, доларът се повиши почти 3.5 пъти. Заедно с цените.

Хората някак си забравиха благодарността към президента за годините на стабилност. В края на миналия декември започнаха „хлебни митинги“. В отговор президентът заяви:

„Протестират предатели и чуждестранни агенти!“

Доскоро властите се опитваха да пренебрегнат срива на икономическата си политика, живеейки в странни илюзии. На другия ден беше обявено, че Судан подновява круизния маршрут по Нил до Египет за чуждестранни туристи. Разбирай, страната е безопасна и стабилна. Въпреки че в действителност протестиращите изгориха офисите на управляващата партия в големите градове на държавата, а полицията ги преследваше с жестокост.

Но армията запази неутралитет. До вчера. Когато военните все пак влязоха в двореца на 75-годишния президент и го арестуваха.

Между другото, преди пет години, Ал-Башир обеща: Знам, че са уморени от мен, повече няма да се кандидатирам. И една година по-късно ... отново "спечели" следващите без алтернативни избори. А ако си бе изпълнил обещанието, можеше в момента да не е в затвора.

Превод: Иван Христов, "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    41 10 Отговор
    И откъде тръгват световните икономически кризи? Всяко зло е пряко следствие от говедарско-еврейските политики.
  • 2 Borislav Popov

    28 32 Отговор
    Как да доведеш богата на ресурси държава до икономически крах ? Питайте вашето протеже Мадуро, той най добре ги знае как стават тези работи.

    Коментиран от #5

  • 3 Сюргюн Али коч

    45 7 Отговор
    Питайте наш Боко как се закрива държава.
  • 4 goni

    28 5 Отговор
    Като я разделиш на две! Така богатите няма да делят с бедните! Затова UK излиза то съюза. Не иска да дели с никого! Ама, сметките им не излизат. Както не излязоха на Каталуня! Там нещата се развиха изключително демократично!:) Виж с Косово всичко е в ред!:) И как няма да са в ред, когато САЩ си ги направиха на щат!:) Българин съм и нямам никакво основание да съчувствувам на сърбите, ама не искам и да злорадствам! Тепърва ще им се разкаже играта! Колкото до Судан. От него ще остане толкова , колкото остана от Либия! Демек нищо!:)
  • 5 Три

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Ту да му се не види ! Сложих ти плюс вместо минус !
  • 6 Хасан

    20 3 Отговор
    Петрола на Судан се изнася от една от 5 петролни корпорации ..източват ,експлоатират и идва един момент те зарязват...с Русия нн се получава защото ,руски държавни фирми контролират,с Иран също защото пак ирански петролни фирми ...същото и с Венецуела
  • 7 Румяна Костова

    11 22 Отговор
    Елементарно. Като ѝ сложиш рушко протеже за президент/премиер.
  • 8 ДЕМОНкрация

    22 2 Отговор
    Системата им позволява да крадат и укриват парите в Западни банки, като с тях купуват западни стоки. Това е в интерес на западните прости и деградирали бизнесмени
  • 9 Селянина с колелото

    20 3 Отговор
    За България ли е писано това че тука същото направиха едни безмозъчни олигофрени, нашенци и от белите страни че им пречеше развитата икономика и златния български лев.
  • 10 Българин

    17 4 Отговор
    Това за България ли се отнася щото тя е най-богата на ресурси в ЕС,а наш боко ни докара до хляб и сол?
  • 11 Да да

    5 1 Отговор
    Интересно ми е кой ресурс имаме повече отФранция, Италия или Гермния например? Ама да пишеш на изуст, дай сравнение с Австрия, Чехия или

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Враца Баце

    7 0 Отговор
    Имаш природни богатства, имаш проблем. Справка: Ирак, Либия, Сирия, Афганистан, Венецуела и др. Сега е ред на Судан.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ха ха ха

    4 0 Отговор
    Това на нас ли го казвате? Имате живия пример с БОКО - какво да обсъждаме другите ;)
  • 15 веднага ти отговарям

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Да да":

    Франция взе ли ни водата - знаеш ли защо? Тяхната е мръсна и не става за пиене, почвата им е мръсна и не дава продукция... защо взеха чернозема на Украйна? ... нали си имат земя? Това са ресурси! България, Македония, Румъния, Сърбия имат злато - прочети за Трепча да видиш как го взеха от Сърбия ... глупави сте, незнаещи, мислите, че другите са повече защото имат хартийки, а хартията за нищо не става! ;)
  • 16 Бубу ал Бабу

    1 1 Отговор
    Че то Русия да не е на по-различен хал ? То още преди време Сергей Брин го каза , че "Русия е една Нигерия със сняг" . Обаче там Злото джудже обилно храни милиционерите и военните и никой не го арестува...
  • 17 ПетровДругарят Петров

    0 0 Отговор
    А що не коментират ситуацията в Раша ? Цъфнали и вързали !