Last news in Fakti

25 Април, 2019 08:00 7 477 36

Каква полза имаме от успели, млади и интелигентни негодници?

  • евроизбори 2019

Почти никой не говори за човешки качества при представянето на листите

Каква полза имаме от успели, млади и интелигентни негодници? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Регистрацията в ЦИК официално приключи, номерата на партиите са изтеглени и вече сме наясно какви са опциите за гласуване на предстоящите след около месец евроизбори. Традиционните партии, както и някои нови лица, предимно независими кандидати. Това не би било проблем, ако не станахме свидетели отново и на традиционните псевдоценности от страна на почти всички играчи на политическата сцена. И то в момент, в който е изключително очевидна нуждата от едно различно качество у хората, които се борят за гласовете на българина - морал. Истински, не псевдо.

От почти всички партийни лидери, които вече презентираха своя избор, разбрахме, че в тяхната листа има "успели, млади и интелигентни" хора. Без изключение. Тези базови папагалски повтаряни качества някои надградиха. Бойко Борисов каза, че в листата на ГЕРБ имало красиви хора. Валери Симеонов определи неговите избраници като патриоти прагматици. Волен Сидеров пък се похвали с чисти от политиката лица, което се оказа бошлаф. За листата на БСП, като за всичко в тази партия - или добро, или нищо, след като самият ѝ лидер отказа да поеме отговорност и да се идентифицира с тези кандидати за евродепутати.

Така и не чухме нито една истински съществена причина защо трябва да се гласува за съответните кандидати. Младостта им е даденост, успехът е въпрос на различни критерии за всеки човек, а интелигентността особено по нашите ширини е твърде спорно определимо понятие. Отново не чухме обаче най-важното качество.Защото преди да си успял или интелигентен, най-важното е да си чист. Особено, когато си говорим за политика по време на Страстната седмица. От нито една от партиите до този момент не чухме, че техните кандидати не лъжат, не крадат, не злоупотребяват с власт, не участват в далавери. Това показва, че или фокусът за важните неща вече е тотално изместен, или подобни качества не се изброяват, просто защото впоследствие не могат да се защитят. И то при положение, че предизборната кампания идва в разгара на "Апартаментгейт", когато хората имат огромна нужда да чуят, че някой прави заявка за достойно човешко поведение. И пиарите на партиите няма как да не знаят това. Но въпреки това не смеят да го обявят.

Единствено подобни сигнали идват от "Демократична България". Хората там просто излъчват различна енергия и имат очите да говорят свободно за морал. Сред тях не е нелепо да се говори за качества като почтеност, достойнство, безкористност и праведност. Тези хора наистина могат и искат да бъдат различни. Вече са длъжни да бъдат, след като са дали немалко сигнали в тази посока.

Предстои месец на предизборна кампания. Ще се наслушаме на приказки за бъдещето на Европа, които в по-голямата си част са неразбираеми за болшинството българи. Да, глобалните политически теми са важни, но всичко тръгва от елементарния човешки стремеж да си ляга с чиста съвест всяка вечер. Който чакаме да усетим и у политиците. Няма ли го това, всички дипломи губят смисъл. И не ни интересува, че Мария Габриел била красива, Елена Йончева активна, в Атака са диви млади русофили, а ВМРО мразят джендър-идеологията. Напротив, това отвращава, защото не е е същественото и за пореден път фокусът се измества. Независимо за каква политическа позиция става въпрос и колко зависи от нея, то най-важни са човешките качества, след които идва всичко останало. Крайно време е дебатът да бъде изместен към това. И партиите да го разберат. Явно не и този път.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стани да си легнеш

    28 2 Отговор
    Номер 2 в една листа е директно плюене в лицата на хората.
  • 2 Лютви

    20 4 Отговор
    Атака представиха един много насъскан кадЪр! НапраУУуу готов да те изяде тцтцтцттцтц.....
  • 3 боцмана

    38 3 Отговор
    България и народа няма никаква полза от тях , но на определени кръгове им трябва маша за горещите кестени.
  • 4 Петър

    52 21 Отговор
    Тая демократична България ми мирише на драгалевски лаборант от ромски произход
  • 5 Гецо

    19 22 Отговор
    Подкрепям ДБ и Христо от създаването им, че и от преди това. Бях на протестите, участвах в мероприятията им и т.н. и т.н.
    Обаче... категорично няма да гласувам за "Демократична България" заради Радан Кънев!!!!!!!!!!!!!!!
    Всички знаем, че в най-добрия случай ще има 1 депутат и той да е Радан? Защо?
    Защо Тафров не е водач на листата? За какво ги правихме онези вътрешни избори? Да сложим Радан начело ли?
    Възмутен съм до дъното на душата си!

    Коментиран от #32

  • 6 Гласувайте и мислете когато гласувате

    16 11 Отговор
    Гласувайте за партии или коалиции, които по социологически проучвания ще прескочат бариерата от 7%. Иначе гласът ви се преразпределя върху прескочилите тази бариера, дори и за партии или коалиции, които не поддържате! Т.н. десни, които се засягат в статията, не могат и 4% да достигнат.

    Коментиран от #13

  • 7 Това е истината

    17 8 Отговор
    До №1.
    Имате предвид ОНЯ, дето мисли, че 80% от българите са "дебили"?

    Коментиран от #9

  • 8 ДДРОнег

    28 4 Отговор
    Не четох статията, но разбрах и приемам нейния смисъл !!!

    И отдавна насочвам вниманието ни и към друг проблем с изборите и партиите!!! ВСИЧКИ партии, без изключение, по време на избори говорят за едни или други тактики за спечелване, за стратегии и тн., всичко се обръща само за спечелване на изборите, медиите и те тръбят само за спечелване на изборите, а НИКОЙ не говори, КАК ще управлява, КАК ще допринесе за повишаване на заплати, за стандарт, за благосъстояние, говорят се празни приказки, никой не говори по-конкретно какво ще направи и каква му е визията за развитието на България !!! И никой досега не се намери да посочи проблемите на страната, да им направи разбор и да предложи решение !!! Всичко се свежда само до спечелване на едни избори и оттам да почнат да разпределя едни пари, които знаем, че голяма част потъва в нечии партийни джобове !!!

    Коментиран от #11

  • 9 ДДРОнег

    22 4 Отговор

    До коментар #7 от "Това е истината":

    Ами дали пък не е прав ?!
    Колко години избираме едни и същи крадци, а и със сигурност в тези 80% влизат и 100-те % мургави, които вече не са малко !!!
  • 10 критик

    13 8 Отговор
    Чисто рекламна статия. И като такава много неща в нея не са верни. За да се постигне целта, се изопачават фактите. Не заслужава повече коментиране.
  • 11 Да бе

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "ДДРОнег":

    А как си ѝ разбрал смисъла като не си я чел?

    Коментиран от #26

  • 12 Pesho

    20 0 Отговор
    Голям майтап ще е ако никой не отиде да гласува,
  • 13 Гост

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гласувайте и мислете когато гласувате":

    Кои точно социологически проучвания визираш? Защото, за мен, те са основните манипулатори! Отделно, защо трябва да гласуваме за потвърждение на статуквото?! Това е някакъв вид мазохизъм!
  • 14 Гюнеш от Максуда

    12 15 Отговор
    Никой не ме интересува,никога за никой не съм гласувал,да пукнат всичките айдуци за да не ми дишат въздуха,искам аз да съм цар,дано Русия да удари ФАЩ с най малко 100 килотона,дреме ми за политици,ченгета съдии и прокурори и всякакви гадове и страхлива пасмина.
  • 15 ИВАН

    19 5 Отговор
    Нужен е цар, едноличен господар, и този цар да е Народа ... тотална смяна на системата, национализация, всеки който е крал, да си плати с лихвите .... скъпи коли, имоти, а хората гладуват и мизерстват в мръсотия до шия

    Коментиран от #16

  • 16 Ядеитн

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "ИВАН":

    Адашче, верно, нужен е цар, ама да съм аз! И смъртната присъда ша върна и лагерето. Ред, дисциплина и Крумови закони! Много сволоч има за чистене. Така ша са развърта че ша пропищи мало и големо.
  • 17 Западните Балкани

    17 1 Отговор
    Като цяло партиите нямат идея (идеология, намерение) каква политика да се прави за подобрение на България. ГЕРБ и Борисов персонално взимат властта, но не е ясно защо. БСП написа цяла Визия за България, но тя е много ретроградна, т.к. не засяга основния проблем на България - смяна на политическата система. Това е предпоставка да се продължи с кражбите, без да се прави нищо друго.
  • 18 Алехандро

    17 2 Отговор
    Гласувай за някой си да взима 20хил.евро на месец там из Европата,а ти и ближните ти сте по 500лв я има я няма.Мизерни и мръсни болници с липса на модерни апарати за лечение и лекарства ,груб и лошо квалифициран персонал , а ти говорят по масмедийте и се карат за врели некипели разни уж политици????
  • 19 ВИЗИЯ БГ

    8 1 Отговор
    За моралната криза и липса на светли водачи, ще искаме оставка на Синодът. Заради сегашните мрачни времена, да натирим в манастирски пост и отшелничество, СИНОДЪТ, с по някоя тояга по гърбината. През 1781 г. Йозеф II издава знаменития си указ от 13 октомври за веротърпимостта и с него закрива тези манастири и монашенски ордени, които не подкрепят народното просвещение и презират болните. Църквата е поставена в тясна зависимост от държавата и връзките ѝ с Римската курия значително са ограничени. Народното образование е поставено под надзора на държавата.
  • 20 ДЕМОНкрация

    27 2 Отговор
    В политиката няма нужда от висшисти, а от разумни и добронамерени хора!!! За висшистите има места в експертни комисии. Политикът трябва да вземе решение, което да не ощетява никой и да е в полза на бъдещите поколения!!! За взимане на такова решение няма нужда от акъла на Айнщайн, но има нужда от душата на Исус!!! Да сложиш човек с 3 висши и 3 езика на ръководен пост, но да е комплексар, секс маняк, алкохолик, материалист, злобар, бездушен, не означава, че ще е полезен задържавата и народа!!! Такъв тип хора взимат най-лесните за тях решения и са таковали мамата на планетата и населението! В политиката има нужда от малък брой хора и всички да са безпорочни, нещо като монаси, но с модерно мислене. На нас ни предлагат от комплексар по-голям комплексар, от материалист по-голям материалист, от бездушен по-бездушен, апък дипломите тия да си ги наврат отзад!!!
  • 21 ВИЗИЯ БГ

    10 2 Отговор
    НАЧИНЪТ - НАЧИН: СЪБИРАМЕ 2 МИЛИОНА ЛЕВА, И ОЩЕ В СМЕТКИ И ЧРЕЗ СМС И ПЕЙПАЛ И ДРУГИ. ЗА ДА ПЛАЩАМЕ НА 200 ЧОВЕКА В БРЮКСЕЛ, КОИТО ЩЕ БИЯТ ТЕНДЖЕРИ И БЛОКИРАТ ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ И ДВИЖЕНИЕТО НА ЕВРОДЕПУТАТАТИТЕ. И ДА ИСКАТ И ВИКАТ: 100 ЕВРО СОЦИАЛНА ПОМОЩ ЗА БЪЛГАРИ С ДОХОД ПОД 40% ОТ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА. 200 ЕВРО МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ! 600 ЕВРО МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА! 20 БЕЗПЛАТНИ БОЛНИЦИ С БЮДЖЕТ 100 МИЛИОНА ЕВРО ВСЯКА. (бюджетът на тези болници се разделя на 5 части, 20 милиона за заплати, за 50 медици, 50 тесни специалисти по техниката, лаборанти и др., и 100 друг персонал, 20 милиона за техника, 20 милн. за поддръжка и експлоатация на техниката, 20 милн. за лекарства, купени на едро и изгодно, 20 милн. за комфорт, чистота, храна, топлина, климатизация, и вс. др., за персоналът и пациентите, за всички, и като разход работна ръка - труд, извън заплатата.,) Всеки микрорайон и село, да имат собствена линейка, шофьор за нея и парамедик, обслужващ и с помощ на мотоциклет. Това с пари на общините. Държавните безплатни болници да имат само по 5 линейки, малък самолет и компактен въртолет линейка. Безплатен транспорт от микрорайонът и селата, до най близката безплатна болница, безплатен веднъж седмично.
  • 22 Философа

    15 3 Отговор
    Джамбазка е най голямата негодничка от менте патриотичната партия ВМРО
  • 23 Бон4о

    7 0 Отговор
    Време ни за възраждане.
  • 24 От нашите ширини

    10 3 Отговор
    Всичко в статията е супер. Само не споделям ентусиазма за Демократична България, определено имам резерви към тях.
  • 25 Селянина с колелото

    10 2 Отговор
    А па на мене ми дреме на к.ра, теглете си ножа, толко ми е, ама толко ми е през к.ра за кой къв номер има и къде ще го избират че направо ще си го преместя нали. Отдавна не избирам кой да си оправя живота за 4-5 гони. МЕ МИ ДРЕМЕ И НЯМА ДА МИ ДРЕМЕ И НИКОГА НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА НИКОЙ. НАДЯВАМ СЕ ТОЗИ ПЪТ ДА ГИ ИЗБЕРЕ ОНИЯ С КОСАТА И ДА ГИ ОЖЪНЕ ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКОРО.....АМИН!
  • 26 ДДРОнег

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да бе":

    Абе четох я по диагонал, то е ясно и всички го знаем, че без здрав морал, каквито и да са политиците, и тъпи, и умни, ще ни навредят !!!
  • 27 нищо ново

    9 1 Отговор
    За 17-те ``Евро-лапачи``са нищо независещи персони в ЕС!Те са само за бройка/за фасон/!.....
  • 28 Смотан

    7 1 Отговор
    Еми да що са ни.... Те за това и напуснаха държавата.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Шукри от Стлипиново

    4 2 Отговор
    Да гласувам за Домбазъ да взема по 20 иляди евра така ли ? Щ си го преместя.Кой иде да гласува да му изсънат ръцете !
  • 31 ТтТ

    4 4 Отговор
    А каква полза имаме от обсебени не кадърни русофили?
  • 32 Любимец13

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гецо":

    Уважаеми г-н Гецо! Само припомням нещо, което незнайно защо пропускате. При ползване на преференция, последният в една листа, може да стане първи. Спомнете си "феномена" 15/15 на предните Евроизбори.Е, сега преференциите ще са трицифрено число, но не мисля, че това ще е проблем за избирателите на ДБ.
  • 33 Дигитален Хъб

    0 2 Отговор
    Дъ Пъ от ДиПиСи изкърти мрака барабар с рамката!
  • 34 Батман Боко

    3 0 Отговор
    Ревизия на всички партии и рязко намаляване на бройката,от 3 до 7,не повече.Намаляване броя на депутатите от 240 до 101 далматинци,проверени за бяс,лоши навици,обезпаразитени,щателно проверено родословие,да няма помиярска кръв. Време е да се тръгне в правилната посока,НАРОДЕ????
  • 35 Смотан

    1 0 Отговор
    Каква полза имаме от уяли се дърти убийци младите.
  • 36 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Разумен и добронамерен човек с политика не се захваща ! Няма такова общодържавно решение, което никого да не ощетява. Къде го в РБ, след 80 години катаклизми, човек като Исус? Ако е като него, ще приключи и земния си път като него !!!Майката му е , да се спечелят изборите / няма значение какви са/ и откровеният законен рекет върху останалите тука хорица да продължава, както до сега !Опитаха се някой хора чрез референдум, по човешки,да извършат някаква промяна. Начело с Конституционния съд управляващите окастриха исканията на хората, останалите за гласуване бяха опорочени и фалшифицирани и веднага се предприеха такива законодателни мерки, че вече никой и за референдум не може и да помисли!! За никакви промени по насилствен /революционен/ път не бива да се мисли. Приеха законово решение, че могат да използват дори и войската, ако полицията не се справи. За това, аз съм солидарен със "Шукри от Столипиново" № 30 и ще добавя : "....и краката, да чатала !!!"