2 Май, 2019 16:00 9 175 101

Хитлеристи и Сталин пият заедно на Първи май в Кремъл

  • втора световна война-
  • йосиф сталин-
  • барбароса-
  • велика отечествена война-
  • адолф хитлер

За преводач от немски бил използван и Георги Димитров

Хитлеристи и Сталин пият заедно на Първи май в Кремъл - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Историята си е правила невероятни експерименти. През 1941 година тя събира на Първи май висши офицери на Вермахта и техни съветски колеги. Гостите от хитлерова Германия са поканени специално от Сталин, да присъстват на величествения военен парад по случай Деня на труда.

Съветски и германски офицери заедно приветстват манифестиращите и военните блокове и техника.

Най-невероятното е, че по това време Хитлер вече е бил подписал плана „Барбароса“ за нахлуването в Съветския съюз. С плана е бил запознат надлежно германският посланик в Москва фон Шуленбург и неговият съветник Хилгер. Разбира се в течение на нещата е бил военния аташе генерал Кьостеринг.

Най-любопитното е, че Ернст Кьостеринг е немец, роден в Русия. По време на гражданската война след Октомврийската революция той се сражавал на страната на Белите. По-късно Берлин го изпраща на дипломатическа служба в Москва.

Днес историците недоумяват, как е възможно съветските тайни служби – разузнаване и контраразузнаване, - да не разберат нищо за плана „Барбароса“. Няма сведения Кьостеринг да е бил следен или вербуван, както е било задължително да се направи, според правилата на шпионажа. Знае се само, че има подслушан телефонен разговор между Кьостеринг и неговия заместник полковник Кребс. В него двамата се шегуват, че „руснаците май нямат никакво понятие, че им готвим война. Даже ни канят на 1 май, за да преброим с какви войски и въоръжение ще участват на парада и да си направим анализа“. Двамата продължават в този дух като изброяват до какви данни са се добрали за дивизиите на НКВД, за противовъздушната отбрана и артилерията. Защо този доклад на контраразузнаването не е стигнал до Сталин или ако е стигнал, защо не са предприети никакви мерки – няма обяснение.

Друг любопитен факт от онзи 1 май на Червения площад е, че в ролята на преводач от немски е бил използван Георги Димитров. Българският комунист по това време е висш функционер на Коминтерна, щабът на който се намирал в Москва.

Предполага се, че Димитров е разговарял лично със специалния пратеник на Хитлер – Валтер Шеленберг, висш офицер от германското разузнаване.

Офицерите от Вермахта са били сред най-ухажваните гости на приема, който Сталин дава в Кремъл след завършване на парада. Произнесли се много тостове за дружбата и сътрудничеството между двете страни и армии.

Месец и двайсетина дни по-късно – на 22 юни, рано сутринта, германските войски нахлуват на територията на СССР. Започва Великата отечествена война.

Източник: FROGNews


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електрошок

    41 16 Отговор
    Има и друг прочит на историята.Четете Виктор Суворов.
  • 2 НКВД

    44 11 Отговор
    Орез 1937г.в Мюнхен eподписа Мюнхенското споразумение което отрежда 1/3 от суверената територия на Чехословаки или по точно Судетска облас, с 2,5 милиона жители и всички оръжени заводи на Нациска Германия! Договора е подписан от страна на Германия- Адолф Хитлер, Италия- Бенито Мосулини, Великобритания премиера - Чембърлейн, Франция премиера Деладие!!!
  • 3 КОНТРАТА

    54 13 Отговор
    Има снимки как британската кралица как отдава чест с фашиски поздрави! Къде са снимките от 1 Май 1941г???

    Коментиран от #6, #11

  • 4 Meganoob BG

    12 22 Отговор
    Сталин:Ей Адолф! Хилтер:Кво? Сталин:Искаш ли да чуеш майтап? Хилтер: Какъв? Сталин: Западна Европа... Хилтер: Какво? Сталин: Много ти е рано да го схванеш.
  • 5 аааа

    56 34 Отговор
    Руснаците нищо, никога не са направили както трябва,Още по малко безкористно !!Политиката им винаги имперска, за ресурси и зона на влияние, да се чудиш, как са продали аляска???Все съседите им виновни,НАТО,ЕС,САЩ,и кой ли не,а олигарсите им са разпределили цяла Рус,за сметка на обикновените народ!Той,народът обаче сам си е виновен, от крепостничеството му е ген,мълчи и дърпа то хомота, ....ама до кога????

    Коментиран от #37, #73, #86

  • 6 Повторение

    20 18 Отговор

    До коментар #3 от "КОНТРАТА":

    То и в днешно време подписват нашите умници разни договори с немците ... накрая пак ще се окаже, че немците ще се обърнат пак към нас, защото се държим като техни васали. Не трябва всичко да се прави в името на капитала, разберете го драги читатели !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Марк Енгелс

    15 13 Отговор
    Трети Рим в лицето на Москва е геополитическа, идеологическа, религиозна и политическа концепция от XIV век, която утвърждава глобалното историческо значение на Москва като политически и религиозен център на православното християнство. Според нея Московската Рус е историческият наследник на Римската и Византийската империи, „които паднали, защото изгубили истинската вяра“. Концепцията за Москва като Трети Рим се оформя в резултат на предишни политически процеси в Русия, отхврълянето на татарското господство, консолидирането и централизацията на руската държава, създаването на национално самосъзнание по време на обединението на руските територии. Тя изиграва важна роля при формирането на официалната идеология на Русия през през XV и XVI век, служи като основа за идеята за обединение на всички славянски народи през XVI и XVII, и като основание за намеса в съдбата на християните от Балканския полуостров при Руско-турските войни. На нея се опират и поддръжници на идеите за руския месианизъм и изключителност.

    Коментиран от #31

  • 9 Истината

    38 35 Отговор
    Е точно такава. Докато Великобритания се бие с германците, руснаци и германци са първи приятели и разпиват заедно. Това трябва да знае и помни руската измет, а не руските фалшификации на историята.

    Коментиран от #13, #14

  • 10 Хахаха

    34 31 Отговор
    А пакта Рибентоп-Молотов ?!
    Русия е същата като нацистка Германия, била е, и ще бъде.
    Колкото се може по-скоро още по-сурови санкции и да се разпада мордор.
  • 11 Само питам

    22 22 Отговор

    До коментар #3 от "КОНТРАТА":

    Дай линк към тази снимка, бе руска подлого. Ако имаше наистина такава руснаците щяха да се скъсате да я тиражират след ката ги разкриха като отровители на Скрипал.

    Коментиран от #12, #51

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЛЪЪЪЖЕЦ. КОЛКО ЖЕРТВИ ИМА

    24 20 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    ОТ БОМБАНДИРОВКИТЕ НАД АНГЛИЯ ЕДВА НЯКОЛКО ХИЛЯДИ .КОЛКО ПЪТИ ОТЛАГАТ ДЕСАНТА В НОРМАНДИЯ АНГЛИЧАНИТЕ ? ПОНЕ СТО ПЪТИ.???:""!!!! И ЧАК УШАНКИТЕ КЪТ ПРЕВЗЕХА ЧЕХИЯ СКАПАНИТЕ ИНГЛИЧАНИ СА АКТИВИЗИРАХА АМА УШАНКИТЕ ДАВАТ НАД 25 МЛН ЖЕРТВИ.

    Коментиран от #45

  • 14 КГБ Териер

    31 19 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    С кого се бият мишкарите беее? На плажа Дюнкерк ли? Бягат като попарени и се милят Хитлер да тръгне на Изток че да си отдъхнат малко от страх!,, Червената Армия" превзе фронт от 5000км.когато правят смешния десант в Нормандия, и после се криха 2 години в Болонския Лес съюзниците!
  • 15 Петър Волгин

    14 15 Отговор
    Руснаците са отлагали така войната с Хитлер, за да се подготвят. Сталин е знаел целите на Хитлер, видно от разпитите на Кръстю Раковски. Хитлер и Наполеон са работили за британската империя и финансовият елит. Хитлер има пари и ресурс от цяла Европа. Какво казва САЩ за агресията тогава срещу Лондон и окупацията на Европа?

    Коментиран от #64

  • 16 КГБ Териер

    26 19 Отговор
    Само руснаците не ходят на Олимпийските игри 1936г.в Берлин, докато САЩ, Англия, Франция дори носят дарове за Адолф Хитлер. СССР бойкотира от своя страна фашиските игри защото знае какво гласят нацистите!!!
  • 17 Иво Христов

    29 5 Отговор
    50 милиона души загиват по време на Втората световна война. От тях близо 22 милиона са руснаци. По-голямата част от жертвите са сред цивилното население. Близо 30 на сто са хора с висше образование. Над 2000 тона заграбено злато, валута и скъпоценности от германските войски са все още в неизвестност. Малцина знаят, че най-големият враг на Хитлер през войната е радиоводещ.

    1. Първият германски войник, убит през Втората световна война е ликвидиран от японците в Китай през 1937 г.



    2. Първият американски войник загинал във войната е убит от руснаците във Финландия през 1940 г.



    3. Най-високопоставеният убит американец е генерал-лейтенант Лесли Макнър – убит случайно по време на атака на... американски самолети.



    4. Най-младият американски войник е 12-годишният Келвин Грем. Бил е ранен и след това уволнен за това, че е излъгал за възрастта си. По-късно Конгресът на САЩ гласува да получи превилегии на ветеран от войната.



    5. Емблемата на една от военните части на САЩ в Пърл Харбър била свастика.

    6. Частният влак на Хитлер се е казвал „Америка”.



    7. ВВС на САЩ са дали повече жертви отколкото морската пехота.



    8. При изпълнение на бойна задача по време на войната „шансовете” да бъдеш убит са били 71%.



    9. По време на войната всички участници наричали летците „асове” или „вражеска” цел, но не с нормалното название.



    10. Японският ас Хироюши Нисидзава е свалил над 80 американски самолета. Загинал е като
  • 18 Един ....

    30 2 Отговор
    Руският агент Рихард Зорге , навреме е предупредил Съветските служби за предстоящо нападение на Германия , но Сталин не е повярвал .

    Коментиран от #84

  • 19 Иво Христов

    25 4 Отговор
    19. Единствената държава, на коята Германия е обявила официално война е САЩ.



    20. На Източния фронт воювали 85% от германските войски и фактически те вече търпели пълно поражение, когато съюзниците откриват Втория фронт.



    21. Хитлер повтарял непрекъснато, че най-големият му враг не е Сталин, а говорителят Юрий Левитан. За неговата глава той определил награда от 250 000 марки. Специална охрана пазила „гласа” на Съветския съюз, а във вестниците се пускали чужди снимки с неговото име за заблуда на немските шпиони.

    В началото на войната немците закрили завода за производство на Кока-Кола в Германия. Била издадена заповед да се изобрети чисто немска разхладителна напитка. Първите проби били със сок от ябълки, а след това и от други плодове. Директорът на завода Макс Кайт кръстил напитката „Фанта”. Той не бил нацист и след войната се свързал с шефовете на Кока-Кола, които си върнали собствеността върху завода и продължили производството на „Фанта”.
  • 20 рот фронт

    17 14 Отговор
    Защо Хитлер тръгва към Западна Европа???? Огромна грешка. Имал е шансове срещу СССР, ако е спазвал заръките на Гьоринг за война само по въздуха, само блицкриг! С много късмет, без да тръгват на запад са имали теоритичен шанс на наврът болшевиките в Урал, но Хитлер просто се е осрал от грешки, дали случайно...

    Коментиран от #53, #76

  • 21 Подкупен червен овчар

    16 20 Отговор

    До коментар #12 от "КОНТРАТА":

    Четете какво пишат руските подлоги и си правете изводите за интелектуалният им потенциал. Жалко...

    Коментиран от #40

  • 22 Марк Енгелс

    13 9 Отговор
    Адолф Хитлер: „Аз имам право да премахна милиони хора от нисшите раси, които се множат като червеи. Една от основните задачи на германската държава е да предотврати развитието на славянските раси, на този нискокачествен човешки материал. Те трябва да се намират на най-ниското културно равнище, тяхната задача е да обслужват нашата икономика.
    Ако руските, украинските и пр. деца се научат да четат и пишат, това само ще ни навреди – по този начин по-способните туземци ще усвоят и някои исторически знания, а това значи и политически идеи. Най-доброто би било, ако те усвоят само езика на жестовете. Да не се приучват към умствена дейност. Да не се допускат никакви печатни издания. Да не се пробужда у местното население чувството на собствено достойнство. Пълното му отсъствие е една от най-важните предпоставки за нашата работа.
    В никакъв случай да не им се предоставя правото на висше образование. Ако извършим тази грешка, ние сами ще възпитаме тези, които ще се борят срещу нашата власт.

    Коментиран от #35, #44

  • 23 Валера

    9 7 Отговор
    Американци и Руснаци. Дупе и гащи!7
  • 24 До № 18.

    22 2 Отговор
    Точно така.Прав си.Зорге е подал информация,но не са я взели на сериозно.Тези пищещите тука,не са наясно по въпроса.

    Коментиран от #28

  • 25 Марк Енгелс

    11 2 Отговор
    Антикоминтерновият пакт е подписан на 25 ноември 1936 г. от Германия и Япония в Берлин.

    Участниците се задължават:

    "... без взаимно съгласие да не сключват със СССР каквито и да било политически договори, които биха противоречали на духа на настоящето съглашение".

    Срокът за действие на пакта е определен на 5 години. Продължен е с още 5 години през 1941 г.


    На 6 ноември 1937 г. към пакта се присъединява Италия. Последвана е от Унгария, марионетната държава Манджоу-го и Испания (1939), България, Финландия, Румъния, Дания, марионетната държава Словакия, Хърватия и окупираната от Япония част на Китай (1941).

    Основните държави членки на пакта продължават постигането на неговите основни цели с последващи междудържавни договори - Стоманения пакт и Тристрания пакт.

    Антикоминтерновият пакт преустановява своето действие след разгрома на Германия, Италия и Япония във Втората световна война.
  • 26 унтершарфюрер

    26 5 Отговор
    Малък щрих ! Вижте как изглеждат германците-мъже в униформа! Ха сега сравнете ги със сегашните германци-джендъри.
  • 27 Пепо...

    8 6 Отговор
    Зорге е бил добър шпионин,но жени и алкохол са го погубили.
  • 28 НКВД

    10 11 Отговор

    До коментар #24 от "До № 18.":

    Кой не е на ясно? Сталин ли не е на ясно? На сталин му трябва време да премести заводите зад Урал и тогава да тръгне на война с нацистите работата на армията е била да задържи колкото се може повече време нацистите далеч от вътрешноста на Русия. И на самите руснаци по селата не им се е вярвало че нацистите ще влязат на геноцид, и работата на НКВД е била да ги обеждава в противното!
  • 29 Марк Енгелс

    9 4 Отговор
    СССР НЕ Е В ТРИСТРАННИЯТ ПАКТ? Тристанният пакт е създаден след започването на Втората световна война (1 септември 1939 г.). Подписва се на 27 септември 1940 г. в Берлин от министрите на външните работи на Германия – Й. Рибентроп, на Италия – Галеацо Чано, и на Япония – Сабуро Курузу, като продължение на Антикоминтерновския пакт.

    На практика Пактът формализира сътрудничеството на трите държави във военната област и поделя света на сфери на влияние - Европа, Африка и Близкият изток за Германия и Италия, Източна Азия и Пасифика - за Япония. Предвижда създаването на нов световен ред основан върху идеите на фашизма. Отправя и своеобразно предупреждение към САЩ да запазят неутралитет, за да не бъдат принудени да воюват на два фронта.

    Пактът предвижда 10-годишно сътрудничество и е своеобразно продължение на сключения през 1936 г. антикоминтерновски пакт.
  • 30 Ами да.

    3 9 Отговор
    Нормално за руски агент.На къде без водка.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Жалко.

    12 7 Отговор
    Жалко е,че решиха Сталин и Чърчил да ни оставят една експериментална комунистическа държава,заедно с още няколко след войната.
  • 33 нисши раси

    9 19 Отговор
    Хитлер е премахвал само и единствео болшевики!!!! Хайде разберете го най-накрая, че независимо дали си циганин, евреин или просто руснак, ако си комунист ще бъдеш премахнат и с право.

    Коментиран от #36

  • 34 Марк Енгелс

    16 5 Отговор
    Завладените държави от Хитлер, са били таен съюз - ЕС -за ресурс за Хитлер срещу Русия, Англия и САЩ се правят на гламави чак докато руснаците правят пробив.

    Коментиран от #59

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 КОНТРАТА

    8 9 Отговор

    До коментар #5 от "аааа":

    Продажбата на Аляска го прави продажна австрийка!

    Коментиран от #38

  • 38 аааа

    9 4 Отговор

    До коментар #37 от "КОНТРАТА":

    ТАКА ЛИ !!!????Я,кажи тогава ,КАК ЕДНИ ТОЛКОВА "УМНИ" държавници ,са се вързали на акъла на една продажна австрийка!!??????

    Коментиран от #41

  • 39 Електрошок

    13 6 Отговор
    Историята,която не е написана от победителите звучи по друг начин и е по-логична.Хитлер според Виктор Суворов е принуден да нападне Съветския съюз,тъй като руснаците се подготвят да завладеят румънските петролни находища.Хитлер ги изпреварва с три седмици.Подготвяйки се за нападение срещу Германия се напечатват и изпращат към границата няколко вагона с позиви.Тогава се и написва прочутия марш"Ставай страна огромная".Виктор Суворов привежда много факти и цифри,които трудно могат да се опровергаят,затова е осъден на смърт и присъдата не е отменена.

    Коментиран от #55

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 КОНТРАТА

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "аааа":

    Била е императрица чуждоземка, никой не е питала!

    Коментиран от #43

  • 42 аааа

    4 6 Отговор
    Абе,четеш библията като рогатия!!!Славянинът,в арийското верую е подчовек!Става само за обслужващ персонал!
  • 43 аааа

    7 4 Отговор

    До коментар #41 от "КОНТРАТА":

    !??Я обясни,как може продажна австрийка да ти продаде имота без твое съгласие!!!!Не една,две три....австрийски не могат,ако не съм ги упълномощил!!!!!!!Не заблуждавай!!!!!Международното право не е от вчера!!!!!Прочети точно какви са обстоятелствата,за продажбата на Аляска!!!!Има инфо!Чети!!!!!!
  • 44 Електрошок

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Марк Енгелс":

    Къде и кога го е казал това Адолф Хитлер!?Цитирам "Моята борба" по памет:Жалко за великия руски народ,унищожаван от шепа евреи"
  • 45 Ъгъл

    16 6 Отговор

    До коментар #13 от "ЛЪЪЪЖЕЦ. КОЛКО ЖЕРТВИ ИМА":

    25 млн. благодарение на простия грузинец , ако вожда беше руснак жертвите щяха да са поне наполовина по-малко

    Коментиран от #46, #47

  • 46 аааа

    12 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ъгъл":

    Жертвите от руска страна са почти 53 млн.!!!!Включая ,цивилните и безследно изчезналите!!!Тотал!!!

    Коментиран от #48

  • 47 КГБ Териер

    7 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ъгъл":

    И ти къде щеше да ги скриеш руснаците като ненормалния германец вкарва 400 дивизии?

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ъгъл

    17 1 Отговор

    До коментар #47 от "КГБ Териер":

    Не знам не съм военен спец но е имало големи и умни руски офицери, които тоя е избил само защото го е било страх да не му се бъркат в политиката и това сигурно е много умно , само е изложил руския народ на опасност
  • 50 аааа

    10 1 Отговор

    До коментар #48 от "Ъгъл":

    От сегашното разстояние на историческите събития,това е бил най-правилният подход!Инак ,Хитлер пак няма да е спечелил войната,тъй като е нямал шанс срещу Англия и Америка,но Русия нямаше да я има на картата!!!

    Коментиран от #52

  • 51 Помнещ

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Само питам":

    Даже и един от принцовете е отявлен нацист! Да не говорим за ,нацистката вълна из цяла Америка!

    Коментиран от #54

  • 52 Ъгъл

    15 1 Отговор

    До коментар #50 от "аааа":

    Има и друго , въпреки че руските войски са изненадани, дезорганизирани и положението е в хаос в щаба са получавани сведения че войската може да бъде обградена, че тия и ония части са небоеспособни и съответно е имало предложения да се оттеглят и организират за защита, въпреки тия работи оня кратун не показвал никаква реакция и не е давал адекватни заповеди просто е мълчал а офицерите не са смеели да реагират без негово нареждане, че ги чака разстрел , доколкото знам 3 дена след нападението още бил в шок и недоумение, че даже и не могъл да повярва, че го нападат и не е предприел нищо адекватно а за 3 дена много работа са могли да свършат , вместо това тоя като се опомнил дал нареждане за ,,отечествена война,, и самоубийствени мисии . Ако не са били такива като Жуков например мислиш ли, че тоя щеше да стигне донякъде

    Коментиран от #57, #58, #75

  • 53 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "рот фронт":

    ТеорИтично и ти може би си умен...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Електрошок":

    Глупости
  • 56 Патето яки

    1 2 Отговор
    пълни глупости
  • 57 ОлигУфрен

    1 3 Отговор

    До коментар #52 от "Ъгъл":

    Ох на батя военния стратег!
  • 58 аааа

    13 4 Отговор

    До коментар #52 от "Ъгъл":

    Абе, ситуацията е била меко казано комплицирана/усложнена!Главният фактор, е че Русия не е била готова за война!!!Омаломощяването на руската икономика вследствие на първата световна,и най-вече на Великата октомврийска,когато руската армия е обезглавена,ресурсите за модернизация на въоръжение,и кадрови състав са пренасочени към новия социално-политически строй, и са достатъчно извинение на Джугашвили за "дружбата" му с нацистите!Друг е въпросът,че това напълно съвпада с руската имперска политика!!! ,Договорът с нацистка Германия е малка отсрочката на която Сталин се е надявал за да си армията реорганизира,уви обаче плановете му се оказват безпочвени!!!!Въпреки всичко ,обаче, единственото което е можал да направи е ,да обяви тотална,отечествена война!Руската територия,държавата руска е била на ръба!,Сега се омаловажава но ,два са факторите спечелили войната!Руската саможертва и американското-английска подкрепа!Едното без другото,щеше за е абсолютен провал!

    Коментиран от #60, #66

  • 59 И аз да кажа

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Марк Енгелс":

    Е, не е вярно, англичаните реагират на анексията на Полша и обявяват война на Германия, за което търпят удари от Германия и блокада на морските си връзки. Също така дават убежище на бягащите от Фашизма французи, и др. европейци

    Коментиран от #61

  • 60 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #58 от "аааа":

    Американо-английска подкрепа ли? Като се правиш на анализатор, я вземи прочети кой получава повече "помощ" от САЩ , СССР или Великобритания...ей тъй, за информация само...

    Коментиран от #62

  • 61 аааа

    8 5 Отговор

    До коментар #59 от "И аз да кажа":

    Напълно съгласен!С уточнението, че удържането на обсадата на Ленинград и снабдяването нму е главна заслуга на английския флот!
  • 62 аааа

    11 3 Отговор

    До коментар #60 от "Гост":

    Я прочети защо въобще руснаците удържат фронта!Кой ги е снабдявал с продоволствия и гориво!!!!???? Извънземните ли!???

    Коментиран от #63

  • 63 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #62 от "аааа":

    А я вземи прочети кой снабдява с авиационно гориво и суров нефт Германия? може да провериш и кого с какво снабдява Хенри Форд. Всъщност от цялата война печелят щатите, защото за всичко се плаща...СССР е платил със стотици тонове злато.

    Коментиран от #65, #67

  • 64 Гост

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Петър Волгин":

    Абе момче,вижда се ,че си руснак,но прочети малко история. Когато Хитлер мавлиза в русия,каскетите иапращат конница срещу танковете на Германия!!! КОННИЦА-били се подготвяли каскетите.Това ли им е подготовката???

    Коментиран от #68

  • 65 аааа

    4 1 Отговор

    До коментар #63 от "Гост":

    Така ,де!То всичко се заплаща! Немските армии "север" би завладяла Ленинград ,без помоща на английския флот,и амереканската помощ на техника и продоволствия и гориво!Не умаловажавай способите за руската победа!А,че си платили ..ще плащат и хора ще играят, алтернативата беше, да я няма Русия!!!
  • 66 Да добавя

    17 6 Отговор

    До коментар #58 от "аааа":

    Русия се е готвела за завоевателна война, след като става ясно, че не се задават социалистически революции в Европа, както са си мислели комунистите. Тъй като стройчето не им се получава, независимо от терора, лагерите и голодомора, НЕП-а също не води до възход на държавата и хората са гледали както могат да бягат от СССР, а и кредити не е било възможно да вземат до безкрай, при това положение единственият начин е бил военно да надвият Европа или да си я поделят с Хитлер. Зная, че Сталин най- мразел Англия с нейната монархия, колонии и парламентаризъм. Това е омразата на простака- бедняк. Същевременно няма индикации, че някой иска да завладява СССР. Западноевропейските държави са си имали своите проблеми с левите сили и възстановяване след ПСВ, но това е известната руска пропаганда: дай да гладувате, но да се въоръжим да зъби, щото ще ни нападат, а всъщност като се въоръжат, искат да доминират и шантажират с унищожение. На хората толкова им е било писнало, че като ги напада Хитлер два милиона се предават в плен. За да спре това, пускат в гръб на своите НКВД и политическите офицери да стрелят в своите за да не отстъпват при никаква цена. Което в много случаи си е глупава загуба на хора. Това са част от причините за големите руски загуби през ВСВ.

    Коментиран от #69

  • 67 И аз да кажа

    10 3 Отговор

    До коментар #63 от "Гост":

    Мисля, че не връщат пари за ленд- лийз-а с претенцията, че са спасили света от Фашизма, но не помня къде съм го срещал. Всъщност типично руски номер. Те само гледат да отмъкнат и заграбят.

    Коментиран от #74

  • 68 ОлигУфрен

    10 2 Отговор

    До коментар #64 от "Гост":

    " Само след седмица дивизиите на Хитлер напредват с над 250 км на полска територия, достигайки Варшава. Полската армия успява да мобилизира над 1 млн. военнослужещи, които отстъпват във всяко отношение на германците. Вместо да заемат стабилни отбранителни позиции, полските войски са пратени в контранастъпление дори с конница срещу танкове, в резултат на което са масово избивани или пленявани от германците." Не изчанчвай историята Онуфрий!
  • 69 аааа

    10 2 Отговор

    До коментар #66 от "Да добавя":

    Е,!Браво! Качествен коментар !!!
  • 70 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    Да знаеш е едно,Да можеш е друго,Да го направиш е трето,Да СПЕЧЕЛИШ СЪЮЗНИК ЗА ПОБЕДАТА Е СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО!!!!А ТОВА е направил Сталин!!!ТОЙ ЗНАЕ!!!речта на Рузвелт пред конгреса и заявлението , че,,...САЩ ЩЕ ЗАСТАНАТ НА СТРАНАТА НА НАПАДНАТИЯТ!!!!>>

    Коментиран от #71

  • 71 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор

    До коментар #70 от "ТОЧКАТА":

    ...пак ми изяде половината коментар....
  • 72 ТОЧКАТА

    7 5 Отговор
    Сталин решава две велики задачи---издига Русия до световна сила и печели войната...НИКОЙ НИКОГА не е решавал задачи от подобен размер,мащаб успешно!!!НИКОЙ!!!!ТОЙ ги реши на цената която бе наложена от ситуацията.....
  • 73 Тигър

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "аааа":

    Само, че духа на Руснаците никой го няма и не са Ибрикчии като българите
  • 74 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор

    До коментар #67 от "И аз да кажа":

    чел си го от простак като тебе...Просто кажи кога ингилизите и америте са оставили някой да им е ДЛЪЖНИК>>>и да НЕ си плати!!!!!

    Коментиран от #77

  • 75 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "Ъгъл":

    Чакал е ПОТВЪРЖДЕНИЕ от Рузвелт ,че взема страната НА РУСИЯ във войната.......много жестоко,но стратегията решава задачи с обхват по-голям от тактиката...
  • 76 Очевидно Защо

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "рот фронт":

    И как ще тръгне за Русия , без суровините на западните държави . Когато Хитлер тръгва да напада Русия , Германия е вече империя от 14 съюзнически армии , територии, и държави.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор

    До коментар #77 от "дада":

    светът е обвързан.свързан,глобален...САМ нищо не можеш.

    Коментиран от #79, #81, #83

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 чичо

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Един ....":

    Сталин е пълен идиот
  • 85 Сега празнуват

    1 0 Отговор
    В облаците
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ела

    4 4 Отговор
    Това мисля, че ще бъде полезно за хора които мислят ,че са със славянски произход - тези които не се считат може и да не го да го прочитат " Още далечната 1937-1938 година Хитлер е мислил ; След като завладее на Изток славянските народи те ще бъдат научени само и само да могат да пишат и ествествена да научат таблицата за умножение нищо повече само толкова колкото да слугуват на висшата немска нация " . Голямата част като нация ще бъде унищожена.
  • 88 стоян георгиев

    3 6 Отговор
    последния влак с пшеница сталин изпраща на хитлер вечерта при нападението над ссср и вермахта се налага да забави операцията си с няколко минути докато митничарите си свършат работата.наи-смешното е че хитлер не плаща нищо на сталин за хилядите тонове суровини и храни получени от ссср в първите три години от воината.получава ги на кредит и на база празни обещания.смешнотиите обаче не свършват тук,а продължават.хитлер показва на руски специалисти прототипи на всичките си танкове и артилерия при изложенията 1940 година и дори руснаците успяват да купят някои от тях.за сметка на това високомерния и тъп фюрер не нарежда разузнаване на съветските воински постижения особено в артилерията и танковете въпреки възможностите да го стори.когато немците нападат ссср се оказва че нямат бронетанково оръдие можещо да пробие бронята на т 34 и кв,а и немците не предполагат че руснаците имат такива танкове ,въпреки че ссср ги ползва във финската воина и ги разкарва по парадите ,дето ги гледат немските разузнавачи.тъпия немски водач не познава съветските резерви,нито спецификата и големината на русия.прави грешка след грешка окапазяваики брилянтните си генерали и самоотвержаните си воиници.тъпия ефреитор си мисли че с 200 дивизии ще го накриви на сталин ,дето към същия момент има 100 армии.дори когато разузнаването му дава сравнително точни данни за съветските резерви и производствени възможности ,наркомана отрича данните .за да е още по-смешно прецаква немската тактика на
  • 89 стоян георгиев

    5 7 Отговор
    дори когато разузнаването му дава сравнително точни данни за съветските резерви и производствени възможности ,наркомана отрича данните .за да е още по-смешно прецаква немската тактика на блицкрига впускаики се в големи сражения,които губи до едно.като почнем от битката за москва,минем през тази за сталинград,после курск.още немога да разбера как тоя малоумник оплете немския народ?
  • 90 Коментатор

    7 1 Отговор
    Дали са знаели руснаците(Сталин) за предстоящо нападение? . Знаели са . И Зорге , и шпионският кръг "Люси" ги захранват със сравнително достоверна информация . Не са знаели датата за предстоящата инвазия . Научават я приблизително 2 седмици преди това, но за такива кратки срокове не може да се извърши мащабна мобилизация . А Сталин не е желаел да провокира конфликт с Хитлер , дори и с големи армии по границата, което може да бъде изтълкувано като опит за нападение, тоест -държал се е колкото може по угоднически , най-малко в този момент са му били нужни войни и конфликти - Особено с Хитлер. Най- често армиите по границата служат за сплашване , и правят лидерите по отстъпчиви . Сталин е предполагал нападението , готвил се е за него десетки години , но прави отчаяни опити да го отложи, без провокации , по- далеч във времето , което работи за него. Думите на Сталин - Ако не наваксаме изоставането , нас ще ни смачкат- говорят и показват много . Войната във Финландия е контра-мярка , не че на Сталин са му затрябвали финландските блата , около Ленинград , той ги превръща в рубежи в очакваната бъдеща война.

    Коментиран от #94, #95

  • 91 Random

    7 3 Отговор
    Комунизмът е най-голямото зло след джендъризма. Ако СССР беше национал-социалистически, още щеше да съществува.
  • 92 11ап

    6 3 Отговор
    Адолф Алоис Хитлер - един Капрал( ефрейтор) художник( цапач) човек с доказани умствени ( ментални) отклонения решил да ,,прекрои" границите на Европа , но направил грешка,че се заврял първо в СССР
  • 93 Сашо

    5 2 Отговор
    Статията е абсолютен фейк! На първи май не се прави военен парад.
    А Георги Димитров бил използван като преводач ,защото руснаците си нямат официални преводачи ли?
  • 94 стоян георгиев

    7 0 Отговор

    До коментар #90 от "Коментатор":

    нещата са доста по-различни.сталин също е чакал своя час.искал е да нападне германия и се е готвел за това.наистина тои води риторика типична за съветските лъжци,че се готвели за отбрана и т.н. щуротии,но реално ситуацията е напълно обратна.сталин от 1939 до 1941 година създава плацдарм за нападение срещу германия.ако го е било страх от нападение що се съгласява да си поделят полша що анексира,бесарабия и балтика ,като по този начин започва да граничи с германия на огромен участък?реално сталин е предполагал, че хитлер ще нападне северна африка и ще насочи армиите си към каиро и иран в тежка воина с англичаните.при едно такова развитие танковия удар на сталин към берлин би бил неспасяем.сталин говори тъпотии че руснаците били неподготвени???неподготвени с 20 милионна армия и седем пъти повече танкове и самолети от хитлер.кво ли е трябвало за да е подготвен?
  • 95 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #90 от "Коментатор":

    що се отнася до информацията за удара .руснаците са имали инфо за него но сталин го е смятал за дезинформация.мерките които са взети са абсолютно неадекватни.на някои участъци амрията е била в готовност предвид информацията,но като цяло е била напълно неподготвена за удара.изгарят маса съветски самолети по летищата ,загубени са огромни количества провизиии и артилерия складирани до границата.загубени са укрепени раиони заради недостатъчната им подготовка къвто е случая с крепоста брест.сталин заплашва зорге ,обвиняваики го в провокация след като се получава информацията от него. отговора е че сталин е имал инфо ,но не го е приел за вярно,което подпомага разгрома на наи-боеспособната му групировка .за четри месеца руснаците губят около седем милиона воиника,немците в този период губят безвъзвратно около 100 хиляди.
  • 96 777

    7 3 Отговор
    ссталин подписва тайно споразумение със чърчил да нападне германия на 7 юли.1941г.немски шпиони в москва узнават за това на 5 май и го предават в берлин .хитлер не е имал избор.по това време се битката за британия.чърчи се е ангажирал да вкара във войната и сащ на страна на русия.
  • 97 Българин

    3 2 Отговор
    Напише ли се нещо против Сталин,и българските "патриоти" се засягат.
  • 98 Челмето

    2 1 Отговор
    Абе тука само промити мозъци.До каква простотия е паднала държавата
  • 99 аааааа

    2 0 Отговор
    Зиг хайл!
  • 100 От История

    0 1 Отговор
    На 19 юни след като се разкрива подготовката на Сталин з а ликвидация на милиони съветски войници .Вижте нарочно строените за ликвидация самолети и ..Трябвало да се накажат Литва Латвия Естония ,Украйна и Беларусия
    Хитлер получава предупреждение че Москва се готви за война до последния немски войник.
  • 101 Българин

    0 0 Отговор
    Какво се е случило е рано да разберем. Трябва да минат много години да узнаем истината за тази война